Чому люди літають уві сні?

  1. Польоти уві сні
  2. Чому ми літаємо уві сні?

Польоти уві сні

Чиста совість - найкраща подушка

Г.Ібсен

Чому ми літаємо уві сні?

Всім людям час від часу сняться яскраві, фантастичні сни, в яких вони з легкістю долають силу гравітації Всім людям час від часу сняться яскраві, фантастичні сни, в яких вони з легкістю долають силу гравітації. Емоційно це завжди супроводжується відчуттям небувалої легкості, радості, безмежної свободи. Можна парити над знайомими вулицями і дахами будинків, можна заглядати до сусідів у вікна, а можна на всій швидкості помчати на простори природи і безкраїх морів, і навіть, піднявшись над земною атмосферою, побачити кристалів сяйво зірок.
Звідки в нас така сила? Звідки це спокій і непохитна впевненість, що саме так і повинно бути? Насправді цим питанням задавалися філософи і вчені, психологи і медики вже протягом багатьох десятиліть. У представників кожної професії склалися свої гіпотези пояснення цього феномена.

метафізичне пояснення
Це одна з найпоширеніших версій: наше астральне тіло, або духовна сутність, залишає міцно спляче тіло і відправляється мандрувати - як по реальному світу, так і сусіднім вимірам або часів. Більшість південних народів до цих пір упевнені, що коли дитина спить, не можна закривати вікно - інакше душа його не зможе повернутися, і малюк вже ніколи не прокинеться. Практика показує, що кватирка на дітей Ніяк не влият, але з марновірством важко боротися. Згідно з твердженнями окультистів, польоти в сні - це усвідомлений вибір астрального тіла, тому вони настільки легкі і не знають обмежень. Повертаючись же після мандрів в теплу постіль, нам здається, що ми просто спали. Іноді, правда, все складається не так райдужно, як хотілося б: ви можете літати, а потім починаєте втрачати висоту і в кінці кінців падаєте. Слідом за цим зазвичай ви прокидаєтеся - це значить, що фізичне тіло «потягнуло» за собою духовну сутність.

психологічне пояснення
психологічне пояснення   Психологи розглядали польоти уві сні під різним кутом: Зигмунд Фрейд (як завжди) пов'язував їх з сексуальними потягами, Альфред Адлер - пояснював такий «підйом» над світом бажанням пригнічувати інших, але, тим не менше, більшість сучасних дослідник підтримують точку зору Карла Юнга - він вважав нічні польоти прагненням звільнитися від обмежень і розірвати рамки умовностей Психологи розглядали польоти уві сні під різним кутом: Зигмунд Фрейд (як завжди) пов'язував їх з сексуальними потягами, Альфред Адлер - пояснював такий «підйом» над світом бажанням пригнічувати інших, але, тим не менше, більшість сучасних дослідник підтримують точку зору Карла Юнга - він вважав нічні польоти прагненням звільнитися від обмежень і розірвати рамки умовностей. Політ - це не тільки звільнення від певних залежностей, відпочинок від насущних буденних проблем, а й прагнення до духовного зростання, а так же підсвідоме рішення не ускладнювати своє життя і дивитися на речі простіше. Так, прокинувшись після нічних пригод, люди іноді усвідомлюють, що складна або неприємна ситуація, мучиться їх ще на передодні, не варто їх уваги або знаходиться під контролем.
Якщо під час подібного сну людина боїться - самого польоту, або не впевнений в тому, що зможе приземлитися, або його лякає безмежність звалилася на голову свободи і можливість заблукати - це ознака того, що при всьому бажанні незалежності вона поки що не входить в його зону комфорту, або він побоюється втратити те , що вже створив і контролює. А несподіване включення в «гру» сил гравітації, які змушують буквально падати з небес, сигналізує про хронічному підвищенні рівня стресу і занепокоєння, заниженні самооцінки, пассованіі перед труднощами, втрати контролю над собою, готовність відмовитися від мети або мрії. Залежно від конкретних обставин можна трактувати падіння по-різному: чим з більшої висоти людина падає - тим запущеними проблема. Але буває і так, що людина, хоч і мимоволі, приземляється серед якогось райського куточка, відчуваючи себе абсолютно щасливим - в цьому випадку у нього немає психологічних проблем, скоріше він абсолютно задоволений своїм життям і оточенням, і не потребує нових горизонтах.

біологічне пояснення
Часто кажуть, що польоти уві сні означають, що діти ростуть. В цьому є велика частка істини: сновидіння про левітації з'являються в той час, коли організм виділяє гормон, який відповідає за ріст кісток і клітин шкіри. Це стосується не тільки дітей і підлітків, а й дорослих не меншою мірою. Прогулянки по хмарах так само передують успішному одужанню хворих або ослаблених людей. А ще один досвід показав, що сни про польоти людина бачить після того, як спочатку утруднене дихання «звільняється». Так, якщо сплячого накрити з головою ковдрою, а потім зняти його - прокидаючись, людина повідомляє, що прибув «тільки що з аеродрому». З тим же успіхом можна заснути в задушливій кімнаті, а потім отримати порцію кисню з відкритого кимось вікна.

антропологічне пояснення
Фахівці з етології, що вивчають спадкові форми поведінки тварин, вважають, що польоти уві сні - це прояв давньої генетичної програми в пам'яті людства. Нібито, 25 мільйонів років тому загальний предок людини і мавпи досконало володів брахиацией - тобто, споб був розгойдуватися на руках і стрибати з дерева на дерево, як сьогодні це роблять гібони. У сучасної людини від цієї програми зберігся лише віддалений великий палець для захоплення гілок, хапальний рефлекс (у немовлят), вміння лазити по деревах, сни про польоти і любов до гойдалок.
Звичайно, в чомусь примати на нас схожі - але насправді, дельфіни мають набагато більше спільного з людиною. У них є складна соціальна і сімейна структура, різні види взаємодопомоги, спільного полювання, складна мова - вірніше, мови: у кожній популяції дельфінів вони різні, але все ж дозволяють неспоріднених кланам розуміти один одного. Дельфіни при народженні навіть отримують від матерів імена, на які відгукуються все життя! І звичайно, вони повністю відкриті людям і завжди готові до спілкування. Є група вчених, яка вважає, що людина вийшла з води - жив колись групами в прибережних зонах океану, а й вибирався іноді на твердь земну. Хвательний рефлекс у дітей вчені пояснюють тим, що новонароджені трималися за волосся батьків, щоб триматися на поверхні (ось чому у нас вони довгі - а у мавп немає). З перших днів життя люди вміють пірнати і плавати, а колиска і гойдалки тільки замінюють колисати нас колись хвилі.

альтернативне пояснення
І все ж ні той, ні інший варіант не пояснює здатності літати. Уві сні ми не стрибаємо з гілки на гілку в ПОСК банана, і не вистрибує з води на зразок дельфінів. Ми левітіруем - високо над землею, деревами, всім світом. Ми немов птахи - але не махаємо крилами. Ми керуємо своїми рухами, гостро відчуваючи свої руки, ноги, все тіло. Насправді ми навіть відчуваємо гравітацію - здійснюючи різні піруети і перекиди, ми відчуваємо, як змінюється всередині нас кров'яний тиск. Так звідки взагалі у істоти, ніколи не переживав подібний досвід, можуть бути настільки точні відчуття? ...

Звідки в нас така сила?
Звідки це спокій і непохитна впевненість, що саме так і повинно бути?
Так звідки взагалі у істоти, ніколи не переживав подібний досвід, можуть бути настільки точні відчуття?

Новости