Чорноморський морський порт

  1. АДРЕСА: Чорноморський морський торговельний порт вул. Праці 6, Чорноморськ, Одеська обл., 68001,...
  2. Портова ПРАВИЛА І НАВІГАЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ
  3. режим плавання
  4. лоцманське забезпечення
  5. Буксирне забезпечення.
  6. СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ПОРТУ
  7. портові потужності
  8. Спеціалізовані комплекси і термінали
  9. контейнерні потужності
  10. Причал № 1.
  11. Причали №№ 3, 4, 5, 6.
  12. Мультимодальний термінал
  13. Спеціалізований комплекс з перевалки руди
  14. зерновий термінал
  15. Чорноморський паливний термінал
  16. Комплекс з перевалки зріджених газів (1-а черга)
  17. припортові заводи
  18. Чорноморський олійно-жировий комбінат (1-й етап)
  19. маслоекстракційний завод
  20. засоби механізації
  21. портовий флот

АДРЕСА: Чорноморський морський торговельний порт

вул. Праці 6, Чорноморськ, Одеська обл., 68001, Україна. вул Контактні реквізити Чорноморського морського порту Начальник порту +38 (04868) 94299, 91093, тел / факс 93806, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду. Капітан порту тел / факс +38 (04868) 91268 Головна диспетчерська +38 (04868) 91045, факс 94012 Прес-служба порту +38 (04868) 93764, 91262, тел / факс 91632 Канцелярія відділу діловодства +38 (04868) 94026, факс 93606 Представництво порту в Києві +38 (044) -2456229, факс 2354645 Комерційний відділ Начальник комерційного відділу +38 (04868) 91711, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду. Заступник начальник комерційного відділу +38 (04868) 93350, +91272 Інженери по договірній роботі +38 (04868) 91367, 94418, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду. . Відділу кадрів Начальник служби управління персоналом +38 (04868) 91653 Спеціаліст з оформлення пенсійних документів групи обліку кадрів відділу кадрів +38 (04868) 91100> Начальник навчально-курсового комбінату +38 (04868) 91511 Профспілки Профспілка працівників морського транспорту +38 (04868) 91606 Незалежна профспілка працівників порту +38 (04868) 93367 профспілка докерів-механізаторів +38 (04868) дев'яносто одна тисяча дев'ятсот двадцять вісім

ВСТУП

Чорноморський морський порт, один з найбільших портів України, розташований на березі Сухого лиману в 12 милях на північний захід від Одеси. Заснований порт в 1958 р на базі вантажного району Одеського порту .

Одночасно з новим портом розвивався і місто-супутник - Чорноморськ, який набув статусу міста в 1973 р Сьогодні це сучасне місто з добре розвиненою інфраструктурою, промисловістю.

Чорноморський морський торговельний порт займає ключове положення на стику головних транспортних шляхів між Європою і Азією, північчю і півднем, Центральною та Східною Європою, промислово розвиненими районами України, Росії, Казахстану та морськими комунікаціями, які ведуть через Середземне море в Атлантику та Індійський океан.

В даний час через порт здійснюються міжнародні зв'язки України майже зі 100 країнами світу.

Портова ПРАВИЛА І НАВІГАЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ

Загальна інформація

Координати порту: широта 46 ° 19 'N, довгота 30 ° 41' E. Найбільша висота хвилі, яка може розвинутися на акваторії порту, - 1,1 м.

Територія Чорноморського морського торгового порту (ІМТП) простягається смугою уздовж причалів від входу вглиб узбережжя Сухого лиману в другій басейн до поромному комплексу, включаючи і третій басейн. Вищевказана смуга відчуження території - відстань від урізу води до огорожі порту - має різну ширину: від 200 до 1400 м. Портові води ІМТП включають внутрішню і зовнішню акваторії. Внутрішня акваторія - акваторія Сухого лиману (крім акваторії Чорноморського морського рибного порту); зовнішня акваторія - акваторія зовнішнього рейду, акваторія якірної стоянки № 351 і акваторія звалища грунту ІМТП. Прохідна осадка біля причалів оголошується капітаном порту і повідомляється мореплавцям і зацікавленим особам. Порт може приймати судна до 275 м. (В окремих випадках до 300 м з дозволу капітана порту). Підхідний канал порту має довжину 1400 м., Ширину 160 м. І глибину 16 м.

