Дебет-Кредит № 48 :: Облік після перевірки

  1. Як оформляються виявлені порушення і суми недоплат, пені та штрафних санкцій
  2. Відображення результатів перевірки в податковому обліку і звітності
  3. Податок з доходів фізичних осіб
  4. фонд безробіття
  5. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
  6. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві
  7. Порядок нарахування і відображення результатів перевірки в бухгалтерському обліку
  8. Виправлення помилок минулих періодів у бухгалтерському обліку
  9. Відображення штрафних санкцій, донарахування та пені в бухгалтерському обліку
  10. Податок на прибуток
  11. Податок на додану вартість
  12. Податок з доходів фізичних осіб
  13. Збори до фондів соціального страхування
  14. Нарахування сум фінансових санкцій та пені в бухгалтерському обліку
  15. важліво
  16. нормативна база

Дебет-Кредит № 48 (29.11.2004)
Суть справи :: Податковий облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку результати перевірки платника податків контролюючими органами

Звичайно, закінчення перевірки - радість для кожного бухгалтера. Але наразі кожна перевірка завжди виявляє якісь недоліки та помилки, допущені бухгалтером в які перевірялися. Правильно відобразити виправлення результатів в податковому та бухгалтерському обліку і звітності - не так вже й просто. Розглянемо проблеми і ситуації, що виникають після складання акту перевірки.

Як оформляються виявлені порушення і суми недоплат, пені та штрафних санкцій

Особливістю складання актів перевірок контролюючих органів є те, що такий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податків у разі, якщо дані документальних перевірок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у податкових деклараціях.

Інформація про таке самостійне визначення міститься в розділі "Висновок" акта документальної перевірки, в якому відображається узагальнений опис виявлених перевіркою порушень податкового та валютного законодавства з посиланням на підпункти, пункти, статті нормативно-правових актів. Виявлені порушення відображаються в гривнях в розрізі податків, зборів та інших обов'язкових платежів з розбивкою за роками та податковими періодами, в межах періоду, що перевіряється.

У самому акті не допускається визначення виду і розміру штрафних (фінансових) санкцій та адміністративних штрафів за встановлені порушення.

Розглянемо докладніше перевірки органів Державної податкової служби України (ДПС), оскільки саме цей контролюючий орган найчастіше "турбує" платників податків з приводу перевірок дотримання правил оподаткування.

Після складання акта орган ДПС виписує податкові повідомлення (письмові повідомлення податкового органу про обов'язок платника податків сплатити суму податкового зобов'язання) або їх різновиди - податкові повідомлення-рішення (різниця полягає в тому, що податкове повідомлення-рішення містить ще й суму штрафів і пені), а також протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності. Нагадаємо, що ці рішення можна оскаржити в установленому Законом №2181 порядку.

Порядок направлення податкових повідомлень встановлено Наказом №253. За результатами перевірки виписуються податкові повідомлення форми "Р". Податкове повідомлення складається на розраховану суму податкового зобов'язання (з урахуванням штрафних (фінансових) санкцій за їх наявності) щодо кожного окремого податку, збору (обов'язкового платежу). Якщо податковий орган зробив розрахунок сум податкових зобов'язань за декількома податками, то складається відповідна кількість податкових повідомлень. Якщо законодавством передбачено надання розрахунку штрафних санкцій платнику, то такий розрахунок додається до відповідного повідомлення-рішення.

Податкове повідомлення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. Звертаємо увагу - тільки посадовій особі і тільки під розписку! Тобто вручення податкового повідомлення "кому-то в офісі" (нагадаємо, що посадовими особами на підприємстві є особи, на яких покладено виконання організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, т. Е. Директор, його заступники, головний бухгалтер і т. п.), без заповнення корінця з необхідними даними одержувача (посада, прізвище, дата отримання) або відправка простим листом не є підставою вважати таке податкове повідомлення врученим. Отже, і узгодження сум податкових зобов'язань, зазначених в такому повідомленні, не відбудеться!

