Чорний екран при завантаженні Windows 10

  1. Чисте завантаження
  2. Видалення драйвера відеокарти
  3. Відключення системних служб
  4. Видалення збійного ПО (Антивіруси, крипто-програми)
  5. Створення нового профілю

Деякі користувачі стикалися з проблемою чорного екрану при завантаженні Windows 10 під час безкоштовного періоду відновлення. Оновлення закінчилося, але помилка нікуди не зникла. У даній статті ми розглянемо найбільш зустрічаються варіанти вирішення помилки чорного екрану після завантаження Windows 10, від простого до складного.

Чорний екран після поновлення Windows 10 часто виникало через некоректну роботу драйвера відеоадаптера (в більшості випадків на ноутбуках) і антивіруса (Avast, Norton, старі версії Dr. Web), рідше інше програмне забезпечення. На даний момент, причини виникнення помилки практично не змінилися.

Найчастіше, після завантаження Windows 10, Ви бачите тільки чорний екран з курсором миші. Можливі способи вирішення питання:

  • Чисте завантаження Windows
  • Видалення драйвера відеокарти
  • Відключення системних служб
  • Видалення збійного ПО (Антивіруси, крипто-програми)
  • Створення нового профілю

Якщо на чорному екрані присутній курсор миші і є можливість запустити Диспетчер завдань (Ctrl + Shift + Esc), то практично всі запропоновані варіанти можна виконати без використання безпечного режиму.

Усунення чорного екрану Windows 10

Чисте завантаження

Чисте завантаження - процедура запуску системи, без сторонніх додатків служб.

Для початку запускаємо Диспетчер завдань і у вкладці Автозавантаження відключаємо всі додатки (Деякі антивіруси неможливо відключити - вбудована в антивірус самозахист).

Для початку запускаємо Диспетчер завдань і у вкладці Автозавантаження відключаємо всі додатки (Деякі антивіруси неможливо відключити - вбудована в антивірус самозахист)

Потім, натискаємо на файл і вибираємо Запустити нову задачу де вводимо команду msconfig і натискаємо ОК. Відкриється вікно конфігурації системи, де у вкладці Служби потрібно буде поставити галочку навпроти Чи не відображати служби Майкрософт, потім натиснути на кнопку Вимкнути всі і підтвердити перезавантаження.

Відкриється вікно конфігурації системи, де у вкладці Служби потрібно буде поставити галочку навпроти Чи не відображати служби Майкрософт, потім натиснути на кнопку Вимкнути всі і підтвердити перезавантаження

* На тестовому пристрої встановлена ​​чиста система, тому сторонні служби там відсутні.

Видалення драйвера відеокарти

Для вирішення проблеми з чорним екраном відкриваємо Диспетчер завдань і викликаємо вікно Виконати, вводимо команду devmgmt.msc, після чого відкриється Диспетчер пристроїв. Відкриємо вкладку Відеоадаптери і побачимо пристрої, які використовуються в комп'ютері.

Відкриємо вкладку Відеоадаптери і побачимо пристрої, які використовуються в комп'ютері

Вибираємо адаптер і натискаємо на червоний хрестик - Видалення пристрою, виникне вікно попередження з можливістю видалення і драйверів відеокарти, ставимо галочку, видаляємо і перезавантажуємося.

Вибираємо адаптер і натискаємо на червоний хрестик - Видалення пристрою, виникне вікно попередження з можливістю видалення і драйверів відеокарти, ставимо галочку, видаляємо і перезавантажуємося

* На деяких ноутбуках, для коректної роботи двох відеокарт іноді потрібно коректна установка драйверів, бажано чиста установка і бажане оновлення BIOS.

Також, для швидкого видалення драйвера, можна скористатися утилітою DDU -. Завантажуємо утиліту, розпаковуємо і запускаємо, вона автоматом визначить модель Вашої відеокарти, версію драйверів і запропонує кілька варіантів для видалення. Рекомендується виконати Видалити і перезавантажити.

Відключення системних служб

Усунення чорного екрану при запуску Windows 10 можна зробити за допомогою відключення системних служб. Знову відкрийте диспетчер задач і пройдіть у вкладки Подробиці і Служби, тут треба буде завершити всі процеси RunOnce (і зупинити службу, якщо вона запущена), потім перезавантажте комп'ютер.
Також, на деяких ноутбуках спостерігається помилка відображення робочого столу з затримкою в 10-15 хвилин. В цьому випадку, відкриваємо вікно Диспетчера завдань та в вікні введення команди вводимо services.msc і потрапляємо у вікно Служби. Нам треба знайти службу Готовність додатків - AppReadiness, проходимо в якості роботи і в Типе запуску ставимо Відключено, перезавантажуємо пристрій.

Видалення збійного ПО (Антивіруси, крипто-програми)

Буває, що старі і не оновлені версії антивірусів (Avast, 360, Avira) і крипто-програм (КріптоПро, VipNET) можуть стати причиною того, що не завантажується Windows 10, показуючи чорний екран. Дане ПО містить драйвера, які можуть викликати збій на етапі завантаження системи. Для того, що б визначити помилку, пройдіть в Перегляд подій - введіть команду eventvwr. Пройдіть для початку в журнали Windows і відкрийте журнал Система, потрібно знайти системні помилки з кодом 0x0000005 (помилка доступу), за назвою збійного модуля, можна визначити і сам додаток. Таким же способом перевіряється і журнал Додаток.
Якщо Ви визначилися з додатком або у Вас є припущення з додатку, яку може заважати, то викличте вікно Програм і компонентів - appwiz.cpl, знайдіть потрібний додаток і видаліть, але краще використовувати засіб видалення з сайту виробника ПО, воно гарантовано видалить додаток і його «хвости».

Створення нового профілю

Іноді причиною того, що система Windows не завантажується 10, відображаючи чорний екран, може бути пошкодження основного профілю облікового запису. Для того, що б створити новий профіль, відкрийте диспетчер задач і в рядку введення команди поставте галочку навпроти Створити завдання з правами адміністратора і введіть cmd. У Вас відкриється вікно командного рядка, куди потрібно буде ввести наступні команди.

net user <ім'я користувача> <ваш_пароль> / add
net localgroup Адміністратори <ім'я користувача> / add

Потім, виконайте вихід з облікового запису і увійдіть в свіжостворений профіль.

Новости