Дебет-Кредит № 28 :: Комп'ютер на підприємстві: що потрібно знати

Дебет-Кредит № 28 (14.7.2008)
Суть справи :: Бухгалтерський облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

У наш час навряд чи знайдеться підприємство, що обходиться у своїй роботі без комп'ютерів. Сподіваємося, дана стаття допоможе читачам дізнатися найповніше про бухгалтерський і податковий облік придбання, модернізації та ліквідації комп'ютерної техніки.

Придбання комп'ютера і ПО

Придбання та установка комп'ютера

Найперше, з чого варто почати розгляд даного питання, - це, звичайно ж, придбання комп'ютерів і пов'язаних з ними пристроїв. Отже, ось настав радісний момент, коли постачальник доставив об'ємні коробки і з ними пакет прибуткових документів. Розбиратися з технікою в фізичному сенсі надамо системним адміністраторам і офіс-менеджерам. Нас же, бухгалтерів, цікавить, як все це різноманітність буде проведено в бухгалтерському та податковому обліку.

Відразу ж виникає питання: а яким чином проводити в обліку всі складові комп'ютера? Тут уточнимо, що, як правило, кожен стаціонарний комп'ютер складається з наступних основних компонентів: системний блок, монітор, маніпулятор «миша», клавіатура. З ноутбуком простіше - ні про яке поділі на складові мова не йде. Природно, кожна зі складових комп'ютера має різний термін служби, порядок використання і тому по-різному переносить свою вартість на витрати підприємства. Окремо клавіатура і мишка відносяться тільки до МШП, монітор може бути і основним засобом, і МНМА, системний же блок - це завжди основний фонд, враховуючи вартісний критерій. На нашу думку, якщо в прибутковій накладній виділена окремим рядком кожна частина комп'ютера і визначена її вартість, то підприємство цілком може прибуткувати все роздільно, застосовуючи критерії визнання кожного виду активу. В такому випадку вигідніше, звичайно, відокремити «дріб'язок» від основних фондів і списати всі 100% її вартості як МБП. Якщо ж бухгалтер прийме рішення враховувати в комплексі всі частини комп'ютера, то це теж не буде помилкою.

Бухоблік комп'ютерної техніки регулюється в основному П (С) БО 7, яке вказує: «Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, що мають різний термін корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів ». Що стосується податкового обліку, то, відповідно до пп. 8.2.2 Закону про прибуток, електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, комп'ютерні програми, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів), відносяться до групи 4 ОФ . Облік балансової вартості основних фондів групи 4 ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи ОФ. При цьому окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної цінності, що входить до складу основних фондів групи 4, для цілей оподаткування не ведеться (пп. 8.3.5 Закону про прибуток).

Що стосується придбаних разом з комп'ютером пристроїв, найчастіше званих периферійними (принтер, сканер, модем, колонки, мікрофон та інше), то кожен з цих ТМЦ враховується за загальноприйнятими критеріями, як ОФ, МНМА або МШП.

Приклад 1 ТОВ «Сатурн» придбало таку обчислювальну техніку вартістю: системний блок - 2400 грн, монітор - 1500 грн, клавіатура - 120 грн, миша - 60 грн, принтер - 1800 грн і сканер - 900 грн. Ціни вказані з ПДВ, постачальник є платником податку на прибуток за ставкою 25%. Також в СФ внесено комп'ютер з усіма складовими на сумі 4000 грн1. Бухгалтерський і податковий облік відображено у таблиці 1.

1 З урахуванням п. 10 П (С) БО 7.

Таблиця 1

Відображення в обліку підприємства придбання комп'ютера (за умовами прикладу 1)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти постачальнику.

