Датчики зображення зі зворотним засвіченням швидко набирають популярність

Більшість сучасних датчиків зображення побудовано за схемою з прямою засвіченням, але датчики зі зворотним засвіченням швидко набирають популярність. Піонерами в цій галузі є компанії Sony і Samsung, які вже використовують «перевернуті» датчики в своїх камерах. Є подібні моделі в асортименті інших виробників. Як свіжі приклади можна згадати моделі Sony Cyber-shot DSC-HX100V і HX9V , Olympus SZ-30MR , Nikon Coolpix P500 і P300 , Canon PowerShot SX230 HS .

Різниця між звичайними датчиками і датчиками зі зворотним засвіченням добре видно на схемі:

Різниця між звичайними датчиками і датчиками зі зворотним засвіченням добре видно на схемі:

Завдяки тому, що світло падає на зворотну сторону датчика, його не блокують інші елементи датчика. Це дозволяє підвищити світлочутливість, зменшити розміри чутливих елементів, розширити динамічний діапазон, поліпшити якість зображення по краю кадру.

Це дозволяє підвищити світлочутливість, зменшити розміри чутливих елементів, розширити динамічний діапазон, поліпшити якість зображення по краю кадру

Хоча датчики зі зворотним засвіченням дорожче звичайних (саме висока вартість довгий час обмежувала їх області застосування), останнім часом ситуація почала змінюватися. До того ж, покупці готові платити за більш високу якість зображення.

Про те, наскільки швидко йде впровадження нової технології і які перспективи зростання частки датчиків зі зворотним засвіченням, говорили учасники недавньої конференції Image Sensors Europe.

У 2011 році частка датчиків зі зворотним засвіченням збільшиться до 20%, вважають фахівці. У минулому році вона становила 7%, а ще рік тому не перевищувала і 2%. Якщо тенденція збережеться, до 2015 року 70% ринку займуть датчики зі зворотним засвіченням.

джерело: CNET

Новости