Але є і "зворотний бік медалі". У разі коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення у зв'язку з неможливістю знайти посадових осіб, їх відмовою прийняти податкове повідомлення, незнаходженням фактичне місце розташування (місце знаходження) платника податків, то в день надходження до ДПІ такої інформації оформляється відповідний акт, в якому вказується причина, яка призвела до неможливості вручення податкового повідомлення. Зазначений акт долучається до справи платника податків, а податкове повідомлення розміщується на дошці податкових оголошень (повідомлень), встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому день розміщення такого податкового повідомлення на дошці податкових оголошень (повідомлень), зафіксований в акті про причини неможливості його вручення платнику податків, вважається днем ​​його вручення.

Відображення результатів перевірки в податковому обліку і звітності

Суми податків, зборів та обов'язкових платежів, донарахованих контролюючим органом за результатами перевірки, а також штрафи і пеня є податковим зобов'язанням відповідно до п. 1.2 Закону №2181. Звертаємо увагу, що відображення в обліку підлягає тільки сума узгодженого податкового зобов'язання. Податкове зобов'язання вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків апеляційного узгодження податкового зобов'язання (п. 4.2 Закону №2181). Якщо ж платник податків не згоден з висновками податківців та оскаржуватиме повідомлення-рішення в апеляційному порядку, то і відображати в обліку такі суми йому не слід - таке відображення потрібно буде зробити тільки внаслідок вирішення спору не на користь платника податків (т. Е. Визнання податкового повідомлення- рішення обгрунтованим і законним). Крім того, і на особові рахунки платника в контролюючому органі суми повинні потрапити тільки після узгодження.

У формах звітності, на підставі яких відбувається нарахування і сплата податків, зборів (обов'язкових платежів), результати перевірок не відображаються, тому що в такому випадку зазначені в декларації (розрахунку) донарахування та штрафи сплачувалися б двічі. Адже і декларація, і повідомлення-рішення - це документи узгодження податкового зобов'язання.

Таким чином, виявлені помилки, наприклад з податку на прибуток, на додану вартість, а також нараховані контролюючим органом суми штрафів та пені за цими податками не відбиваються ні в податковій звітності, ні в податковому обліку платника податків.

Однак існують форми звітності, які носять довідковий характер. На підставі їх не відбувається узгодження сум - контролюючий орган проводить тільки контроль правильності нарахування відповідного податку або збору. У таких розрахунках зазвичай відображають і суми, донараховані за актами перевірок. Розглянемо такі форми звітності детально.

Податок з доходів фізичних осіб

Підприємства не є платниками цього податку, але вони виступають податковими агентами, т. Е. Особами, на яких законом покладено обов'язок утримання податку. Підприємства звітують в ДПІ про суми утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб за формою №1-ДФ, затвердженою наказом ДПАУ №451. Форма не передбачає відображення в ній штрафів і пені, але особливої ​​уваги потребує відображення донарахувань.

Відповідно до Порядку №451, коригування поданого і прийнятого податкового розрахунку проводяться на підставі самостійно виявлених податковим агентом помилок, а також на підставі повідомлень про помилки, виявлені органом державної податкової служби. Порядок не вказує, що саме вважати повідомленням про виявлені помилки, але ми вважаємо, що таким повідомленням є і акт перевірки.

Звернемося до пп. 20.3.2 Закону про доходи: "У разі, коли податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок таких дій , покладається на такого податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходів звільняється від обов'язків погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу ".

Таким чином, якщо податковий агент до виплати доходу фізичній особі не вчинив хоча б однієї з дій, передбачених законом, т. Е. Не нарахував, або не втримав, або не перерахував податок, і це було виявлено перевіркою, то відповідальність за сплату такого податку покладається на такого податкового агента, а фізична особа звільняється від його сплати. Зауважимо, що в цій нормі йдеться лише про податок з тих доходів, які були фактично виплачені.

Таким чином:

а) якщо податок не був нарахований і не був утриманий - уточнююча форма №1-ДФ не подається;

б) якщо податок був утриманий, але не нараховано (т. е. не відображено у формі №1-ДФ), а також якщо податок був нарахований, але не утримано, необхідно подати уточнюючу форму №1-ДФ;

в) якщо податок був утриманий в більшій сумі або з доходу, що не підлягає обкладенню податком, також варто подати уточнюючу форму №1-ДФ. У цьому випадку внаслідок виправлення помилки виникає переплата на особовому рахунку в ДПІ і заборгованість перед фізичною особою в частині зайво утриманого податку. Така заборгованість повинна бути відображена в бухгалтерському обліку і погашена в звичайному порядку (наприклад при виплаті чергової зарплати, якщо фізична особа - працівник підприємства).

