Чому Росія і Україна не можуть позначити межі в Азовському морі

Останнім часом в інформаційному просторі з'являється багато повідомлень про нову загрозу з РФ, яка стосується Азовського моря. При цьому до цих пір існує угода про співпрацю між Україною і Росією в Азовському морі і Керченській протоці, яка була підписана ще в початку 2004 р

«Крапка» запитала у експерта: «Чи можуть Україна і Росія позначити державні кордони в Азовському морі за прикладом Каспійського?»

Юрист-міжнародник Віталій Власюк зауважив, що ні та, ні інша не можуть заборонити доступ в Азовське море іноземних судів Юрист-міжнародник Віталій Власюк зауважив, що ні та, ні інша не можуть заборонити доступ в Азовське море іноземних судів.

«Азовське море принципово відрізняється від Каспійського. Немає проток, які з'єднували б водний простір з океаном. Азовське море відкрите. І згідно з міжнародним правом, будь-яке судно під будь-яким прапором повинно мати можливість в нього зайти. Ні Україна, ні Росія не мають права забороняти доступ в Азовське море чужим судам », - сказав« Крапка »експерт.

Він також пояснив, чому Україна ще не розірвала договір з Росією про те, що Азовське море загальне. «Мабуть, сторони знаходять в ньому щось позитивне і він їх влаштовує. Підстава для розірвання є: Росія - агресор. Але це наше право, а не наш обов'язок. Це питання швидше прагматичний, ніж політичний: якщо ми цього не робимо, значить, нас все влаштовує. До того ж денонсація цього договору не означає позначення державних кордонів в Азовському морі. Унікальність договору по Каспію якраз в тому, що країни домовилися і позначили межі. В першу чергу для шельфу. Вони дозволили один одному вільно плавати по Каспію незалежно від умовного сектора і в той же час чітко розподілили, де чиї копалини. За Азову, як відомо, ніколи нічого подібного не було, і, мабуть, не буде », - зазначив Віталій Власюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи про Азовське море: «Це катастрофа, страшніше тільки Арал»

Новости