Читати онлайн книгу «Керівник проектів. Всі навички, необхідні для роботи »безкоштовно - Сторінка 1

  1. Таблиця 1.1. Очолювати команду проекту або керувати нею?

Рендалл Инглунд, Альфонсо Бусєре

Керівник проектів. Всі навички, необхідні для роботи

Передмова

Кваліфікований керівник проектів має ключовими навичками роботи з людьми, а також організаційними і технічними навичками. Успіх в будь-якій сфері багато в чому залежить від виконання проектів професійними менеджерами і командою за підтримки ефективних спонсорів. Повний спектр необхідних навичок дозволяє виділятися на загальному тлі і досягати оптимальних результатів.

Мета цієї книги - допомогти розвинути повний набір навичок тим, хто хоче досягти успіху в сучасному конкурентному середовищі. Для того щоб показати, які навички потрібні, ми використовуємо метод сторітеллінга і на реальних прикладах моделюємо їх застосування. Ми намагаємося мотивувати читача прагнути до точного поєднання жорстких професійних навичок і м'яких навичок переконання, які допомагають сформувати середовище, що підтримує максимальний успіх проекту. Наша мета - щоб читачі стали лідерами і менеджерами в проектній середовищі і за її межами.

актуальність

Багато професіоналів підвищують свою майстерність за допомогою якісної освіти і досвіду роботи. Однак приходить час, коли, щоб просуватися до наступного рівня продуктивності, потрібні розширений набір навичок і нова точка зору на роботу з людьми. Як подолати це плато? Наша книга пропонує продуманий цілісний підхід. Для того щоб описати різноманітні поєднання навичок, необхідних професіоналу, ми використовуємо аналогією з органічної хімії. Ці знання можна негайно пустити в справу.

Якщо ви хочете прогресувати особисто і професійно як менеджер проектів, необхідний план. Ми сподіваємося, що ця книга підкаже, як його сформулювати і досягти цілей вашого розвитку.

Люди дозволяють впливати на себе багатьом «ворогам змін». Такі фрази «це ще не придумали», «я дуже зайнятий», «у мене мало часу», а також когнітивна сліпота, яка пригнічує адаптацію найкращих лідерських і управлінських практик. Деякі з цих установок вкоренилися в нашій свідомості протягом життя. Ми не в змозі вплинути на стереотипи, але можемо змінити тих, хто в них вірить. Для цього потрібно запустити внутрішні мотиваційні двигуни. Наступний крок - на практиці застосувати системний підхід: простий, потужний і універсально ефективний, який дасть приголомшливі результати.

Одну з цілей цієї книги спочатку сформулював наш колега доктор Роберт Лаурідсен, коли описував завдання консалтингу як «досягнення конкурентної переваги в епоху взаємодії ... вдосконалення методів, за допомогою яких люди взаємодіють в ім'я досягнення спільних цілей». Крім того, у нас була мета написати книгу, яка стала б у пригоді нам самим на початку наших кар'єр. Вона охоплює теми, необхідні для успішного просування, які не висвітлюють на професійних курсах: вміння знаходити спільну мову з іншими, маніпулювати керівництвом, вести переговори, продавати, вирішувати конфлікти.

Ви, можливо, не в курсі, що ваше поточне світогляд знижує вашу ефективність. Ця книга проведе вас через всі етапи прийняття, адаптації та застосування нового підходу. Зміна способу мислення і дій забезпечить більш надійні, своєчасні і якісні результати. Так буде, тому що справжні керівники проектів застосовують всі навички лідерства, впливу, продажів і переговорів, які раніше ви не брали до уваги або застосовували недостатньо активно. Свідомо використовуючи їх, ви поліпшите свої компетенції і досягнете результатів, які до цього вам не давалися, прийдете до більш високого рівня особистого задоволення і професійного зростання.

Ця книга потрібна менеджерам проектів, тому що відповідає на питання «Де знайти реальні приклади і дослідження, що пояснюють і ілюструють м'які навички менеджменту, управління, лідерства та бізнесу?» З нашої точки зору, вся справа в поводженні з людьми.

