Дефіциту не буде: українські енергокомпанії знайшли вугілля в Росії

Українські компанії знайшли спосіб скоротити дефіцит антрациту , Який критично необхідний для роботи ТЕС. З початком блокади окупованих районів Донецької та Луганської областей альтернативні поставки антрациту налагодив найбільший в Україні енергохолдинг ДТЕК. Компанія Ріната Ахметова завозить вугілля з Росії, купуючи його у власній компанії Шахтоуправління Обухівська, а також імпортує паливо з ПАР.

Слідом за ДТЕК імпортом антрациту з Росії зайнялася компанія Донбасенерго, яку ЗМІ пов'язують з Ігорем Гуменюком і Олександром Януковичем.

LIGA.net з'ясувала, у скільки Україні обходиться російське вугілля.

Два маршруту для ДТЕК

Блокада Донбасу відрізала енергогенеруючі компанії від основного джерела антрациту. Станції, що працюють на цьому сорті вугілля, традиційно виробляють близько 15% всієї електроенергії в країні. Крім того, на вугіллі марок А чи Т (видобувається тільки в ОРДЛО) працюють багато теплові електроцентралі (ТЕЦ). Це ще 3-4% виробленої електроенергії. Річна потреба в антрациті - близько 9 млн тонн.

Рішення Ради національної безпеки і оборони про заборону переміщення всіх товарів через лінію зіткнення поставило українські енергокомпанії в складну ситуацію. Щоб не допустити зривів у роботі, їм довелося спішно шукати альтернативу донбаському антрациту.

Першим почав перейматися альтернативою холдинг ДТЕК. Компанія почала з квітня завозити антрацит, видобутий на власному вугільному підприємстві в Росії Шахтоуправління Обухівська.

У квітні з Росії на ТЕС поставили 38 000 тон антрациту, в травні - близько 85 000 тон, розповів в.о. гендиректора ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук. Надалі ДТЕК планує щомісячно завозити з власних російських шахт близько 100 000 тонн дефіцитного вугілля.

Є й інше джерело імпорту. На додаток до російським поставкам ДТЕК завіз 75 000 енергетичного вугілля з ПАР. Друге судно з Африки має прибути в Україну в середині липня, каже топ-менеджер ДТЕК.

Антрацит для Донбасенерго

У квітні імпорт антрациту з Росії почала компанія Донбасенерго. Її бенефіціаром офіційно значиться Андреас ЦЕРН (Андрій Чорний) з Греції. За інформацією Економічної правди, реальним власником компанії залишається Олександр Янукович, старший син екс-президента України.

Донбасенерго володіє двома ТЕС - Слов'янської і Старобешівської. Друга ТЕС знаходиться на не контролюється українською владою території. Донбасенерго заявила про втрату контролю над нею в березні цього року.

У квітні перші вагони з антрацитом з Росії почали надходити на Слов'янську ТЕС в Луганській області. "У квітні ми імпортували близько 20 000 тонн антрациту з Печорської вугільної компанії", - розповів LIGA.net комерційний директор Донбасенерго Олег Ларіонов.

За його словами, обсяг травневих поставок - близько 80 000. Серед постачальників з'явилася компанія Южтранс. "У червні тільки Южтранс поставить нам близько 40 000 тон", - говорить Ларіонов. На Слов'янську ТЕС в квітні відправили близько 10 000 тонн антрациту, повідомив LIGA.net представник російської фірми.

Печорська вугільна компанія афілійована з великим холдингом Східвугілля, що володіє рядом видобувних активів в РФ. Компанією володіють росіяни Дмитро Босов і Олександр Ісаєв.

ТОВ Южтранс входить в Південну вугільну компанію. Компанія володіє видобувними активами в Ростовській області (Ш / У Садкінской). Южтранс також поставляє антрацит для потреб металургійних підприємств в Україні.

Надбавка на Роттердам

Антрацит, який ДТЕК завозить з власних шахт в Ростовській області, обходиться компанії в $ 95 / тонна. Ця ціна враховує доставку на станцію, розповів журналістам Дмитро Сахарук. Вартість ж / д перевезення вугілля по Україні - близько $ 4 / тонна на 500 км. Тобто вартість російського вугілля для ДТЕК на кордоні - близько $ 90 / тонна.

Дорого це чи дешево? Щоб порівнювати ціни на вугільну продукцію, необхідно знати якість поставленого вугілля. За даними Федеральної митної служби, які є в розпорядженні LIGA.net , АТ ШУ Обухівська поставляла в квітні на адресу станцій ДТЕК вугілля калорійністю 6000-6100 ккал / кг. Всі поставки йшли через трейдингову компанію DTEK Trading SA.

Донбасенерго закуповувала у Печорської вугільної компанії антрацит калорійністю 6500 ккал / кг в середньому по $ 84-85 / тонна (ціна на кордоні), випливає з даних ФМС. У Южтрансе - по $ 63 (на кордоні) калорійністю 5000 Ккал / кг, повідомив Ларіонов.

Чим вище калорійність, тим вище вартість вугілля. Кожна 1000 ккал / кг - це додатково плюс 18-20% до ціни.

Кожна 1000 ккал / кг - це додатково плюс 18-20% до ціни

В Україні ціна електроенергії, що відпускається ТЕС, формується виходячи з вартості вугілля в портах Нідерландів (індекс API2) з урахуванням його доставки в Україну (близько $ 10 / тонна). Станом на 6 червня вугілля в Роттердамі коштував близько $ 78 при калорійності 6600 ккал / кг. C урахуванням фрахту ціна в порту зросла б до $ 88 / тонна.

У перерахунку на базову калорійність антрацит, який ДТЕК купує в Росії, на $ 13-15 / тонна дорожче, ніж у Донбасенерго і навіть на біржі в Роттердамі. Середньозважений тариф вугільних ТЕС за підсумками травня - 1 945 грн за МВт / год. За розрахунками екс-члена НКРЕКУ Андрія Геруса, такий тариф покриває ціну вугілля в $ 90 / тонна.

Нинішній тариф дозволяє енергетикам працювати в плюс. За підсумками 4 кварталу 2016 року EBITDA (прибуток до амортизації і вирахування податків) ДТЕК склала 10,5 млрд грн. Це більш ніж на 3 млрд більше від сукупного показника за 1-3 квартали. Саме на 4 квартал минулого року припав пік зростання тарифів ТЕС, розрахованих з прив'язкою до ціни вугілля в Роттердамі.

Очікувати дефіциту антрациту не варто. За даними Міненерго, ТЕС зараз працюють на мінімальних потужностях, знизивши споживання вугілля в 4 рази - до 5 000 тонн на добу.

У грудні ДТЕК планує завершити переклад двох блоків з антрациту на газову групу вугілля. У травні Центренерго початку пусконалагоджувальні роботи на енергоблоці №2 Зміївської ТЕС, яку перевели з антрациту на вугілля марки Г.

"Зараз запаси вугілля марки А на складах перевищують обсяги, які були на початок осінньо-зимового періоду минулого року, - повідомив міністр енергетики Ігор Насалик на засіданні Ради в кінці травня. - Особливих проблем з підготовкою до нового опалювального періоду я не прогнозую ".

Євген ГОЛОВАТЮК

Дорого це чи дешево?

Новости