Дебет-Кредит № 36 :: Податкові накладні та філії підприємства

Дебет-Кредит № 36 (6.9.2010)
Суть справи :: Податковий облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Як сказано в ГК (ч. 5 ст. 55), юридична особа має право створювати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи. Щодо особливостей оподаткування ПДВ діяльності головного підприємства та його філій читайте в статті.

загальні положення

Дійсно, відповідно до ст. 95 ЦК, філія - ​​це відокремлений підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філія не є юридичною особою і діє на підставі положення про нього, затвердженого головним підприємством (ч. 3 ст. 95 ЦКУ, ч. 4 ст. 64 ГКУ). І вже на підставі того, що філія - ​​не юридичне обличчя, він не може бути самостійним платником ПДВ.

Філії юридичних осіб вже з початку 2009 р не є платниками ПДВ. Тобто головні підприємства повинні включати в свою декларацію з ПДВ починаючи з січня 2009 року податкові зобов'язання та податковий кредит з ПДВ, що виникають у філій за відповідний період. І у головних підприємств, і у філій безліч питань про включення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ саме в операціях по філії, сплату податку за філію та ін.

Делегування права виписувати ПН та ведення Реєстру ПН

Коли філія, який не є платником ПДВ, самостійно поставляє товари (послуги) і проводить розрахунки з постачальниками / споживачами, то для початку головне підприємство має делегувати йому право виписки податкових накладних та ведення Реєстру ПН. Так сказано в п. 2 Порядку №165 та п. 2 Порядку №244. Для цього підприємство надає кожній філії окремий код (номер, шифр), про що письмово повідомляє державного податкового органу за місцем своєї реєстрації платником ПДВ.

Що стосується відповідальності платника податків за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення контролюючих органів про присвоєння філії коду (номера, шифру), то законодавством вона не встановлена, як і терміни повідомлення. Але головному підприємству слід пам'ятати, що за повноту нарахування та сплату ПДВ несе відповідальність тільки платник податків, т. Е. Головне підприємство, а ніяк не філія. На думку автора, в разі присвоєння філії коду і неповідомлення (або несвоєчасного повідомлення) ДПІ про цю подію посадових осіб головного підприємства можна залучити хіба що до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 163-1 КпАП за порушення порядку ведення податкового обліку від 5 до 10 н. м. д. г. (85 - 170 грн). І то - порядок ведення податкового обліку повинен бути визначений законом, а вимоги про присвоєння коду і повідомлення органів ДПІ встановлені підзаконними актами.

Скільки філій - стільки кодів (номерів, шифрів) і стільки ж письмових повідомлень про їх присвоєння податковим органам за своїм (головного підприємства) місцем реєстрації платником ПДВ. Юридична особа повинна видати наказ (розпорядження), куди якраз і внести всі нюанси щодо філій і ПДВ, а саме:

1) вказати присвоєний філії окремий код (номер, шифр);

2) вказати, якою печаткою мають завірятися виписані філією податкові накладні;

3) призначити відповідального за виписування ПН і відповідального за ведення Реєстрів ПН;

4) призначити відповідального за оформлення відповідного авізо, де зазначатимуться проводки, що стосуються сум ПДВ (як вхідних, так і вихідних);

5) встановити граничний термін (наприклад, 7 або 10 число наступного місяця) подання на головне підприємство документів (реєстрів, накладних, авізо та ін.) З філії, що стосуються зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ за звітний період.

Для підтвердження того, що головне підприємство є платником ПДВ, варто ще розмістити у всіх структурних підрозділах (філіях) копії Свідоцтва платника ПДВ, завірені податковим органом, як того вимагає п. 14.4 Положення №791.

1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р №79.

