Дебет-Кредит № 43 :: Консервація ОЗ: облік витрат і відображення в звітності

Дебет-Кредит № 43 (23.10.2006)
Суть справи :: Бухгалтерський облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Розглянемо організацію обліку основних фондів, що знаходяться на консервації, обліку витрат, які несе підприємство для здійснення консервації, а також відображення таких операцій у фінансовій звітності і податковому обліку.1.

Консервація - комплекс заходів, спрямованих на тривале зберігання основних виробничих фондів у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю в майбутньому відновлення їх функціонування (п. 2 Положення №1183). Консервація основних фондів здійснюється в тому випадку, коли в певний період часу їх використання у виробничому процесі є недоцільним, однак підприємство не виключає можливості їх використання у власній господарській діяльності в подальшому. Консервація основних виробничих фондів і їх тимчасове виведення з виробничого процесу, а також розконсервування проводяться з дотриманням процедур, визначених Положенням №1183 і є частиною звичайної діяльності підприємства. Розглянемо питання обліку витрат на підприємстві недержавної форми власності.

Об'єкти основних фондів, які тимчасово виводяться з експлуатації, не втрачають статусу основних засобів (фондів) і тим більше не відчужуються підприємством, т. Е. Не змінюють власника. Як і до консервації,

об'єкт основних засобів обліковується в «Інвентарній картці обліку основних засобів» (форма №ОЗ-6, передбачена Наказом №352), додатково оформляється Акт про тимчасове виведення основних фондів з виробничого процесу та їх консервацію (додаток 1 до Положення №1183).

Бухгалтерський облік і фінансова звітність

Виведення з експлуатації об'єкта основних засобів у зв'язку з консервацією відображається у бухгалтерському обліку відповідним записом: або шляхом відкриття додаткових субрахунків другого порядку до субрахунків 103 - 106, або відображенням таких основних засобів на відповідних рівнях аналітичного обліку субрахунків 103 - 106.

У Балансі підприємства, згідно з п. 16 П (С) БО 2, вартість таких об'єктів наводиться у статті «Основні засоби» (форма №1, стор. 030, 031, 032).

А в Примітках до річної фінансової звітності, відповідно до пп. 37.5 П (С) БО 7 і Наказом №302, окремо вказується залишкова вартість (первісна «мінус» знос) ОС, що знаходяться на консервації (форма №5, стор. 263). Вартість самих основних засобів, що знаходяться на консервації, вноситься в рядки 210 - 250 форми №5 у складі основних засобів підприємства.

Нарахування амортизації, згідно п. 23 П (С) БО 7, призупиняється на весь період консервації.

Детальний опис обліку об'єктів основних засобів наведено для того, щоб правильно визначити порядок організації обліку витрат, безпосередньо пов'язаних з консервацією. З огляду на той факт, що під час консервації, обслуговування основних засобів в законсервованому стані і їх розконсервації всі роботи спрямовані на забезпечення збереження цих об'єктів, витрати підприємства відповідно до п. 15 П (С) БО 7включаются до складу витрат, що здійснюються для підтримання об'єкта основних коштів в робочому стані. Отже, на думку автора, витрати, пов'язані з консервацією основних засобів, повинні враховуватися згідно п. 29 і п. 7 (абзац 2) П (С) БО 16 у складі інших витрат. Згідно з порядком і призначенням рахунків, встановленому Інструкцією №291, для узагальнення інформації про такі витрати слід застосовувати субрахунок 977 «Інші витрати звичайної діяльності».

Відповідно, у фінансовій звітності такі витрати будуть відображені у складі витрат, що виникли в процесі звичайної діяльності, але не пов'язаної з операційною, відповідно до пункту 31 П (С) БО 3 (форма №2, стор. 160), а також в Примітках до річної фінансової звітності, відповідно до Наказу №302 (форма №5, рядок 630 «Інші доходи і витрати», колонка «витрати»).

