Читати онлайн книгу «Червона таблетка. Подивися правді в очі! »Безкоштовно - Сторінка 1

  1. * * *
  2. «Матриця» (цитата)
  3. * * *
  4. * * *
  5. * * *
  6. Примітка
  7. * * *
  8. уточнення

доктор

Андрій Курпатов

Червона таблетка. Подивися правді в очі!

книга для інтелектуальної меншості

абсолютно не рекомендована тим, хто готовий з будь-якого приводу образитися

© Курпатов А. В., 2018

* * *

Другу, який переконав мене написати цю книгу.

Навіть шлях у тисячу лі починається з першого кроку.

Лао Цзи

Справжній світ не такий, яким він нам здається.

Ми дивимося на нього через призму своїх відчуттів, досвіду і абстрактних установок. І ця «призма» - лише версія подій, що відбуваються, тоді як справжня реальність прихована від нас.

Все, що ми думаємо, відчуваємо, переживаємо, - ілюзія, свого роду галюцинація, вироблена нашим мозком. Ми самі повністю обумовлені вихованням і культурою, в якій сформувалися.

Нам здається, що ми - результат власного свідомого вибору, а ми - лише випадкова похідна. Нас створила соціальна машина, яка сама заплуталася у власних забобонах, брехні і відвертому невігластві.

Тому кожен з нас відчуває, що живе не своїм життям. Кожен хоче бути краще, ніж він є. І всі ми хочемо прожити краще життя, але не знаємо як.

Ми мучимося від самотності і внутрішньої порожнечі, безглуздості власного існування і туги за великим. Ми страждаємо від відсутності цілей і нереалізованих бажань, від власних фантазій і помилок.

Ми страждаємо через інших людей. Втім, їх ми теж змушуємо страждати. Нам щиро здається, що вони винні у всіх наших бідах. Ми впевнені, що вони нас не розуміють, не люблять і не цінують. Так, ми впевнені. І рівно те ж саме вони думають про нас.

Нам дуже довго розповідали про щастя, про успіх і любові. Але ніхто не попередив, що радісні почуття швидкоплинні, успіх здається таким тільки з боку, а всяка пристрасть закінчується розчаруванням.

Багато років я консультував, як кажуть в таких випадках, «багатих і знаменитих»: зірок шоу-бізнесу та кіно, політиків і академіків, топ-менеджерів найбільших компаній і бізнесменів зі списку Forbes.

Але я працював і з дітьми з притулків, допомагав жертвам насильства, пацієнтам психіатричних лікарень.

У мене на прийомі були віруючі і агностики, а ще сектанти і божевільні, які вважали себе святими. Я лікував суїцидентів і злочинців, наркоманів і уцілілих жертв терористичних актів.

Серед моїх пацієнтів були службовці, вчені, спортсмени, музиканти, журналісти, водії трамвая ...

Не знаю, куди я ще не заглянув як лікар, як дослідник. Не знаю, що могло б тепер мене здивувати.

Це була довга подорож. І можливо, я погано шукав, але я, правда, ніде не знайшов щастя. Гірше того - я не знайшов навіть надії.

Так, я чув безліч слів, які повинні були все пояснити, але я не бачив нікого, кому б ці слова допомогли.

Ми не розуміємо ні себе, ні миру, в якому живемо. Нас цього ніколи не вчили. З покоління в покоління людство лише пристосовується до обставин і улесливо бреше собі, створюючи міфи про «Людину», якого ніколи не було і ніколи не буде. Так що, звичайно, нічого не змінюється.

Нас охоплює тваринний страх перед власною «королівської» наготою. І ми готові схилити коліно перед будь ілюзією, тільки б не опинитися з правдою про себе віч-на-віч. Нам так страшно, що ми не помічаємо ні фактів, ні власного жаху.

Єдине, в чому людство й справді набив руку, - це самовихваляння і самовиправдання. Поки ж воно прикидається страусом, сором'язливо червоніє, мнеться в сум'ятті та «вдає», наука підійшла до самого краю і заглянула в цю безодню.

Ми знаємо тепер, що таке реальність, що таке людина і що таке насправді наша з вами життя. Слабкодухих все це, я вважаю, не потішить. Але їм це завдання в будь-якому випадку не по зубах.

Скажу прямо і відверто: я не знаю, знайдете ви щастя, дізнавшись те, що повинні знати. Але без цієї правди у нас з вами немає ні єдиного шансу.