Податкова накладна від філії і на філію

При виписуванні ПН філія повинна врахувати наступне:

1) номер ПН формується так: «У чисельнику номера податкової накладної проставляється порядковий номер, а в знаменнику - код (номер, шифр)» (абз. 2 п. 3 Порядку №165), який був присвоєний філії головним підприємством;

2) при заповненні реквізиту ПН «Особа (платник податку) - продавець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого платником ПДВ, слід вписувати назву філії або структурного підрозділу, які відповідно до наданого їм права виписують ПН;

3) при заповненні реквізиту ПН «Місцезнаходження продавця» вказується місцезнаходження юридичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, поряд з яким може вказуватися і адреса філії або структурного підрозділу, якому делеговано право виписування ПН.

Втім, два останніх вимоги чітко не визначені у Порядку №165, а наводяться переважно в роз'ясненнях (див. «Вісник податкової служби України» №1-2 / 2010, с. 46) і листах ДПАУ (див. Лист від 02.03.2009 р . №1863 / 6 / 16-1516-26, №4177 / 7 / 16-1517-26 в «ДК» № 15/2009 і лист від 02.03.2009 р №2647 / 6 / 16-1516-26). Аналогічні роз'яснення можна знайти і в ще більш старому листі ДПАУ від 27.01.2006 р №1540 / 7 / 16-1117 (див. «ДК» № 15/2006 ). Тобто варто врахувати, що існує вимога вказувати в реквізиті «Особа», крім назви головного підприємства, ще й назва філії. А вже з приводу адреси в реквізиті «Місцезнаходження» висуваються побажання - місцезнаходження філії «може вказуватися», а може і не вказуватися.

Також зауважимо, що податкову накладну, яка складається філією, потрібно завіряти спеціальною печаткою «Для податкових накладних», яка, крім інших встановлених ознак, повинна мати окремий номер, що відповідає номеру шифру чи коду філії, назву філії, її ідентифікаційний код та індивідуальний податковий номер платника ПДВ головного підприємства, котрий надав філії право виписування ПН.

Друк філії

Філіям, іншим відокремленим підрозділам підприємств, установ, організацій, господарських об'єднань, суб'єктів підприємництва, об'єднань громадян, зареєстрованих в Україні, інших організаційних форм підприємництва дозволяється виготовлення каучукових і металевих печаток, якщо це передбачено статутом, положенням або наказом про ці філії. В цьому випадку в текст печаток вміщується слово «Філія».

З огляду на зазначене, а також специфіку роботи окремих підприємств, які мають кілька структурних підрозділів (філій) в різних районах міста і області, в деяких випадках значну територіальну розгалуженість окремого підприємства, безперервний цикл виробництва, Державна податкова адміністрація України вважає за можливе за умови дотримання норм Інструкції №17 виготовити окремо для кожної філії спеціальну печатку, яка крім інших встановлених ознак мала б окремий номер, відповідаю щий номеру шифру чи коду філії, назву філії, її ідентифікаційний код та індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість головного підприємства, яким філії делеговано право виписки податкових накладних.

Лист ДПАУ від 02.03.2009 р №1863 / 6 / 16-1516-26, №4177 / 7 / 16-1517-26

Що стосується якихось особливостей виписки податкових накладних філією, наприклад виписки ПН, коли податкове зобов'язання нараховується до рівня звичайних цін або філія здійснює оподатковувані і неоподатковувані операції, - то їх просто немає. Такі ПН виписуються так само, як звичайним платником, тільки з урахуванням «філіальних» особливостей: номер накладної у вигляді дробу; особа - головне підприємство плюс назва філії; місцезнаходження - адреса з свідоцтва платника ПДВ, т. е. головного підприємства, плюс адреса філії. Коли, наприклад, реалізується майно (ОС), яке значиться за філією, то як документи на реалізацію, так і податкові накладні виписує філія. При цьому слід врахувати, що і оплату за реалізоване майно має отримати також філія. Коли ж таке майно передається на головне підприємство або оплата за реалізоване майно надходить йому, то і операцію в обліку відображає головне підприємство. Воно і виписує ПН від свого імені.

