Чому Росії вигідний слабкий рубль

  1. санкції
  2. бюджетне правило

Доцент факультету фінансів та банківської справи РАНХиГС Сергій Хестанов розповів, чому Росії не потрібен сильний рубль.

Доцент факультету фінансів та банківської справи РАНХиГС Сергій Хестанов розповів, чому Росії не потрібен сильний рубль

За перше півріччя падіння рубля до долара перевищила 8%. На перший погляд, при поточних нафтових цінах це виглядає нелогічно. Однак якщо враховувати санкції і бюджетне правило, поведінка рубля цілком закономірно. Більшість росіян така динаміка, звичайно, не обрадувала, але зате задоволені експортери, дефіцит бюджету змінився невеликим профіцитом і резерви держави поповнилися на солідну суму.

санкції

Введені в квітні санкції США вступлять в силу тільки в жовтні. Однак багато обережні інвестори почали заздалегідь виводити свої капітали. Тільки за перший квартал вони вивели $ 17 млрд (за весь 2017 рік - $ 31,3 млрд). В результаті вітчизняна валюта опинилася під тиском. Центробанк оцінює вплив цього негативного фактора в 4% в загальному падінні курсу рубля.

Можливо, інвестори поспішили продавати російські ОФЗ , Оскільки в травні Трамп раптово оголосив про вихід з ядерної угоди з Іраном. Антиіранська риторика США практично виключає посилення тиску на Росію. Американці, вирішивши закрутити гайки Ірану, ставлять під загрозу нафтовий ринок. Замінити нафта цієї країни за рахунок роботи американських сланцевих компаній і поставок із Саудівської Аравії вкрай проблематично, тому США зацікавлені в безперебійному надходженні на світовий ринок російської нафти. Отже, американці навряд чи зважаться піти по шляху реальних обмежень по відношенню до Росії.

бюджетне правило

Другий важливий фактор, який не дає зміцнитися рублю, - масштабні покупки американської валюти Мінфіном і ЦБ. Барель марки Urals зараз коштує набагато дорожче $ 40,8, а додаткові доходи, одержувані від продажу нафти, держава направляє на покупку валюти. В результаті рубль не зміцнюється при дорогої нафти, але поповнюються валютні резерви країни. За перші 5 місяців вони збільшилися на $ 24 млрд, до $ 456 млрд.

Доцільність накопичення міжнародних резервів - питання дискусійне. Багато хто вважає, що краще вкладати прибуток від продажу нафти в економіку країни. Однак останні два кризи (2008 і 2014 рр.) Показали, що без «подушки безпеки» в Росії може статися фінансова катастрофа.

За обсягом необхідних резервів економісти теж сперечаються, але поки влада вирішила зарезервувати на чорний день 7% ВВП. Коли калитка наповниться до цього рівня, надприбуток від продажу нафти буде направлятися на реалізацію держпроектів. При нинішніх нафтових цінах це може статися в 2020-2021 рр.

Судячи з усього, бюджетне правило буде працювати в країні ще довго. Федеральний бюджет сильно залежить від нафтових доходів: їх частка становить близько 30%. Змінити ситуацію можна тільки за допомогою структурної перебудови економіки, яка займе мінімум 10-15 років.

При відсутності непередбачених обставин курс рубля в найближчі пару місяців буде коливатися в діапазоні 62-64 руб. / Долар. головне джерело волатильності для вітчизняної валюти - очікування результатів зустрічі Путіна і Трампа.

Від зустрічі двох президентів можна очікувати розрядки напруженості між РФ і США. По крайней мере, переговори будуть проходити в Гельсінкі - місті, в якому в 1975 році було укладено знамените Гельсінську угоду. Тоді вдалося згладити гострі кути між США і СРСР. Почасти тому радянська економіка в 1975-1984 рр. відчувала себе непогано. За рівнем добробуту населення цей період був найкращим за всю історію СРСР.

Новости