режим плавання

Капітани всіх суден при плаванні в портових водах зобов'язані суворо дотримуватися вимог Обов'язкових постанов. Лоцманська проводка для всіх суден валовою місткістю 500 брт. і більше обов'язкове. Вхід в порт, вихід з порту, а також перешвартовка виконується цілодобово тільки під проводкою лоцмана. Маломірні і малі судна (згідно з наказом МТЗУ № 516 від 29.05.06 р), вперше заходять в ІМТП, також зобов'язані йти з лоцманом на борту або методом лідирування. Виняток становлять судна під прапором України, капітани яких мають дозвіл капітана порту на право плавання без лоцмана, а також судна і кораблі ВМСУ і прикордонних військ України. Порт приймає судна в перший басейн з осадкою до 13 м. (До причалу № 1 - до 14 м). Для проходу суден з більшою осадкою необхідний дозвіл капітана порту. Перехід з першого басейну в другій і навпаки дозволяється суднам з осадкою до 9,5 м. Через східний прохід. Судна з осадкою більше 9,5 м. Можуть використовувати західний прохід. Радіолокаційне проведення нафтових танкерів, газовозів і хімовозів є обов'язковою умовою (незалежно від умов видимості) від входу в зону дії ПРРС до постановки на якір або на вхід (вихід) з порту.

Вхід і вихід з порту нафтоналивного танкера, газовоза і хімовоза дозволяється при швидкості вітру не більше 8 м / с. Допустимі глибини біля причалу ЗАТ "Чорноморський паливний термінал" (ІТТ) - 11,5 м, біля причалу № 29 - 7 м. До причалу № 29 дозволяється швартування газовозів максимальною довжиною 120 м.

Запас глибини під кілем газовозів повинен бути не менше 90 см (3 фути), нафтоналивних танкерів - 60 см (два фути), всіх інших судів - не менше 30 см (1 фут). Нафтоналивним танкерів з вантажем або з недегазованими танками в баласті, газовозів і хімовозів від / до місця прибуття (відбуття) лоцмана або від (до) якірного місця дозволено рух в супроводі судна безпеки, яке забезпечує ескортування (лідирування) цих суден і сповіщає про їх рух на 12-му каналі УКХ.

Суду, які йдуть на Чорноморський суднобудівний завод, Чорноморський морський рибний порт або до інших відомчих причалів, зобов'язані попередньо узгоджувати прохідну осадку з Адміністрацією цих причалів і повідомити її державному морському лоцману, викликаному для проведення судна. Вхід і вихід суден в / з ИСРЗ дозволяється за вказівкою капітана порту.

лоцманське забезпечення

Суду, які знаходяться в русі на підході до порту або стоять на якорі на зовнішньому рейді, заявку на лоцманську проводку подають через лоцмана-оператора ( "Чорноморськ Порт Контроль" на каналі 12). Заявка капітана на лоцманське проведення означає згоду на прийняття послуг лоцманської служби і СУДС. При проведенні судів контроль руху здійснює лоцманоператор СУДС.

Капітан судна (агент) замовляє лоцмана і буксири (при перешвартування або виході судна в море) після оформлення відходу в ІДПН за 30 хвилин до повної готовності судна до швартовних операцій через лоцмана-оператора ( "Чорноморськ Порт Контроль" на каналі 12).

Для судів, які заходять з моря в Сухий лиман, місце зустрічі лоцманів знаходиться біля приймального буя, у точці у напрямку 103 ° в 1,86 милі від маяка Чорноморський.

