Чому в Азербайджані важко знайти роботу після 40 років?

Експерт Наріман Агаєв про те, чому держава повинна створювати 120 тис

Експерт Наріман Агаєв про те, чому держава повинна створювати 120 тис. Робочих місць щорічно, а громадянам - не платити за заповнення бланка в агентствах з працевлаштування

У січні 2016 го року міністр праці і соціального захисту населення Салім Муслимов зробив заяву, що в Азербайджані на 30-40 відсотків буде підвищено розмір допомоги по безробіттю, бо Президент Азербайджану Ільхам Алієв дав відповідні доручення. Міністр також підкреслив, що необхідно не допустити в країні стагфляцию: влада повинна вжити всіх заходів для того, щоб зниження виробництва, зростання безробіття і інфляція не відбулися одночасно. Слова міністра звучали обнадійливо, і багато, хто прочитав цю інформацію в ЗМІ, заздалегідь зраділи. Особливо безробітні громадяни. Адже не секрет, що за станом на 1 вересня цього року в країні 34,4 тисячі осіб мають статус безробітних. 37,8% з них - жінки.

Але статистика враховує тільки зареєстрованих громадян. А тому кількість безробітних в Азербайджані набагато більше. І якщо врахувати, що країна знаходиться в стані економічної кризи, їх число загрозливо зростає. Закриваються об'єкти малого бізнесу, скорочуються робочі місця (і оплата праці).

Є ще кілька важливих причин, через які люди залишаються за бортом.

У зв'язку з усією цією інформацією, співробітниця сайту Minval.az поспілкувалася з Наріманом Агаєвим - главою центру досліджень сталого розвитку, який відповів на ряд питань, пов'язаних не тільки з вищевказаним фактом.

- Січневий виступ - ні що інше, як звичайний прогноз року. Міністр не міг тоді знати, яким буде рівень інфляції в Азербайджані. Але у нас вже обговорюється закон про страхування безробіття. Якщо цей закон вступить в силу, і будуть ще надходження до Фонду, пан Муслимов може підняти планку допомоги по безробіттю, але для цього - знову ж - необхідний Указ Президента. Думаю, що в другому кварталі наступного року цей Указ все ж буде - з урахуванням інфляції, за підсумками 2016 року.

- Наскільки вам відомо, в Азербайджані дуже багато підприємств, які працюють за принципом чорної і білої бухгалтерії. За законодавством, цих роботодавців карають штрафом. Карають дійсно у нас карають?

- У всіх країнах пострадянського простору (крім Прибалтики і Грузії) ця практика вже перетворилася на своєрідну норму. Відхід від налогоображенія і приховування прибутку - ось за якими статтями зазвичай карають таких підприємців. Думаю, що поступово (років так через 30) ми прийдемо до викорінення цієї проблеми. Тіньова економіка - це спрут, з яким дуже важко боротися. І тому державі треба кинути всі сили для її викорінення.

- Що, на Вашу думку, сприяє зростанню тіньової економіки? Невже нечистоплотні роботодавці не бояться закону? Адже Закон для всіх однаковий.

- Я скажу так: не скільки вони бояться закону, скільки самі люди створюють сприятливий грунт для беззаконня. Не можна так халатно ставитися до сумнівних пропозицій подібного роду. Адже кожен з нас рано чи пізно повинен отримувати свою законну пенсію.

- Так, але для того, щоб отримувати пенсію, потрібно ще зуміти влаштуватися на роботу, а як ми вже зазначили вище, сьогодні з робочими місцями в країні конкретна сутужно. Дуже хотілося б задати вам питання щодо прозорості діяльності агентств з працевлаштування.

Не секрет, що 60% фірм за наймом робочої сили - афера чистої води. У деяких випадках фірми з працевлаштування не виправдовують очікувань: пропонують низькооплачувані вакансії, тягнуть час або не дзвонять зовсім. А іноді буває і так: співробітники агентств домовляються з роботодавцями, людина приймається на роботу і отримує свою першу зарплату - але без укладення трудового договору, тому що проходить так званий «випробувальний термін». Фірма отримує з нього свої 40-50% (або першу зарплату цілком, дивлячись як домовляться). А потім людини з роботи звільняють під приводом того, що він, нібито, не пройшов випробувального терміну. Деякі діють ще нахабніше - беруть гроші за гарантію влаштувати в велику компанію. «Липове» кадрове агентство весь час створює видимість діяльності: запрошувати паспортні дані, запрошує на співбесіду, становить спільно з кандидатом резюме. Але роботу таке «агентство» так і не знаходить, і кандидату залишається тільки махнути рукою. Є компанії, які пропонують своїм клієнтам за невелику суму розіслати його резюме по існуючим вакансіях. Скажіть, наскільки сьогодні актуальні ці агентства, і чи не можна їх за непотрібністю просто скасувати?

- Скасувати агентства з працевлаштування ми не маємо права, тому що це один з видів підприємницької діяльності. Питання в тому, як вони працюють. Якщо ці агентства вступили в заздалегідь спланований злочинну змову з підприємцем, то це вже розцінюється як злочинне угруповання і, відповідно, за це і директора агентства, і самого підприємця строго покарають. І потім, людина не повинна платити за заповнення бланка. Адже якщо він безробітний - звідки у нього кошти? Керівництво агентства повинно це розуміти. Якщо ж це політика агентства, то вони обов'язково повинні видавати чек. Інакше вимагання грошей з людини розцінюється в кримінальному Кодексі як вимагання. Якщо ж людина все ж платить ці гроші і не вимагає чек, значить він вступає в добровільну зв'язок з аферистами і шахраями. А ще краще буде, якщо всі ці агентства - що маклерські, що з працевлаштування - перейдуть на електронний формат, щоб будь-яка вакансія реєструвалася. Якщо роботодавцю потрібен той чи інший співробітник, він просто робить заявку, і йому надсилають ряд пропозицій по різним людям - з урахуванням їх професійного досвіду. Госсотруднікі служби зайнятості не до кінця виконують свою роботу, і цим користуються деякі підприємці. Як то кажуть, святе місце не буває порожнім. Як тільки з'являється щонайменша лазівка ​​- вони вже тут як тут.