Відображено податковий кредит

371 311 6780,00 - 900,00 грн (вартість клавіатури, мишки і сканера) 641 / ПДВ 644 1130,00 2. Оприбутковано системний блок, монітор, принтер 152 631 4750,00 - 3. Оприбутковано клавіатура і миша 22 631 150, 00 - П. 5.9 Закону про прибуток 4. Оприбутковано сканер 153 631 750,00 - -. 5. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 631 1130,00 - - 6. Проведено зарахування передоплати 631 371 6780,00 - - 7. Внесено комп'ютер в УФ 152 46 4000,00 - - 8. Введено в експлуатацію: системний блок, монітор , принтер, комп'ютер 104 152 8750,00 - Збільшилася БВ групи 4 ОФ 9. Введено в експлуатацію сканер 112 153 750,00 - П. 5.9 Закону про прибуток 10. Введено в експлуатацію клавіатура і миша (облікової політикою підприємства передбачено 100% списання МБП при введенні в експлуатацію) 92 22 150,00 - -

Амортизація техніки, що потрапила в ОФ, в бухобліку проводиться за методикою, встановленою обліковою політикою підприємства. У податковому обліку ОФ групи 4 амортизуються поквартально за ставкою 15% починаючи з кварталу, наступного за кварталом оприбуткування ОФ. Сканер, що є малоцінних необоротних матеріальних активом, в бухобліку амортизується методом прямолінійного списання, виходячи з передбачуваного терміну служби. У податковому обліку сканер, клавіатура і миша не амортизуються, а беруть участь в розрахунку балансової вартості запасів згідно з п. 5.9 Закону про прибуток.

Установка програмного забезпечення

Після того як комп'ютери та всі периферійні пристрої розставлені по місцях, приходить черга установки програмного забезпечення (ПО), іменованого «софтом», яке і вдихне життя в поки ще просто «залізо». У роботі підприємства використовується безліч комп'ютерних програм і систем. Якщо це безкоштовні програми, які можна вільно скачати з Інтернету, то їх установка ніяким чином не відіб'ється в податковому та бухгалтерському обліку. А ось коли програму необхідно купувати, тут і виникають питання по її правильному обліку.

Придбання комп'ютерних програм має на увазі під собою придбання авторських прав на твір. Існує два способи такого придбання. Це або передача права власності, або передача права користування. У переважній більшості випадків програмне забезпечення продається другим шляхом, який передбачає придбання ліцензії на право користування ПЗ.

За своєю сутністю ПО є нематеріальним активом, що підтверджується критеріями, викладеними в п. 4 П (С) БО 8: «Нематеріальний актив - немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам ».

Приклад 2 ТОВ «Сатурн» придбало операційну систему Windows Vista вартістю 3000 грн з ПДВ. Бухгалтерський і податковий облік відображено у таблиці 2.

Таблиця 2

Відображення в обліку підприємства придбання і установки програмного забезпечення (за умовами прикладу 2)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти постачальнику.

Відображено податковий кредит

371 311 3000,00 - - 641 / ПДВ 644 500,00 2. Отримано ОС Windows Vista на дисках 154 631 2500,00 - - 3. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 631 500,00 - - 4. Проведено зарахування передоплати 631 371 3000,00 - - 5. Введено в експлуатацію ОС Windows Vista 127 * 154 2500,00 - Збільшилася БВ групи 4 ОФ * Хоча Інструкція №291 рекомендує вести облік на субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права», вважаємо субрахунок 127 «Інші нематеріальний активи» більш логічним.

У бухобліку нематеріальні активи амортизуються методом прямолінійного списання виходячи з передбачуваного терміну використання (більше одного року), який встановлюється наказом по підприємству. Що стосується податкового обліку, то ДПАУ листом від 17.11.2003 р №9417 / 6 / 15-1316 чітко роз'яснила: «Програмне забезпечення, незалежно від того, придбане воно окремо від електронно-обчислювальних машин або разом, але після 01.01.2003 р ., за умови використання його в господарській діяльності платника податків можна віднести до четвертої групи основних фондів ».

Тому при введенні в експлуатацію комп'ютерної програми збільшується балансова вартість 4-ї групи ОФ і застосовується норма амортизації в 15%.

