Датчики тиску в шинах: як це працює і чи є в них сенс?

  1. Низький тиск в шинах має ряд недоліків, серед яких:
  2. Підвищений тиск в шинах загрожує:
  3. Системи контролю тиску в шинах
  4. Різновиди систем контролю тиску в шинах
  5. Як відбувається контроль тиску в даній системі?
  6. Чи можна купити датчики тиску в шинах і встановити на своє авто, якщо виробником вони не передбачені?

Звичка перевіряти тиск в шинах є не у багатьох

Звичка перевіряти тиск в шинах є не у багатьох. На жаль, більшість автомобілістів роблять це виключно лише під час "перевзування" або в разі заміни колеса. Однак такий стан речей, як виявилося загрожує масою неприємностей і навіть ймовірністю ДТП.

Сьогодні, дорогі друзі, поговоримо про те, що собою представляють датчики тиску в шинах, розберемося в тому, як вони працюють і з'ясуємо чи можна на них покластися.

Для початку невелика преамбула щодо того навіщо потрібно контролювати тиск в шинах ...

Низький тиск в шинах має ряд недоліків, серед яких:

  • Збільшення гальмівного шляху;
  • Підвищений знос шин (особливо зовнішніх частин протектора);
  • Погіршення керованості;
  • Збільшений витрата палива ;
  • Перегрів шин через підвищений внутрішнього тертя, в результаті висока ймовірність руйнування шини, в тому числі і під час руху.

Також деякі помилково вважають, що краще "перекачати ніж недокачанних", однак це не так. Насправді надлишковий тиск не менше шкідливо ніж низька.

Підвищений тиск в шинах загрожує:

  1. Збільшеним гальмівним шляхом (за рахунок зменшеного "плями контакту" колеса з дорожнім покриттям);
  2. Високою ймовірністю пошкодження в разі наїзду на перешкоду (яма, камені і т. Д.);
  3. Нерівномірністю зносу шини ( "з'їдається" центральна частина);
  4. Збільшеним навантаженням на ходову частину ;
  5. Зниженням комфорту під час руху (перекачані колеса призводять до того, що всі нерівності відчуваються в салоні).

Більш докладно про те, що таке тиск і яким воно повинно бути читайте в моїй попередній статті .

Системи контролю тиску в шинах

Як бачите, необхідність контролю тиску в шинах не вигадка і не міф, інша справа яким саме чином ви будете його контролювати. Лінь, як відомо - двигун прогресу, тому не дивно, що на зміну малоприємного заняття по виміру тиску в шинах за допомогою манометра з'явилася більш просунута альтернатива. Нею стала система контролю тиску в шинах (Tires Pressure Monitoring System -TPMS). Як і більшість корисних автомобільних помічників дану систему придумали американці. На серійних автомобілях така система з'явилася ще в 90-х. Сьогодні системою контролю тиску в шинах (СКДШ) оснащуються все без винятку автомобілі, які продаються в Штатах. Це правило працює в США ще з 2008 року, а "у нас" дана опція, як правило, надається лише в якості опції або в базовій комплектації на дорогих авто.

Різновиди систем контролю тиску в шинах

Найбільш простий і примітивної з точки зору конструкції вважається система непрямого вимірювання тиску. Дана система характерна тим, що не вимагає абсолютно ніяких додаткових блоків. Система являє собою додаткову програму, яка "вшита" в блок управління ABS .

Як відбувається контроль тиску в даній системі?

Принцип роботи полягає в тому, що в разі зниження тиску в шинах у них змінюється радіус, отже, колесо проходить меншу відстань за один оборот. За допомогою датчиків частоти обертання коліс ABS система визначає відстань, яке проходить кожна шина за один оборот. Після цього отримані дані аналізуються і порівнюються з контрольними параметрами. У разі розбіжності значень, водій оповіщається про те, що тиск в шинах нижче або вище норми. Також дана система передбачає можливість калібрування на той випадок, якщо ви плануєте використовувати шини більшого або меншого радіуса .

Чи можна купити датчики тиску в шинах і встановити на своє авто, якщо виробником вони не передбачені?

Безумовно така можливість існує причому має кілька реалізацій. Першою розглянемо систему контролю тиску в шинах з датчиками, які вимірюють тиск усередині шини після чого передають дані на приймач, по радіоканалу. Для передачі даних, які відправляються приблизно раз на хвилину, необхідна енергія тому датчики оснащені маленькими батарейками, здатними забезпечити безперервну роботу на протязі декількох років. Сам датчик розташовується з внутрішнього боку диска в точці розташування повітряного ніпеля.

СКДШ складається з чотирьох датчиків, а також приймача з дисплеєм. Правильний тиск встановлюється автоматично або в ручному режимі. Більш просунуті датчики тиску в шинах вміють визначати не тільки тиск в шинах, але і температуру всередині шини. Більш того, цей параметр враховується при розрахунку тиску. Також система контролю тиску в шинах вміє відрізняти швидке зниження тиску як наприклад при проколі колеса від природного, яке відбувається повільно.

Також система контролю тиску в шинах вміє відрізняти швидке зниження тиску як наприклад при проколі колеса від природного, яке відбувається повільно

Є також і інші реалізації датчиків тиску. Візьмемо хоча б популярні сьогодні датчики тиску в шинах, які виглядають як звичайні ковпачки та просто накручуються на різьблення ніпеля колеса. Використання таких датчиків дуже зручно так як для їх установки їх потрібно всього лише накрутити замість ковпачків. Висновок даних здійснюється за тим же принципом, дані передаються на приймач і виводиться на дисплей, який нерідко реалізований у вигляді брелока або окремого гаджета з живленням від прикурювача. З появою смартфонів інформація про тиск у шинах нерідко передається на телефон власника по Bluetooth. Головним недоліком даних датчиків є те, що вони ніяк не захищені від крадіжки.

Головним недоліком даних датчиків є те, що вони ніяк не захищені від крадіжки

До найпримітивнішим датчикам тиску в шинах можна віднести механічні. Працює такий датчик за принципом зусилля яке створює тиск усередині шини. Залежно від сили тиску датчик відображає відповідний кольоровий індикатор. Мінусів у такого датчика маса, по-перше, для перевірки тиску доведеться щоразу зупинятися і робити візуальний огляд всіх коліс. По-друге, індикатори не показують точних даних і зрозуміти які саме тиск в шинах неможливо.

Як бачите сенс в системі контролю тиску в шинах є, тому якщо ваш автомобіль не оснащений цієї корисної опцією рекомендую купити датчики тиску в шинах і виправити цю ситуацію. Такий корисний помічник позбавить вас від маси неприємних моментів перерахованих вище і замість вас буде контролювати тиск в шинах.

У мене все. Якщо стаття вам припала до душі, в якості подяки ви можете поділитися нею в соц. мережах зі своїми близькими. Спасибі, що дочитали до кінця, залишайте ваші коментарі використовуючи відповідну форму. Напишіть як по-вашому, чи є сенс в датчиках і які датчики тиску на ваш погляд краще. Всім до зустрічі!

avtopulsar.ru

Чи можна купити датчики тиску в шинах і встановити на своє авто, якщо виробником вони не передбачені?
Як відбувається контроль тиску в даній системі?
Чи можна купити датчики тиску в шинах і встановити на своє авто, якщо виробником вони не передбачені?

Новости