У разі несприятливих гідрометеорологічних умов місце прийому / здачі лоцманів може бути змінене по злагоди-ження з капітаном порту і лоцманом. В умовах льодової кампанії лоцман може бути доставлений і знятий з судна морськими буксирами порту за рахунок судновласника.

Забезпечення судів лоцманами проводиться в порядку черговості прийнятих заявок за угодою з головним диспетчером порту.

Для отримання права на самостійне плавання в портових водах судноводії (капітани, помічники капітанів, судноводії суміжних професій) службово-допоміжних суден і пасажирських катерів ПТФ зобов'язані подати капітану порту протокол щорічної перевірки знань МППЗС-72, Обов'язкових постанов, а також тактико-технічних даних ( ТТД) свого судна і т. д. При допущенні порушень діючих Обов'язкових постанов судноводій позбавляється права самостійного плавання в портових водах. Капітани, які мають дозвіл капітана порту на право плавання без лоцмана, в особливих випадках на вимогу начальника зміни ІДПН зобов'язані взяти лоцмана. Відомчі лоцмани не мають права проводки судна по акваторії ІМТП.

На акваторії ІМТП швартовні операції суден з вийшли з ладу головним двигуном, якірним або рульовим пристроєм можливі тільки з дозволу капітана порту. У цьому випадку послуги лоцмана оплачуються в подвійному розмірі. При швидкості вітру в 10 м / с і більше швартовні операції з такими судами заборонені. Лоцманська проводка і швартовні операції при швидкості вітру більше 14 м / с забороняються. Непродуктивні затримки лоцмана з вини судна понад дві години оплачуються згідно КТМУ (ст. 107) . Лоцманська проводка суден у порт при обмеженій видимості узгоджується з капітаном порту. У конфліктних ситуаціях, які стосуються питань лоцманської проводки в Сухий лиман, право остаточного рішення належить капітану порту.

Буксирне забезпечення.

Нафтоналивні танкери довжиною понад 160 м для забезпечення безпечного проходження повинні подавати буксирні кінці з носа і корми на буксири в акваторії першого басейну і направлятися під їх проведенням до причалу паливного терміналу через східний прохід.

Танкери з вантажем, які йдуть до ІТТ, подають буксирні кінці в першому басейні, танкери з вантажем, які відходять від ІТТ, подають буксирні кінці біля причалу і йдуть західним проходом в супроводі необхідної кількості буксирів. Напрямок створу - 153-333 °. Прохідна осадка каналу - 11 м. Швидкість руху зазначених судів в порту не повинна перевищувати 4 вузли. Під час руху цих суден рух усіх інших суден акваторією порту забороняється. Нафтоналивні танкери, що відходять від паливного терміналу та прямують з паливного терміналу на вихід, подають з бака два буксирних кінця на буксир і випливають в супроводі судна безпеки. Під час руху нафтоналивного танкера, який прямує з паливного терміналу на вихід західним проходом, стоянка суден біля причалу № 19 заборонена. Швидкість руху нафтоналивного танкера повинна бути мінімальною, але такою, щоб зберегти керованість судна.

СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ПОРТУ

Порт забезпечує:

  • перевалку та зберігання зовнішньоторговельних вантажів широкої номенклатури;
  • високу інтенсивність вантажопереробки на всіх терміналах і комплексах порту;
  • сучасний рівень виконання портових робіт;
  • обробку суден всіх прапорів і типів з максимальною осадкою до 14 м. і вантажопідйомністю (дедвейтом) до 100 тис. т;
  • цілорічну навігацію і криголамних проводку;
  • контроль безпеки мореплавання в порту і на підходах до нього;
  • виконання вимог Конвенції SOLAS-74 і Міжнародного кодексу з охорони суден і портових засобів (ISPS);
  • захист навколишнього середовища на території та акваторії порту;
  • постійний інформаційний обмін з клієнтурою про наявність та рух вантажів і транспортних засобів.

