Давид Браун і Олексій Мась, іForum-2017 - як «прокачати» себе, IT і держава

  1. Як зарегулювати галузь до абсурду
  2. Про державу в житті людини
  3. Як зменшити держапарат на 60%: рецепт Нової Зеландії
  4. Перетворення держави в монстра
  5. Чого боїться влада
  6. Про волонтерів в уряді
  7. Unit City - стратегія win-win для України

напередодні iForum 2017 в креативному просторі «Часопис» відбулася чергова зустріч зі спікерами та організаторами конференції. На цей раз Давид Браун, громадський активіст і засновник найбільшої краудфандінговой платформи допомоги армії Peoplesproject.com, і Олексій Мась, засновник Української банерної мережі, один із засновників iForum, говорили про те, як IT-компаніям протистояти силовим органам, як розвивати громадянське суспільство і волонтерський рух і чи варто покладатися на державні служби.

Як зарегулювати галузь до абсурду

Багато, навіть дуже реформаторски налаштовані представники влади перетворюються в консерваторів, коли мова заходить про їхні особисті інтереси. Як приклад Давид Браун згадав про пропозицію одного нардепа створити нове державне підприємство - поштового регулятора, для курирування ринку поштових перевезень. При цьому всі поштові оператори повинні будуть відраховувати йому 1% від прибутку, щоб забезпечити бюджетне фінансування, і за рахунок цього їх будуть «регулювати».

«- Ідея створення ось таких регуляторів мені сподобалася і я подумав, чому б не створити регулятора пластикових вікон? Нехай все установники вікон скинуться по одній гривні, а я найму людей, які будуть малювати красиву інфографіку, розповідати, як правильно встановлювати пластикові вікна і т.д. Потім можна найняти всесвітньо відоме агентство типу Ernst & Yang, яке за деяку суму проведе дослідження і зробить висновок, що в результаті неправильної установки вікон Україна щорічно втрачає на тепловитрат кілька сотень млн грн. Далі, рецепт наступний - наймаємо популярного в народі депутата, який виступить і скаже, що ось є таке дослідження, яке свідчить про дуже великі втрати для бюджету, тому давайте проведемо конкурс і призначимо регулятора ».

Іншими словами, будь-яку ідею з регулюванням можна довести до абсурду. Звичайно, регулятор металопластикових вікон у нас навряд чи з'явиться, а ось поштовий, через рік-два, - цілком.

Про державу в житті людини

Імідж сильної держави дуже сильно відбився в мозку наших громадян, і це - одна з причин, чому тут так слабо розвивається громадянське суспільство. Ми звикли до того, що держава дає нам все: стабільну роботу, стабільну зарплату, різні додаткові послуги. Але в більшості випадків - це самообман.

«- Деякий час тому ми хотіли взяти на роботу в нашу компанію дівчину з державної служби для протоколювання робочих нарад, - розповідає Давид Браун. - Її ставка в держпідприємстві становила 4,6 тис. Грн, ми їй обіцяли платити на старті 8 тис. Грн, а далі підняти до 10 тис. Грн. Для міста Миколаєва - це досить висока зарплата. Дівчина дала попередню згоду, але потім заявила, що не переходитиме в приватну компанію. На питання «чому» вона відповіла, що на держслужбі працювати надійніше. Але про яку надійності можна говорити при такій зарплаті? »

Звичайно, держслужбовці в будь-якій країні отримують менше, ніж у приватному секторі. Але відмінність не настільки велике. Наприклад, в Естонії різниця між держслужбовцем і приватним сектором всього 20%. Це утримує багатьох хороших IТ-фахівців на державній службі. До того ж, менша зарплата компенсується тим, що багато держслужбовців вважають свою роботу більш стабільною і надійніше.

Як зменшити держапарат на 60%: рецепт Нової Зеландії

Відомо, що в багатьох країнах (в тому числі і в Україні) службовці держпідприємств - це особлива каста. Такі працівники зазвичай мігрують між різними організаціями, припливу «свіжої крові» немає, держапарат працює неефективно, а його розмір постійно збільшується. Але як скоротити число службовців на 2/3? По-перше, вони дуже добре підковані в своїх правах. По-друге, чиновники - це потужний електоральний сегмент, разом з родичами і друзями вони є потенційними виборцями. До того ж, на відміну від співробітників приватних компаній, вони регулярно ходять на вибори, схильні до впливу адмінресурсу і т.д. Тому політичні партії при владі остерігаються сваритися зі своїм відданими виборцями.

