Дебет-Кредит № 35 :: Банерна реклама в Інтернеті

Дебет-Кредит № 35 (29.8.2005)
Суть справи :: Інтернет на підприємстві

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Банерна реклама1 - одне з найпоширеніших засобів рекламування веб-сайта і залучення до нього відвідувачів. Більшість комерційних веб-сайтів використовують банерну рекламу. Що являє собою баyнерная реклама і як правильно відображати її в обліку, розглянемо в статье.2

Поняття банерної реклами

На самому початку розвитку Інтернету банери включали тільки текст і графічні зображення. Сьогодні, з появою технології Flash, банери стали набагато складнішими і включають також анімаційну графіку і звук.

Банер відповідає всім ознакам реклами, наведеними в ст. 1 Закону про рекламу. Рекламодавцями в Інтернеті є фізичні та юридичні особи, які розміщують за плату свої банери на іншому веб-сайті. У рекламодавця є свій веб-сайт, на який веде посилання з розташовуваного баннера.

Зазвичай банери розміщують за певну плату, що має кілька різновидів.

Рекламодавці, які розміщують банери в мережі, сплачують податок на рекламу відповідно до Декрету про місцеві податки. Об'єктом податку з реклами є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами. Податок на рекламу сплачується під час оплати послуг за встановлення та розміщення реклами.

Приклад 1 Покажемо відображення в бухгалтерському обліку розміщення банера на чужому сайті за фіксовану оплату.

ТОВ «Греція» розміщує на веб-сайті ПП «Афіни» банер, при натисканні на який відкривається веб-сайт ТзОВ «Греція».

ТОВ «Греція» платить за розміщення банера протягом одного місяця 50 грн (в тому числі ПДВ - 8,33 грн, податок на рекламу - 0,21 грн) (див. Таблицю 1 на с. 32).

Інша, більш поширена в Інтернеті ситуація, - покупка показів. Показ (impression) - це демонстрація банера користувачеві. Рекламодавець купує покази, і його банери з'являються обумовлену кількість разів (зазвичай рахунок іде на тисячі) в баннерообменной мережі або на популярних сайтах. Якщо користувач завантажив веб-сторінку особи, яка надає рекламні послуги, то вважається, що він побачив банер рекламодавця, і це зараховується як один показ.

Приклад 2 ТзОВ «Греція» за 1000 показів перерахувало ПП «Афіни» 361,5 грн (у тому числі ПДВ - 60 грн, податок на рекламу - 1,5 грн).

В даному звітному періоді було виконано 800 показів (див. Таблицю 2 на с. 32).

У податковому обліку валові доходи та валові витрати визнаються за першою подією. У бухгалтерському обліку дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції (ст. 10 П (С) БО 15 «Дохід»). У прикладі ступінь завершеності операції з надання послуг оцінюється визначенням питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязі послуг, які повинні бути надані (ст. 11 П (С) БО 15 «Дохід»).

Бартерні операції в Інтернеті

Багато власників веб-сайтів вважають за краще обмінюватися банерами, ніж платити за їх розміщення. Зазвичай обмінюються банерами власники веб-сайтів суміжних професій. Наприклад, перевізник розміщує на своєму сайті банер експедиторської компанії в обмін на місце на веб-сайті експедитора під рекламу перевізника. У бухгалтерському та податковому обліку така ситуація відбивається як бартерна.

Як відомо, доходи і витрати від здійснення товарообо-сних (бартерних) операцій визначаються виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижчої за звичайну (пп. 7.1.1 Закону про прибуток). Однак визначити звичайну ціну послуг з розміщення банера неймовірно важко, так як для цього треба, щоб фірма мала практику отримання грошових коштів за рекламу від третіх осіб з подібними характеристиками (враховуються розмір банера, вид веб-сторінки, час показу (день, ніч, вечір ), тривалість показу і багато інших чинників).

До речі, проблема визначення звичайної ціни при обміні банерами актуальна і в західному світі. Наприклад, спеціальна комісія зі спірних питань (EITF) при FASB видала Випуск №99-17 «Бухгалтерський облік для бартерних рекламних операцій», в якому встановила, що доходи і витрати за справедливою вартістю при обміні рекламними послугами визнаються тільки в тому випадку, якщо підприємство мало історичну практику отримання грошових коштів або подібних інструментів за подібну рекламу від непов'язаних осіб.

Дійсно, при обміні банерами орієнтуватися на ціни, що склалися на ринку ідентичних послуг, було б некоректно. Справа в тому, що ідентичні послуги - це послуги, що мають однакові характерні для них основні ознаки. Проте, в Інтернеті ціноутворення залежить від безлічі факторів, у тому числі і від відвідуваності веб-сайту, його рейтингу. А закон вимагає, щоб умови договорів на ринку ідентичних послуг визнавалися порівнянними, якщо відмінність між такими умовами істотно не впливає на ціну або може бути економічно обґрунтована (пп. 1.20.2 Закону про прибуток). Виконати таку умову неможливо з тієї причини, що послуги з розміщення банера навіть на двох різних веб-сайтах можуть оцінюватися по-різному, а таких сайтів в мережі - мільйони.

