Чим ознаменувався річні збори акціонерів «Газпрому». Репортаж кореспондента «КС»

«Помаранчевий» рівень небезпеки, оголошений в Москві 30 червня і передвіщає масштабні стихійні лиха, немов обходив в часі і просторі монументальну будівлю на Наметкина, 16. Складалося відчуття, що негоді було заборонено навіть найменше втручання в хід річних зборів акціонерів ПАТ «Газпром». Про що йшла мова на цьому заході, як компанія буде реагувати на зовнішні виклики і наскільки значима для «Газпрому» Сибір - в репортажі кореспондента «КС».

Московської негоді не вдалося якимось чином перешкодити річних зборів акціонерів. Лише після його закінчення, під час підсумкової прес-конференції голови ради директорів «Газпрому» Віктора Зубкова і голови правління компанії Олексія Міллера вітер з дощем спробували взяти своє - але по закінченні заходу про це нагадував лише мокрий асфальт з невеликими калюжами.

Сама прес-конференція навіть у прямій трансляції походила на живе спілкування, проте за суттю не була таким. Всі запрошені журналісти підготували заздалегідь свої питання, і прес-служба газового монополіста сформувала з них досить якісну і повноцінну порядку. Переважна кількість обраних питань було озвучено їх же авторами, що і створювало ефект діалогу преси з керівниками «Газпрому». Однак звичного для формату прес-конференцій «лісу рук» не було - до своїх виступів журналісти запрошувалися модератором.

Єдина тема діяльності «Газпрому», озвучена головою його ради директорів, колишнім прем'єр-міністром Росії Віктором Зубковим була подана у вигляді відповіді на питання про стан газифікації російських регіонів. Виступ Віктора Зубкова відкривало прес-конференцію - мабуть, за задумом її організаторів, це повинно було підкреслити переважну турботу компанії про розвиток внутрішнього ринку, на що неодноразово, часто навіть емоційно, вказував в своїх наступних відповідях і Олексій Міллер. За інформацією керівників компанії, на кінець 2016 року рівень газифікації по Росії досяг 67,2%, в тому числі у міських поселеннях - 70,9%, а в сільській місцевості - 57,1%.

Такі цифри аж ніяк не вражають уяву, до того ж при цьому дуже сильна регіональна диверсифікація - так, за даними Аналітичного центру при уряді Російської Федерації, на початок 2016 року Сибірський і Далекосхідний федеральні округи мали найнижчими показниками по рівню газифікації природним (мережевим) газом - 5,8% і 15,8% відповідно.

За інформацією, наданою «КС» компанією «Газпром Міжрегіонгаз Новосибірськ», рівень газифікації населення сибірських регіонів не можна назвати високим. Він становить 9,2% в Новосибірській області (в тому числі місто - 7,65%, село - 15,02%), 12,36% в Алтайському краї (в тому числі місто - 15,17%, село - 8, 74%), 4,36% в Республіці Алтай (в тому числі 6,39% в місті, 3,58% в селі), 8,37% в Томській області (в тому числі 5,45% в місті, 15, 99% в селі), 0,03% в Іркутській області.

При цьому в регіонах Сибіру, ​​за винятком Іркутської області спостерігається щорічний приріст кількості газифікованих домоволодінь, і в процесі виконання затверджених програм газифікації регіонів керівництво вищевказаних суб'єктів сприяє, відзначили в компанії «Газпром Міжрегіонгаз Новосибірськ».

«Помаранчевий» рівень небезпеки, оголошений в Москві 30 червня і передвіщає масштабні стихійні лиха, немов обходив в часі і просторі монументальну будівлю на Наметкина, 16

Віктор Зубков. Фото надано «Газпромом»

При цьому Віктор Зубков, коментуючи федеральні показники, відзначив випереджаючі темпи газифікації російських сіл, які збільшилася з 2005 року в 1,6 рази. Він нагадав, що «Газпром» відповідає за будівництво газопроводу до населених пунктів, а регіональна влада - за спорудження розподільної мережі, підготовку споживачів до прийому газу. «Однак за 2005-2016 роки тільки 11 суб'єктів Російської Федерації повністю виконали зобов'язання по підготовці споживачів до прийому газу», - констатував голова ради директорів, перерахувавши далі ці регіони: Білгородська, Кемеровська, Курська, Омська Пензенська, Тюменська, Ярославська області, республіки Калмикія , Мордовія, Чувашія і місто Санкт-Петербург. «Керівники цих регіонів по-справжньому дбають про життя своїх людей», - уклав Віктор Зубков.

Влада ж інших суб'єктів федерації далеко не в повній мірі виконують свої зобов'язання, що є першою з причин, що стримують газифікацію регіонів. Другою причиною була названа зростаюча прострочена заборгованість споживачів за вже спожитий газ - на 1 червня 2017 року вона склала 196 млрд рублів, що на 22% більше, ніж на початку цього року. В результаті цих проблем, за словами голови ради директорів, «Газпром» змушений стримувати або навіть припиняти газифікацію проблемних регіонів.

