Чим загрожує кредит напередодні девальвації?

Більшість звикли до економічних потрясінь росіян вже не бачать нічого страшного в таких словах як: криза, інфляція і девальвація. Всім давно відомо, що зберігати свої заощадження в національній валюті вкрай ризиковано. Що стосується кредитів, то їх стрімке зростання за останні роки призвів до повного нерозуміння - що ж буде відбуватися з боргом, наприклад, при девальвації рубля? У статті ми розглянемо особливості впливу здешевлення національної валюти на прикладі різних видів споживчих кредитів. Не будемо прораховувати ймовірність настання девальвації, досить просто підготується до раптових змін в непередбачуваною вітчизняній економіці.

поняття девальвації
Перш ніж розглядати вплив девальвації на кредити, слід визначитися з усіма особливостями цього економічного явища.

Під девальвацією розуміють зниження позиції рубля по відношенню до бівалютного кошика (долар і євро). Вплив девальвації на економіку в цілому добре знайоме кожному, благо, історичних прикладів в сучасній Росії більш ніж достатньо. Отже, під час девальвації: зростає інфляція, дорожчають імпортні товари, знецінюються вклади в національній валюті. Що ж відбувається з кредитами?

Нецільові споживчі кредити
Першорядне значення має вид валюти, в якій ви отримуєте доходи і віддаєте кредит. Наприклад, якщо ваш дохід буде в рублях, а виплата кредиту проводиться в доларах , То девальвація здатна збільшити переплату за споживчий кредит. Зворотна ситуація призведе до протилежного ефекту - доходи в доларах значно зменшать боргове навантаження кредиту в рублях (порівняно з впливом інфляції).

У більшості ж випадків, валюта кредиту і доходу збігається, що не має практично ніякого ефекту на споживчий кредит.

Цільові кредити (автокредит і іпотека)
Вплив девальвації на цільові кредити описується тими ж принципами тільки з однією відмінністю. Кредит видається на придбання об'єкта фіксованої вартості. При високих темпах девальвації, вартість автомобілів і нерухомості зазнає значних змін, що може надати як позитивний, так і негативний ефект.

У зв'язку з постійно зростаючою інфляцією і нестабільністю вкладень в національній валюті, найвигіднішим варіантом є іпотечний кредит . Причиною цього є той факт, що нерухомість є одним з видів найбільш надійних вкладень навіть при надзвичайно високому рівні інфляції.

Загальний вплив девальвації на кредити
На перший погляд, виникає в ході девальвації інфляція грає на руку позичальникові, борг якого поступово «тане». З іншого ж боку, швидкозростаюча інфляція створює несприятливий клімат у фінансовій сфері, що тягне за собою підвищення ставок і жорсткість умов банками. Особливо чітко це проявляється по споживчих кредитах, ставки за якими плаваючі (прив'язані до ставки рефінансування). Такі кредити найбільше піддані негативному впливу девальвації навіть при збігу валюти доходу і боргу.

Що робити зараз?
Ніхто не дає точних прогнозів щодо ймовірності девальвації рубля, але одне відомо точно - навчений кризами і дефолтами народ повинен готуватися до всього заздалегідь. Тому, слід дотримуватися певних правил на випадок настання девальвації:
  1. Не варто брати валютні кредити, маючи доходи в рублях. Девальвація має незначний вплив на рублеві кредити при зарплаті в рублях. Вигода може вийти тільки при зарплаті в доларах.
  2. Слід віддати перевагу довгостроковим кредитам на придбання майна (наприклад, іпотечний кредит), від короткострокового споживчого кредитування варто, по можливості, утриматися.
  3. Обов'язковою умовою будь-якого кредитного договору повинна бути фіксована процентна ставка (якою б привабливою на даний момент не була плаваюча).
  4. Девальвація є одним з наслідків нестабільності в економіці країни, а також передумовою до інших неприємних подій на мікрорівні (наприклад, скорочення або затримка зарплати). У зв'язку з цим, потенційне зменшення вашої платоспроможності є хорошим приводом відмовитися він непотрібних кредитів, будь то придбання дорогих меблів або шикарне весілля.
  5. У ситуації «збирати або взяти кредит» другий варіант буде краще, адже при стрімкій девальвації заощадження мають властивості згоряти в один момент.

висновок
Якщо дотримуватись описаних вище рекомендації, то вплив девальвації на споживчий кредит виявиться незначним. Набагато більше проблем девальвація доставляє тим, хто намагається зібрати кошти в національній валюті в цей нелегкий для економіки період.

Прес служба VseKredity.Info

Що стосується кредитів, то їх стрімке зростання за останні роки призвів до повного нерозуміння - що ж буде відбуватися з боргом, наприклад, при девальвації рубля?
Що ж відбувається з кредитами?
Що робити зараз?

Новости