Порт надає послуги:

  • транспортно-експедиторські;
  • стафірування контейнерів;
  • зберігання вантажів на митно-ліцензійному складі;
  • митного брокера;
  • маркування та підготовки вантажів;
  • буксирування, обслуговування та ремонту флоту;
  • бункерування судів водою біля причалів і на рейді;
  • прийому з суден лляльних, баластних вод, сміття і харчових відходів;
  • перевезення вантажів власним автотранспортом;
  • розробки технології перевантаження унікальних великогабаритних та великовагових вантажів масою до 400 т. з застосуванням плавучих кранів (у т.ч. і за заявками вантажовласників);
  • міжнародного телефонного, факсимільного та комп'ютерного зв'язку та ін.

Найважливішою характеристикою Чорноморського порту є його універсальність. Спеціалізовані термінали порту з великим парком перевантажувальної техніки і вантажозахоплювальних пристроїв дозволяють перевантажувати широкий діапазон вантажів - генеральні, в т. Ч. Контейнери і вантажі, що перевозяться судами РО-РО, навалочні, наливні.

портові потужності

Порт має:

  • виробничі потужності для перевалки вантажів в обсязі понад 32 млн. т. на рік;
  • причальну лінію загальною довжиною близько 6000 м з сучасними причалами № 1-29;
  • складські площі, що дозволяють розмістити 1,5 млн. т. різних вантажів. Площа відкритих складів - 575 тис. М2, критих - 27 тис. М2;

навігаційні глибини:

  • на зовнішньому рейді - 21 м;
  • на підхідному каналі - 16 м;
  • біля причалів - 7,5-14 м;

залізничну інфраструктуру:

  • 6 залізничних в'їздів в порт, більше 50 км залізничних колій, оснащених необхідним перевантажним обладнанням;
  • залізничні фронти забезпечують вагонооборот до 1300 вагонів на добу;
  • автодорожню інфраструктуру з розвиненою мережею внутрішніх автомобільних доріг, що дозволяє виробляти в'їзд ав-тотранспорта через 5 прохідних порту;
  • власний допоміжний флот.

Спеціалізовані комплекси і термінали

Універсальні перевантажувальні комплекси розташовані на причалах №№ 2, 7, 8, 12-15, 18, 22 з глибинами до 13 м і можуть приймати під обробку судна з будь-якими генеральними вантажами.

Ці причали обладнані портальними кранами вантажопідйомністю до 40 т, мають досить великі складські площі, які обслуговуються тиловими кранами і різної внутрішньопортової колісної технікою (автонавантажувачі, автомашини, тягачі з причепами, колісні ковшові машини і т.д.).

Порт має у своєму розпорядженні необхідні потужності для перевалки металопрокату будь-якого сортаменту і чавуну. Підприємство має багаторічний досвід перевалки металопрокату великої довжини і труб великого діаметру.

На причалах № 11 і № 12 є площі для зберігання великовагових і великогабаритних вантажів. Наявність в порту плавучих кранів вантажопідйомністю 100 і 300 т. Дозволяє перевантажувати вантажі масою до 400 т.

Розгалужена мережа залізничних під'їзних шляхів і вантажних фронтів дозволяє обробляти на причалах флот за прямим варіантом і одночасно виконувати вантажно-розвантажувальні вагонні роботи на тилових шляхах і у складських рамп.

Доставка вантажів на портові склади і вивезення вантажів з порту може здійснюватися спеціалізованим автотранспортом.

Цінні вантажі і вантажі, що вимагають критого зберігання, можуть складуватися та зберігатися в критих складах причалів № 12 і № 22.

контейнерні потужності

Сьогодні Чорноморський порт займає лідируючі позиції серед українських портів з перевалки контейнерів.

Це універсальний логістичний комплекс, який надає повний спектр послуг при проходженні вантажів в контейнерах:

  • перевалка і зберігання контейнерів;
  • операції по стафірування контейнерів;
  • розміщення вантажів на складах, що мають статус постійно діючої зони митного контролю;
  • технічне забезпечення проведення митного огляду вантажів;
  • організація цілодобового випуску контейнерів з порту;
  • диспетчеризація руху автоконтейнеровозів на території порту і на під'їздах до нього;
  • інформаційний обмін між усіма учасниками транспортного процесу і контролюючими органами.