Не можна дістатися до мети, якщо у вас в руках невірна карта. І навіть шлях в тисячу лі починається з першого кроку.

Втім, якби я не вірив в успіх, то я б і не брався за цю книгу.

попередження

Істинно, істинно кажу вам:

якщо пшеничне зерно,

впавши в землю, не помре, то залишиться одне;

а якщо помре, то принесе багато плоду.

Євангеліє від Іоанна, 12:24

Якщо у вашому житті все добре, якщо вас все в ній влаштовує, все подобається і «проблем немає», то, будь ласка, не читайте цю книгу.

Я не знаю, чи існують взагалі такі люди, у яких «все добре», а якщо й існують, то в своєму вони розумі. Але якщо ви і справді ставитеся до їх числа, то моя вам добру пораду: закрийте цю книгу, викиньте її або віддайте кому-небудь іншому. Від гріха подалі.

Кожен з нас має право на свою «таблетку»: хтось вибере червону - таблетку правди, а хтось синю - таблетку ілюзії і незнання. Синю, до речі, навіть вибирати не доведеться - вона дана нам за замовчуванням. А ось червону потрібно і вибрати, і проковтнути, і пережити непростий процес внутрішньої зміни.

Відповідальність, ясна річ, на тому, хто робить вибір.

Образ червоної таблетки я запозичив з фільму «Матриця». Хоча є, звичайно, і маса інших красивих метафор - взяти хоча б знамениту «печеру Платона» або «метелика Чжуан-цзи».

Але оскільки про червону таблетці багато хто знає, нехай буде таблетка.

Якщо хтось забув сюжет фільму братів Вачовскі (зараз, щоправда, вже сестер Вачовскі - вони не так давно змінили стать), перекажу його в двох словах.

Хакер Нео (у виконанні молодого ще Кіану Рівза) живе з почуттям, що «щось не так». Він відчуває в навколишньому світі якийсь підступ - немов би все не по-справжньому, дивно і неправильно.

Скоро з'ясовується, що підозри Нео виправдані: люди живуть у віртуальній реальності - в Матриці, а їх тіла запаяні в капсулах і виконують функцію батарейок, що забезпечують енергією гігантську систему надпотужного штучного інтелекту.

Перед тим як Нео вперше опинився по той бік Матриці, між ним і Морфеусом (лідером місцевого Опору) відбувається діалог, який з моменту виходу фільму на екрани став культовим і давно розібраний на цитати.

«Матриця» (цитата)

- Здогадуюся: зараз ти відчуваєш себе Алісою, що падає в кролячу нору, - каже Морфеус. - Поясню, чому ти тут. Тому, що ти щось зрозумів. Ти не можеш висловити це, але відчуваєш. Ти все життя відчував, що світ не в порядку, дивна думка, але її НЕ відігнати. Вона - як скалка в мозку. Вона зводить з розуму. Чи не дає спокою. Це і привело тебе до мене. Розумієш, про що я говорю?

- Про Матриці?

- Ти хочеш дізнатися, що це? Матриця всюди. Вона оточує нас. Навіть зараз вона з нами поруч. Ти бачиш її, коли дивишся у вікно або вмикаєш телевізор. Ти відчуваєш її, коли працюєш, йдеш до церкви, коли платиш податки. Цілий світ, насунутий на очі, щоб заховати правду.

- Яку?

- Що ти тільки раб, Нео. Як і всі, ти з народження в ланцюгах. З народження у в'язниці, якої не зачуєш і не торкнешся. В темниці для розуму. На жаль, неможливо пояснити, що таке Матриця ... Ти повинен побачити це сам. Чи не пізно відмовитися. Потім шляхи назад не буде ...

Діалог закінчується «пропозицією, від якої не можна відмовитися»: «Чи приймеш синю таблетку, - попереджає Дзига, - і казці кінець. Ти прокинешся в своєму ліжку і повіриш, що це був сон. Приймеш червону таблетку - ввійдеш в країну чудес. Я покажу тобі, чи глибока кроляча нора. Пам'ятай: я лише пропоную дізнатися правду, більше нічого ».

Нео, звичайно, вибирає червону таблетку, і далі все відбувається так, як і належить в подібних історіях - про Спасителя, Вибраного або супергероя.

Він проходить безліч випробувань, ризикує своїм життям, навіть вмирає ... Але все закінчується добре - чарівне воскресіння, створення чудес і перемога Добра над Злом.

