Чинадієво: В гостях у казки

  1. активне дозвілля
  2. палацова арифметика
  3. І будинок, і фортеця
  4. Турбота про привидів
  5. зв'язок
  6. Дорога, громадське харчування, орієнтири

У моєму щасливому дитинстві все було добре, але от в казковому замку побувати так і не вдалося. Не було, розумієте, тоді всяких там Дісней-лендов. Хто ж знав, що потрапити саме в такий замок можна було, проїхавши до Чинадієво ...

Цей палац графів Шенборнів, побудований в 1890 році, взагалі-то не казковий, а самий що ні є справжній. Дуже функціональний, зручний і комфортабельний. Яким дивом тут, серед гір і лісів Закарпаття, він цілісінький пережив дві світові війни, локальні заварушки і три державних ладу - одному Богу відомо.

активне дозвілля

За великим рахунком, це зовсім не палац, а так, тимчасовий притулок - мисливський будиночок. У XIX столітті в Австро-Угорської імперії теж знали, як красиво проводити час і настільки ж красиво витрачати нажиті гроші. Тому в своїх карпатських угіддях представники древнього австрійського роду Шенборнів на місці дерев'яного мисливського будиночка побудували невеликий палац. Модну в ті роки мультяшечно-казкову архітектуру в наших енциклопедіях називають французьким романтичним стилем, а ще - романтизмом з елементами готики. Тут ділили здобуті трофеї, бенкетували після виходів на «хутрового» або «оленя», сюди, може бути, втікали від примхливих дружин і державних турбот ...

Замок, схожий на притулок казкових персонажів, будувався як мисливський будиночок.

палацова арифметика

Сьогодні в цьому місці знаходиться санаторій, і користуватися плодами графських праць, в принципі, може кожен. Немає великої проблеми потрапити всередину, розглянути склепінні коридори, різьблені поручні сходів, виглянути у вузькі вікна ... До речі, їх у палаці рівно 365, входів - 7 ... Нічого не нагадує? Тоді ось ще: димових труб - 52, а стилізованих веж - 12. Така собі календарно-астрономічна арифметика, і це вже не казки. Будівля відповідало самому високому технічному рівню свого часу: наприклад, в ньому було електричне освітлення, виробляла електрику «персональна» динамомашина.
Біля палацу з самого початку розбили сад з екзотичними навіть за теперішніх часів деревами та чагарниками: самшиту, сакурою, рожевим буком, канадської ялиною та ін. Серед дерев було озеро, контури берегів якого повторювали контури кордонів Австро-Угорської імперії. Згодом воно набуло інші кордону, і сьогодні тут плавають білі лебеді. Сад доглянутий, і побродити по його доріжках доставить чимало задоволення.

І будинок, і фортеця

Контрастує з мисливським палацом Шенборнів інша пам'ятка Чинадієво - замок Сент-Міклош Контрастує з мисливським палацом Шенборнів інша пам'ятка Чинадієво - замок Сент-Міклош. Він виглядає простіше і суворіше, однак його історія куди багатшим, адже починається вона з XIV століття. Звичаї і мода тих часів диктували свої поняття про архітектуру, тому споруда має вигляд фортеці, позбавленої будь-якого декору і архітектурних надмірностей. Навіть місцеві жителі не вважають такий пам'ятник історії чимось видатним - в цьому ви легко переконаєтеся, коли доведеться шукати Сент-Міклош серед оточуючих його «хрущовок». Спочатку цей замок виглядав інакше. Він неодноразово переходив з рук в руки (в тому числі і в результаті військових дій) і перебудовувався. З ходом століть змінювалося і призначення будови: воно було і житловим палацом, і в'язницею, і казармою будбату, і «Білим домом» районного значення.

Сьогодні древній замок унікальний ще й тим, що його порятунком займається приватна особа - закарпатський художник Йосипа Бартош. Завдяки цьому небайдужому людині Сент-Міклош збережений від руйнування, очищений і поступово приводиться в порядок. Тут проводяться зустрічі художників, виставки, екскурсії з компетентним гідом.

Завдяки унікальній архітектурі замок Сент-Міклош міг би стати хорошим притулком для ... привидів.

Турбота про привидів

Незважаючи на міцну кладку стін метрової товщини, внутрішнє планування збереглася в повному обсязі. Справа в тому, що кожен з власників (в лапках і без) перебудовував будинок по-своєму. Всередині замку дуже цікаво: поєднання напівтемних склепінних залів і переплетень коридорів, сходів і ходів. Уздовж і впоперек будинок пронизаний прихованими в товщі стін галереями. Таким чином, в різні точки будь-якого поверху і підвалу можна потрапити непомітно для непосвяченого (ось звідки беруться історії про замки з привидами!).

Цікаво, що товщу кам'яної кладки замку пронизують не тільки потаємні переходи, а й канали опалювальної системи. Тепле повітря рухався по ним від печі, підігріваючи підлогу і стіни, створюючи затишок і комфорт в похмурому на вигляд приміщенні.

зв'язок

Зв'язок в нашій поїздці забезпечувала фірмова мобілка МТС 547 від оператора МТС Зв'язок в нашій поїздці забезпечувала фірмова мобілка МТС 547 від оператора МТС. Кілька разів в нагоді функція мобільного Інтернету - відправляли до редакції невідкладні новини, написані в дорозі. Щоб не завантажувати «важкі» фотографії з великою камери-«дзеркалки» для відправки їх родичам замість листівки, ми знімали деякі пам'ятки «на телефон» і з нього ж відправляли фотографії. Скориставшись новим тарифом MAX Energy, на передачу повідомлень і даних по мобільному GPRS-Інтернету ми не витратили ні копійки - в ньому 1000 Мб трафіку і 1000 SMS в мережі МТС протягом місяця - безкоштовні.

Дорога, громадське харчування, орієнтири

Знайти невелике селище Чинадієво (населення близько 6 тис. Чол.) Нескладно - від райцентру Мукачеве Закарпатської області до нього ведуть 12 кілометрів непоганого шосе Львів - Мукачево. Тому в цей раз наш GPS-навігатор Garmin Nuvi 2460LT нагоді не стільки в якості штурмана, скільки як тріп-комп'ютер. Функція EcoRoute допомогла нам розрахувати «вартість» поїздки в різних вимірах. Слід зауважити, що прилад виявився точним - і щодо розрахунку часу прибуття, і щодо оцінки вартості поїздки в гривнях. З інтересом вивчили рекомендації Garmin EcoRoutе, що стосуються зміни стилю їзди для більшої економічності. Ще одна корисна опція - вбудований Bluetooth-модуль. Коли їдеш в машині один або нема чого приховувати від пасажирів, зручно використовувати навігатор в режимі гучного зв'язку. Гучності динаміка вистачає з лишком, а виносний мікрофон, яким комплектується ця модель, дозволяє говорити не зовсім точно в бік приладу. Сам інтерфейс управління функціями телефону цілком на рівні, а настроюється головне меню дозволяє додати туди кнопку управління телефоном. За допомогою навігатора ми також знайшли гідний нічліг і різноманітні точки громадського харчування в Мукачево, хоча і в самому Чинадієво є бази відпочинку.

Ігор Коваленко
Фото Ігоря Бандіка і Івана Іванько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Нічого не нагадує?

Новости