Сумарна переробна спроможність порту з перевалки контейнерів - 1,15 млн. TEU.

Складські площі дозволяють одночасно розмістити до 26 тис. Контейнерів (TEU), в тому числі: 18 тис. TEU завантажених та 8 тис. TEU порожніх.

Ємність складського майданчика для зберігання вантажів у рефрижераторних контейнерах становить 606 контейнерів (TEU).

Контейнери відвантажуються на судна і вивантажуються із суден причальними контейнерними перевантажувачами. Вивіз контей-нерів з порту одержувачам і завезення їх в порт здійснюється автомобільним і залізничним транспортом.

Перевалка контейнерів здійснюється на п'яти причалах.

Причал № 1.

Потужність - 300 тис. TEU на рік. Довжина причалу 1 - 306 м, глибина - 13,5 м.

Вантажопідйомні машини:

  • причальні контейнерні;
  • перевантажувачі в / п 35 т. - 2 од .;
  • тилові контейнерні перевантажувачі на рейковому ходу г / п 35 т. - 6 од .;
  • річстакерам г / п 41 т. - 1 од .;
  • внутрішньопортові тягачі г / п 45 т. - 15 од.
Причали №№ 3, 4, 5, 6.

Потужність - 850тис. TEU на рік. Сумарна довжина - 656 м, глибина - 13,5 м.

Вантажопідйомні машини:

  • причальні контейнерні перевантажувачі в / п 35-45 т. - 5 од .;
  • тилові контейнерні перевантажувачі на рейковому ходу г / п 35-45 т. - 4 од .;
  • тилові контейнерні перевантажувачі на пневмоходу г / п 45 т. - 6 од .;
  • портальні автоконтейнеровози г / п 55 т. - 11 од .;
  • внутрішньопортові тягачі г / п 45 т. - 16 од.

На території порту розташовані спеціалізовані вантажні комплекси СГК-1 та СГК-2, що займаються всіма видами контролю та огляду контейнерів для їх цілодобового пропуску через кордон.

На комплексі за принципом "єдиного офісу" зібрані всі служби, які беруть участь у пропуску контейнерів через кордон: митна служба, прикордонна служба, карантин рослин, ветеринарний карантин, транспортно-експедиторського відділ порту, представники санітарно-епідеміологічної, екологічної служб і Служби міжнародних автомобільних перевезень ( СМАП).

Склади мають статус постійно діючої зони митного контролю і дозволяють розміщувати на зберігання будь-якої безпечний вантаж при наявності коносамента морського перевізника та пакувального листа, без попереднього узгодження в карантинних службах, а також без заявлення митної вартості.

Наявність в порту комплексу зі стафірування контейнерів і "єдиного офісу" дозволяє надавати клієнтам всі види послуг із завантаження вантажів у контейнери і швидкого виконання всіх необхідних формальностей при випуску контейнерів з порту.

Мультимодальний термінал

Єдиний в Україні, унікальний за своїми можливостями мультимодальний термінал, що спеціалізується на обслуговуванні залізнично-поромних і автопоромних ліній, а також суден типу РО-РО (з горизонтальним вантаженням), розташований на причалах №№ 26, 27 і 28.

Потужності терміналу забезпечують функціонування Євро-Азіатського транспортного коридору, що з'єднує країни Захід-ної Європи, України, Грузії і країни Азії.

Одночасно може вестись обробка двох залізничних поромів і двох суден з горизонтальним вантаженням.

Термінал має самостійні в'їзди для вагонів і автотранспорту.

Потужності терміналу дозволяють перевантажувати 4,5 млн т вантажів в вагонах, 4300 великовантажних автомобілів і 250 тис. Од. колісної техніки на рік.