Іронія в тому, що глядачеві ніби як пропонується вийти з Матриці, але на ділі він виявляється в справжній казці з нехитрим релігійним сюжетом.

Так, декорації помінялися - тепер це не давня Галілея з походжав по ній Христом, а кібер-Спаситель, що бореться зі штучним інтелектом. Але суть від цього не змінилася.

* * *

Міфи, якими сповнена справжня Матриця - не кіношна, а наша з вами, - дивно живучі. Будь-які спроби викрити їх приводять лише до зворотного ефекту: наша віра у власні помилки тільки посилюється.

Фільм «Матриця» відтворює, можливо, головний міф людства: мовляв, настане час і прийде хтось добрий і всемогутній, щоб врятувати нас. Чарівник у блакитному вертольоті ...

Забавно, але ми в це віримо. Кожен з нас, і ви особисто. Багато, звичайно, не усвідомлюють цього, але вірять все.

В основі нашої ірраціональної віри в Спасителя - банальний дитячий комплекс: коли ми були маленькими, ми чекали допомоги від батьків. Що б не трапилося, вони повинні були прийти і врятувати нас. Тепер ми виросли, а рефлекс залишився - ми продовжуємо чекати.

Ми чекаємо невідомо чого. У моря погоди. Страждаємо, переживаємо і боїмося - як колись вночі, в тій дитячому ліжечку. Ми чекаємо позбавлення від страждань. Чекаємо, що все влаштується, утворюється і налагодиться. Ми віримо в цю фантазію, і ніщо не в силах похитнути нашої віри.

Але «червона таблетка», яку я повинен запропонувати вам, зовсім не та, що у релігії або матричного Морфеуса. Навпаки, у них-то якраз синя - заспокійлива. Червона таблетка не потішить, і вона гірка на смак.

Вслухайтеся: ніхто не прийде, не прилетить і рятувати вас не буде.

У вас є тільки ваше життя, і на цьому все. Вона триватиме скільки-то років (скільки саме, ні ви, ні я не знаємо), і ви проживете її так, як проживете. А потім в одну мить все зникне. Пу-ух! І ви помрете. Дуже короткий і не дуже веселе подорож.

Як ви будете проживати це життя? Це ваша особиста головний біль. Нікого, давайте вже відверто, це не цікавить. Можете журитися, впадати у відчай, нагадувати і бити посуд. Будь ласка! Легше від цього не стане, і вашого становища це не змінить.

* * *

Один великий російський філософ сказав: «Тільки дві речі трапляються з нами в абсолютній самоті: смерть і розуміння». Ми і вмираємо поодинці, і що-небудь зрозуміти можемо тільки своїм розумом. Інший за нас не помре, інший за нас не усвідомлює. Все, що я пропоную, - це можливість розібратися, побачити, зрозуміти. Але тільки можливість. Чудес не передбачається.

У книзі не буде простих рецептів - мовляв, зроби так-то і так-то, і все у тебе налагодиться. Чи не налагодиться. Ніякі поради не працюють, поки ви не розумієте суті справи. Не обманюйте себе дешевими трюками. Мислення - це робота кожного, його власна. Я можу тільки дати вам факти. Як ви ними розпорядитися? Тільки ви знаєте це.

Якщо ви будете читати цю книгу як якусь белетристику, просто щоб просто згаяти час, - толку від неї не буде. Можливо, вона здасться вам цікавою. Але ви нічого не зрозумієте.

Навіть зараз, цілком можливо, ви читаєте ці рядки і думаєте: господи, яка ж банальщина! Звичайно, ви все це знаєте і без мене. Але знати і розуміти - це різні речі.

Хтось знає правду, щоб ховати її від себе, а хтось вдивляється в неї, щоб змінити своє життя.

Не поспішайте. Відкладіть книгу на хвилину і подумайте.

Подумайте про те, що ви помрете, і ніхто вас не врятує.

Подумайте про своє життя - швидкоплинної, повної непотрібної суєти і безглуздих турбот. Вам не вийти з цього замкнутого кола.

Якщо вам стало страшно, якщо вам стало по-справжньому самотньо, стіни вашої в'язниці ще можна зруйнувати. А значить, інше життя - життя, яка вам і справді потрібна, - ще можлива.

Але це тільки шанс. Нічого більше. Цю таблетку доведеться ковтати. У мене є стакан води, але це все, чим я можу вам допомогти. Навіть якби хотів: смерть і розуміння не терплять чужого присутності.

