Чуні з овчини

  1. сучасні чуни
  2. Домашні чуни
  3. Чуні для дорослих
  4. Дитячі чуни

Іноді так називалися валянки, постоли, а в множині позначали будь-яке взуття. Основне призначення чуней або чунь - домашня тепле взуття.

Основне призначення чуней або чунь - домашня тепле взуття

У дореволюційній Росії ця взуття використовувалася селянами не тільки як домашня, її носили і на вулиці. У дощову погоду і сльоту їх носили разом з калошами. Що потім взяли на озброєння виробники, використавши цей спосіб для випуску спеціальної робочої і зимового взуття. Покриваючи верхню частину прогумованим складом, брезентом або непромокальними матеріалами, отримували теплу і міцну взуття.

сучасні чуни

Сучасні чуни шиють з найрізноманітніших матеріалів: повсть, шкіра, фліс, хутро, ватин і навіть гобелен від товстих штор. Зовні вони нагадують акуратні валянки з укороченим халявою. Багато умільці їх в'яжуть, для цього добре використовувати шерстяний матеріал. Спочатку чуни і виготовляли методом в'язання або плетіння з конопляної мотузки. Але термін служби такого взуття був нетривалим.

Зовні чуни дуже схожі на уггі, спосіб виготовлення у них приблизно однаковий, але уггі це товарний знак, та й взуття це зимова в основному для вуличного носіння. Чуни вже давно використовуються мисливцями і рибалками для утеплення ніг у взутті. При виробництві гумових чобіт, радянська взуттєва промисловість вкладала чуни, називаючи їх панчохою.

Домашні чуни

Хутро широко використовується для виготовлення чуней, найвдалішим вибором стала овчина. Міцна шкіра стійка до стирання, а хутро вважається одним з найбільш м'яких і теплих. Шиють чуни будинку своїми руками або можна купити готові, оснащені підошвою. Можна при виготовленні овчину використовувати в два шари, вовняний верх збільшить їх привабливість. Хто стверджує що в них буде жарко, сильно помиляється, унікальна властивість овечого хутра зберігати - температуру тіла.

Відомі й цілющі властивості овечої вовни, які здавна використовують у народній медицині, для лікування різних захворювань від радикуліту до артриту. Тому носіння чуней з овчини не тільки буде приємним, але і дуже корисним. Овече хутро не робить ніякого дратівної впливу на шкіру, навпроти не будучи алергеном він здатний, в певній мірі, знімати вплив токсинів на організм. Якщо одягнути чуни на босу ногу, вони поліпшать циркуляцію крові в ногах, та й масажну дію вовни сприятливо позначиться на ваших ступнях. Також вам може бути цікава стаття: Як зшити тапочки - пінетки малюкові своїми руками. Майстер клас .

Чуні для дорослих

Вироби для дорослих з хутра овчини під назвою чуни, можуть бути самим різноманітними. Верх у них може бути шкіряним, хутряним, з відворотом, високі і низькі. Колірна гамма сама на ваш смак, все буде залежати від вихідного матеріалу. Можна вибрати натуральний колір або забарвлений. Існує і оригінальний спосіб прикрашати чуни з овчини - прикрасами і композиціями.

Чуни виробляють як чоловічі так і жіночі. Існують моделі з підошвою і без неї, з шкіряним і хутряним верхом. Проводять оригінальні моделі різних кольорів і форм. Вартість чуней з натуральної овчини не надто висока. Можна вибрати в інтернет-магазині будь-яку відповідну вам модель. Вони підійдуть і в якості подарунка вашим близьким, родичам і знайомим. Але краще почніть з себе, чуни з овчини набагато краще і корисніше звичайних тапочок, а головне приємно і зручно буде вам і вашим ногам. Ще одна стаття, яка може вас зацікавити: 25 стильних тенденцій в жіночому взутті сезону осінь - зима 2016-2017 рр.

Вартість натуральних чуней з мутона в межах 600 рублів. Ексклюзивні і дизайнерські моделі будуть дорожче, до 1500 рублів за пару. Але така домашнє взуття коштує цих грошей.

Дитячі чуни

Зшиті з натуральної овчини м'які і теплі чуни, підійдуть дітям будь-якого віку. Малюкам можна їх одягати навіть на прогулянку в коляски. Старші діти із задоволенням будуть їх носити вдома. В основному чуни для дітей - це вироби ручної роботи. Але виробляють їх і промисловим способом, є варіанти з зносостійкого підошвою. Розмірний ряд великий, аж до 35 розміру.

Можна купити готові вироби, але якщо у вас є шматок овчини, не важко це буде зробити і своїми руками. При незначних обсягах може вистачити навіть рукава від старої дублянки. Виробляються дитячі чуни з овчини на будь-який смак. Невеликими взуттєвими фабриками і промисловим способом, але багато виробів від приватників ручної роботи. Вибір квітів, форм і дизайну досить великий, як і колірна гамма. Вартість дитячих чуней невисока, готові купити краще якщо у вас немає овчини або досвіду в пошитті домашніх капців.

Як зшити чуни своїми руками

Для виготовлення чуней своїми руками кращим матеріалом буде овчина фабричної вичинки, вона буде без запаху і м'яка. Відповідним буде тип використовується в хутряному і овчинно-шубному виробництві. М'яку шкіру краще буде прошивати. Всі шви повинні бути назовні, так ви виключіть будь-який дискомфорт у взутті при носінні. Шерсть у овчини стійка до стирання і не так сильно звалюється. Можна використовувати стару дублянку, якщо вона непридатна до носіння.

Якщо у вас немає навичок в пошивки чуней - нічого страшного, складного в їх пошитті нічого немає. Але на швейній машинці їх сострочіть буде непросто, не кожна машина впорається з товстим шаром овчиною шкіри. Хороший вихід віднести деталі майбутніх тапочок в майстерню по ремонту взуття, це прискорить процес, та й якість таких швів буде краще.

Форма для шиття

При шиття тапочок, не варто відразу вирізати деталі викрійки з овчини. Краще керуватися прислів'ям сім раз відміряй один відріж. Роблять викрійку таким чином: переносять розміри ноги на папір обводячи її олівцем або ручкою, отриманий відбиток збільшити на 5 см. Після цього обводять стопу ноги до середини гомілки, до отриманої формі додають по 5 сантиметрів. Це буде верхня частина чуней.

Зшити кімнатні уггі (відео):

Верхніх заготовок повинно бути дві. Потім отримані викрійки розкладаємо на приготований хутро, обводимо по контуру і вирізаємо. Зшивати краще спочатку дві верхні частини овчини, а потім до них пришиваємо нижню частину. Щоб чуни не ковзали можна передбачити підошву, наприклад взяти її від старих сланців. Можна купити взуттєву гуму з рифленням в магазині. При шиття чуней кращим і легким варіантом будуть шви назовні. Це один з найпростіших способів шиття домашніх капців.

Для додання вашим чуням красивого зовнішнього вигляду, можна загнути верх халяви, щоб хутро виступав назовні. Потім акуратно його зшити. Крім цього способу шиття чуней, існує ще багато різновидів. Можна шити їх з використанням у верхній частині своєрідного язичка. Але зшити овчинну шкіру вручну, не така проста робота, жінка може з нею не впоратися.

Вам так само можуть бути цікаві статті про модне взуття 2016:

Новости