Залізнично-поромний комплекс має пірс з двома причалами (№№ 26, 27), двома підйомно-сполучними мостами стаціонарно-берегового типу, системою залізничних колій для подачі вагонів, пунктами управління процесами навантаження та вивантаження поромів, додатковими об'єктами з магістральним автотранспортом і об'єктами облаштування пункту пропуску вантажів через кордон України.

У залізнично-поромному сполученні комплекс є центром двох основних діючих на Чорному морі залізнично-поромних ліній:

  • Чорноморськ (Україна) - Варна (Болгарія) - Поті / Батумі (Грузія);
  • Чорноморськ (Україна) - Дериндже (Туреччина).

Обробка автопаромов і судів РО-РО з міжнародним вантажним і легковим автотранспортом та експортно-імпортної колісної технікою ведеться на автопаромного комплексі з причалом № 28. Довжина причалу - 270 м, глибина - 9,6 м.

Спеціалізований комплекс з перевалки руди

На причалах №№ 9, 10 загальною довжиною 420 м і глибиною 11,5 м розташований спеціалізований комплекс з перевалки навалювальних вантажів відкритого зберігання, в т. Ч. Імпортних руд кольорових металів.

Завдяки достатнім глибинам порт забезпечує постановку суден з імпортними рудами до причалів без дорогої попередньої вивантаження на рейді до прохідної осадки. Комплексна схема механізації при існуючій компонуванні дозволяє одночасно обробляти 2 судна 4-5 технологічними лініями кожне. Валова інтенсивність обробки судна - 15-18 тис. Т / добу.

Суду розвантажуються портальними кранами, оснащеними грейферами, в залізничні вагони, на склад або в бункери, з подальшим транспортуванням вантажу по конвеєрних лініях на тилові склади.

Місткість складів - до 150 тис. Т.

Вивіз руди зі складів здійснюється в залізничних піввагонах, які завантажуються портальними кранами з грейферами.

Комплекс обладнаний трьома залізничними вагами.

Фронт обробки вагонів - більше 60 од.

Потужність комплексу - 3 млн. Т. На рік.

Спеціалізований комплекс з перевалки сірки.

Спеціалізований комплекс з перевалки сірки, в тому числі гранульованої, розташований на причалах №№ 19, 20.

Загальна довжина двох причалів - 420 м, глибина - 9,75 м.

Високомеханізований комплекс оснащений двома критими станціями розвантаження вагонів.

Ємність критих складів - 89 тис. Т.

Вивантаження з вагонів здійснюється портальними кранами, оснащеними грейферами.

За допомогою системи стаціонарних і пересувних конвеєрів сірка транспортується на склад.

Навантаження на судна здійснюється портальними кранами, оснащеними грейферами.

Потужність комплексу - 2 млн. Т. Сірки в рік.

зерновий термінал

Спеціалізований комплекс з перевалки експортно-імпортних зернових вантажів розташований в районі причалів №№ 16, 17, поруч зі станційним вагонним парком Чорноморськ - порт, який використовується для накопичення вагонів для подачі на комплекс, забезпечуючи необхідну продуктивність їх розвантаження.

Довжина кожного причалу - 200 м, глибини - 11,5 м.

38 силосів ємністю по 5 тис. Т дозволяють одночасно зберігати 190 тис. Т зернових вантажів.

Чотири станції розвантаження вагонів, дві судо-навантажувальні машини продуктивністю 700 і 900 т на годину забезпечують можливість вивантаження 250 вагонів і відвантаження 20 тис. Т зерна на добу.

Зернові вантажі, що надходять в порт на автомашинах, вивантажуються на спеціальних естакадах двох станцій вивантаження автомашин.

На комплексі можуть одночасно оброблятися два судна типу "панамакс" водотоннажністю до 70 тис. Т.

Потужність комплексу - 4 млн. Т. Зернових вантажів на рік.

Спеціалізований комплекс зі зберігання та перевалки рослинних масел наливом.