* * *

Коли ви распробуете червону таблетку і, скривившись, проковтнути її, ви дійсно зрозумієте, що світ навколо вас - театр тіней. Все, у що ми звикли вірити, - лише ілюзія, а істина нікому не відома.

Червона таблетка буде палити вам шлунок, мучити печія, вивертати кишки навиворіт. Буде боляче, а головне - незвично. Але за поганими новинами з'являться і хороші.

Ваші страхи, упередження і жалість до себе, подібно шлунковим ферментам, розчинять червону таблетку. Її інгредієнти просочаться в кров, і ваші очі вперше відкриються.

Ви побачите, що ваші уявлення про самих себе, про вашої особистості, життя та інших людей - просто химера, блеф і пустушка. Ви почнете народжуватися заново - для іншої, нової і вже справжнього життя. Для тієї самої, яка і справді буде вашою.

Правда як сонце: дивитися на неї боляче, але заперечувати - безглуздо. А щоб знайти те, що ви шукаєте, потрібно спочатку втратити те, що ви маєте. Я розумію, що страшно. Але такий шлях. Або залишайтеся з тим, що є.

Втім, ще не пізно і відмовитися. Потім, можливо, шляху назад вже не буде ...

Багато що прозвучить незвично і навіть жорстко. Чи не хочете гострих відчуттів - не читайте цю книгу. Умиротворення не обіцяю і по загривку гладити не стану.

Ви або приймете цю правду про себе і про життя, або повернетеся в ту ілюзію, яку звикли вважати реальністю.

Я не Спаситель, і ніякого релігійного підтексту в моїх словах немає. Мені все одно, як ви проживете своє життя. І я зовсім не хочу, щоб ви мені просто повірили, це абсолютно безглуздо, і це так не працює.

Все, що я можу, - це показати на потрібні двері. Але відкриєте ви її? Я не знаю. Можливо, я просто погано пояснюю, а може бути ... ви просто не готові.

Обіцяти можу тільки одне: я буду говорити правду. Коли-небудь ви для неї і самі дозрієте. Хоча, можливо, буде вже занадто пізно щось змінювати.

Примітка

Як епіграф до свого «Попередження» я взяв слова, які приписують Ісусу Христу: «Істинно, істинно кажу вам: якщо пшеничне зерно, впавши в землю, не помре, то залишиться одне; а якщо помре, то принесе багато плоду ».

Це дуже вірна думка, і не важливо, кому вона належить. Якщо ми хочемо змінитися, якщо ми хочемо іншого життя, - від тієї, яка у нас зараз є, доведеться відмовитися. Ми повинні бути готові до жертви, втратити те, що маємо. У тому числі і самих себе.

Тисячу раз цю думку повторювали буддисти і суфії, філософи і містики. Про це писали К'єркегор і Ніцше. Думаю, що навіть Дарвін і Ейнштейн з нею б погодилися. Поки ми чіпляємося за старе, нове не прийде. Поки ми хочемо всидіти між двох стільців, наше місце - діра, порожнеча і ніщо.

Як сказав один мій знайомий священик (дуже недурний, зауважу, людина): «Віра - це лише питання віри». Віра відноситься до тих речей, про які ми нічого не можемо знати. Ви або вірите, чи ні - це питання особистого вибору. Тут не можна що-небудь довести, а тим більше - спростувати.

Єдине, що можна знати напевно, - це наукові факти.

Бога, звичайно, виміряти приладами не можна. Але за допомогою технологій фМРТ та ОФЕКТ [1] можна побачити, що відбувається в мізках, наприклад, у тих, хто молиться католицьких черниць. Нейрофізіологи Ендрю Ньюберг і Марк Уолдман провели таке дослідження.

А ще вчені досліджували мізки буддійських ченців, які вирушають в нірвану, мізки світських людей, що практикують йогу і медитацію, а також мізки добровольців, яких змушували довго і монотонно повторювати безглуздий текст.

Не знаю, наскільки вам це здасться дивним, але в ваших мізках - чи спілкуєтеся ви з Богом, розчиняється чи в нірвані, медитуєте після вечері або просто теревенити сущу нісенітницю - активізуються одні і ті ж зони мозку. Так що вірте в що завгодно, якщо вам так зручно. Але постарайтеся зайвий раз не обманюватися.