Існують аргументи на користь того, що рекламодавець у багатьох випадках не може нарахувати податок на рекламу при обміні банерами. У рекламодавця немає можливості виконати, принаймні, дві умови Декрету про місцеві податки (див. Таблицю 3 на с. 32).

1 Банер (від англ. Banner - прапор, прапор) - це реклама у вигляді, як правило, прямокутника, яка розташовується на веб-сайті (вгорі, внизу або з боків змісту веб-сайту) і пов'язана з рекламодавцем - власником іншого веб сайту.

2 Опубліковано також в «Бухгалтерії», ССЗ, вип. 12, грудень 2004 р .: «Hеклама: вимоги законодавства і правила обліку @.

Різновиди плати за розміщення банера

  • Оплата за кількістю показів.
  • Фіксована оплата.
  • Оплата за кількістю кліків мишкою.
  • Оплата за кількістю відвідувачів.
  • Оплата в залежності від кінцевого результату.

Таблиця 1

Бухгалтерський і податковий облік у рекламодавця - ТзОВ «Греція» (за умовами прикладу 1)

№ п / п Зміст запису Бухгалтерський облік Податковий облік Д-т К-т Сума, грн ВД ВВ 1. Оплата рахунку за розміщення банерів на веб-сайті 377 311 50 - 41,46 2. Податковий кредит з ПДВ 641 644 8,33 - - 3. Підписано акт надання послуг з розміщення банерів 903 377 41,46 - - 4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 377 8,33 - - 5. Податок на рекламу відноситься на витрати підприємства 903 377 0,21 - 0, 21

Таблиця 2

Бухгалтерський і податковий облік у особи, що розміщує банер на своєму веб-сайті, - ПП «Афіни» (за умовами прикладу 2)

№ п / п Зміст запису Бухгалтерський облік Податковий облік Д-т К-т Сума, грн ВД ВВ 1. Оплачено рахунок за 1000 показів від ТзОВ «Греція» 311 361 361,5 300 - 2. Податкове зобов'язання з ПДВ 643 641 / ПДВ 60 - - 3. Нараховано податок на рекламу 645 641 / нр 1,5 - - 4. Надано рекламні послуги ТОВ «Греція»: здійснено 800 показів

(360 х (800: 1000) + 1,5)

361 703 289,5 - - 5. Зменшення доходу на суму податкового зобов'язання з ПДВ 703 643 48 - - 6. Зменшення доходу на суму податку на рекламу 703 645 1,5 - - 7. Перерахування податку на рекламу до бюджету 641 / нр 311 1,5 - -

Таблиця 3

Труднощі нарахування податку на рекламу при бартері рекламними банерами

№ п / п Вимоги декрету Причина Примітки 1. Об'єктом податку з реклами є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами Труднощі з визначенням об'єкта оподаткування Декрет про місцеві податки не передбачає застосування звичайної ціни.

Ст. 715 Цивільного кодексу України не передбачає обов'язкової оцінки вартості послуг за договорами міни (бартеру)

2. Податок з реклами сплачується під час оплати послуг за встановлення та розміщення реклами Немає факту оплати послуг При обміні банерами не передбачено перерахування грошових коштів за розміщення банера

Облік телефонних та інтернет-карток   Суть справи :: Інтернет на підприємстві   Попередньо оплачені телефонні та інтернет-картки є матеріальним об'єктом із введеним до нього ідентифікаційним кодом, який дозволяє держателям картки отримувати телекомунікаційні послуги Облік телефонних та інтернет-карток
Суть справи :: Інтернет на підприємстві
Попередньо оплачені телефонні та інтернет-картки є матеріальним об'єктом із введеним до нього ідентифікаційним кодом, який дозволяє держателям картки отримувати телекомунікаційні послуги. Розглянемо податковий та бухгалтерський облік ...

Створюємо свій Інтернет-сайт   № 36 (8 Створюємо свій Інтернет-сайт
№ 36 (8.9.2008) :: Суть справи :: Інтернет на підприємстві
Розвиток комп'ютерних технологій дедалі частіше змушує підприємства звертатися до глобальної комп'ютерної мережі Інтернет для розміщення інформації про себе за допомогою веб-сайту. Адже можливість постійного доступу потенційних клієнтів до такої інформаці ...

Інтернет на підприємстві   № 35 (29 Інтернет на підприємстві
№ 35 (29.8.2005) :: Суть справи :: Інтернет на підприємстві
Діяльність дуже багатьох фірм - і виробничих, і торговельних - дедалі більше пов'язується з Інтернетом. Всесвітня мережа стала для них, зокрема, надзвичайно зручним засобом просування товарів на ринку. Нові методи роботи, звичайно, потягнули за ...

Новости