фонд безробіття

Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття затверджена Наказом №339. У розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду для відображення сум донарахованих страхових внесків, штрафу і пені служить рядок 4 "Нараховано за актами за звітний період, всього" з розшифровкою за видами донарахувань. На нашу думку, в разі виявлення завищення сум страхових внесків за результатами перевірки в згаданій рядку потрібно вказати таку суму завищення зі знаком "-".

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Форма звіту про нараховані внески затверджена Постановою №21. У рядку 4 "Нараховано за актами ревізій внесків" страхувальник відображає суми донарахованих страхових внесків при перевірці і звірці правильності нарахування та перерахування страхових внесків відповідно до складених актів. У рядку 5 "Нараховано за актами ревізій пені" страхувальник відображає нараховані інспекторами Фонду суми пені за несвоєчасну сплату страхових внесків та інших надходжень до Фонду.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

Для відображення результатів перевірки слід користуватися Методичними рекомендаціями №117.

У рядку 6 "Нараховано за актами, усього" зазначаються суми донарахованих внесків з фонду оплати праці та інших виплат, які виявлені під час перевірки платника та звірки правильності нарахування та перерахування страхових внесків, а також суми нарахованої пені та штрафу.

У рядку 7 "Не прийнято в зарахування витрат" вказуються суми неправильно нарахованих витрат із соціального страхування, а також суми зарахованих витрат на виплати по соціальному страхуванню, які фактично не виплачені потерпілим, але справи яких прийняті Фондом, і борг потерпілим виплачується робочими органами виконавчої дирекції фонду.

У рядку 8 "Донараховані суми страхових внесків" вказуються суми донарахованих внесків з ФОП та інших виплат, які виявлені під час перевірки платника та звірки правильності нарахування та перерахування страхових внесків.

У рядку 9 "Нараховано пені" указується пеня, нарахована з сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється виходячи з 120% річних облікової ставки Національного банку України (далі - НБУ), що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь період. Розрахунок суми пені здійснюється за формулою:

П = (120% х (ОС: 365): 100 х Н х Ккд,

де УС - облікова ставка НБУ на момент сплати;

365 - кількість днів року;

Н - недоїмка по внесках;

Ккд - кількість прострочених днів несплати внесків.

Пеня нараховується з наступного дня після отримання заробітної плати і по день сплати платежу. Пеня на пеню не нараховується.

У рядку 10 "Нараховано за актами штрафу" вказується сума штрафу за несвоєчасну сплату страхових внесків і пені.

Зауважимо, що суму донарахованих внесків до фондів обов'язкового державного соціального страхування в частині нарахувань на фонд оплати праці підприємство - платник податку на прибуток може включити до складу валових витрат на підставі пп. 5.2.7 Закону про прибуток. Для відображення витрат, не врахованих у попередніх податкових періодах у зв'язку з допущеною помилкою і виявлених в звітному періоді, в декларації про прибуток передбачено рядок 05.2.

Це ж стосується і випадків, коли за результатами перевірки виявлено завищення податків або зборів, раніше включених до складу валових витрат. У разі якщо завищення валових витрат призвело до заниження податку на прибуток, потрібно подати уточнену декларацію про прибуток і заплатити штраф в розмірі 5% суми заниженого податку за самостійно виявлену помилку.

Порядок нарахування і відображення результатів перевірки в бухгалтерському обліку

При відображенні результатів перевірки в бухгалтерському обліку на підставі акта та отриманих повідомлень-рішень (зрозуміло, коли платник не розпочинає процедуру апеляційного оскарження таких рішень) необхідно:

1) усунути допущені перекручення і помилки: провести коригування сум витрат і доходів, фінансових результатів, використання прибутку, розрахунків та інших статей балансу;

2) відобразити в обліку суми донарахованих податків і зборів, застосованих фінансових санкцій та нараховану пеню (в періоді узгодження податкових зобов'язань).

Виправлення помилок минулих періодів у бухгалтерському обліку

Відображення в бухгалтерському обліку виправлення виявлених під час перевірки помилок проводиться в наступному порядку (див. Схему).