У будь-якому випадку я буду розповідати про те, що не зажадає від вас ніякої віри, але лише здорового міркування, наукового підходу і праці розуміння. Ось чому мені абсолютно не важливо, кому належить хороша думка, якщо вона заслуговує на те, щоб ми над нею задумалися.

По ходу подальшого викладу я буду іноді радити вам авторів, чиї книги проливають світло на нашу з вами природу, розвивають мислення і допомагають жити так, щоб, як казали колись, нам «не було болісно боляче за безцільно прожиті роки».

Глава перша

протиріччя

Щоб проникнути в суть пересічних явищ, потрібно дуже неабиякий розум.

Альфред Норт Уайтхед

Перш ніж запірнути в кролячу нору, давайте дещо прояснимо.

Психолог Гаррі Бахрік з колегами провів наступний експеримент. Другокурсників університету просили згадати їх фінальні шкільні оцінки з математики, фізики, історії та інших предметів.

Чи достатньо пари років, щоб таке забути? Ну, напевно, щось можна і не згадаєш: відповіді були вірні лише в 70% випадків. Але цікаво не це, цікаво розподіл: студенти пам'ятали про 89% своїх п'ятірок, про 69% четвірок, про 51% трійок і лише про 29% двійок.

Звичайно, приємніше розповідати про те, який ти був відмінник.

Але є нюанс: студентів попередили, що їхні відповіді будуть порівнюватися з реальними атестатами. З них навіть взяли на цей рахунок письмову згоду! Тобто вони знали і розуміли, що їх обман обов'язково розкриється. Брехати не було ніякого сенсу.

Втім, вони і не брехали. Вони просто так пам'ятали.

Це науковий факт: ті, что ми пам'ятаємо, знаємо або думаємо, покладах НЕ від реального стану справ, а від того, в якові самє гру з нами грає наш мозок. Він не хоче пам'ятати погане - і вуаля, ви цього не пам'ятаєте!

А що щодо наших знань, нашого досвіду і нажитих уявлень про світ?

Хилке Плассманн з колегами вирішив протестувати професійних сомельє. Вони взяли одне і те ж вино, розлили його по пляшках і відправили на дегустацію. На одній пляшці, втім, було написано, що ціна вина - $ 90, на іншій - $ 10. І що ви думаєте? Все сомельє беззастережно визнали, що вино з пляшки за $ 90 краще, ніж вино за $ 10.

Ось вам і професійні навички. Навіть фіктивний цінник здатний збити вас з пантелику і перевернути все догори дном. Ви ще дивуєтеся кількості лікарських помилок або тому, що головна причина аварій і техногенних катастроф - людський фактор? Я б не став, тому що наші знання - це, на жаль, теж умовність.

Нарешті, наші думки - святая святих! - то, що ми думаємо, як сприймаємо події, як ставимося до інших людей ... Тут, вважаєте, все надійно?

Психологи під керівництвом нобелівського лауреата Даніеля Канемана вивчили і це. Студентів розділили на дві групи: в першій всім подарували по кавовій чашці з логотипом університету, а представникам другої не дісталося нічого.

Тепер щасливих володарів фірмових чашок запитали: за скільки вони готові її продати? А тих, кому не пощастило з подарунком, - за яку суму вони готові були б таку чашку купити?

Ціна «продажу» відрізнялася від ціни «покупки» в два рази! Тобто, якщо ви вже володієте чимось, ця річ здається вам мінімум в два рази дорожче, ніж ціна, яку ви готові за неї заплатити. Мова, повторюся, йде про одне й тому самому предметі.

І як вам ця «логіка»? Цей, з дозволу сказати, «здоровий глузд»?

Аналогічних, подібних, схожих по суті експериментів - тисячі. Це не випадковість, і справа не в конкретних піддослідних - студентів чи сомельє. Справа в нас з вами, в тому, як ми влаштовані.

Так, головне, в чому ми досягли успіху по-справжньому, - це в самообманом.

Як ви думаєте: якщо ми поставимо всіх цих піддослідних перед фактом і скажемо - мовляв, дивіться, друзі, ви зваляли дурня. Як вам здається, вони тут же почервоніють і погодяться? Мовляв, так, і правда, як же незручно вийшло ...

Нічого подібного! У будь-якій подібній ситуації учасники експерименту починають пояснювати, що їх не так зрозуміли, що вони не це мали на увазі і що треба було врахувати ще масу нюансів, які експериментатори не врахували.

