Чим годувати джунгарских хом'яків?

  1. Вода для джунгарских хом'яків
  2. Вітаміни для джунгарских хом'яків
  3. Корм для літніх і слабких джунгарских хом'яків
  4. Готові корми для джунгарских хом'яків

Щоб джунгарський хом'як був здоровий і веселий, обов'язково звертайте увагу не тільки на умови його утримання, а й раціон. У нього обов'язково повинні бути включені зелені і соковиті корми, які попередньо миють або обдають окропом. Не можна давати малюкам кавуни, картоплю і капусту - їх організм їх не приймає, а ось шматочки моркви, гарбуза, кабачків, буряка, листя салату будуть в самий раз.

Починаючи з 2 місяців, вихованцеві можна давати шматочки яблук, виноград, смородину, як ласощі можна давати груші, банани, абрикоси, а також сухофрукти, крім чорносливу. Не варто експериментувати з цитрусовими і екзотичними фруктами на кшталт авокадо або граната. У невеликих кількостях хомячкам дають зелень - листя жовтого конюшини, кульбаби, кропу, петрушки, салату, сіно дають зрідка, і то воно повинно бути повільно нарубаю. Можна вирощувати для хом'ячків травичку, посіявши не з'їв ними зерна в горщику із землею.

Горіхи в шкаралупі, кісточки від фруктів або соснові шишки давати не можна, що б вам не радили інші любителі. Хом'ячки можуть зламати зуби або поранити защічні мішки, крім того, кісточки персика або абрикоса є токсичними, так як містять синильну кислоту. В якості основного корму можна давати різні горіхи, насіння гарбуза і соняшника. Також стежте за тим, щоб хом'ячок отримував повноцінні зернові культури - найбільш поживні пшениця, овес і просо, їх можна проростити на підвіконні і давати хом'яку зеленню. Додавайте в корм горох, крихти житнього хліба. Заводчики також рекомендують давати варені яйця, нежирний сир, відварну курячу грудку, а ось від молочних продуктів краще утриматися - травна система травоїдних хом'ячків під них не пристосована. У клітці обов'язково повинні бути присутніми гілочки, про які звірята будуть точити свої зуби. Це можуть бути гілочки ліщини, берези, яблуні, бука, які ростуть за межами міста. Не варто зривати гілочки з дерев, що ростуть уздовж проїжджих доріг - вони можуть бути токсичні. Перед тим, як віддати палички хом'якам, їх протягом години кип'ятять, а потім просушують.

Вода для джунгарских хом'яків

У будь-який час року в клітці має бути присутня свіжа чиста вода. Незважаючи на те, що більшу частину вологи хом'ячки отримують з рослин, часом вони можуть відчувати спрагу. П'ють гризуни не багато, з боку здається, що кількість води в поїлки і зовсім не зменшується. Не можна давати хом'якам дистильовану або кип'ячену воду, кращий варіант - фільтрована або джерельна.

Вітаміни для джунгарских хом'яків

Часто на прилавках магазинів можна зустріти набори спеціальних вітамінів для гризунів. Багато виробників сухих кормів вже закладають в них вітамінні добавки, так що уважно читайте упаковку. Якщо ви купуєте недорогі суміші, то кілька разів на тиждень варто додавати в раціон джунгарских хом'ячків і вітамінно-кальцієві добавки.

Бажано покласти в клітку і шматочки мінеральних каменів, про які звірята будуть сточувати зуби. Людські вітаміни для гризунів не годяться, їх склад і дозування згубна для цих речовин. Дропси і крекери, які так люблять купувати деякі заводчики - це всього лише ласощі, які навряд чи є вітамінами.

Корм для літніх і слабких джунгарских хом'яків

Коли хом'ячок старіє, його зуби теж стають слабшими, тому і харчування йому потрібно особливе. Найкраще пропонувати вихованцеві розмелений корм, протерті овочі, горішки, дитячі каші і пюре без приправ. Але не варто забувати і про зерновий кормі - адже саме ці суміші активізують травну систему і перешкоджають її розладу. У пюре і каші дуже корисні, оскільки додавання вітаміни і ліки для ослаблених хом'ячків. Варто пам'ятати, що навіть в холодильнику такий корм може зберігатися не більше тижня.

Також хворих хом'ячків можна поїти теплим відваром ромашки, а ось молоко, всупереч порадам багатьох заводчиків, не можна. Якщо хом'ячок відмовляється їсти, можна погодувати і напоїти звірка з шприца без голки. Потрібно розмолоти корм до консистенції сметани і згодувати теплим.

Готові корми для джунгарских хом'яків

Що стосується куплених кормів для хом'ячків, основними виробниками є компанії Зоосвіт, Хомка, гризунчик, JR Farm, Versele-Laga, Fiory, Beaphar, Benelux і інші компанії. Можна пропонувати хом'яку і ласощі, які нагадують колосок - коли на паличку за допомогою солодкого речовини наліплювали зерновий корм. Такі смаколики можна давати не частіше, ніж раз на місяць, також можна заохочувати малюків бісквітами, горішками, курагою. Організм хом'ячків не пристосований до поглинання солодкого, мучного, гострого і жирного, так що ні в якому разі не давайте йому їжу зі свого стола.

Новости