Чотири способи обновити стіни

Вирішили обновити стіни Вирішили обновити стіни? Готуйтеся: вам належить вибирати з цілого ряду пропозицій, наявних на ринку. Пропонуємо кілька бюджетних варіантів оформлення стін.

флоки

Флокове покриття виглядає декоративно завдяки величезній різноманітності їх форми і кольору.

Дрібні емалеві частинки бувають монохромні, двоколірні, з блискітками, перламутрові, райдужні, з металевим блиском, у вигляді лусочок, зірочок або соломки.

Технологія нанесення така: спочатку підготовлену поверхню покривають клейовим складом, потім за допомогою спеціального пістолета «настрелівают» флоки і для остаточного лиску наносять зверху прозорий лак.

Вийшло покриття відрізняється високою зносостійкість і опірність до частого миття. Ці якості, незамінні при оформленні кухні або коридору:

Для прикраси стін квартири краще підходить інший варіант. Купується спеціальний безбарвний лак, призначений для змішування з флок, потім приготовлену ошатну суміш наносять на попередньо пофарбовану поверхню - виходить швидко і зручно.

«Фарби зі спецефектами»
Спеціальні фарби можна умовно розділити на дві групи. До однієї групи належать фарби з особливими властивостями. Наприклад, здатні накопичувати світло і випромінювати його в темряві або міняють насиченість кольору в залежності від кута зору і інтенсивності освітлення. Сюди ж цілком можна віднести мозаїчні фарби. До другої групи належать фарби з особливою структурою, що дозволяє застосовувати спеціальні інструменти.

Плюсом застосування спеціальних фарб є те, що вони не змішуються одна з одною. Декоративний ефект виходить в результаті використання шпателів і валиків різної форми, що утворюють на поверхні оригінальний малюнок.

Мозаїчна фарба являє собою суспензію дрібних крапельок, що відрізняються за кольором від базового розчину. Фарба може бути двокольорового або багатобарвним, що включає до свого складу крапельки декількох квітів.

Для її нанесення необхідний краскопульт. В процесі набризкування крапельки розбиваються об стіну, утворюючи різні за розміром кольорові вкраплення. Малюнок, в залежності від колірного рішення мозаїчної фарби може нагадувати мармурову поверхню, зернистість граніту або фактуру коркового покриття. Часто пофарбована такими фарбами поверхню відтворює ефект велюру або оксамиту.


Слід пам'ятати, що при виборі мозаїчної фарби, крім ретельної підготовки поверхні, необхідно підібрати грунт, що поєднується з базовим кольором мозаїчної фарби. Зазвичай такі фарби мають високу стійкість до миття і стирання, що робить їх придатними для використання в місцях з високою прохідністю.

Фарби першої групи (з ефектами «від виробника») дуже достовірно відтворюють фактуру природних матеріалів, а також створюють оптичні ілюзії. Зазвичай в структуру таких фарб входять тверді частинки різних відтінків, складових якийсь один тон. Хаотичне розподіл дрібних частинок на поверхні і створює неповторність колірного сприйняття.

Наприклад, фарба з ефектом зоряного неба, коли пофарбована поверхня змінює колір залежно від кута зору і створює ілюзію м'якого сяйва, струмує по поверхні серпанку, химерної і постійно змінюється.

Можливий такий ефект: враження, вироблене повністю пофарбованими стінами, може значно відрізнятися від початкового, коли в якості зразка демонструють невеликий стенд, пофарбований обраної фарбою.

Фарби другої групи (в даному випадку всі ефекти - справа ваших рук і фантазії) включають в свій склад спеціальну добавку, що сповільнює висихання. Спеціальні пристосування - фігурні шпателі, кисті, кошлаті валики, замша, поліетиленова плівка і навіть просто зім'ята папір - допоможуть добитися оригінальних візерунків.

Технологія така: на пофарбовану і повністю висохлу поверхню наноситься шар фарби іншого (поєднується) кольору. Потім по непросохлі барвистого шару в різних напрямках прокочують валик, обмотаний замшевими клаптями. Ще простіше - притискати до сирої поверхні зім'ятий папір або грудку замші. Малюнок утворюється за рахунок стирання інструментом верхнього барвистого шару.

Які можуть виникнути складності при використанні цієї фарби? Фахівці рекомендують наносити другий шар фарби на невелику площу - близько 1 кв. м. Після завершення його обробки фарбувати наступний квадратний метр і так далі. При такій технології зайва захопленість або неуважність можуть бути привести до прояву робочих швів, т. Е. Кордонів між забарвлюється ділянками.

декоративні покриття

Так часто називають пластичну масу на основі природних матеріалів - вапна, кварцового піску, теракотових гранул.

Покриття «під старовину» - це суміш, що включає мінеральні компоненти. За допомогою шпателів різної форми на підготовлену поверхню наносять пластичний базовий шар, одночасно різними рухами рук створюючи необхідну фактуру:

За допомогою шпателів різної форми на підготовлену поверхню наносять пластичний базовий шар, одночасно різними рухами рук створюючи необхідну фактуру:

Рельєф поверхні може бути найрізноманітнішим і залежить від естетичних поглядів замовника і можливостей майстра. Після повного висихання базового шару за допомогою кисті або губки наноситься фінішний шар. Для ефекту старовини - тонований віск, який одночасно є захисним і декоруючих елементів покриття. В інших випадках можливе фарбування готової поверхні лаком або водно-дисперсійними фарбами.

Незаперечна перевага подібного декоративного покриття - в мінімальній підготовці поверхні і великому виборі матеріалів.

"Рідкі шпалери"

За зовнішнім виглядом і технології нанесення цей матеріал можна віднести до декоративних покриттів. Але все ж ця суміш на основі бавовняних волокон, розпушеної целюлози та інших компонентів стоїть осібно в ряду оздоблювальних матеріалів.

Зручно, якщо декоративні добавки у вигляді різноколірних чіпсів або волокон продаються окремо і довільно додаються в суміш. Результат вийде більш ефектним, ніж при використанні матеріалу, вже змішаного з декоративними елементами. Суха суміш розводиться водою і легко наноситься на стіни за допомогою кисті, валика або шпателя. Завдяки рослинній основі готове покриття тепло і приємно на око і на дотик. Єдиний значний недолік - водобоязнь - усувається за допомогою фарбування покриття безбарвним лаком або фарбою.


Споживачі відзначають легкість відновлення пошкоджених ділянок покриття (не фарбований). Потрібне місце змочують теплою водою, вирізують гострим ножем, а потім наноситься нове покриття. Матеріал не вимагає ретельної підготовки поверхні і приховує дрібні дефекти поверхні.

Екологічність самого матеріалу не викликає особливих сумнівів. А ось в якості підготовчого шару під «рідкі шпалери» рекомендована алкідна грунтовка або масляна фарба на основі органічних розчинників, з якими потрібно працювати максимально обережно.

Читайте також: «Шпалерний відділ: входимо без страху» і «Барвистий путівник» .

За матеріалами порталу Salon.by

Вирішили обновити стіни?
Які можуть виникнути складності при використанні цієї фарби?

Новости