Так, ми будемо захищати свої помилки, свої промахи, свою дурість, свої помилки і свою позицію (будь вона хоч тисячу разів ідіотської і програшною) до останньої краплі крові. І самі ж будемо в складений нами марення вірити.

Так давайте ж подивимося правді в очі: нам не потрібна правда.

Ми не хочемо бачити себе неправими. Ми не хочемо, щоб нас тикали носом в протиріччя, які ми самі ж - з таким трудом, з такою винахідливістю і пристрастю - створюємо.

Можливо, ви думаєте, що щось подібне трапляється з іншими, але не з вами? Ось і ще один випадок самообману. Це відбувається постійно і з усіма - з кожним з нас без винятку!

* * *

Тепер проведемо невеликий тест. Це важліво.

Чи задоволені ви своїм життям?

Відповідь ніхто не записує і перевіряти не буде, так що немає потреби лукавити і видавати бажане за дійсне. Відповідь «за гамбурзьким рахунком» теж не потрібен (від нього пуття не більш, ніж від середньої температури по лікарні).

Просто зізнайтеся чесно, самі собі - як є ...

Що ж, я виходжу з того, що ви - хоча б зараз - відповіли правду, одну тільки правду і нічого крім правди. А оскільки немає жодної людини, якого б і справді влаштовувала його життя, то відповідь, очевидно, негативний - «ні, не влаштовує».

Чого гріха таїти, нам всім би хотілося інших результатів у справі, яким ми займаємося, інших відносин, інших вражень і взагалі багато всього іншого. Нам хочеться, щоб наше життя було наповнене сенсом, а вона повна чорт знає чим. Така правда.

Добре, друге питання: чи правильні ті рішення, які ви приймаєте, і взагалі все те, що ви думаєте про своє життя? Знову ж, відповідайте, будь ласка, не «в загальному», не «теоретично», не «дивлячись з якого боку подивитися», а прямо і чесно, як є.

Якщо ви не страждаєте важкою депресією (ці хворі схильні вважати себе нікчемними в будь-яких питаннях), відповідь має бути позитивною. Ну і правда, чому б вам бути неправим там, де ви десять разів подумали і сто разів відміряли? Згідно.

А тепер - бінго! - результат нашого тесту.

Перший варіант: ви збрехали в першому пункті - насправді у вас дуже крута життя, просто вогонь, і ви по-справжньому щасливі. Спасибі за це вашим правильним думкам і геніальним рішенням!

Другий варіант: ви і справді нещасливі, але це означає, що ви думаєте про своє життя невірно. Те, чим ви керуєтеся, приймаючи рішення, - нісенітниця собача, глобальний самообман і тотальна ілюзія.

Фокус в тому, що на обидва ці питання не можна відповісти ствердно: так, я нещасливий, і так, я думаю правильно. Ні - або те, або інше. Один з ваших відповідей точно був невірним. Третього не дано.

Абсурдно вважати своє рішення правильним, якщо воно зробило вас нещасним. Але ми ніколи так не думаємо! Більш того, чим більш нещасливими стає людина, тим з більшим запалом і жаром він захищає свої переконання, свою думку і свої установки (втім, лише до моменту настання неминучої в таких випадках депресії).

Навпаки, чим людина щасливіше, тим більше він схильний вважати свою думку приватним, можливо, навіть помилковим і не дуже претендує на те, щоб вважатися правим.

Лише нещасному потрібна його правота, щасливий хапатися за неї не буде. Причому саме ця жага власної «правоти», настільки властива всім нещасним, і є причина їх нещасть.

Ось що я маю на увазі, коли кажу про нашу тотальної сліпоти до суперечностей і про жахливу небезпеку цієї сліпоти.

неприємна правда

Виходячи з суті і природи буття, протиріч не існує.

Перевірте вихідні дані, одне з них невірно ...

Айн Ренд

Це дуже зручно думати, що ваш начальник - дурень, дружина - стерво, чоловік - дурень, а дитина - і зовсім невдячна скотина. Це так логічно!

Але чому ви ж працюєте на своїй роботі? Це ж «Титанік»! Куди приведе вашу компанію начальник-дурень? Попереду - катастрофа! На що ви розраховуєте? Чому до сих пір не звільнилися?

Або інший варіант: якщо ви настільки розумніший за свого начальника, чому ви ще не його начальник? Це з якихось фатальним причин неможливо? О'кей, але якщо ваші компетенції настільки перевершують знання і досвід вашого керівника, то вам слід заснувати конкуруючий бізнес. Ви рознесе його компанію в пух і прах! Чому ви цього не робите?