схема

схема

1. Виправлення відображається в обліку підприємства в момент виявлення (т. Е. В періоді, в якому були узгоджені податкові зобов'язання за результатами перевірки). При цьому суми виправлень будуть відображатися в обліку в порядку, передбаченому відповідним стандартом - П (С) БО 6.

2. Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року в разі, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Крім того, таке виправлення вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

3. Якщо виявлення помилок за результатами перевірки відбулося в період між датою балансу і датою затвердження фінансової звітності, підготовленої до оприлюднення (на нашу думку, такою датою може бути дата подання фінансової звітності до органів статистики), то виправлення таких помилок є подією після дати балансу , які надають додаткову інформацію про визначення сум, пов'язаних з умовами, що існували на дату балансу (про це свідчить вказівка ​​в п. 1.6 додатка до П (с) БО 6 події "Виявлення помилок або порушень законодавства, що призвели до перекручення даних фінансової звітності "). Зауважимо, що такою подією буде виправлення тільки тих помилок, які вплинули або могли вплинути на фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства. Виправлення таких помилок вимагає коригування відповідних активів і зобов'язань. В даному випадку коригування активів і зобов'язань здійснюється шляхом сторнування та (або) додаткових записів в обліку звітного періоду, які відображають уточнення оцінки відповідних статей внаслідок подій після дати балансу.

4. Якщо сума виправлення помилок істотна (рамки суттєвості підприємство визначає самостійно, виходячи з облікової політики та керуючись методичними рекомендаціями Міністерства фінансів України, викладеними в листі від 29.07.2003 р №04230-04108), то в примітках до фінансових звітів слід розкривати таку інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах:

а) зміст і суму помилки;

б) статті фінансової звітності минулих періодів, зробити перерахунок з метою повторного подання порівняльної інформації;

в) факт повторного оприлюднення виправлених фінансових звітів або недоцільність повторного оприлюднення.

Відображення штрафних санкцій, донарахування та пені в бухгалтерському обліку

При відображенні результатів перевірки в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності варто керуватися П (С) БО 16 "Витрати", П (С) БО 11 "Зобов'язання" і П (С) БО 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах". Суми донарахувань податків і зборів, що відносяться до складу витрат підприємств, повинні ставитися до того періоду, в якому був отриманий дохід, для отримання якого власне вони і були понесені. Штрафи і пеня є іншими операційними витратами і відносяться до того періоду, в якому вони були визнані (з точки зору податкового законодавства - узгоджені).

Згідно П (С) БО 6, виправлення сум донарахувань податків і зборів відбивається в такому ж порядку, як і відображення загальних помилок. Крім того, виправлення істотних сум донарахувань минулих звітних періодів вимагає повторної подачі фінансової звітності за відповідні періоди.

Розглянемо особливості відображення в бухгалтерському обліку донарахувань окремих видів податків і зборів (див. Таблицю).

таблиця

Схема проводок при відображенні результатів перевірки в бухгалтерському облікуД-тК-тЗміст операції

948 641, 65 Нараховано фінансові санкції та пеня після узгодження податкового зобов'язання 949 641 Відображено збільшення витрат поточного періоду на суму ПДВ внаслідок невизнання податкового кредиту за наслідками перевірки 441 (442 ) 641, 65 Відображено зобов'язання перед бюджетом і соціальними фондами з донарахованого податку (збору) за минулий період (крім утримань) 661 641, 65 за результатами перевірки відображено суму утримань з доходів найманого работн ика 641 661, 685, 67 Відображено заборгованість перед фізичною особою на суму надмірно утриманого ПДФО 949 641, 65 За результатами перевірки відображено суму ПДФО (утримань до фондів з доходів звільненого працівника) 641, 65 31 Перераховано фінансові санкції, донарахування та пеня до бюджету

Податок на прибуток

Згідно з П (С) БО 17 «Податок на прибуток", сума зобов'язання або дебіторської заборгованості з податку на прибуток за поточний та попередній періоди визначається відповідно до податкового законодавства. Таким чином, і донарахування або зменшення сум податку на прибуток у зв'язку з виявленими перевіркою порушеннями включатимуться до поточні суми зобов'язань або ж дебіторську заборгованість.