Цільова аудиторія

Аудиторією цієї книги є перш за все менеджери проектів, програм та портфелів у всіх дисциплінах і галузях, комерційних, некомерційних, державних. Зауважимо, що Інститут управління проектами - це понад 350 тисяч учасників з усього світу.

Це і новачки в професії менеджера проектів, програм або портфелів, які шукають буквар, щоб рухатися в потрібному напрямку. Це і ті, хто має деякий досвід і хоче швидше рухатися вперед. І люди з багатим досвідом, які зрозуміли, що на порядку денному новий початок і зміна світогляду, до чого, можливо, призвели скорочення, зміна роботи або іншої перехідний період.

Друга категорія наших читачів - це фахівці, експерти по темі (Subject Matter Experts, SME), члени команд проектів, керівники менеджерів проектів, спонсори та ін. Вони можуть бути новачками у своїй ролі і не до кінця розуміти, у що вплуталися. Як спілкуватися з підлеглими, які їхні ролі та очікування фахівців, з якими ви працюєте?

А ще є досвідчені фахівці, які шукають передові практики, здатні поліпшити їх власну продуктивність. Ця аудиторія навіть більше, ніж аудиторія менеджерів проектів. Ми сподіваємося, що досвід, отриманий завдяки нашій книзі, спонукає рекомендувати її більш широкому колу читачів.

Задум і застосування

Крок за кроком ми покажемо, як приймати, адаптувати і застосовувати більш досконалий підхід до управління, щоб прийти до надійних, своєчасним і якісним результатам. Ви зможете творити чудеса, досягти кращих результатів завдяки зміні свого світогляду. Наші концепції універсальні, сильні, їх легко зрозуміти і можна відразу застосувати, не розбираючись зі складними моделями.

Можливо, ви вже знаєте, що повинні робити, але з певних причин не робите цього. Ця книга пояснить, чому так відбувається і як бути. Практичність нашого підходу демонструється на дослідженнях і прикладах реальних людей, які застосовують наші концепції. Перешкоди можуть бути пов'язані з вашою середовищем, керівництвом, бізнесом - з усім, що гальмує проекти, викликає перевитрата ресурсів, знижує якість або призводить до того, що отримані результати не відповідають вимогам. Ця книга продемонструє способи повністю вивчити ситуацію і знайти нові рішення або застосувати по-іншому старі.

Ви шукаєте спосіб перейти від хорошої якості до відмінного? Потрібні принципово нові навички і світогляд, щоб підвищити свою ефективність як менеджера проектів або спонсора? Ця книга стане вашим керівництвом щодо розвитку лідерства, навчання, мотивації особистого і професійного зростання. Приклади інших людей покажуть, як застосовувати ці практики по всій організації, на всіх рівнях, особливо в політично заряджених ситуаціях. Ви дізнаєтеся, як творчо використовувати м'які навички менеджменту проектів, організації середовища, лідерства, ведення переговорів і переконання. Наше завдання - інтегрувати знання та навички, важливі для задоволеності і заданих результатів.

Ми вважаємо за краще академічним моделям сторітеллінг, заснований на особистому досвіді. У цій книзі поділилися своїми історіями люди з різним культурним багажем, так що вона підійде людям різних професій і різних країн, які намагаються зрозуміти, як працювати один з одним.

Ця книга підходить для самостійного навчання; в пошуках нових ідей до неї можна повертатися знову і знову як до довідника; вона буде цікава книжковим клубам, де люди обмінюються досвідом; університетам і компаніям, організуючим тренінги з менеджменту та лідерства; її також можуть використовувати консультанти на семінарах, які проводяться по всьому світу.

Ми виявили, що реакція аудиторії по всьому світу на наші презентації, семінари та блоги відрізняється душевністю. Люди помічають нашу пристрасть і «правду». Наша енергія і ентузіазм служать стимулом для них. Одна учасниця семінару зазначила, що ці ідеї і стиль викладу перетворюють концепції з «чогось незрозумілого» в те, що можна використовувати «прямо тут», постачають інструментами і підштовхують до дії. І ви не знайдете нікого іншого, хто за 70 років роботи (якщо скласти докупи) дізнався стільки історій і смішних прикладів і готовий поділитися ними.

