Чому торгова війна з Китаєм - самостріл для США: Аналітика Накануне.RU

Чому торгова війна з Китаєм - самостріл для США

Пекін стає ядром економічної антиамериканської коаліції

Керівництво США все ж ввело мита на китайські товари вартістю 200 млрд доларів. З урахуванням першого пакету мит, під заборонними митними тарифами виявиться більше третини китайсько-амерінканской торгівлі. А якщо додати до цього заходи у відповідь з боку КНР, про які Пекін вже офіційно заявив, то під приціл торгової війни потрапляє велика частина товарообігу двох найбільших економік світу.

Читайте також:

МЗС КНР назвав рішення Білого Дому "економічної цькуванням", а саму торговельну війну - битвою між одно- і багатополярним світоустрій, між протекціонізмом і вільною торгівлею. Міністерство комерції КНР заявило, що введення мит неприйнятно. Позиція Китаю з даного питання залишається незмінною: Піднебесна не хоче боротися з торгівлею, але і не боїться цього.

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що світ бачить великі зміни, яких не було в останні сто років. Одночасно влада радить китайським ЗМІ уникати агресивної критики американського президента.

South China Morning Post повідомляє, що остаточний список мит буде опублікований після публічних слухань в кінці серпня, за попередніми даними, він включає холодильники, меблі та антикваріат. Китайські дипломати і торгові представники сподівалися на "перемир'я" в торговельній війні, але тарифи Трампа зірвали їх. При цьому, відзначає видання, торгова війна тільки починається, і сторони відчувають в ній один одного.

Доктор політичних наук, головний науковий співробітник Інституту Далекого Сходу РАН Володимир Петровський розповів Накануне.RU , Що адміністрація Трампа цю суперечку з економічних розбіжностей переводить у позаекономічну площину. Про це, за словами, експерта свідчить і введення Десятивідсотковий мит, і буквально сьогодні з'явилося повідомлення про те, що Сполучені Штати хочуть створити міжнародну коаліцію для протидії економічній агресії Китаю.

"Такого роду суперечки повинні вирішуватися або в арбітражі СОТ, або в двосторонніх рамках стратегічного діалогу - там є різні комісії, робочі групи. Судячи з усього, цей механізм поки не працює. Всі вже по сто раз сказали, що в торгових війнах не буває переможців , але американська адміністрація намагається мислити саме в категоріях війни ", - зазначив експерт.

Коли Китай вводить заходи, саме це чомусь дратує американську сторону, мабуть, вони вважають, що Китай взагалі не має права відповідати.

Китайський експерт і популярний блогер Чжань Хао вважає, що Трамп очевидно налаштований зробити торгову війну постійної.

Холодна війна Вашингтона і Пекіна представляється Чжань Хао досить імовірною, так як це не ідея Обами або Трампа, а воля американської еліти в цілому. І Трамп як керівник став виконувати цю волю після року коливань. При цьому ймовірність сценарію справжньої війни вкрай мала - досить згадати історію холодної війни між СРСР і США, коли стратегічне стримування не давало початися збройного протистояння.

Китайський експерт підкреслює, що кінцева мета Трампа - вивести Китай з глобальної промислової ланцюга. Зараз КНР вже є центром світової обробної промисловості, а США не хочуть, щоб в Китаї було зосереджено багато виробництв.

Чжань Хао звертає увагу на те, що хоча у США є технологічну перевагу, у Китаю є перевага в розвиненості виробничого ланцюжка. У США багато речей навіть при технологічному перевазі не можуть бути швидко зроблені, тому торгова війна з Китаєм неминуче відіб'ється на житті простих громадян Штатів.

Представники американської адміністрації заявляють, ніби торгова війна не завдасть шкоди економіці США, але насправді, як вважає Володимир Петровський, це не так. Що стосується спроб зірвати реалізацію програми "Зроблено в Китаї-2025", то на думку сходознавця, цього вдасться досягти тільки в разі повного припинення торгівлі. А вона буде здійснюватися, незважаючи на санкції і заборонні мита.

Американцям не подобається програма "Зроблено в Китаї-2025" і вони намагаються її блокувати. Показова історія з будівництвом в Китаї заводу Tesla для виробництва електроавтомобілів. Замість того, щоб імпортувати американські автомобілі, Китай переманює до себе виробництво з самих США, проти чого спочатку була спрямована політика Трампа.

South China Morning Post повідомляє, що на американські мита Пекін має намір відповісти не тільки симетричними заходами, а й спрощенням доступу на свій ринок іноземним інвесторам. Крім того, з 1 липня Китай скорочує імпортні мита на автомобілі, товари народного споживання і медикаменти. Держрада КНР видав керівні принципи, які забороняють місцевим органам влади або китайським фірмам примушувати іноземних партнерів передавати технології - на таку практику як раз часто скаржився Трамп. Також від мит ​​звільнено 97% імпорту з найменш розвинених країн.

Китай намагається діяти спільно і з іншими країнами, постраждалими від американських торгових мит, створює спільну робочу групу з Євросоюзом. КНР попередньо погодилася дозволити німецькому хімічному гіганту BASF побудувати величезний комплекс в провінції Гуандун з інвестиціями в розмірі 10 млрд доларів і стовідсоткової владою над проектом. За прагнення до відкриття своїх ринків Пекін похвалила канцлер Ангела Меркель.

За прагнення до відкриття своїх ринків Пекін похвалила канцлер Ангела Меркель

У підсумку питання стоїть не мало не багато про долю світової економіки і глобалізації. Керівник Центру політекономічних досліджень Василь Колташов в бесіді з Накануне.RU зазначив, що в даному випадку в конфлікті США і КНР має місце саме митний протекціонізм. Заохочення національних компаній було завжди, а ось класичні мита та обмеження тепер повертаються. Вільна торгівля вигідна Китаю, як зазначив експерт, за рахунок імпорту в США Китай підтримує рівновагу в світовій торгівлі і зберігає роль якогось нового центру.

Як зазначив Володимир Петровський, Сполучені Штати опинилися одні проти всіх. Вони ввели мита проти Китаю, проти Мексики, проти країн ЄС, отримали безліч зустрічних позовів, які вже лежать на розгляді в СОТ. І Сполученим Штатам треба думати не про те, "як не опинитися на самоті проти міжнародної коаліції", яка буде захищати правила вільної торгівлі і нинішні торгові системи, ядром яких є СОТ.

"Нещодавно опублікована Біла Книга" Китай і СОТ ", в якій наведена дуже цікава статистика. Був проведений опитування серед членів американської Торгової палати і там більше 60% опитаних говорять про те, що вони готові продовжувати розвивати бізнес з Китаєм, з них 80% кажуть , що хочуть збільшити інвестиції в Китай. Виходить так, що адміністрація Трампа стріляє собі в ногу ", - резюмує Володимир Петровський.

Новости