Кілька років тому в Новій Зеландії задумалися над тим, щоб збільшити продуктивність роботи держпідприємств. Ідея була проста: скоротити всіх зайвих чиновників, різко підняти зарплату і набрати нових фахівців. У Новій Зеландії склалася двопартійна система, і цим двом партіям вистачило політичної мудрості, щоб домовитися про спільну позицію щодо скорочення держапарату. І ось вони вирішили таким чином: оскільки чиновники в Новій Зеландії отримували дуже низьку зарплату, реформатори взяли кредит у Світовому банку і 60% співробітників держустанов, незалежно від віку, відправили на пенсію. При цьому, їх пенсія дорівнювала зарплати. Наприклад, чиновник у віці 30 років отримував 3 тис. Грн, йому сказали: «Завтра твоя пенсія становить 3 тис. Грн, на роботу виходити не потрібно». Зате всім чиновникам, що залишилися підвищили зарплату і змусили працювати більш ефективно. Таким незвичайним способом в Новій Зеландії вирішити проблему роздутого держапарату.

В Україні також дуже важливо скоротити держапарат, оскільки він працює вкрай неефективно. Але тут дуже багато партій при владі, тому буде досить складно домовитися. Крім того, українські виборці дуже люблять вірити в шалені популістські гасла. До речі, інформаційні технології - це хороший спосіб скоротити контакт держави і народу. Наприклад, в Грузії довідки в БТІ замовляють через інтернет, а отримують поштою. Закордонний паспорт можна оформити за 10 хвилин, без черги і будь-яких зволікань.

Перетворення держави в монстра

Величезна кількість обмежують і суперечать один одному законів перетворили державу і держапарат в якогось неповороткого монстра. Доходить до смішного ... У 2014 році, в розпал військових дій, в Міністерстві оборони прийняли рішення закупити додаткову партію шкарпеток для армійців. Вишукали необхідні кошти, знайшли постачальника - але в останній момент довелося все скасувати, тому що відповідно до закону, для таких дій потрібно постанову уряду. А Кабмін, в свою чергу, обмежений законом, який має виправити Верховна Рада. Таким чином, маємо безліч взаємопов'язаних законів і підзаконних актів, які повністю обмежують можливість будь-якої ініціативи.

Ще жорсткіше ситуація в сфері безпеки. У тому ж 2014 Давид Браун брав участь у впровадженні SAP в Міністерстві оборони - в відомстві планували робити облік по всьому рухомого і нерухомого майна всіх військових об'єктів. Ще в 2006 році, під час перебування Анатолія Гриценка Міністром оборони, в відомстві купили ліцензії на ERP-систему SAP, а також суперпотужний сервер. За ці роки той сервер безнадійно застарів, але ліцензії на SAP залишилися. Систему хотіли запустити за 3 місяці. Однак, не все так просто в нашій державі - за словами начальника IT-департаменту, в системі буде здійснюватися робота з даними рівня ДСК, а для них потрібно будувати КСЗІ - комплексну систему захисту інформації. І потрібен мінімум рік, щоб написати тільки технічне завдання. Хоча, здавалося б, особливих проблем з безпекою бути не повинно, адже в Міноборони застосовується ізольована локальна мережу, не підключена до інтернету.

За сертифікацію КСЗІ відповідає Держспецзв'язку України. У цьому відомстві заявили, що до побудови КСЗІ потрібно виконати проект, а його мають право зробити тільки три організації: одна приватна і дві державні. Суть проекту в тому, що пересилання даних з грифом ДСК повинна виконуватися тільки в межах захищених систем, а всі сервери повинні бути сертифіковані СБУ. Тобто, якщо звичайний сервер стоїть, умовно кажучи, $ 5 тис., То сертифікований - вже $ 50 тис. Роботу з підготовки КСЗІ в державній організації Академії наук України оцінили в 1 млн грн.

«- Зрештою, ми отримали технічне завдання - просто формальну папір. Прототип системи ми написали за 2 місяці, а впроваджували цілих 9 місяців. Проте, в Академії наук нам сказали, що це був найшвидший проект за всю історію », - зазначає Давид Браун.»

Але ж це був тільки рівень захисту ДСК. Якби мова йшла про більш високому рівні захисту - наприклад, «цілком таємно» - то вартість КСЗІ була б набагато вище.

«- Ось Дмитро Дубілет говорив, що він може написати Систему подання електронних декларацій для всіх держчиновників за 7 млн ​​грн - так він просто не врахував побудова КСЗІ. Тому що додавання КСЗІ здорожує проект в 10 разів і подовжує його приблизно на 2 роки. Загалом, моя думка - поки не ліквідують Держспецзв'язку, Україна, як IT-країна не відбудеться. Тому що в цьому відомстві всі технологічні починання переривають на корені. »

Чого боїться влада

Окремо взятий чиновник найбільше боїться персональної відповідальності. А в цілому українська влада боїться двох речей. По-перше, вуличних акцій, по-друге - думки міжнародних донорів. На жаль, вуличні акції ми поки не вміємо організовувати. Єдиний прийнятний шлях - навчитися фокусуватися. У нас є певна кількість активістів, які готові вимагати щось у влади. Однак вони постійно розпилюються на різні «зради». Якщо ж всім зібратися заради єдиного цілого, то це буде досить потужний виступ. Звичайно, в суспільстві є певна «втома» по відношенню до вуличних акцій, люди готові вийти на вулиці в разі «суперзради», або відсиджуються вдома.