джерела

Деякі матеріали цієї книги не нові, проте основна новизна полягає в тому, що ми показуємо, як застосовувати навички, описувані широким колом дисциплін; як це забезпечує більший успіх в реалізації проектів. Наша мета - запропонувати свіже, позитивне, мотивуюча і корисне керівництво.

Ми, автори, володіємо навичками критичної зворотного зв'язку, отриманими завдяки досвіду і систематичного застосування наших знань, і ділимося нею з учасниками наших майстер-класів, курсів і консультацій. Цей експериментальний підхід пронизує нашу книгу. У ній поєднуються теорія та практика, гумор і пристрасть, концепції і приклади, взяті не тільки з великого досвіду авторів, а й з досвіду інших дослідників. Серед них найталановитіші люди в світі, з якими ми познайомилися в ході численних проектів, семінарів і конференцій.

Накопичена величезна база знань і досвіду, який можна використовувати як в менеджменті в цілому, так і в менеджменті проектів. Далеко не всі книги звертаються до повного набору навичок, необхідних менеджерам проектів для досягнення успіху в сьогоднішній обстановці: наприклад, не розповідають про соціальні і емоційних навичках. Куди звернутися читачеві, щоб розібратися у всьому цьому?

Ця книга поєднує технічний, поведінковий і системний підходи до опису менеджменту проектів і доповнює його унікальними і цікавими прикладами. Вона заснована на нашій попередній роботі - Environment for Successful Projects - і може вважатися її розширенням. Вона зводить воєдино навички з книги Successful Compleat Upper Manager.

Елементи управління змінами, підтримки вищого керівництва і позиції менеджера описані в книзі Creating the Project Office, Project Sponsorship, and Today Is a Good Day. Ця книга також доповнює глави, написані для інших книг, наприклад Organizational Project Management і Advising Upwards, а також багато роботи, які ми представляли на зустрічах PMI [1] та інших конференціях професійних асоціацій. Ми також використовували матеріали, які містить цей blog.projectconnections.com та інших сайтах. Додаткові інструменти, анкети, таблиці, практичні рекомендації та приклади є в книзі-путівнику The Complete Project Manager: Toolkit of Practices.

При створенні цієї книги ми використовували матеріали видань «Від хорошого до великого» [2] , «В пошуках досконалості» [3] , А також «Подолання прірви» [4] і Soul at Work, щоб показати, що менеджер проектів, програми або портфелів, прагнучи до професійного та особистого росту, може застосувати широкий набір концепцій.

Всупереч думці наших редакторів, ми виступали з позицій різних осіб і змішували інтонації. Ми говоримо від першої особи - «ми», викладаючи переконання, яких дотримуємося обидва. Пишемо «Инглунд» і «Бусєре» і використовуємо перша особа «я», коли ділимося особистими прикладами. Говоримо про «кваліфікованому менеджерові проектів» в третій особі, описуючи ідеальні характеристики. Вдаємося до другого особі - «ви», коли ділимося порадами з вами, читачем. Просимо вибачення за таку плутанину і сподіваємося, що завдяки цьому поясненню вам буде все зрозуміло.

Ми припускаємо, що ви взяли цю книгу, поставивши перед собою ряд основних завдань.


• Змінити своє уявлення про необхідні навички, щоб підняти власну продуктивність без відриву від виробництва.

• Навчитися застосовувати різні підходи, засновані на прикладах і дослідженнях, до лідерства і менеджменту проектів.

• Усвідомити, що і як потрібно зробити, щоб досягти кращих результатів.

• Розвивати професійну кар'єру менеджера проектів або програм.


Ми не обіцяємо повністю розкрити теми, які розглядаємо. Зміст цієї книги не є вичерпним описом «кваліфікованого менеджера проектів», а наші ідеї не єдиний шлях до успіху. Ми пропонуємо точки зору, засновані на власному досвіді. І будемо раді, якщо ви поділитеся з нами своїм досвідом.