На оподатковувані і неоподатковувані операції (звільнені від оподаткування) зазвичай виписуються окремі податкові накладні, адже така вимога зафіксовано в абз. 2 пп. 7.2.3 Закону про ПДВ, з урахуванням всіх перерахованих вище зауважень і нюансів. Чи не виписується ПН в разі, коли філія здійснює операції, які не є об'єктом оподаткування, наприклад поставка програмного забезпечення або надання рекламних послуг нерезидентам.

Тепер перейдемо до питання про так званих вхідних податкових накладних. У разі коли у філії є самостійний рахунок і він сам оплачує придбання товарів (послуг), то, зрозуміло, і отримані податкові накладні повинні бути оформлені з урахуванням таких вимог:

1) в реквізиті «Особа (платник податку) - покупець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого платником ПДВ, обов'язково вказується і назва філії або структурного підрозділу;

2) в реквізиті «Місцезнаходження покупця» записується місцезнаходження юридичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, поряд з яким може вказуватися і адреса філії або структурного підрозділу.

На практиці досить складно переконати постачальників філії, що слід вписувати реквізити не сплатив придбання товарів (послуг), а платника податків (т. Е. Головного підприємства), і додатково ще і реквізити філії. Фактично при таких операціях додатково постачальникам необхідно підкреслювати особливості виписки ПН. Коли ж розрахунки з постачальниками проводяться виключно головним підприємством, у філії немає відкритого поточного рахунку, але товар або послуги отримує його представник, то тут би не повинно було виникати проблем з випискою податкових накладних. З урахуванням перерахованих вище особливостей заповнення ПН бухгалтер філії може включати її до Реєстру в розділ I «Отримані податкові накладні». Хоча, на думку автора, коли платником за придбані товари (послуги) є головне підприємство, то незалежно від того, хто одержувач таких товарів (послуг), ПН може бути виписана повністю на головне підприємство.

Але ми все пам'ятаємо, що право на податковий кредит виникає не тільки на підставі податкових накладних.

Інші документи, крім ПН, що дають право на податковий кредит:

  • транспортний квиток;
  • готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, чия форма встановлена ​​міжнародними стандартами;
  • касові чеки, які містять суму поставлених товарів (послуг), загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера, але без визначення податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума поставлених товарів (послуг) не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування ПДВ);
  • при поставці товарів (послуг) за готівку чи з розрахунками картками платіжних систем, банківськими або персональними чеками у межах граничної суми, встановленої Нацбанком для готівкових розрахунків, - належним чином оформлений товарний чек, інший платіжний чи розрахунковий документ.

На підставі пп. 7.2.6 Закону про ПДВ

Фактично це вже не документи, що стосуються лише ПДВ, - це первинні документи, відповідно до яких відображаються господарські операції: відрядження, отримання послуг від контрагентів, готівкові витрати підприємства через підзвітну особу тощо. Як бути в такому випадку? Чи потрібно їх, як підтвердження сум ПДВ, включених до податкового кредиту і відображених в Розділі I Реєстру ПН, передавати на головне підприємство? Відповіді на це питання в законодавстві немає. Тобто все залежить від внутрішньої політики філії та головного підприємства. Можна порадити: де тільки можливо, отримувати податкові накладні. А в інших випадках (транспортні квитки, чеки та ін.) - передавати на головне підприємство копії, а при необхідності, може бути, і оригінали документів.

За аналогічним вимогам, що висуваються до оформлення ПН (як виданих, так і отриманих), слід оформлювати і розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до ПН (додаток 2 до податкової накладної). Такі розрахунки коригування, при відповідних умовах, а саме: в разі коригування сум ПЗ та / або ПК відповідно до п. 4.5 Закону про ПДВ, може отримувати або видавати філія, якій делеговано право виписки податкових накладних та ведення Реєстру ПН.