Тобто при складанні фінансової звітності витрати підприємства повинні бути представлені в суворій відповідності до вимог законодавства, щоб власники підприємства та інші користувачі фінансової звітності мали можливість оцінити вплив таких витрат на фінансовий результат діяльності підприємства в цілому і, відповідно, приймати рішення про доцільність утримання таких коштів .

Податковий облік

У податковому обліку об'єкти основних фондів розглядаються, перш за все, з точки зору понесених витрат на їх придбання та утримання, які будуть враховані при визначенні об'єкта оподаткування відповідно до п. 3.1 Закону про прибуток або в складі валових витрат або в сумі амортизаційних відрахувань.

Відповідно, витрати, які несе підприємство в зв'язку з виведенням з експлуатації об'єкта основних фондів і проведенням заходів з консервації, а також з розконсервації, підприємство має право включити до складу валових витрат відповідно до пп. 5.2.1, як витрати, сплачені (нараховані) протягом звітного періоду у зв'язку з організацією та веденням виробництва. Витрати на утримання і обслуговування (проведення робіт, необхідних для збереження і підтримання об'єктів в стані, придатному до експлуатації) об'єктів основних фондів, що знаходяться на консервації, включаються до складу валових витрат відповідно до пп. 8.1.3. Відповідно, витрати на придбання матеріалів, що використовуються при проведенні робіт з консервації та обслуговування основних засобів, що знаходяться на консервації, відносяться до складу валових витрат, та їх балансова вартість підлягає врахуванню при розрахунку приросту (убутку) відповідно до п. 5.9 Закону про прибуток.

Для визначення амортизаційних відрахувань щодо об'єктів основних фондів, що знаходяться на консервації, необхідно враховувати, до якої групи основних фондів належить об'єкт:

- відповідно до пп. 8.4.5, у разі виведення з експлуатації окремого об'єкта основних фондів групи 1 у зв'язку з консервацією балансова вартість такого об'єкта прирівнюється до нуля, відповідно, амортизаційні відрахування на період консервації не нараховуються. Відносно об'єктів основних фондів групи 1 є лист ДПАУ від 05.04.2000 р №1733 / 6 / 22-31161, в якому вказується, що в разі виведення з експлуатації окремої частини об'єкта основних фондів групи 1, наприклад поверху будівлі в зв'язку з його консервацією, балансова вартість такого об'єкта основних фондів групи 1 для цілей амортизації не змінюється;

- відповідно до пп. 8.4.6, у разі виведення з експлуатації окремого об'єкта основних фондів груп 2, 3, 4 балансова вартість груп не змінюється, т. Е. Амортизаційні відрахування нараховуються та обліковуються в тому числі і на об'єкти, що знаходяться на консервації.

Як зазначалося раніше, тимчасове виведення з експлуатації об'єкта основних засобів у зв'язку з консервацією не є підставою вважати їх такими, що втратили свій первісний статус і ніяких наслідків з точки зору Закону про ПДВ за собою не тягне.

А раз так, то ніяких наслідків у підприємства немає і з точки зору Закону №1963. Виведення з експлуатації транспортних засобів у зв'язку з консервацією і подальший введення в експлуатацію після розконсервації не змінює зобов'язань підприємства зі сплати податку з власників транспортних засобів: податок сплачується в повному обсязі і без перерахунку.

Приклад Відповідно до техніко-економічним обґрунтуванням прийнято рішення про консервацію об'єктів основних засобів акціонерним товариством, створеним в процесі приватизації державного промислового підприємства. Керівництвом прийнято рішення про проведення консервації відповідно до вимог Положення №1183.

умови

1. Консервація будівлі залишковою вартістю 600 тис. Грн.

2. Консервація промислового обладнання залишковою вартістю 200 тис. Грн.

3. Послуги з консервації за договором підряду - 96 тис. Грн (в т. Ч. ПДВ - 16 тис. Грн).

4. Роботи з обслуговування об'єктів, що знаходяться на консервації, - 5 тис. Грн.

5. Послуги зі зняття з консервації за договором підряду - 48 тис. Грн (в т.ч. ПДВ - 8 тис. Грн).