Рендалл Инглунд, США

www.englundpmc.com

Альфонсо Бусєре, Іспанія

www.abucero.com

Вступ

Кваліфікований менеджер проектів має ключовими навичками роботи з людьми, а також організаційними і технічними навичками.

план

У кожному розділі ми ділимося думками і прикладами, присвяченими певного навику. Ось план нашого керівництва.


Лідерство / управління. Навички лідерства та управління - це ті життєво важливі, концептуальні ділові компетенції, які так необхідні тим, чий статус дозволяє впливати на колег, членів команди, керівництво, клієнтів та інших. До них відносяться харизма, здатність до навчання і сміливість, а також делегування, вміння слухати і навички побудови відносин.

Особисті якості. Особисті якості в даному випадку - це компетенції в області взаємодії з людьми. Кваліфікований менеджер проекту має певні схильностями, позицією і здатністю до неформального спілкування, що дозволяє ефективно і результативно взаємодіяти з людьми.

Роль гумору і жартів. Ми виступаємо за гумор і жарти, тому що вони роблять роботу більш ефективною, продуктивною і такою, що запам'ятовується. Набір інструментів менеджера буде більш досконалим, якщо на порядку кожного дня - радість і кожен день чується сміх.

Навички менеджера проектів. Основи навичок менеджера проектів викладені в Керівництві PMI по основам знань для менеджерів проектів. Ми доповнили його ідеями і прикладами, щоб допомогти кваліфікованим менеджерам проектів розібратися і застосовувати РMBOK® [5] .

Навички управління середовищем. Кваліфікований менеджер проектів може домогтися систематичного значного прогресу, сконцентрувавшись в першу чергу на створення обстановки, що стимулює реалізацію проектів.

Організаторські навички. Перед кваліфікованими менеджерами проектів стоїть завдання не тільки управляти процесами менеджменту проектів, а й займатися ними в рамках «зелених» організацій, тобто таких, які заохочують проектну роботу. «Зелена» організація, на відміну від «токсичною», пристосована не тільки для виживання, але і для процвітання навіть в складні часи.

Навички ведення переговорів. Результати проекту залежать від домовленостей. У ваших інтересах, а також в інтересах компанії та команди враховувати, що навик ведення переговорів необхідний, і старанно застосовувати його.

Політичні навички. Кваліфіковані менеджери проектів розуміють структуру влади в організації. Вплив зароджується в умах і серцях людей, і влада більше залежить від її визнання, ніж авторитету. Щоб бути ефективними, менеджери проектів повинні бути політично чутливими.

Навички вирішення конфліктів. У найважливіших для нас ситуаціях ми часто працюємо найгірше. Вчіться оцінювати конфлікти, реагувати на них і вести навчальні переговори. Радійте конструктивному протидії.

Навички продажів. Вам слід пам'ятати, що життєвий цикл проекту завжди є частиною циклу продажів. Не ставайте жертвою втрачених продажів або можливостей. Прийміть процес продажів як чесний спосіб домогтися необхідних зобов'язань, гідний кваліфікованого менеджера проекту.

Навички управління змінами. Неможливо рухатися вперед і одночасно залишатися на місці. Ключ до успішної роботи зі змінами в тому, щоб добре до них ставитися і готуватися до зустрічі з ними. Вам потрібно розуміти процес управління змінами.

Знання ринку / споживачів. У всіх проектів є замовники. Кваліфіковані менеджери проектів дбають про те, щоб розуміти ринкові сили і проблеми задоволення споживачів. Застосовуйте лідерство як служіння. У всіх взаємодіях використовуйте етичні методи.

Висновок. Інтегрувавши ключові концепції через сторітеллінг, ви зможете сформувати більш повну картину своєї ролі, можливо, створивши відділ проектування з однієї людини (Рroject Оffice of Оne, POO). Проведіть суб'єктивну оцінку своїх навичок.


