Чорний валютний ринок Узбекистану ослаб, але діє

З дня початку валютної лібералізації в Узбекистані пройшло півроку, але чорний ринок не переможений. На то є три основні причини. З дня початку валютної лібералізації в Узбекистані пройшло півроку, але чорний ринок не переможений

Долари та суми; фото: Ц-1

C 1-квітня 2018 року абоненти комерційних банків Узбекистану зможуть знімати іноземну валюту з міжнародних конверсійних карт VISA.

Таку альтернативу банки країни запропонували замість вільного продажу готівкової іноземної валюти, яку очікують більше півроку, фактично стала символом забуксувала валютної реформи.

Для отримання готівки доведеться відкрити пластикову карту VISA, купити іноземну валюту за суми (це може зайняти до трьох днів), а вже потім звернутися в банкомат.

До того ж на конверсійних картах є так звана згорає сума, яку не можна витратити. Як правило, це 25-50 доларів.

При знятті валюти банк утримує 1% від суми. Крім того, зняття готівки буде проводитися в межах ліміту, встановленого банками, сказано в проекті постанови , Який винесений на громадське обговорення.

З урахуванням бюрократичних перепон, ліміту на отримання готівкових коштів, відсотків за обслуговування і брак банкоматів, що приймають міжнародні картки VISA, законодавчі доповнення просто скрасять враження від збережених обмежень при купівлі інвалюти.

На цьому тлі піднеслися духом валютники, які, судячи з усього, не залишаться «без хліба» і в нинішніх реаліях.
Ц-1 опитав валютного міняйла, підприємця і рядового ташкентців і склав топ-3 причин, чому чорний ринок залишиться на плаву.

Купівля-продаж майна

За законодавством всі фінансові операції між фізичними особами на території Узбекистану здійснюються виключно в національній валюті.

На практиці такі великі угоди, як купівля-продаж будинку або автомобіля, полягають при оплаті в іноземній валюті, а саме - готівкою в доларах США. Навіть на сайтах оголошень в «узнете» ціни на майно вказуються в основному в доларах.

Громадяни Узбекистану зберігають капітал в доларах, тримаючи в розумі багаторічну і стабільну девальвацію національної валюти - сума. Природним чином, в республіці високий попит на готівкові долари. Але до цього дня їх не можна легально купити. На виручку приходять валютні міняйли, курс у яких часто вигідніше, ніж в комерційних банках.

Але якщо раніше це були організовані злочинні групи зі своїми кураторами, то тепер чорний ринок складається з продавців, перекупників, фермерів і т. П.

Продавець з юнусабадского ринку «Ахмад Доніш» на правах анонімності погодився розповісти, що трапилося з чорним ринком після лібералізації валютного ринку і арешту відомих міняв.

За його словами, раніше точку на ринку неофіційно «кришували» оперативники одного з силових відомств.

До 5 вересня 2017 року, коли в Узбекистані зрівнялися державний і неофіційний курси валют і банки почали скуповувати валюту у населення, на вході в торгові ряди стояли атлетичні молоді люди. Вони міняли великі і невеликі суми, не даючи працювати дрібним валютникам.

Після 5 вересня вони поступово зникли. З чуток, деяких з них посадили. А на ринку залишилися продавці, які продовжили міняти валюту «по-дрібному».

«Продаю одяг, заодно міняю гроші: долари, тенге, рублі. Євро не беру: їх підробляють часто, - говорить співрозмовник. - Міняти приходять набагато рідше, ніж раніше, але приходять. В основному купують долари. Хтось збирає, кому-то потрібно на подарунок. Я не знаю, та й не питаю ».

На питання, чи може він змінити велику суму грошей, продавець відповідає негативно, але додає, що це можливо в «махалле валютників» ( «Заркайнар») в Старому місті. Він стверджує, що зараз міняти гроші набагато безпечніше, так як органи внутрішніх справ, по-видимому, вважають, що перемогли чорний ринок.

