Ціна «перемоги»: Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Нафтогаз» заплатити «Газпрому» $ 2 млрд

  1. Оцінка «Нафтогазу»
  2. «Україна не могли засудити до банкрутства»
  3. «Плюси» для всіх

Стокгольмський арбітраж виніс рішення у суперечці між «Газпромом» і «Нафтогазом України» з питання контракту на поставку російського газу. Українська компанія поспішила заявити, що вона «виграла» позов, а вимоги «Газпрому» за матеріальним становищем «бери і плати» були «повністю відхилені». Тим часом в російському холдингу зазначають, що арбітраж задовольнив більшу частину їхніх вимог і зобов'язав українську сторону виплатити понад $ 2 млрд. Про рішення міжнародного суду - в матеріалі RT.

Арбітражний суд Торгової палати Стокгольма виніс рішення щодо газової суперечки між «Нафтогазом України» і «Газпромом». Українська державна компанія поспішила заявити про свою «перемогу» в Стокгольмському арбітражі в суперечці з російським енергетичним холдингом за контрактом на постачання газу.

«Суд при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма повністю відхилив вимоги ВАТ« Газпром »за матеріальним становищем« бери або плати »на суму $ 56 млрд за 2009-2017 роки», - йдеться в заяві «Нафтогазу».

Оцінка «Нафтогазу»

Відзначається, що Стокгольмський арбітраж також переглянув ціну на газ, знизивши її на 27% - до $ 352 за тисячу кубометрів.

«НАК« Нафтогаз України »домоглася зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів закупівлі газу у« Газпрому »більш ніж в 10 разів відповідно до фактичних потреб в імпорті газу. Ціна газу, отриманого «Нафтогазом» у II кварталі 2014 року, знижена на 27% - з $ 485 за тис. Куб. м до $ 352 за тис. куб. м », - йдеться в повідомленні.

Таким чином, «завдяки перегляду контрактної ціни« Нафтогаз »заощадив $ 1,8 млрд на закупівлю газу, придбаного в 2014-2015 роках». Крім того, за повідомленням української НАК, суд визнав недійсним заборона на реекспорт російського газу, який містився в контракті «Газпрому» і «Нафтогазу».

«Нафтогаз» оцінює загальний позитивний ефект рішення Стокгольмського арбітражу в більш ніж $ 75 млрд за весь термін дії контракту на поставку газу.

Крім того, компанія нагадала про те, що вимагає від «Газпрому» $ 16 млрд за транзитним контрактом. Це питання має бути розглянуто в Стокгольмському арбітражі 28 лютого.

На Україні також заявили, що за рішенням арбітражного суду вони не повинні платити за поставки газу на непідконтрольну Києву територію Донбасу.

«Стокгольмський арбітраж вказав, що« Нафтогаз »не повинен платити за обсяги газу, які були нібито поставлені на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей якомусь іншому особі, ніж« Нафтогаз ». Якщо коротко: кому «Газпром» віддавав той газ в ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей. - RT), той йому нехай і платить », - йдеться в повідомленні« Нафтогазу »в Twitter.

Тим часом президент України Петро Порошенко назвав рішення Стокгольмського арбітражу історичною перемогою «Нафтогазу» над «Газпромом».

«Сьогодні був зроблений величезний внесок в енергетичну безпеку нашої держави. Ця перемога історична. Україна зіскочила з газового гачка і отримала справжню енергетичну незалежність », - написав Порошенко в Twitter .

«Україна не могли засудити до банкрутства»

У «Газпромі» в свою чергу заявили, що Стокгольмський арбітраж визнав чинними основні положення контракту і задовольнив більшу частину вимог російської компанії про оплату поставок, що поклали початок розгляду.

«Арбітраж в своєму остаточному рішенні зобов'язав НАК« Нафтогаз України »сплатити на користь« Газпрому »суму простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі $ 2,019 млрд, а також відсотки з 22 грудня по дату здійснення такого платежу в розмірі 0,03% за кожен день прострочення », - йдеться в повідомленні російської компанії.

Також по темі

Гасіть світло: Україна витратить € 268 млн на зміцнення енергетичної незалежності за підтримки ЄС Гасіть світло: Україна витратить € 268 млн на зміцнення енергетичної незалежності за підтримки ЄС

Європейська комісія почне роботу з підвищення енергетичної ефективності України. Брюссель планує знизити залежність Києва від ...

Крім того, в Стокгольмі зобов'язали «Нафтогаз України» купувати у «Газпрому» щорічно з 2018 року не менше 5 млрд кубометрів газу в рік.

Заступник генерального директора з газових проблем Фонду національної енергетичної безпеки Олексій Гривач вважає, що рішення арбітражу було зроблено на користь «Газпрому», адже саме йому «Нафтогаз» повинен виплатити значну суму.

«У« Нафтогазі »заявляють, що вони перемогли, але насправді вони повинні заплатити кілька мільярдів доларів за газ, який вони взяли в кінці 2013 і на початку 2014 року, але забули оплатити, оскільки вважали, що ціна несправедлива. Тому, що стосується балансу рішення, воно, очевидно, на користь «Газпрому», який тепер повинен отримати з «Нафтогазу» досить пристойні гроші », - сказав він в розмові з RT.

У той же час, за словами експерта, «арбітри живуть не у вакуумі», тому вони не могли засудити «Нафтогаз» і Україну як акціонера компанії до банкрутства.

«Якби вони порахували, що українці повинні виплатити весь обсяг вимог за принципом« бери і плати »за 2013-2017 роки включно (а мова йде про $ 50-60 млрд. Напевно, стільки зараз не варто вся Україна), це був би колапс , і політичний, і фінансовий. На це вони піти не могли », - зазначив Гривач.

«Плюси» для всіх

При цьому директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пикин зазначив, що від рішення арбітражу обидві сторони отримали вигоду.

«Так, була знижена ціна поставленого газу, але при цьому поставлений газ потрібно оплачувати. З одного боку, ціна знижена, що плюс для «Нафтогазу», але оплачувати треба, а вартість - $ 2 млрд. Це плюс для «Газпрому», - вважає він.

Відносно системи «бери і плати» суд, як зазначив експерт, вирішив, що певні раніше обсяги газу завищені, і відмовив «Газпрому» в цих обсягах, що добре для «Нафтогазу». З іншого боку, визначена величина, яку «Нафтогаз» зобов'язаний купувати (не менше 5 млрд кубометрів газу в рік), і це плюс для «Газпрому».

«Складно говорити, хто програв, хто виграв ... Частково кожна сторона щось отримала», - резюмував Пикин.

Судовий процес у спорі «Газпрому» і «Нафтогазу України» триває з червня 2014 року.

В кінці травня 2017 року Стокгольмський арбітраж виніс окрему проміжну ухвалу в спорі між «Газпромом» і «Нафтогазом» за контрактом на постачання газу на Україну. Текст рішення не був оприлюднений, але в Києві заявили, що суд задовольнив основні вимоги України, скасувавши прописане в контракті умова «бери або плати» (take or pay) і заборона на реекспорт. За словами української сторони, арбітраж також ухвалив переглянути формулу ціни, починаючи з 2014 року.

Новости