У цій книзі ми підкреслюємо важливість позитивного ставлення: такий підхід допомагає організації досягти успіху в проектній діяльності.

візуалізація

Для того щоб підкреслити ключові компоненти кваліфікованого менеджера проектів, ми використовуємо структуру складної молекули в якості метафори (дякуємо Wikipedia.org і приносимо свої вибачення фахівцям-хімікам) (рис. I.1).


1)

Мал. I.1. молекулярне з'єднання


Органічна хімія - розділ хімії, що вивчає сполуки вуглецю, їх структуру, властивості, реакції, а також методи синтезу сполук вуглецю з іншими елементами.

Органічні сполуки розрізняються за своєю структурою. Спектр застосувань органічних сполук величезний. Вони утворюють основу безлічі речовин і майже всіх процесів живих організмів або є їх важливими елементами.

Точно так же менеджмент проектів - це застосування знань, навичок і технік, що дозволяє ефективно і успішно реалізовувати проекти. Це стратегічна компетенція організацій, завдяки якій вони можуть зв'язати результати проектів із завданнями бізнесу і процвітати на конкурентному ринку. Фокус менеджменту проектів визначається роллю, ресурсами і розкладом кожного проекту. Цінність менеджменту проектів підкреслюється світовим розвитком менеджменту проектів як визнана і стратегічної компетенції у всіх індустріях і організаціях, а також його розвитком як навчальної дисципліни і напрямки кар'єрного зростання.

Молекули органічних сполук часто характеризуються більш високим рівнем складності, ніж повністю неорганічні сполуки, так що синтез органічних сполук став однією з найважливіших областей хімії. Біохімія - хімія живих організмів, їх структури і взаємодій в контрольованому середовищі і всередині живих систем - відкриває нову, неймовірну за своїм масштабом главу органічної хімії. Біохімія як органічна хімія в першу чергу фокусується на з'єднаннях, що містять вуглець.

Менеджмент проектів присвячений людям, і нас вражає неймовірна глибина інтересів, стилів, підходів і інтерактивна динаміка, яка відкривається, коли ми намагаємося працювати на Загальноорганізаційна рівні. Кожен день приносить нові виклики, раптові події та інновації. При цьому не можна забувати про те, що ми, істоти, що працюють на вуглеці, неймовірно талановиті, але рідко ідеальні.

Найважливішим відкриттям органічної хімії з'явилася концепція хімічної структури, в якій атоми вуглецю з'єднуються один з одним, утворюючи вуглецеву решітку ... точна схема атомних зв'язків може бути розгадана завдяки вмілій інтерпретації відповідних хімічних реакцій.

Неформально менеджментом проектів займалися завжди. Але як професія він почав формуватися тільки в середині ХХ століття. Керівництво PMI до Зводу знань з управління проектами (PMBOK® Guide) [6] описує повторювані елементи всякого проекту. Це п'ять груп процесів: ініціювання, планування, виконання, моніторинг і контроль, закриття. І дев'ять областей знання: управління інтеграцією проекту; управління змістом проекту, управління термінами, управління вартістю, управління якістю, управління людськими ресурсами, управління комунікаціями, управління ризиками, управління закупівлями, управління зацікавленими сторонами. Це керівництво пропонує базову структуру розвитку навичок менеджменту проектів, але, щоб досягти прориву в продуктивності, критично необхідна зв'язок з іншими дисциплінами: розвитком організацій, продажами і переговорами.

Перші відкриття органічних реакцій і їх застосування часто були випадковими. Потім почалися систематичні дослідження органічних сполук, за якими послідував синтез вкрай складних молекул за допомогою багатоступеневих процедур. Синтез складних природних сполук поступово ставав все витонченішими і нарешті досяг комерціалізації. Він приніс значні доходи фармацевтичної галузі. Складність синтезу продовжує зростати.

Стихійні менеджери проектів - люди, які прийшли в професію, майже нічого не знаючи про її процесах і процедурах, - були і будуть завжди. Керівництво PMBOK® підвищило впізнаваність професії і заклало основи для досягнення результатів найвищої якості.