Дебіторська заборгованість та зобов'язання з поточного (нарахованого, але не сплаченого на дату балансу) податку на прибуток відображаються в балансі окремими статтями оборотних активів і поточних зобов'язань. Так, дебіторська заборгованість, що виникла внаслідок виявлення завищення сплачених сум податку на прибуток, відображається у рядку 170 "Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом" ІІ розділу активу балансу, а донарахована (але ще не сплачена) сума податку на прибуток - в рядку 550 "Поточні зобов'язання за розрахунками з бюджетом "ІV розділу пасиву.

За донарахування за результатами перевірки сум податку минулого періоду дебетується рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)". Такі суми не будуть відображатися в Звіті про фінансові результати тому що вони не є витратами звітного періоду.

За донарахування сум податку за поточний період дебетується рахунок 981 "Податок на прибуток від звичайної діяльності". У Звіті про фінансові результати (ф. 3) такі суми відображаються у рядку 180 "Податок на прибуток від звичайної діяльності".

Податок на додану вартість

Коригування, пов'язані з цим податком, як правило, виникають у зв'язку з невизнанням податковими органи податкового кредиту. Цей факт для цілей бухгалтерського обліку перетворює ПДВ, сплачений (нарахований) у складі ціни придбання, до витрат звітного періоду, що враховуються на рахунку 949 "Інші витрати операційної діяльності".

Власне зміни сум податкового кредиту в бухгалтерському обліку проводять шляхом коригування сальдо по рахунком 6415 "Податок на додану вартість" в періоді узгодження сум податкового зобов'язання з податку на додану вартість за результатами перевірки. Відповідно до цього результати коригувань відображаються також в балансі - збільшення або зменшення податкових зобов'язань в рядку 550 "Поточні зобов'язання за розрахунками з бюджетом", а коригування сум податкового кредиту - в рядку 170 "Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом". Загальна сума нарахованих зобов'язань з податку на добавлену вартість минулих періодів в Звіті про фінансові результати (ф. 3) за поточний період не відбивається, тому що таке коригування проводиться за рахунок нерозподіленого прибутку на початок звітного року.

Податок з доходів фізичних осіб

З огляду на вищевикладене, розглянемо основні ситуації, пов'язані з виправленням помилок в обліку цього податку.

У разі якщо податок не був утриманий з доходів фізичної особи, зобов'язання сплатити таку суму покладається на податкового агента, т. Е. Підприємство. У бухгалтерському обліку слід відобразити освіту заборгованості перед бюджетом на суму донарахованого податку (за кредитом рахунка 6411 "Податок з доходів фізичних осіб"). Ця сума буде відноситися до витрат поточного періоду (за дебетом рахунка 977 "Інші витрати звичайної діяльності").

Якщо при виплаті доходу було утримано зайва сума податку, слід провести коригувальну проводку і відобразити заборгованість перед фізичною особою: за дебетом рахунка 6411 "Податок з доходів фізичних осіб" в кореспонденції з рахунком 661 "Розрахунки по заробітній платі" - якщо фізична особа працює на підприємстві , з рахунком 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" - якщо фізична особа не є працівником, з рахунком 67 "Розрахунки з учасниками" - якщо фізична особа є засновником або акціонером підприємства. Надалі заборгованість за цими рахунками закривається при виплаті сум з каси (за кредитом рахунка 301) або перерахуванням з розрахункового рахунку (за кредитом рахунка 311).

Збори до фондів соціального страхування

Зауважимо, що донарахування утримань із зарплати найманого працівника до фондів соціального страхування слід відображати як заборгованість працівника перед підприємством (Д-т 661 - К-т 651, 652, 653) і компенсувати її при виплаті чергової зарплати.

У ситуації, коли такий працівник уже звільнений, донарахування слід відобразити у складі іншої дебіторської заборгованості (за дебетом рахунка 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"), а погашення особою суми відобразити проводкою Д-т 301 - К-т 377. Якщо ж така заборгованість не буде погашена протягом строку позовної давності, то слід віднести суму до складу витрат поточного періоду як списання безнадійної заборгованості (проводкою Д-т 944 "Сумнівні та безнадійні борги" - к-т 377 "Розрахунки з іншими дебіторами").

Нарахування сум фінансових санкцій та пені в бухгалтерському обліку

Така операція відображається записом:

Д-т 948 "Визнані штрафи, пеня, неустойки" - К-т 641 "Розрахунки за обов'язковими платежами" (субрахунок - вид податку, за яким нараховано штрафну санкцію).