Після призову до більш відповідального ставлення «ряду керівників регіонів» до питань газопостачання Віктор Зубков покинув прес-конференцію, надавши монополію відповідей Олексію Міллеру Після призову до більш відповідального ставлення «ряду керівників регіонів» до питань газопостачання Віктор Зубков покинув прес-конференцію, надавши монополію відповідей Олексію Міллеру. І їх вектор майже відразу ж змістився в бік зовнішньоекономічної діяльності «Газпрому» - після повідомлення про численні рекорди і досягнення компанією чергових історичних максимумів за показниками видобутку газу, в тому числі в поставках газу на експорт. «За підсумками 2016 роки ми маємо частку на європейському газовому ринку 33,1%», - доповів голова правління. І його розмірено-переконлива мова не залишала сумнівів у тому, що «Газпром» знаходиться в стадії стабільного зростання транскордонних поставок.

Не обійшлося і без коментарів щодо недавніх дій Єврокомісії по відношенню до "Північного потоку-2». На думку Олексія Міллера, для цього газопроводу ніякого особливого режиму немає - він проходить в тому ж коридорі, що і «Північний потік-1», і реалізується за графіком, до того ж угоди про мезоніном і проектне фінансування з європейськими та російськими партнерами вже підписані . «Ми абсолютно впевнені, що в директивні терміни цей газопровід буде побудований», - уклав голова правління ПАТ «Газпром». На доказ цього він процитував європартнерів «Газпрому», які «не вважають, що США можуть зупинити цей проект», а, навпаки, вважають неприйнятним, щоб європейська енергополітика визначалася США. При цьому Олексій Міллер, вимовляючи кожне слово окремо, дуже нагадував Володимира Путіна - як виразом обличчя, так і інтонаціями.

Глава «Газпрому» не залишив без уваги і «Турецький потік», на якому почалося будівництво морського газопроводу з укладанням його глибоководної ділянки. Його можливі обсяги для країн південної і південно-східної Європи складуть 15 млрд 750 млн кубічних метрів газу, морська труба першої нитки досягне турецького берега в 2018 році, другий - в 2019 році. Але термін введення в експлуатацію та початку поставок до Туреччини і країн Європи визначено як грудень 2019 року через необхідність підготовки газотранспортної інфраструктури. При цьому точка виходу на турецькому кордоні поки не визначена - вона буде встановлена ​​в результаті переговорів з європейськими партнерами. За словами Олексія Міллера, практично всі компанії з усіх країн південної і південно-східної Європи проявили інтерес до укладання контрактів для поставки газу, і немає ніяких сумнівів в тому, що цей проект буде реалізований в зазначені терміни.

Окремої уваги удостоївся проект «Сила Сибіру» - його східний маршрут «Сила Сибіру-1» і західний напрямок, колишній «Алтай», а нині - «Сила Сибіру-2». Ще 30 червня голова правління «Газпрому» доповів про досягнення принципових домовленостей з китайськими партнерами про конкретну дату початку поставок за маршрутом «Сила Сибіру-1», а вже 4 липня підписав документи, які стверджують в якості цієї дати грудень 2019 року. «Цей проект буде абсолютно точно рентабельним протягом усього свого життєвого циклу», - впевнена заявив Олексій Міллер на прес-конференції. Що стосується «Сили Сибіру-2», то, за його словами, в залежності від ситуації на ринку це газотранспортний маршрут також буде затребуваний. Однією з можливостей заповнення «Сили Сибіру-2» можуть стати поставки газу в Індію на основі свопових розмінних операцій між різними країнами, при цьому можуть бути задіяні ресурси і видобувних центрів Західного Сибіру - в інтеграції з проектом «Сила Сибіру-2».

Не обійшлося і без обговорення української тематики. «Газпром може звернутися в міжнародний арбітраж для захисту своїх інвестицій на Україні», - повідомив Олексій Міллер, коментуючи арешт активів структур «Газпрому» в суміжній державі. Говорячи про рішення Стокгольмського арбітражу, він дав попередню оцінку суми стягнення з компанії «Нафтогаз України» на користь «Газпрому» - вона перевищує $ 1,7 млрд. «Але при цьому аргументація арбітрів нам представляється недостатньою, і« Газпром »прийняв рішення оскаржити рішення Стокгольмського суду в апеляційному суді Швеції », - додав голова правління.

Говорячи про обсяг майбутнього транзиту через територію України, Олексій Міллер зазначив, що його масштаб визначають не зовнішньополітичні чинники і не стан ГТС України. У Росії змінилися схеми транспортування газу, що призвело до пріоритету нового «північного коридору» і скорочення газотранспортних потоків в «центральному коридорі». Все це може привести до того, що на початок 2020-го можливий потенційний обсяг транзиту через Україну складе від 10 до 15 млрд кубометрів.

