Дем'ян Бахрах - Адміністративне право Росії: підручник для вузів

Бахрах Дем'ян Миколайович

Адміністративне право Росії

Адміністративне право - найважливіша галузь правової системи Росії. По-перше, тому, що адміністративно-правові норми регламентують побудова, зміст, форми і методи діяльності найбільшої гілки державної влади - державної виконавчої влади. По-друге, тому, що воно закріплює і конкретизує реалізацію одного з основних методів державного керівництва країною - адміністративно-правового методу. По-третє, адміністративне право є материнською галуззю для фінансового, екологічного і ряду інших галузей російського права. По-четверте, адміністративно-процесуальні норми регламентують процедури діяльності суб'єктів публічної адміністрації при застосуванні ними норм фінансового, сімейного, муніципального, кримінально-виконавчого та інших галузей права.

Державна адміністрація - найбільша, найпотужніша частина державного апарату. Вона безпосередньо розпоряджається величезними бюджетними, природними, трудовими та іншими ресурсами країни. В її системі працює понад 9/10 усіх державних службовців. Державної адміністрації прямо підпорядковані майже всі існуючі засоби фізичного примусу: війська, міліція, контррозвідка, виправно-трудові установи, психіатричні лікарні і т. Д.

Влада, якою вона володіє (адміністративна влада), - величезна соціальна сила. Її раціонально-доцільне використання багато в чому сприяє процвітанню країни. А суб'єктивізм, некомпетентність, свавілля, зловживання, корупція при здійсненні державної влади наносять як суспільству в цілому, так і окремих її елементів колосальної шкоди. Про це свідчить минуле нашої країни.

У демократично організованому суспільстві формування державної адміністрації та її діяльність повинні бути чітко і повно врегульовані правом. Основну роль тут відіграє фундаментальна галузь права будь-якої держави - адміністративне право. Його значення особливо велике для Росії: її величезна територія, багатющі природні ресурси, багатонаціональний склад населення, історичні традиції - ці та інші фактори зумовили особливу роль державної адміністрації (адміністративної влади) в життя країни.

Ефективність в справі здійснення безпеки громадян, суспільства і країни, дієвість втілюються в життя соціальних та економічних програм, послідовність в реалізації конституційних прав і свобод громадян - все це багато в чому залежить від діяльності державної адміністрації. На її чітку і плідну роботу істотно впливає адміністративно-правове регулювання. Норми адміністративного права повинні закріпити оптимальні варіанти формування системи органів виконавчої влади, розподілу компетенції між ними, комплектування їх особового складу. Адміністративне право покликане запропонувати апарату публічної адміністрації науково обгрунтований набір методів впливу на суспільство в нормальних і в надзвичайних умовах, способів реалізації та захисту прав і законних інтересів громадян, демократичних процедур діяльності державної адміністрації.

У 90-х роках ХХ ст. в російському адміністративному праві відбулися докорінні зміни. Створення російської суверенної державності, глибокі політичні, економічні, соціальні реформи спричинили великі зміни у всьому масиві адміністративно-правових норм, який був оновлений, розширений, модернізований, став більш демократичним.

По-перше, зміни перш за все пов'язані з гуманізацією адміністративного права, яке «повернулася обличчям до людини» і в багатьох джерелах конкретизував конституційну норму - «людина, її права і свободи є найвищою цінністю».

По-друге, в адміністративному праві послідовно відображено федеративний початок, воно стало важливим засобом становлення, закріплення і розвитку федеративного устрою, забезпечення цілісності Росії і самостійності її суб'єктів.

По-третє, активно здійснюється розвиток процесуальної складової галузі, її процесуалізації. Розроблено та закріплені демократичні процедури (регламенти) багатьох видів адміністративної діяльності (ліцензування, видачі закордонних паспортів і ін.).

По-четверте, в регулюванні прав громадян, діяльності адміністрації, властеотношений різко зросла роль законів і відповідно зменшилася роль підзаконних актів.

По-п'яте, на стан норм адміністративного права, систему регульованих ними відносин активно стали впливати своїми актами Конституційний Суд, Верховний Суд, Вищий Арбітражний Суд РФ.