Спеціалізований комплекс зі зберігання та перевалки рослинного масла наливом розташований на верхньому плато в тилу причалів №№ 8-11, з виходом маслопроводу на причал № 11.

Комплекс оснащений електронною системою контролю, зберігання та перекачування вантажів.

Резервуарний парк дозволяє одночасно зберігати в ємностях 90 тис. Т вантажу.

Рослинні масла подаються з резервуарного парку до причалів за технологічними трубопроводами, що з'єднує 5 насосних станцій.

На комплексі діють 6 індивідуальних технологічних трубопроводів для навантаження різних сортів олії.

Здійснюється навантаження на борт судна до 12 тис. Т вантажу (в залежності від типу судна) і вивантаження 88 ж / д цистерн і 50 автоцистерн на добу.

Комплекс оснащений залізничними та автомобільними вагами, розташованими в безпосередній близькості від зливних естакад.

Потужність комплексу - 1,5 млн. Т. Рослинних масел наливом в рік.

Чорноморський паливний термінал

Чорноморський паливний термінал призначений для прийому нафтопродуктів (дизельне паливо, бензин, мазут, нафту) з залізничного транспорту, їх зберігання та відвантаження на морський транспорт, з можливістю роботи в реверсному режимі.

Комплекс оснащений:

  • резервуарним парком місткістю 77 тис. м3;
  • залізничною естакадою для зливу / наливу нафтопродуктів;
  • технологічними трубопроводами.

Для швартування і обробки танкерів використовується причал № 25 довжиною 290 м з глибиною 12 м.

Навантаження танкерів здійснюється по роздільних трубопроводах і окремими насосами для нафти, мазуту і світлих нафтопродуктів.

Зберігання нафтопродуктів здійснюється в резервуарах. Технологічною схемою передбачена перекачування вантажу з одного резервуара в інший окремо за видами нафтопродуктів.

Потужність комплексу - 2,4 млн. Т. На рік.

Комплекс з перевалки зріджених газів (1-а черга)

На допоміжному причалі довжиною 122 м з глибиною біля причальної стінки 7,5 м ведеться обробка малотоннажних судів-газовозів за прямим варіантом.

Комплекс обладнаний двома залізничними фронтами для обробки цистерн зі зрідженим газом і відповідними станціями для їх вивантаження.

Інтенсивність навантаження судів - 250т на годину.

Потужність першої черги - 220 тис. Т скрапленого газу на рік.

Повна проектна потужність комплексу - 1,2 млн. Т. На рік.

припортові заводи

У безпосередній близькості від території порту і на його тилових площах діють припортові заводи, які технологічно пов'язані з причалами порту.

Завод глибокої переробки сільгосппродукції.

Завод глибокої переробки сільгосппродукції розташований на тилових площах порту, в районі зернового терміналу.

У складі заводу:

  • ємності для зберігання насіння соняшнику і олії;
  • обладнання з переробки насіння;
  • технологічні продуктопроводи для завантаження олії на судна;
  • конвеєрні лінії для транспортування шроту на склад.

В тилу причалу № 17, поруч з зерноперевантажувальний комплексом, побудований критий склад для накопичення і зберігання шроту, який може відправлятися на експорт або споживачам усередині країни.

Для перевалки продукції заводу використовуються причали №№ 16, 17 зернового терміналу.

Чорноморський олійно-жировий комбінат (1-й етап)

Чорноморський олійно-жировий комбінат розташований за територією порту і технологічно пов'язаний з причалом № 21.

За продуктопроводу, прокладеному по спеціальній естакаді, здійснюється транспортування рослинних масел, що відправляються на експорт, і прийом імпортних тропічних масел.

На причалі № 21 розміщено мобільний стендер, за допомогою якого технологічний береговий продуктопровід олієжиркомбінату з'єднується з судновими вантажними системами.

Є мастилозливного станція і берегові резервуари для зберігання 36 тис. М3 соняшникової та тропічного масел (експорт, імпорт, транзит).