- Скажіть, а хто повинен перевіряти ці агентства? Трудова інспекція, наприклад?

- Само собою. Але в першу чергу - податкова інспекція. І правоохоронні органи. Скажу більше: діяльність агентств з працевлаштування періодично зобов'язана перевіряти прокуратура - в рамках попередження зростання злочинності і правопорушень в сфері надання послуг споживачеві.

- Зараз я повторю знамениту фразу Джека Лондона: «робота - це кістка». І в умовах жорсткої економічної кризи за цю кістку відбувається гризня. Люди в страху втратити роботу, згодні на все. А тим більше, коли на горизонті 40 років. Адже Вам відомо, що людям після 40-ка в Азербайджані дуже важко знайти роботу. До речі, а чому? Адже чим людина старша - тим статус його як співробітника зростає, а у нас в Азербайджані чомусь все відбувається з точністю навпаки: чим людина старша, тим швидше його викидають за борт. Та й взагалі, оголошення про найм рясніють своєрідними маразмами: требуется бухгалтер до 35 років, наприклад.

- Це, перш за все, витрати психології підприємця. Не тільки вік, а й гендерна нерівність. Деяким роботодавцям вигідно взяти на роботу чоловіка, ніж жінку, тому що в цьому випадку не доведеться оплачувати декретну відпустку. І я не покрівлю душею, якщо скажу, що ця проблема сьогодні має характер світової. Поки існує таке поняття як корупція, такі факти будуть.

- Чи не можна усунути проблему вікового бар'єру при прийомі на роботу на законодавчому рівні? Адже людина повинна забезпечувати сім'ю. А як же він зможе це зробити, якщо грань його віку вже неформально підійшла до «критичної позначки»?

- Не так давно я і сам прочитав оголошення про те, що на роботу потрібен співробітник до 25 років - з вищою освітою, з досконалим знанням англійської, російської та азербайджанської мов і комп'ютерних програм. Я ще подумав, що, напевно, навіть не всі розвідники мають подібні навички. Згоден, що дискримінація за віковим принципом - це грубе порушення закону. Головними критеріями при прийомі на роботу повинні бути професійні якості, психологічний портрет, наприклад. А вікові критерії розглядаються тільки в тому випадку, якщо це підприємства, пов'язані з підвищеною групою ризику: шахти, метрополітен, висотні лінії. При прийомі на такі робочі місця вік і стан здоров'я - головні критерії. Ще існує верхня межа віку - відповідно виходу людини на пенсію.

Але і тут потрібно вміти бачити позитивну динаміку: людина не повинна опускати руки, і зробити спробу працювати на себе, зайнятися підприємництвом. Нехай продає свої знання і досвід.

- Але ви ж прекрасно знаєте, що ситуація з малим бізнесом в Азербайджані сьогодні ахове - незважаючи на розпорядження Президента - не заважати підприємцям. І не секрет, що розпорядження Глави держави його чиновники зрозуміли комір-на-виворіт. Але повернемося до робочих місць. За словами С. Муслімова, в Азербайджані створено мільйон робочих місць. Багато громадян, хто прочитав цю інформацію в ЗМІ, вважають цей мільйон міфічним. Скажіть, наскільки інформація, озвучена міністром, відповідає дійсності?

- За 10 років - так. Був створений цей мільйон. Послухайте вересневий виступ І. Алієва на розширеному засіданні Кабінету Міністрів. І ще: не всі відкриті робочі місця - постійні. Є ще й тимчасові, сезонні. З мільйона відкритих робочих місць близько 300 тисяч місць були тимчасовими. Щорічно в наші середні школи надходить від 130 до 145 тисяч дітей. З них 25-30 тисяч вступають до вузів. Залишається 100 тисяч. З них я мінімум 60 тисяч відокремлюю, тому що дівчатка найчастіше не працюють, виходять заміж. А тому щорічно нам необхідно створювати 65-70 тисяч робочих місць. А якщо врахувати і проблему безробіття минулих років, то і всі 120 тисяч - щорічно. Держава обов'язково має створювати резерв робочих місць. Тільки в цьому випадку ситуація може зміниться в кращу сторону.

Розмовляла Яна Мадатова

Minval.az

Карають дійсно у нас карають?
Що, на Вашу думку, сприяє зростанню тіньової економіки?
Невже нечистоплотні роботодавці не бояться закону?
Скажіть, наскільки сьогодні актуальні ці агентства, і чи не можна їх за непотрібністю просто скасувати?
Адже якщо він безробітний - звідки у нього кошти?
Скажіть, а хто повинен перевіряти ці агентства?
Трудова інспекція, наприклад?
До речі, а чому?
Чи не можна усунути проблему вікового бар'єру при прийомі на роботу на законодавчому рівні?
А як же він зможе це зробити, якщо грань його віку вже неформально підійшла до «критичної позначки»?

Новости