Цей підручник значно відрізняється від підручників, виданих як іншими авторами, так і нами раніше, тим, що:

1) в ньому значно більше уваги приділено правам, обов'язків громадян, проблемам їх реалізації, захисту прав;

2) багато в чому по-новому розглянуто питання про форми і методи діяльності державної адміністрації;

3) цілі параграфи і навіть глави присвячені адміністративно-правових явищ, які раніше в навчальній літературі не розглядалися (дозвільна система, адміністративна опіка, адміністративно-правові режими, паспортна система, адміністративний нагляд і ін.);

4) зроблена спроба удосконалити мову навчального курсу, уніфікувати його термінологію (зокрема, широко використовуються словосполучення «державна адміністрація», «акти державної адміністрації», «адміністративне відомство», «спеціальні адміністративно-правові режими», «адміністративна опіка»).

Хочеться думати, що цей підручник стане корисним джерелом знань про адміністративно-правової дійсності, про норми адміністративного права для студентів, аспірантів, викладачів, практичних працівників і в якійсь мірі допоможе більш повному засвоєнню теорії адміністративного права, а значить - поліпшення адміністративно-правової дійсності.

Вступна частина

Розділ I. Вступ В РОСІЙСЬКЕ АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО

Глава 1. СОЦІАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ І ПУБЛІЧНА АДМІНІСТРАЦІЯ

1.1 Соціальне управління

Управління як таке - це цілеспрямований вплив на складну систему: «Управління є функція організованих систем різної природи (біологічних, технічних, соціальних), що забезпечує їх цілісність, тобто. Е. Досягнення поставлених перед ними завдань, збереження їх структури, підтримання належного режиму їх діяльності »[1].

Складною вважається система, яка складається з ряду, як правило, різних елементів. Процес управління має місце тільки в складних динамічних системах. Він необхідний для усунення дезорганізації, хаосу, для підвищення організованості системи, збереження її якісної визначеності всупереч дії внутрішніх і зовнішніх факторів, що обурюють, для приведення системи у відповідність з об'єктивними закономірностями конкретної середовища.

Управління нерозривно пов'язано з інформацією. Для стійкого існування системи необхідно, щоб вона була здатна сприймати, зберігати, переробляти, передавати інформацію. Зв'язок і впорядкованість компонентів цілого досягається через їх інформаційну взаємодію, а також через взаємодію системи в цілому із зовнішнім середовищем за допомогою передачі відомостей про навколишнє середовище і про саму систему. Інформація передається у вигляді сигналів. Сигнали несуть в собі керуючий вплив, яке змушує систему перебудовуватися для вчинення певних дій. Завдяки інформаційному впливу навіть мала частка енергії, що міститься в сигналі, часто тягне за собою виникнення значно більшої енергії. До інформації система відноситься вибірково, вона реагує лише на певні сигнали.

Суттєвою ознакою управління є зворотний зв'язок, т. Е. Механізм обліку співвідношення мети, команди і результату дії. Це необхідно, щоб суб'єкт управління отримував інформацію про стан об'єкта, про виконання команд, переданих по каналах прямого зв'язку. Завдяки зворотного зв'язку в системі створюється замкнута ланцюг каналів інформації, і тоді система набуває органічну цілісність, здатність протистояти змінам навколишнього середовища. Інформація, що надходить по каналах зворотного зв'язку, дає можливість керуючому перенастроювати систему, виробляти нові, коригувати старі команди і т. Д.

Найбільш загальною метою управління є гомеостаз: забезпечення динамічної рівноваги між системою і середовищем, збереження її якісної визначеності всупереч руйнівним діям, подолання протиріч між її окремими елементами, системою в цілому і зовнішнім середовищем. Посилюючи або послаблюючи внутрішні процеси, комбінуючи їх і т. Д., Суб'єкт домагається збереження системи і підвищення рівня її організованості.

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Бахрах Дем'ян Миколайович   Адміністративне право Росії   Адміністративне право - найважливіша галузь правової системи Росії
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Новости