Дуже живу реакцію Олексія Міллера викликало питання про ринковому ціноутворенні і зниження цін на експортований газ. Варто було одному з журналістів припустити, що між спотовими та довгостроковими цінами йде деякий лаг, як глава «Газпрому» дуже емоційно відреагував: «Корюшка в Неві йде навесні!» - проте далі з посмішкою розповів, що ніякого зниження цін не спостерігається, і ціна на законтрактований газ вище, ніж закладена у федеральний бюджет.

Тему імпортозаміщення глава «Газпрому» розкрив на прикладі Південно-Киринского родовище проекту «Сахалін-3», де вітчизняні підприємства готові замістити імпортні придонні комплекси видобутку власними розробками Тему імпортозаміщення глава «Газпрому» розкрив на прикладі Південно-Киринского родовище проекту «Сахалін-3», де вітчизняні підприємства готові замістити імпортні придонні комплекси видобутку власними розробками. «Інтерес виробників до випуску такого обладнання надзвичайно високий. І у мене немає ніяких сумнівів, що найближчим часом будуть поставки таких комплексів. Ми вже 100% труб закуповуємо в Росії, 95% - матеріально-технічного обладнання. Залишилося зовсім небагато », - оптимістично повідав Олексій Міллер.

«Російський газ на європейському ринку конкурентоспроможний був, є і буде», - так голова правління «Газпрому» відповів на запитання про його ставлення до того, що зріджений газ США обіцяє повністю задовольнити потреби Європи. «Це та ж сама історія, що і зі сланцевим газом, коли два-три роки тому« Газпрому »передрікали великі проблеми. Зараз про це щось не чути. Те ж і з зрідженим природним газом сьогодні. Трубопровідний газ завжди був і буде більш економічно вигідний », - аргументував Олексій Міллер свою позицію. За його інформацією, при сучасних обсягах видобутку і розвіданих запасів газу США вистачить не більше, ніж на 12 років, при цьому Америка споживає більше, ніж видобуває - США були і залишаються країною-нетто, імпортером газу. До того ж на американському ринку, як і на ринку Євросоюзу, відбувається зниження обсягів видобутку власного газу з одночасним зростанням споживання.

Під завісу прес-конференції Олексію Міллеру дістався питання про недостатню капіталізацію «Газпрому» і знижувальному тренді вартості його акцій. Почавши відповідати, Міллер запропонував поставив питання кореспонденту газети «Правда» присісти, однак почув у відповідь відмову - мовляв, вислухає стоячи, тому що занадто довго чекав можливості поставити запитання. І все б нічого, але «правдистів» вставив на хорошій російській мові фразу «Беттер лейт вен невер», маючи на увазі «Краще пізно, ніж ніколи». Це призвело главу «Газпрому» в подив, що перейшло в короткий, але емоційний спіч із закликом говорити по-російськи, відкинувши «англіцизми» і запозичені іноземні слова. «Мова є хранителем нашого російського досвіду», - сказав Олексій Міллер, закликавши «краще пізно, ніж ніколи» зберігати цю мову.

«Мова є хранителем нашого російського досвіду», - сказав Олексій Міллер, закликавши «краще пізно, ніж ніколи» зберігати цю мову

Олексій Міллер. Фото надано «Газпромом»

Повертаючись до питань капіталізації, він ще раз задекларував місію компанії «Газпром» - забезпечувати надійне газопостачання Росії під час «нашої холодної російської зими». За його словами, саме тому компанія має на балансі видобувні і газотранспортні потужності, які значно перевищують обсяги річного видобутку і використовуються кілька днів, тижнів на рік - в залежності від того, яка видається зима. «Ми несемо відповідальність за газопостачання, теплоенергетику і електроенергетику. Робили це, і будемо робити », - жорстко заявив глава« Газпрому », визнавши, що з точки зору« чистого »акціонера це, можливо, надлишкові потужності. «Але якщо компанія буде ставити за мету тільки зростання капіталізації - як пояснити, якщо в осінньо-зимовий період не вистачить цих потужностей?» - поставив риторичне запитання Олексій Міллер. На противагу невисоку капіталізацію і недооціненим акціях «Газпрому» він відзначив хорошу дивідендну прибутковість і вигоду довгострокових інвестицій в компанію, що реалізує багато великих інвестпроектів. «Але через 1-2 роки ці проекти запрацюють, генеруючи додатковий грошовий потік за рахунок збільшення поставок газу, так що ми є оптимістами в плані зростання капіталізації, і будемо над цим далі працювати», - завершив Олексій Міллер.

Редакція «КС» відкрита для ваших новин.Надсилайте свої повідомлення в будь-який час на пошту [email protected] або через наші групи в Facebook і ВКонтакте Підписуйтесь на канал «Континент Сибір» в Telegram , Щоб першими дізнаватися про ключові події в ділових і владних колах регіону.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

«Але якщо компанія буде ставити за мету тільки зростання капіталізації - як пояснити, якщо в осінньо-зимовий період не вистачить цих потужностей?
Знайшли помилку в тексті?

Новости