Але влада повинна бути весь час під тиском. В іншому випадку, вона буде вести себе безсовісно. І що проходить нині децентралізація - це правильний шлях. Людям в провінції набагато простіше контролювати гроші на місцях. Проблема в тому, що в регіонах часом немає активістів-журналістів, які могли б вести гучні розслідування про зловживання. З централізованою системою влада вміє боротися. Алгоритм простий: знайти лідера, перекупити його або залякати. Але якщо головного немає, якщо система децентралізована - тоді з нею боротися неможливо. При децентралізації немає головних і все об'єднані спільною ідеєю.

Нам потрібно всіляко розвивати і заохочувати підприємництво. Коли число підприємців досягне 5 млн - це стане поворотною точкою в побудові громадянського суспільства. Такі люди не повірять у порожній популізм і інші дурні виверти влади і опозиції. Взагалі, найпростіша реформа, яку можна запустити буквально за місяць - це змінити податкову систему за прикладом США, коли людина отримує на руки повну зарплату і потім сам відраховує податки. Без всяких сумнівів, люди стануть більш критичними і відразу виставлять зовсім інші вимоги до влади. І ці вимоги будуть дуже жорсткими, - упевнений Давид Браун.

Підприємці не повинні давати чиновнику хабар, щоб відкупитися - це все одно, що годувати скаженого собаку, адже вона не оцінить доброти і може вкусити. Все що можна зробити, щоб її провчити - це взяти в руки палицю. Свого часу МВС в Миколаєві своїми обшуками і пресингом постійно «Кошмар» IT-фірми і деякі з них навіть були змушені переїхати в інші міста.

«- Тому ми домовилися з усіма IT-компаніями, що не будемо брати дітей співробітників МВС на роботу. У нас при працевлаштуванні всі кандидати заповнюють велику анкету і вказують своїх родичів. І якщо батько чи рідний дядько або інший близький родич потенційного кандидата на роботу колись був або є співробітником МВС, то ми йому відразу ж відмовляємо. Будь він навіть тричі генієм. А ось дітей інших силових органів (скажімо, СБУ) - беремо на роботу, тому що вони IT-компанії не пресингували », - говорить Давид Браун. І поступово до МВС дійшло, що це - відповідь на їх дії, що таку «карму» вони самі собі заробили. І з часом їхнє ставлення до IT-компаніям змінилося.

На думку Брауна, для IT-індустрії не потрібні додаткові стимулюючі програми розвитку. Досить не пресингувати компанії, крім того, дуже бажано скасувати примусову конвертацію долара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Про волонтерів в уряді

У лютому 2016 року, під час формування уряду Володимира Гроймана, Макс Нефьодов, один з творців системи ProZorro, розглядався як кандидат на пост Міністра соціальної політики. Він прийшов на співбесіду і на питання, яким він бачить Міністерство соціальної політики, відповів, що по суті - це банк, у якого є 30 млн клієнтів. Адже Мінсоцполітики відповідає за виплату пенсій, субсидій та інших пільг. Але при цьому, відомство несе величезні трансакційні витрати - понад 20%. А бюджет соціальних виплат величезний - десятки млрд грн. Завдання керівника Міністерства - на порядок зменшити трансакційні витрати і знизити кількість клієнтів, які несправедливо отримують пільги. В результаті Нефьодов так і залишився на посаді заступника Міністра економіки, в Мінсоцполітики його не взяли - «не наш чоловік».

Unit City - стратегія win-win для України

З точки зору Давида Брауна, створення технопарку Unit City - це стратегія win-win для всіх зацікавлених сторін, в тому числі, і для головного інвестора-девелопера Василя Хмельницького. Просто споруда ще одного бізнес-центру сьогодні не дає великого ефекту. Мета Хмельницького - підняти дохід з квадратного метра в перспективі, а для цього потрібно розвинути проект Unit City, зробити його успішним. І тоді в цьому районі 1 кв м площі буде коштувати в 2 рази вище, ніж в середньому по місту. Але в будь-якому випадку, для країни і для екосистеми української IT-галузі Unit City - це великий плюс.

«- Ідея створення ось таких регуляторів мені сподобалася і я подумав, чому б не створити регулятора пластикових вікон?
Але про яку надійності можна говорити при такій зарплаті?
Але як скоротити число службовців на 2/3?

Новости