Однак кожне ПО з плином часу стає неактуальним і вимагає, крім абонентського обслуговування, регулярного оновлення. Як правило, при щомісячних або щоквартальних оплатах за послуги з обслуговування та оновлення ПЗ виникає питання, яким чином врахувати ці проплати. Або збільшувати первісну вартість нематеріального активу в бухгалтерському обліку та балансову вартість групи 4 ОФ в податковому, або відносити на витрати поточного періоду та валових витрат. У п. 18 П (С) БО 8 зазначено: «Первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод. Витрати, які здійснюються для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду ». Тому, на нашу думку, якщо в акті виконаних робіт немає чіткого поділу на обслуговування ПО і його оновлення, то підприємство сміливо може відносити до витрат поточного періоду і валових витрат всю суму за виконані роботи. Якщо ж в акті чітко записана сума за оновлення комп'ютерної програми, то ці витрати слід віднести на збільшення первісної вартості НМА і балансової вартості групи 4 ОФ.

Приклад 3 ТОВ «Сатурн» оплатило абонентське обслуговування в сумі 1200,00 грн з ПДВ і послуги з установки оновлень ОС Windows Vista в сумі 1800,00 грн з ПДВ. Бухгалтерський і податковий облік відображено у таблиці 3 на с. 33.

Таблиця 3

Відображення в обліку оновлення програмного забезпечення (за умовами прикладу 3)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти постачальнику.

Відображено податковий кредит

371 311 3000,00 - 1000,00 грн 641 / ПДВ 644 500,00 2. Отримано оновлення ОС Windows Vista на дисках 154 631 1500,00 - - 3. Відображено витрати з абонентського обслуговування 92 631 1000,00 - - 4. Списано сума податкового кредиту з ПДВ 644 631 500,00 - - 5. Проведено зарахування передоплати 631 371 3000,00 - - 6. Збільшено первісну вартість ОС Windows Vista 127 154 1500,00 - Збільшилася БВ групи 4 ОФ

спорудження мережі

В даний час дуже рідко можна знайти підприємство, на балансі якого значиться лише один комп'ютер. Як правило, у кожного із співробітників офісу на робочому столі стоїть обчислювальна техніка. І тому виникає необхідність зв'язати всі комп'ютери в загальну мережу, що теж веде до певних витрат і відповідно відображається в обліку підприємства. Термін служби комп'ютерної мережі в більшості випадків - понад рік, а вартість, як правило, перевищує 1000 грн. Тому ми не розглядаємо окремі випадки, коли всі витрати відразу списуються на витрати або мережу стає МНМА.

Приклад 4 ТОВ «Сатурн» придбало матеріали для створення мережі (кабель, «світч» та інше) на суму 900,00 грн і сплатило послуги сторонньої організації з прокладання та налаштування мережі в сумі 1200,00 грн. Бухгалтерський і податковий облік відображено у таблиці 4.

Таблиця 4

Відображення в обліку підприємства введення в експлуатацію локальної мережі (за умовами прикладу 4)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти постачальнику.

Відображено податковий кредит

371 311 2100,00 - - 641 / ПДВ 644 350,00 2. Оприбутковано матеріали 202 631 750,00 - - 3. Передано матеріали в експлуатацію 152 202 750,00 - - 4. Відображено послуги з прокладання мережі 152 631 1000,00 - - 5. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 631 350,00 - - 6. Проведено зарахування передоплати 631 371 2100,00 - - 7. Введено в експлуатацію об'єкт ОЗ «локальна мережа» 104 152 1750,00 - Збільшилася БВ групи 4 ОФ

На питанні, до якої групи ОФ віднести витрати на створення локальної комп'ютерної мережі (ЛКС), варто трохи зупинитися. 07.09.2006 р ДПАУ в листі №16636 / 7 / 31-3017 опублікувала Інформаційні матеріали «Амортизація у податковому обліку платника податку на прибуток», в яких зазначено, що «витрати на підключення комп'ютерів до локальної мережі є витратами на створення передавальних пристроїв і в податковому обліку амортизуються за нормами для групи 1 основних фондів ». На нашу думку, офісна ЛКС повинна ставитися до групи 4 ОФ як інше конторське (офісне) обладнання. Цю ж думку підтримує і ВАСУ своїм Ухвалою від 01.02.2007 р У ньому мова йде не про комп'ютерну, а про телефонної мережі, яка прокладали в 2001 році і по діючим на той час нормам Закону про прибуток повинна була ставитися до 2-ї групи ОФ. Дотримуючись аргументів цього визначення, і в нашому випадку ЛКС нерозривно пов'язана саме з комп'ютерами, не може використовуватися окремо від них і жодним чином не впливає на поліпшення будівлі, в якому вона прокладена.