Оформлення філією Реєстру ПН

Особливостей в заповненні Реєстру ПН відповідальним працівником філії не існує. Слід пам'ятати про присвоєний головним підприємством код (номер, шифр) філії. Як зазначено в п. 5 Порядку №244, номер Реєстру, в разі ведення його філіями та іншими структурними підрозділами платника, присвоюється з урахуванням установленого для цих філій та інших структурних підрозділів коду (номера, шифру) і визначається числовим значенням через дріб: у чисельнику - порядковий номер Реєстру, а в знаменнику - код (номер, шифр). Тобто, якщо у головного підприємства є єдиний філія, якій присвоєно код «1», то і номера ПН, і номери реєстрів будуть формуватися у вигляді дробового числа, де в знаменнику буде стояти одиниця.

Відповідальність і виправлення помилок

Відповідальність за сплату ПДВ як філії, так і головного підприємства несе платник ПДВ, т. Е. Головне підприємство. Суми за реєстрами виданих податкових накладних філії та головного підприємства за звітний місяць дорівнюють ПЗ з ПДВ, які повинні бути відображені в декларації з ПДВ за цей же період. Сума по всіх реєстрів отриманих податкових накладних (всіх філій і головного підприємства), відображених в реєстрах за певний період, є сумою податкового кредиту з ПДВ у декларації з ПДВ за цей же період.

Оскільки відповідальність за нарахування та сплату несе головне підприємство, то і виправляти помилки (свої або своїх філій) також має головне підприємство. Звичайно, якщо це помилка філії, то всі належні документи також оформляє філія. Як будуть виправлятися помилки - через поточну декларацію з ПДВ або через уточнюючий розрахунок, - головне підприємство вирішує самостійно. З помилками, що мали місце, коли філія вже не був платником ПДВ, все ясно - їх правомірно виправляє головне підприємство. Гірше з помилками, що виникли, коли філія був самостійним платником ПДВ, але вони виявлені, коли він вже знятий з реєстрації. На думку автора, виправити таку помилку головне підприємство не може, оскільки це не його, як платника ПДВ, помилка.

Хоча існує раз'ясненіе1, надане головним державним податковим інспектором управління масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у м Києву Наталією Нак, яка вказує: «З огляду на, що відповідно до законодавства головне підприємство несе відповідальність як юридична особа і платник ПДВ за всю діяльність філій (поточну і попередню) і за правильність відображення результатів податкового обліку і подання податкової звітності минулих і майбутніх звітних (податкових) періодів, то в сле дмуть звітних періодах після виключення філій з Реєстру платників податку на додану вартість головне підприємство має право на відображення у власному податковому обліку розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних, отриманих і виписаним філіями за період перебування ними у статусі зареєстрованих платників ПДВ ».

1 «Податковий, банківський, митний консультант», №11 / 2009.

Бухгалтерське оформлення передачі ПДВ з філії на головне підприємство

Податкові накладні оформлені і отримані, реєстри заповнені - залишається передати документи на головне підприємство. Перший резонно виникає питання: чи потрібно передавати на головне підприємство оригінали податкових накладних, які отримані філією і за якими формується НК відповідного періоду? Логічно, що відповідальним за сплату податку, а значить, і за підтвердження свого НК, як ми вже відзначали, є головне підприємство - платник податків. А це означає, що у головного підприємства повинні бути підтверджують первинні документи. Тобто філія передає на головне підприємство оригінали ПН (як вхідних, так і вихідних), реєстр отриманих та виданих ПН та його електронну копію - при необхідності. Крім цих документів, рекомендовано, щоб філія передавав і авізо (див. Зразок) із зазначенням дати і номера ПН і відповідних проводок із зазначенням суми по кожній НН:

  • за отриманий ПН Філією - Д-т 683 К-т 6415;
  • за виданими ПН філією - Д-т 6415 К-т 683.

зразок

Як результат, у філії на кінець періоду рахунка 6415 повинен бути закритий (не мати сальдо). А на рахунку 683 за кредитом відобразиться сума ПДВ до сплати, передана філією головному підприємству.