Потужність перевалочну базу - 500 тис. Т. Масел в рік.

маслоекстракційний завод

Маслоекстракційний завод розташований за територією порту і технологічно пов'язаний з портовим комплексом по перевантаженню рослинних масел. Здійснює переробку насіння соняшнику для подальшої поставки рослинного масла на експорт.

У складі заводу:

  • ємності для зберігання насіння соняшнику;
  • ємності для зберігання олії;
  • цеху по переробці насіння;
  • технологічні продуктопроводи для завантаження олії на судна.

засоби механізації

У порту сконцентрований великий парк перевантажувальної техніки і вантажозахоплювальних пристроїв для забезпечення якісної перевантаження широкої номенклатури генеральних, навалювальних і наливних вантажів.

У порту є:

  • портальні крани г / п 5-40т - 75 од .;
  • контейнерні перевантажувачі в / п 30,5-45т - 14 од .;
  • мостові перевантажувачі в / п 10-20т - 4 од .;
  • мостові крани г / п 5-10т - 7 од .;
  • стрілові крани г / п 5-55т -20 од .;
  • плавучі крани г / п 5, 100 і 300 т - 4 од .;
  • портальні автоконтейнеровози г / п 35т - 13 од .;
  • вилкоі / п 1,5-32т - 112 од .;
  • річстакерам г / п 41 т - 1 од .;
  • портові тягачі - 18 од .;
  • ковшові навантажувачі - 17 од .;
  • трактори - 27 од .;
  • екскаватори - 6 од.

У розпорядженні порту близько 400 автомобілів різного призначення, в тому числі великовантажні контейнеровози "Вольво", які можуть перевозити контейнери по Україні, країнам СНД та Європи. По Україні - тягачами "Вольво-F12" під 20 ', 40', 45 'контейнери; за межі України - тягачем "Вольво-FH12" з напівпричепом-фургоном під європіддони обсягом 89,3 м3.

До послуг клієнтів - аварійний тягач-евакуатор "Вольво-F12".

портовий флот

Портофлот забезпечує:

  • безперебійні цілодобові безпечні заходи суден в порт;
  • прийом суден в зоні відповідальності порту;
  • морська проводка підхідному каналі;
  • лідирування;
  • швартування до причалів, перешвартовка в ході вантажних робіт між причалами, відшвартовка від причалів на вихід з порту;
  • супровід до воріт порту;
  • бункерування судів прісною водою і паливом;
  • зачистку і дегазацію транспортних засобів;
  • зняття з суден, що перебувають під вантажними операціями, лляльних-фекальних вод і санітарних відходів;
  • перевезення вантажів, буксирні роботи;
  • перевантаження великовагових вантажів і зерна;
  • надання плавучих засобів (понтонів) для проведення вантажних робіт;
  • виконання пасажирських і рейдових перевезень, обслуговування інспекції портового нагляду і лоцманської служби;
  • ліквідацію розливів нафтопродуктів та інших шкідливих речовин з суден, що стоять в акваторії порту;
  • пожежно-технічні та рятувальні операції.

У складі портового флоту 49 судів різного призначення і класу Регістру судноплавства, оснащених необхідним обладнанням для виконання поточних завдань порту:

  • буксирний флот потужністю від 150 до 7040 е.к.с. - 12 од .;
  • складальник лляльних вод г / п 306 т і г / п 417 т - 2 од;
  • нафтосміттєзбирач потужністю 135 і 160 л. с. - 2 од .;
  • плавучі крани г / п 5, 100 і 300 т - 4 од .;
  • пасажирські катери пасажиромісткістю 50, 70 і 140 чол. - 5 од .;
  • вдалий г / п 188 т і г / п 894 т - 2 од .;
  • бункерний флот вантажомісткістю 1500 і 3000 т - 2 од .;
  • несамохідні баржі вантажомісткістю 1072 - 3 од .;
  • санітарні суду.

Новости