Чисті активи: формула, приклад оцінки бізнесу

  1. Чисті активи
  2. Приклад розрахунку вартості чистих активів бізнесу в Excel
  3. Відео-урок: «Розрахунок величини чистих активів»
  4. оцінка платоспроможності
  5. Порівняння чистих активів зі статутним капіталом
  6. Чисті активи і чистий прибуток
  7. Аналіз темпу зростання чистих активів і міжнародного кредитного рейтингу

Розглянемо поняття, формулу розрахунку і економічний зміст чистих активів компанії.

Чисті активи

Чисті активи (англ. Net Assets) - відображають реальну вартість майна підприємства. Чисті активи розраховуються акціонерними товариствами, товариствами з обмеженою відповідальністю, державними підприємствами і органами нагляду. Зміна чистих активів дозволяє оцінити фінансовий стан підприємства, платоспроможність і рівень ризику банкрутства. Методика оцінки чистих активів регламентована законодавчими актами і служить інструментом діагностики ризику банкрутства компаній.

Вартість чистих активів визначається як різниця між усіма активами і пасивами підприємства.

До складу активів входять необоротні та оборотні активи за винятком заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу та витрат на викуп власних акцій. Пасиви включають в себе короткострокові і довгострокові зобов'язання за винятком доходів майбутніх періодів. Формула розрахунку має такий вигляд:

де:

ЧА - вартість чистих активів підприємства;

А1 - необоротні активи підприємства;

А2 - оборотні активи;

ЗУ - заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу;

Зва - витрати з викупу власних акцій;

П2 - довгострокові зобов'язання

П3 - короткострокові зобов'язання;

ДБП - доходи майбутніх періодів.

Величина чистих активів розраховується на основі даних бухгалтерського балансу (Форма №1), і формула має такий вигляд:

Величина чистих активів розраховується на основі даних бухгалтерського балансу (Форма №1), і формула має такий вигляд:

Приклад розрахунку вартості чистих активів бізнесу в Excel

Розглянемо приклад розрахунку вартості чистих активів для організації ВАТ «Газпром». Для оцінки вартості чистих активів необхідно отримати бухгалтерську звітність з офіційного сайту компанії. На малюнку нижче виділені рядки балансу необхідні для оцінки величини чистих активів, дані представлені за період з 1 кварталу 2013 року до 3 квартал 2014 роки (як правило, оцінка чистих активів проводиться щорічно). Формула розрахунку чистих активів в Excel має наступний вигляд:

Чисті активи = C3- (C6 + C9-C8)
Чисті активи = C3- (C6 + C9-C8)

Відео-урок: «Розрахунок величини чистих активів»

Аналіз чистих активів

Аналіз чистих активів проводиться в таких завданнях:

оцінка платоспроможності

Платоспроможність є здатність підприємства розраховуватися за своїми зобов'язаннями вчасно і в повному обсязі. Для оцінки платоспроможності виробляють, по-перше, порівняння величини чистих активів з розміром статутного капіталу і, по-друге, оцінка тенденції зміни. На малюнку нижче показана динаміка зміни чистих активів по кварталах.

На малюнку нижче показана динаміка зміни чистих активів по кварталах

Аналіз динаміки зміни чистих активів

Слід розділяти платоспроможність і кредитоспроможність, так кредитоспроможність показує можливість підприємства розплачуватися за своїми зобов'язаннями за допомогою найбільш ліквідних видів активу (див. → Як оцінити кредитоспроможності компанії ). Тоді як платоспроможність відображає можливість погашення боргів як за допомогою найбільш ліквідних активів, так і повільно реалізованих: верстати, обладнання, будівлі і т.д. В результаті це може відбитися на стійкості довгострокового розвитку всього підприємства в цілому.

На основі аналізу характеру зміни чистих активів проводиться оцінка рівня фінансового стану. У таблиці нижче показано взаємозв'язок між тенденцією зміни чистих активів і рівнем фінансового стану.

Тенденція зміни чистих активів

Аналіз фінансового стану

ЧА ↗

Поліпшення фінансового стану підприємства і платоспроможності підприємства, зменшення ризику банкрутства

ЧА ↘

Погіршення фінансового стану підприємства, зниження платоспроможності, що призводить до зростання ризику банкрутства

Порівняння чистих активів зі статутним капіталом

Крім динамічної оцінки, величину чистих активів для ВАТ порівнюють з розміром статутного капіталу. Це дозволяє оцінити ризик банкрутства підприємства (див. → 4 моделі оцінки банкрутства ). Цей критерій порівняння визначено в законі ГК РФ (п. 4 ст. 99 ГК РФ; п. 4 ст. 35 Закону про акціонерні товариства). Недотримання даного співвідношення призведе до ліквідації в судовому порядку даного підприємства. На малюнку нижче представлено співвідношення чистих активів і статутного капіталу. Чисті активи ВАТ «Газпром» перевищують статутний капітал, що виключає ризик банкрутства підприємства в судовому порядку.

Чисті активи і чистий прибуток

Чисті активи аналізуються також з іншими економіко-фінансовими показниками організації. Так динаміка зростання чистих активів зіставляється з динамікою зміни виручки від продажів і чистого прибутку . Виручка від продажів є показником відображає ефективність систем продажів і виробництва підприємства. Чистий прибуток є найважливішим показником прибутковості діяльності бізнесу, саме за рахунок неї насамперед фінансуються активи підприємства. Як видно з малюнка нижче, чистий прибуток в 2014 році знизилася, що в свою чергу відбилося на величині чистих активів і фінансовий стан.

Аналіз темпу зростання чистих активів і міжнародного кредитного рейтингу

У науковій роботі Жданова І.Ю. показується наявність тісного зв'язку між темпом зміни чистих активів підприємства і значенням міжнародного кредитного рейтингу таких агентств як Moody's, S & P і Fitch. Зниження економічних темпів зростання чистих активів призводить до зменшення кредитного рейтингу. Це в свою чергу призводить до зниження інвестиційної привабливості підприємств для стратегічних інвесторів.

резюме

Вартість чистих активів є важливим показником величини реального майна підприємства. Аналіз динаміки зміни даного показника дозволяє оцінити фінансовий стан і платоспроможність. Величина чистих активів використовується в регламентованих нормативних документах і законодавчих актах для діагностики ризику банкрутства компаній. Зниження темпу зростання чистих активів підприємства призводить до зменшення не тільки фінансової стійкості, а й рівня інвестиційної привабливості. Підписуйтесь на розсилку по експрес методів фінансового аналізу підприємства.

Автор: к.е.н. Жданов Іван Юрійович

Новости