У головного підприємства при отриманні від філії реєстру, супровідних документів та відповідного авізо проводки, якими повинні бути відображені зазначені операції, будуть зворотними проводками, які робилися в філії:

  • за виданими НН філії - Д-т 683 К-т 6415;
  • за отриманими НН філії - Д-т 6415 К-т 683.

На думку автора, з податкових накладними які філія відповідно до покладених на нього повноважень видав, втім, як і за отриманими (вхідним) податковим накладними, можна передавати суми ПДВ в авізо згорнуто. Причому посилання в авізо робити на переданий Реєстр ПН, де буде вказано перелік вхідних і вихідних податкових накладних.

Сплачувати узгоджене зобов'язання з ПДВ, звичайно, повинен платник податків, т. Е. Головне підприємство. Філія не має права самостійно сплачувати свою частку в загальному узгодженому зобов'язанні. Він може лише відшкодовувати головному підприємству так звані свої суми узгодженого зобов'язання. Фактично відбуватиметься переказ коштів від філії до головного підприємства платіжним дорученням на відповідну суму. Призначення платежу може бути приблизно такого змісту: «Переказ коштів головному підприємству для сплати зобов'язань філії з ПДВ, без ПДВ». Проводка у філії буде наступна: Д-т 683 К-т 311. У момент отримання таких коштів головним підприємством його бухгалтерія робить проводку Д-т 311 К-т 683, зворотний проводці, зробленої філією. Як результат, внутрішньогосподарські розрахунки між філією та головним підприємством в частині розрахунків з ПДВ за відповідний період будуть закриті.

Приклад Філія «Сонечко плюс» головного підприємства ТОВ «Сонечко» (код (шифр) - 1) передав у відповідності з розпорядженням 10 червня отримані і видані ПН за травень 2010 року. Вхідних податкових накладних в кількості 2 шт. (На суму ПДВ - 800 грн). Вихідних податкових накладних - 3 шт. (На суму ПДВ - 1200 грн).

нормативна база

  • Порядок №165 - Порядок заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р №165.
  • Реєстр ПН - Реєстр отриманих та виданих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 30.06.2005 р №244.
  • Порядок №244 - Порядок ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 30.06.2005 р №244.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

«Зайві» знаки у порядковому номері ПН   Суть справи :: Податковий облік   Наші контролюючі (хоча правильніше їх уже називати - каральні) органи дуже схожі на тих нерозумних дітей, які, спіймавши муху і відриваючи у неї по одному крильця, з цікавістю спостерігають, що з нею буде далі «Зайві» знаки у порядковому номері ПН
Суть справи :: Податковий облік
Наші контролюючі (хоча правильніше їх уже називати - каральні) органи дуже схожі на тих нерозумних дітей, які, спіймавши муху і відриваючи у неї по одному крильця, з цікавістю спостерігають, що з нею буде далі ....

ПДВ з мінусом: подальша доля   № 20 (18 ПДВ з мінусом: подальша доля
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Податковий облік
Лютий 2015 року Було Важко Звітним періодом для тих платників ПДВ,
Які малі за станом на 01.02.2015 р від'ємне значення по
цього податку. Альо даже после здачі звітності з ПДВ за лютий у багатьох
платників податку залішається ...

Комунальні Платежі у «єдиноподатника»   № 20 (18 Комунальні Платежі у «єдиноподатника»
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Податковий облік
ФОП - платник єдиного податку Другої групи (в свідоцтві платника
єдиного податку зазначилися вид ДІЯЛЬНОСТІ з кодом 68.20 «Надання в
оренду и експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна »)
отрімує дохід по до ...

Як бути в такому випадку?
Чи потрібно їх, як підтвердження сум ПДВ, включених до податкового кредиту і відображених в Розділі I Реєстру ПН, передавати на головне підприємство?
Перший резонно виникає питання: чи потрібно передавати на головне підприємство оригінали податкових накладних, які отримані філією і за якими формується НК відповідного періоду?

Новости