Або ви все-таки злегка погарячкували? Може бути, вам приємно думати, що вами керують дурні? Адже це багато що пояснює ... Звичайно!

Зрозуміло, всі нещастя через начальників і тотальної несправедливості при їх призначенні. Всі начальники - дебіли, а ми, бідні - через них - нещасні, страждаємо.

Великий бізнес я знаю добре і, зрозуміло, погоджуся з вами: на керівних постах не вистачає розумних людей. Їх, чесно кажучи, взагалі не вистачає. А як тільки такі унікуми виявляються, то з ними, повірте, носяться як з писаною торбою. Ну і де ви в цьому списку? Кого-то не пускають? Або ви занадто себе переоцінюєте?

Якщо що, я, наприклад, готовий запропонувати вам прекрасну зарплату, правда, з однією умовою - ви дійсно зможете зробити те, що мені потрібно. І впевнений, що це скаже вам будь-який керівник, адже так працює бізнес: бізнесу потрібні люди, які здатні принести прибуток. А якщо вони її не приносять, то не має значення, як вони самі себе оцінюють.

Щодо дружини-стерви - не дуже зрозуміло: куди ви дивилися, коли одружувалися? Або вона завжди такою була? Тоді вам це повинно подобатися - будьте щасливі! А якщо вона такою стала - не ви її до цього довели? В який момент, як кажуть в таких випадках, щось пішло не так? Чи не замислювалися? А мало б сенс.

Чоловік-придурок - це, звичайно, зрозуміло. Але навіщо тоді ви виходили за нього заміж?

Навіщо народжували від нього дітей (теж, мабуть, потенційних ідіотів)? Або він не такий вже й поганий, і, читаючи ці рядки, вам стає не по собі? Тоді навіщо ви регулярно мучити цим награним стражданням його і себе? Чому незадоволені життям? З якого дива скандалів і думаєте, що молодість ваша - коту під хвіст?

Ну, діти невдячні - це факт. А з чого їм бути вдячними-то? Вони хіба розуміють, чтó ви для них зробили? Якщо вони ще маленькі, то точно не розуміють - у них ще немає потрібного досвіду, щоб це розуміти. А якщо дорослі і продовжують не розуміти, то, може, і справді не такий вже ви ідеальний батько. Чи ні? Все-таки вони винні? І ваші батьки були ні при чому, коли ви страждали, так? Ну звичайно! Так і є!

уточнення

Припустимо, що ви ще молоді - роботи немає, сім'ї немає. Думаєте, не про вас оповідь? Про вас. Тільки у вас не діти, а батьки, не подружжя, а бой- і герл-френди, чи не начальники, а викладачі та старші товариші. По суті ж - все одно те ж саме!

Ви так само незадоволені життям, тому що інші люди, як вам здається, заважають вашому законному щастя. Ви впевнені, що вони можуть піти вам назустріч і здійснити ваші бажання, але просто не хочуть цього.

Тобто це змова - я правильно розумію?

Ну звичайно, все спеціально змовилися, як би вам сильніше насолити! У них, напевно, навіть спеціальне місце є для таємних зборищ: конспіративний бункер, де вони нагромаджують свої підступні плани ... Викладачі, батьки, коханці, друзі - все там збираються і тчуть павутиння свого підступного змови!

Зрозуміло ж, що це нісенітниця. З кожним з них у вас своя п'єса і свій набір дурниць.

При цьому ніхто не зобов'язаний робити вас щасливими (та й ви самі, в протилежний бік, не сильно намагаєтеся). Але чи добре ви це розумієте? Якби розуміли, що інші люди нічого вам не повинні (а це так!), Ви б відчували до них почуття подяки за те, що вони для вас роблять. Але немає, ви ненавидите їх за те, що вони для вас не роблять. Так що це просто помилка, самообман.

доктор   Андрій Курпатов   Червона таблетка

1


Розумієш, про що я говорю?
Про Матриці?
Ти хочеш дізнатися, що це?
Яку?
Як ви будете проживати це життя?
Як ви ними розпорядитися?
Але відкриєте ви її?
Чи достатньо пари років, щоб таке забути?
А що щодо наших знань, нашого досвіду і нажитих уявлень про світ?
10. І що ви думаєте?

Новости