Розробка ПО

На наступному етапі розглянемо питання, що стосується створення ПО для комп'ютерної техніки власними силами. У бухобліку все досить зрозуміло. Створене ПО згідно П (С) БО 8 визнається нематеріальним активом та амортизується відповідно до облікової політики підприємства. У податковому ж обліку все виглядає трохи інакше, ніж при придбанні ліцензії на право користування ПЗ. При створенні власної комп'ютерної програми підприємство отримує право володіти і розпоряджатися нею. Підтвердження тому - отримання патенту, свідоцтва, сертифіката. І тому, відповідно до п. 1.2 Закону про прибуток, що вказує, що «нематеріальний актив - об'єкти інтелектуальної, в тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, встановленому відповідним законодавством, об'єктом права власності платника податку», створене своїми силами ПО в податковому обліку слід віднести до нематеріальних активів і амортизувати лінійним методом. Термін амортизації встановлюється наказом по підприємству, але не більше 10 років безперервної служби.

Приклад 5 ТОВ «Сатурн» оплатило послуги зі створення ПЗ підрядній організації в сумі 1500,00 грн з ПДВ, також на роботах був зайнятий штатний програміст, зарплата якого з відрахуваннями за період роботи склала 1380,00 грн. Бухгалтерський і податковий облік відображено у таблиці 5.

Таблиця 5

Відображення в обліку підприємства створення ПЗ (за умовами прикладу 5)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти постачальнику.

Відображено податковий кредит

371 311 1500,00 - - 641 / ПДВ 644 250,00 2. Відображено послуги зі створення ПЗ 154 631 1250,00 - - 3. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 631 250,00 - - 4. Проведено зарахування передоплати 631 371 1500,00 - - 5. Нараховано зарплату штатним програмісту і відрахування з неї (умовно) 154 154 66 65 1000,00 380,00 - - 6. Введено в експлуатацію об'єкт ОЗ «локальна мережа» 127 154 2630,00 - Збільшилася БВ групи 4 ОФ

модернізація комп'ютерів

З плином часу кожен комп'ютер старіє не тільки фізично, скільки морально. Тобто умовно «залізо» як таке ще може служити досить довго, тоді як саме технічні характеристики вже не підходять для нового програмного забезпечення, що стає все більш складним і вимагає все більших ресурсів від комп'ютера. І тому досить часто доводиться купувати деякі новіші комплектуючі (плати оперативної пам'яті, звукові, відео-, мережеві карти, зчитувальні та записувальні пристрої). Все, що купується для модернізації обчислювальної техніки, в бухобліку відноситься до збільшення первісної вартості системного блоку, а в податковому збільшує балансову вартість 4-ї групи ОФ.

Приклад 6 ТОВ «Сатурн» придбало нову відеокарту і пристрій DVD-RW вартістю 450,00 грн з ПДВ. Бухгалтерський і податковий облік відображено в таблиці 6.

Таблиця 6

Відображення в обліку підприємства поліпшення комп'ютера (за умовами прикладу 6)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти постачальнику.

Відображено податковий кредит

371 311 450,00 - - 641 / ПДВ 644 75,00 2. Оприбутковано відеокарта і пристрій DVD-RW 152 631 375,00 - - 3. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 631 75,00 - - 4. Проведено зарахування передоплати 631 371 450,00 - - 5. Введено в експлуатацію відеокарта і пристрій DVD-RW 104 152 375,00 - Збільшилася БВ групи 4 ОФ

списання комп'ютерів

Рано чи пізно настає момент, коли комп'ютер настільки морально застаріває, що модернізація його стає недоцільною. Відповідно, приймається рішення про ліквідацію цього об'єкта ОФ.