Відображення в обліку операцій з консервації і подальшого розконсервації об'єктів основних фондів за умовами прикладу показано в таблиці нижче.

Облік витрат підприємства по консервації *

№ п / пЗміст господарської операціїБухгалтерський облікПодатковий облікДебетКредитСума, тис. ГрнВВАВКонсервація об'єктів

1. Перераховано кошти за договором підряду 377 311 96 80 - 2. ПДВ у послугах 641 (ПДВ) 644 16 - - 3. отримано акт виконаних робіт, визнано витрати 977 685 80 4. ПДВ у послугах 644 685 16 - - 5. Залік розрахунків за перерахованими авансами та виконаними роботами 685 377 96 - - 6. Перекладено об'єкти до складу об'єктів, що знаходяться на консервації 103.к 103.1 600 - - 104.к 104.1 200 - - Облік об'єктів на консервації 1. Визнано витрати по утриманню об'єкта 977 20, 66, 65 5 5 - 2. Нараховано амортизацію обладнання у складі 3-ї групи основних фондів - - 12 - 12 Расконсервация об'єктів 1. Отримано Акт виконаних робіт, визнано витрати 977 685 48 40 - 2. ПДВ у послугах 641 (ПДВ) 685 8 - - 3 . Перераховано кошти 685 311 48 - - 4. Перекладено об'єкти після зняття з консервації до складу основних засобів (фондів) 103.1 103.к 600 - - 104.1 104.к 200 - - * Умовні скорочення: ВВ - валові витрати; АТ - амортизаційні відрахування; індекс «до» - об'єкти на консервації.

1 Окремий випадок консервації ОФ, що не використовуються в зимовий період, було розглянуто в публікації Ірини Зубрицької «Готуємося до зими-4» в «ДК» №51 / 2005 на с. 22.

2 Див. «Документи для роботи» №45 / 2000.

Нормативна база

Закон про прибуток - Закон України від 03.04.97 р №168 / 97-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств».

Закон про ПДВ - Закон України від 22.05.97 р №283 / 97-ВР «Про податок на додану вартість».

Закон №1963 - Закон України від 11.12.91 р №1963-ХІІ «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

Положення №1183 - Положення про порядок консервації основних виробничих фондів підприємств, затверджене постановою КМУ від 28.10.97 р №1183.

Наказ №352 - Наказ Міністерства статистики України від 29.12.95 р №352 «Про затвердження типових форм первинного обліку».

П (С) БО 2 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р №87.

П (С) БО 7 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р №92.

П (С) БО 16 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р №318.

Наказ №302 - Наказ Міністерства фінансів України від 29.11.2000 р №302 «Про примітки до річної фінансової звітності».

Інструкція №291 - Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р №291.

Володимир Міняйло, аудитор

При визначенні митної вартості товарів митниця не може використовувати внутрішні накази   Судова практика :: Бухгалтерський облік   Постанова ВАСУ від 16 При визначенні митної вартості товарів митниця не може використовувати внутрішні накази
Судова практика :: Бухгалтерський облік
Постанова ВАСУ від 16.06.2006 р Позиція платників податків. При оформленні ввезеного товару на митниці Товариству незаконно збільшено митну вартість товару і митні збори. Суспільство надало експортну декларацію на товар ...

Питання обліку запасів   № 20 (18 Питання обліку запасів
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
З початку 2015 року сума податку на прибуток визначається на підставі даних
бухгалтерського обліку. У зв'язку з цим податківці отримали право перевіряти
правильність ведення бухобліку, правильність і повноту визначення доходів,
витрат і фінансовог ...

Продаж автомобіля фізособі   № 20 (18 Продаж автомобіля фізособі
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
Звичайна господарська операція: юрособа продає легковий автомобіль -
основний засіб - фізособі. Але в зв'язку з нею у бухгалтерів виникає
безліч питань, особливо в світлі постійно мінливого законодавства.
Відповіді на багато з таких в ...

Новости