Коло професій і галузей, в яких визнають переваги дисциплінованого підходу менеджменту проектів до отримання результатів, постійно розширюється. Це викликає потребу в перегляді традиційних процесів і збільшує попит на професіоналів з різноманітними навичками, здатних діяти в складній обстановці. Лідери з видатними навичками здатні сплавити розрізнену групу людей в нову організацію завдяки органічному зростанню або злиття, а потім ці групи можуть породити новаторські або інноваційні рішення.

Сьогодні метою нових досліджень стали хімічні сполуки, які мають однакову будову, але відрізняються просторовим розташуванням атомів. Стереоізомери мають однакову конституцію, але різні конфігурацію і / або розташування (рис. I.2). Приклад стереометрії - людські руки. Вони мають подібні фізичні параметри, за винятком напрямки їх обертання. Два з'єднання, які є відображеннями один одного, мають однакові фізичні якості, за винятком напрямку, в якому вони обертаються, і того, як вони взаємодіють з іншими сполуками. Вони можуть викликати істотно розрізняються біологічні ефекти.


Вони можуть викликати істотно розрізняються біологічні ефекти

Мал. I.2. Молекули-стереоізомери


Даний опис, як ніяке інше, підходить для менеджменту проектів, програм та портфелів.

На відміну від багатьох неорганічних речовин, органічні сполуки, як правило, плавляться, і багато хто горить. Їх точки плавлення і горіння корелюють з полярністю молекул і їх молекулярною вагою. Органічні сполуки, як правило, не дуже стійкі при температурі вище 300 ° С.

Таке життя. У людей є свої межі, і коли ми їх досягаємо, то повністю руйнується - «плаву» або згорає в емоційному зриві. Ці реакції пов'язані як з природними схильностями, так і з умінням особистості справлятися з життєвими труднощами. Кваліфіковані менеджери проектів здатні зберігати б о більшу стабільність.

Життя на Землі існує завдяки лівостороннім амінокислотам, які виникли на основі східних кислот, що сформувалися в космосі і потрапили на Землю разом з метеоритами. Чому амінокислоти в космосі закручувалося вліво? Ніхто цього не знає, але відомо, що радіація також існує в лівосторонньої і правобічної формах.

Якщо сконцентруватися на чомусь одному і провести дослідження, то можна прийти до нових відкриттів. Чи можливо створити справа наліво молекули? Хто знає! Цілком може бути, адже такі існують. Так само безмежні і можливості кваліфікованих менеджерів проектів, які прагнуть розвинути нові навички. Професія менеджера проекту, програми і портфелів лише збагатиться завдяки такому прагненню.

Ви можете використовувати рис. I.3 в якості керівництва або плану шляху до створення власної комбінації «молекул» - вашого набору навичок менеджера проектів.


Мал. I.3. «Молекула» кваліфікованого менеджера проектів

Глава 1. Лідерство та управлінські навички

Суть лідерства не тільки в тому, щоб залучати послідовників. Його суть також в навчанні і створенні нових лідерів. Мені приємно знати, що я ділюся духом лідерства з моєю командою.

Мені приємно знати, що я ділюся духом лідерства з моєю командою

У цьому розділі ми розглянемо лідерство і навички управління, ці життєво важливі компетенції, які так необхідні людям, чиє становище дозволяє впливати на колег, членів команди, керівництво, клієнтів та інших людей. Кваліфікований менеджер проектів має харизму, здатний до навчання, поважає себе і оточуючих. Він сміливий і може вести за собою, а також подавати хороший приклад, делегувати свої зобов'язання, слухати людей і налагоджувати з ними відносини. Йому доводиться взаємодіяти з людьми і добиватися результатів.

Очолювати чи управляти?

Почнемо з того, що розглянемо в табл. 1.1 відмінності між діяльністю по керівництву і по управлінню командою. Вони викликають багато суперечок. Ми стверджуємо, що важливо і те й інше. Менеджери проектів схильні розглядати свою роботу як управління. Ми вважаємо, що кваліфікований менеджер проектів повинен також бути лідером.