У податкового обліку всі Досить просто. Згідно з пп. 8.4.8 Закону про прибуток, «в разі ліквідації основних ФОНДІВ за рішенням платника податку або если з-за межі не залежних від платника податків обставинних основні фонди (їх частина) зруйновані, вікрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушеній відмовітіся від использование таких основних ФОНДІВ через обставин загрози чи неминучості їх заміни, руйнування або ліквідації, платник податку в звітному періоді, в якому виникають такі обставини: а) збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого обсягів по кт основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об'єкта прирівнюється до нуля; б) не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 стосовно основних фондів цих груп ». Так як комп'ютер відноситься до 4-ї групи ОФ, то ліквідація (списання) жодним чином не відбиваються на податковому обліку.

У бухгалтерському обліку списуються вартість комп'ютера і накопичена амортизація, а також оприбутковуються запчастини, які представляють ще деяку цінність, і металобрухт для здачі на пункт прийому.

А ось що стосується ПДВ, то на цьому варто зупинитися детальніше. Пункт 4.9 Закону про ПДВ передбачає: «Якщо основні виробничі фонди або невиробничі фонди ліквідуються за самостійним рішенням платника податку .., така ліквідація ... розглядається для цілей оподаткування як постачання таких основних виробничих фондів або невиробничих фондів за звичайними цінами, що діють на момент такої поставки ... Правила цього пункту не поширюються на випадки, коли основні виробничі фонди або невиробничі фонди ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або раз рушення внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, в тому числі в разі викрадення основних фондів, або коли платник податку надає органу державної податкової служби відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основного фонду іншими способами, внаслідок чого основний фонд не може використовуватися у майбутньому за первісним призначенням ».

Дотримуючись букви закону, підприємство при ліквідації комп'ютера зобов'язане нарахувати ПДВ на залишкову вартість об'єкта, яка в даному випадку може бути прийнята за звичайну. Якщо ж підприємство не нараховує ПДВ, то необхідно надати документи, про які йдеться в попередньому абзаці. ДПАУ своїм листом №2235 / 6 / 16-1215-26 від 06.05.2001 р окреслила перелік документів, достатніх для ненарахування ПДВ: «Що стосується переліку документів зі знищення, розібрання або перетворення недоамортизовану основного фонду, які повинні подаватися податковому органу, то такий перелік залежить від того, до якої групи основних фондів належить об'єкт, який знищується, розбирається або перетворюється, і за якою встановленою типовою формою оформляється акт на їх списання ( «акт на списання основних засобів» або «акт на списання АВТОТРАНСПО ртних засобів »)». Ще одна умова - створення комісії, яка повинна визнати факт неможливості в подальшому використання комп'ютера і недоцільність його модернізації.

Спірним моментом також є частина податкового кредиту, розрахована на недоамортизовану частина комп'ютера, сплачена при його придбанні. ДПАУ в листі від 20.06.2006 р №6744 / 6 / 16-1515-26 стверджує: «Якщо придбаний майновий комплекс після його ліквідації не використовуватиметься у виробництві та / або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податків , то право на формування податкового кредиту за таким майнового комплексу відсутній ». Тобто ДПАУ наполягає на коригуванні цієї частини податкового кредиту в разі, якщо підприємство не нараховує податкові зобов'язання на залишкову вартість ОФ. Ми ж вважаємо цю вимогу некоректним, так як комп'ютер став непридатним для подальшого використання саме в процесі його участі в господарській діяльності підприємства, і тому немає підстав для коригування ПК. Остаточне рішення з даного питання все ж залишається за підприємством і його юридичною службою, якій в разі спору з податковою доведеться відстоювати свою позицію в суді.

Приклад 7 ТОВ «Сатурн» прийняло рішення списати комп'ютер первісною вартістю 4500,00 грн, накопичена амортизація - 3600,00 грн, вартість оприбуткованих запчастин - 200,00 грн. Бухгалтерський і податковий облік відображено у таблиці 7.