Банки не змінюють валюту сусідніх країн

З приходом до влади Шавкат Мірзіёева Узбекистан зробив крок назустріч сусіднім країнам.

Налагодилися відносини з Казахстаном і Туркменістаном, є прогрес у двосторонніх зв'язках з Киргизстаном і Таджикистаном. Мірзіёев був в кожній з республік, а також зробив проривний візит до Росії.

Виріс рівень ділових зв'язків і туризму з сусідніми країнами. Глава держави запрошує іноземних інвесторів і туристів. Але практично для ведення бізнесу іноземними інвесторами не створено жодних умов.

В Узбекистані немає жодного обмінного пункту, який би брав казахські тенге, російські рублі або таджицькі сомоні. Хоча в банках таку можливість анонсували ще з 1 жовтня 2017 року.

Туристи, які приїжджають в Узбекистан, змушені везти з собою іноземну валюту або порушувати закон, змінюючи банкноти на чорному ринку.

У Старому місті поміняти тенге можна біля входу на ринок «Чорсу». Саме сюди з'їжджаються ташкентські «човники», регулярно вирушають за продуктами і побутовою хімією в Казахстан.

Курс майже такий же, як і по той бік кордону. До слова, в Казахстані поміняти суми на тенге можна як у приватних міняв, що мають ліцензію, так і в обмінних пунктах.

Контрабандисти з Узбекистану везуть з собою в Казахстан, в тому числі і в зону безмитної торгівлі - Хоргос на кордоні з Китаєм, саме готівкові долари. Аналогічно надходять і рядові узбекістанцев, які вирушають на вихідні на шопінг в Шимкент.

«За певну суму вам (в Узбекистан з сусідніх країн) можуть привезти техніку, ліки, електроніку», - говорить Кім Валерій, регулярно виїжджає в Шимкент за товаром.

За його словами, шопінг з доставкою також підтримує чорний ринок в Узбекистані.

Імпортозаміщення та хабарі

Більше півроку тому вітчизняні бізнесмени отримали можливість купувати інвалюту для імпорту товарів і продуктів.

Величезні суми грошей, фактично лежали мертвим вантажем на банківських рахунках через неможливість легально перевести в готівку і купити інвалюту, пішли в оборот.

Але в лютому Мірзіёев розкритикував уряд за провал плану зі скорочення імпорту. Він доручив Генпрокуратурі, іншим відомствам і міністерствам стежити за «безконтрольної витоком валютних коштів» з Узбекистану, скоротити імпорт і перейти до імпортозаміщення. Фактично в країні знову вводиться монополія на імпорт.

Як це пов'язано з чорним ринком?

Справа в тому, що дрібні бізнесмени, які реалізують на місцевому ринку товари і послуги, знову почали працювати з оптовими постачальниками імпортних товарів по «сірій схемі».

Тобто вони розплачуються з оптовиками готівковими доларами - так виходить дешевше, ніж національною валютою в безготівковій формі. А оптовики, в свою чергу, використовують «готівка» для хабарів чиновникам, щоб бути в числі обраних, кому відкрита дорога до імпорту.

Про це Ц-1 розповів один зі столичних бізнесменів, що займається установкою і обслуговуванням систем стеження з Китаю.

Співрозмовник заявив, що через попит на готівку цінники на товари з безготівкової оплати виросли на 5-10%, в ряді випадків - на 20%.

Звичайно, можна сказати, що недавні дії уряду щодо скорочення імпорту не завдають багато незручностей пересічним громадянам, в порівнянні з карімовського епохою фінансовий сектор країни зовсім переживає ренесанс.

Однак уперта політика імпортозаміщення та страх перед витоком валюти за кордон в середньостроковій перспективі можуть привести до подорожчання товарів і послуг, а також до нового застою, адже саме з цим була пов'язана скасування валютної конвертації в 1996 році.

Як це пов'язано з чорним ринком?

Новости