Таблиця 1.1. Очолювати команду проекту або керувати нею?


У деяких культурах люди роблять тільки те, що велено. Тут пригадується анекдот.

Одного воїна в бою поранили стрілою в ногу, і він страждав від невгамовним болю. Командир загону послав по лікаря, які знаються на лікуванні зовнішніх захворювань.

Лекарь оглянув пораненого і сказав: «Нічого складного!» Потім відламав древко стріли і зажадав гонорар.

«Так це будь-хто міг зробити! - скрикнув воїн. - Наконечник стріли все ще у мене в нозі! Чому ти не витягнув його? »

«Я свою справу зовні зробив, - відповів лікар. - Виймати наконечник повинен хірург ».

Члени команди проекту теж можуть розглядати свої ролі дуже вузько. Професійні менеджери проектів зазвичай знають свої обов'язки, але, за нашим досвідом, часто виходять за ці рамки, щоб домогтися прогресу. Ми рекомендуємо бути гнучкими і вміти пристосовуватися. У деяких культурах доводиться подавати іншим приклад і виконувати різні ролі, особливо якщо колегам заважає уявлення, що вони обмежені рамками посадових обов'язків.

Що таке успіх проекту?

Зазвичай лідери і менеджери прагнуть зробити проект успішним. На своїх заняттях я (Инглунд) пропоную наступну вправу: прошу всіх розглянути успіх проекту з точки зору керівництва і знайти те, що пов'язує ключові фактори, що визначають успіх і невдачу. Відповідь, якого я добиваюся, полягає в тому, що всі ці фактори стосуються людей. Люди - найважливіше. Як правило, проекти вдаються або провалюються не через технічних факторів, не тому, що ми не можемо змусити електрони рухатися швидше за швидкість світла. Вони провалюються або виграють в залежності від того, наскільки добре люди працюють разом. Коли ми перестаємо звертати увагу на питання, пов'язані з людьми: ясність цілі, ефективність і плідність спілкування і підтримка менеджменту, - ми приречені на невдачі. Захоплені люди знаходять способи розібратися з будь-якими проблемами. Перед лідерами стоїть виклик: створити середовище, в якій люди зможуть показати свої найкращі якості.

Існує безліч визначень успіху проекту (так само багато, як пояснень, чому проекти провалюються). Зіткнення з троїстої обмеженістю - це тільки початок. У вас може бути все в порядку з вмістом, термінами і вартістю, і все одно проект провалиться: зміниться ринок, або конкурент виявиться сильніше, або клієнт змінить думку. З іншого боку, ви можете не впоратися ні з одним з обмежень, але все одно зробити успішний проект в довгостроковій перспективі. Звичайно, важливо якомога точніше дотримуватися всіх вимог, але так само важливо бути достатньо гнучким, оскільки потреби і умови змінюються з часом або в міру того, як з просуванням проекту ви дізнаєтеся про нього все більше.

Звичайно, важливо якомога точніше дотримуватися всіх вимог, але так само важливо бути достатньо гнучким, оскільки потреби і умови змінюються з часом або в міру того, як з просуванням проекту ви дізнаєтеся про нього все більше

1


1.1. Очолювати команду проекту або керувати нею?
Як подолати це плато?
Ця книга потрібна менеджерам проектів, тому що відповідає на питання «Де знайти реальні приклади і дослідження, що пояснюють і ілюструють м'які навички менеджменту, управління, лідерства та бізнесу?
Як спілкуватися з підлеглими, які їхні ролі та очікування фахівців, з якими ви працюєте?
Ви шукаєте спосіб перейти від хорошої якості до відмінного?
Потрібні принципово нові навички і світогляд, щоб підвищити свою ефективність як менеджера проектів або спонсора?
Куди звернутися читачеві, щоб розібратися у всьому цьому?
Чому амінокислоти в космосі закручувалося вліво?
Чи можливо створити справа наліво молекули?
Очолювати чи управляти?

Новости