Таблиця 7

Відображення в обліку підприємства списання комп'ютера (за умовами прикладу 7)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Списано залишкову вартість комп'ютера 976 104 900,00 - - 2. Списано суму нарахованої амортизації 131 104 3600,00 - - 3. Оприбутковано запчастини від ліквідації комп'ютера * 207 746 200,00 - - 4. Нараховано податкові зобов'язання (у разі відсутності документів) ** 976 641 / ПДВ 140,00 - - * Оприбутковані запчастини не включаються до складу ВД, оскільки вони не є безоплатно отриманими, а колись були оплачені в складі комп'ютера. Включати їх до складу ВР підприємство не має права в зв'язку з тим, що не несе ніяких витрат на їх придбання. Відповідно, вартість оприбуткованих запчастин не приймає участі в перерахунку балансової вартості запасів за п. 5.9 Закону про прибуток.

** У разі відсутності документів, перелік яких викладено вище, підприємство нараховує ПЗ наступним чином. Базою оподаткування ПДВ в такому випадку є вартість об'єкта, розрахована виходячи зі звичайної ціни, що діє на момент такої ліквідації, за вирахуванням вартості оприбуткованих запчастин. Це пояснюється тим, що дані ТМЦ (запчастини) все ще продовжують використовуватися у господарській діяльності підприємства. Звичайною ціною в даному випадку доцільно визнати залишкову вартість комп'ютера, так як говорити про те, що даний об'єкт можна реалізувати хоч за якусь ціну, не має сенсу. Таким чином, ПДВ до нарахування: (900,00 грн (залишкова вартість) - 200,00 грн (вартість запчастин) х 20% = 140,00 грн.

Інтернет

У наш час практично всі користувачі комп'ютерної техніки так чи інакше використовують Інтернет - по крайней мере, для електронної пошти.

Існує два основних види підключення до всесвітньої мережі. Перший - це так зване з'єднання «діал-ап», ​​коли користувач оплачує фактичний час перебування в мережі або кількість отриманої інформації. У такому випадку ці витрати в бухобліку відносяться до рахунків 9-го класу (8-го класу) (в залежності від характеру використання Інтернету), а в податковому - до валових витрат.

Якщо ж підприємство підключається по виділеній лінії, то вартість придбаних матеріалів і послуги з прокладання кабелю сформують окремий об'єкт ОФ і збільшать балансову вартість 4-ї групи ОФ. Бухгалтерський і податковий облік аналогічний показаному в прикладі 4.

Також слід пам'ятати, що витрати на Інтернет завжди є об'єктом пильної уваги податкових інспекторів під час перевірок. Тому обов'язково необхідно мати повний пакет документів (договір, акти виконаних робіт) по оплаті послуг провайдера. Керівництво підприємства має видати наказ, який би передбачав використання мережі Інтернет виключно в службових цілях, позначав основні цілі його використання, визначав ступінь відповідальності співробітників за порушення даної директиви. Не завадить зберігати хоча б в електронному вигляді інформацію, отриману з Інтернету.

нормативна база

  • П (С) БО 7 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р №92.
  • П (С) БО 8 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 18.10.99 р №242.

Дмитро Бузанов

Що нового   Життя :: Бухгалтерський облік   ДПАУ щодо окремих питань обліку ПДВ   Врегульовано взаємодію підрозділів органів ДПС під час перевірок СГД   Витрати по виплаті пільгової пенсії несуть правонаступники реорганізованого підприємства Що нового
Життя :: Бухгалтерський облік
ДПАУ щодо окремих питань обліку ПДВ
Врегульовано взаємодію підрозділів органів ДПС під час перевірок СГД
Витрати по виплаті пільгової пенсії несуть правонаступники реорганізованого підприємства ...

Питання обліку запасів   № 20 (18 Питання обліку запасів
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
З качана 2015 року сума податку на прибуток візначається на підставі Даних
бухгалтерського обліку. У зв'язку з ЦІМ податківці получил право перевіряті
правільність ведення бухобліку, правільність и повнотіла визначення доходів,
витрат и фінансовог ...

Продаж автомобіля фізособі   № 20 (18 Продаж автомобіля фізособі
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
Звичайна господарська операція: юрособа продає легковий автомобіль -
Основний засіб - фізособі. Альо в зв'язку з нею у бухгалтерів вінікає
безліч вопросам, особливо в Світлі Постійно мінлівого законодавства.
ВІДПОВІДІ на много з таких в ...

Відразу ж виникає питання: а яким чином проводити в обліку всі складові комп'ютера?

Новости