За видами податків можливе застосування таких субрахунків:

6411 "Податок з доходів фізичних осіб";

6412 "Акцизний збір";

6414 "Місцеві податки";

6415 "Податок на додану вартість»;

6416 "Податок на прибуток";

6417 "Єдиний податок" (для підприємств, які обрали спрощену систему оподаткування ")

та ін.

Перерахування відповідних сум відображається:

Д-т 641 "Розрахунки за обов'язковими платежами" - К-т 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

Адміністративні штрафи накладаються персонально на керівника або іншу посадову особу і сплачуються ними з власних коштів або утримуються з їх заробітної плати. Зауважимо, що нарахування цих штрафів в обліку підприємств не проводиться, а ось при утриманні частини зарплати в рахунок погашення такого штрафу відображають через рахунок 377:

утримання: Д-т 661 "Розрахунки по заробітній платі" - К-т 377 "Розрахунки з іншими кредиторами";

перерахування: Д-т 377 "Розрахунки з іншими кредиторами" К-т 311 "Розрахунковий рахунок".

важліво

Податкове повідомлення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. Зверніть увагу - тільки посадовій особі і тільки під розписку!

У формах звітності, на підставі яких відбувається нарахування та сплата податків і зборів, результати перевірок не відображаються. Адже і декларація, і повідомлення-рішення - це документи узгодження податкового зобов'язання.

Суми донарахувань податків і зборів повинні ставитися до витрат того періоду, в якому був отриманий дохід, заради якого вони й були понесені. Штрафи і пеня є іншими операційними витратами і відносяться до того періоду, в якому вони були визнані (узгоджені).

нормативна база

1. Закон №2181 - Закон України від 21.12.2000 р №2181 "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

2. Закон про доходи - Закон України від 22.05.2003 р №889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб".

3. Закон про прибуток - Закон від 28.12.94 р №334 / 94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств".

4. Наказ №339 - Наказ Мінпраці України від 18.12.2000 р №339 "Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття" .

5. П (С) БО 6 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах", затверджене наказом Мінфіну України від 28.05.99 р №137.

6. П (С) БО 17 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 17 "Податок на прибуток", затверджене наказом Мінфіну України від 28.12.2000 р №353.

7. Наказ №253 - Наказ ДПАУ від 21.06.2001 р №253 "Про затвердження Порядку направлення органами державної податкової служби України податкових повідомлень платникам податків".

8. Наказ №451 - Наказ ДПАУ від 29.09.2003 р №451 "Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку (ф. №1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку ".

9. Порядок №451 - Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р №451.

10. Постанова №21 - Постанова правління Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності від 04.03.2004 р №21 "Про порядок подання та обліку звітів по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням ".

11. Методичні рекомендації №117 - Методичні рекомендації по заповненню розрахункової відомості про нарахування, перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджені наказом Фонду від 20.09.2001 р №117.

Денис МИРОНОВ, Костянтин Єрохін, к. Е. н.

ПДВ, сільгоспвиробники і давальницька сировина: до і після 1 січня 2005 р   Суть справи :: Податковий облік   24 червня 2004 р Президент України підписав Закон №1878, який вступить в силу з 01 ПДВ, сільгоспвиробники і давальницька сировина: до і після 1 січня 2005 р
Суть справи :: Податковий облік
24 червня 2004 р Президент України підписав Закон №1878, який вступить в силу з 01.01.2005 р і суттєво змінить податкові правила для сільгоспвиробників. Зміни, зокрема, вплинуть на обкладення ПДВ операцій сільськогосподарських товаровиробників ...

ПДВ з мінусом: подальша доля   № 20 (18 ПДВ з мінусом: подальша доля
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Податковий облік
Лютий 2015 року Було Важко Звітним періодом для тих платників ПДВ,
Які малі за станом на 01.02.2015 р від'ємне значення по
цього податку. Альо даже после здачі звітності з ПДВ за лютий у багатьох
платників податку залішається ...

Комунальні Платежі у «єдиноподатника»   № 20 (18 Комунальні Платежі у «єдиноподатника»
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Податковий облік
ФОП - платник єдиного податку Другої групи (в свідоцтві платника
єдиного податку зазначилися вид ДІЯЛЬНОСТІ з кодом 68.20 «Надання в
оренду и експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна »)
отрімує дохід по до ...

Новости