Денні ходові вогні (ДГЗ)

  1. Що таке ДГЗ? Денні ходові вогні (ДГЗ) - це зовнішні світлові прилади, призначені для поліпшення видимості...
  2. У чому ефект ДГЗ?
  3. Світло вдень-недоліки

Що таке ДГЗ?

Денні ходові вогні (ДГЗ) - це зовнішні світлові прилади, призначені для поліпшення видимості рухомого транспортного засобу спереду в світлий час доби.

Після введення в ПДР поняття «денні ходові вогні» ринок виявився буквально завалений різного роду світловими приладами, які при бажанні водій може встановити на свій автомобіль і тим самим зробити його більш видимим на дорозі в денний час доби, не вдаючись до штатної системі освітлення. Але чи все так просто, як здається?

З моменту введення нових поправок пройшов майже рік. Рік, як всі без винятку водії повинні включати в денний час ближнє світло фар або протитуманні фари. Багато включають і тим самим реально запобігають величезна кількість ДТП, особливо поза населеними пунктами. Однак інші сей пункт ПДР ігнорують, мотивуючи це тим, що таким чином вони продовжують термін служби штатних ламп, та ще й економлять паливо. Вагомість такого аргументу, звичайно, сумнівна, якщо врахувати, в зв'язку з чим і для чого була введена ця поправка в ПДР, але тим не менше ці домисли мають підстави. Гарячі цілодобово лампи ближнього світла дійсно живуть мало не в два рази менше і, як правило, перегорають в самий невідповідний момент - вночі. Міняти лампу вночі на трасі, та ще під час дощу, задоволення сумнівне. А якщо врахувати, що для того щоб виконати це, на багатьох сучасних автомобілях потрібно знімати і саму фару ... Да уж, тут дійсно подумаєш про те, як відтягнути це «задоволення». Тепер що стосується палива. Його витрата і правда, хоч і не набагато, але збільшується. Як-не-як, а генератор повинен намагатися з подвоєною силою, тим самим відбираючи у двигуна потужність. А додаткова потужність - це додаткові витрати палива, в середньому близько 1-3% в залежності від потужності двигуна. Тобто приблизно 100 г бензину на 100 км пробігу. У масштабах одного автомобіля не багато, але якщо ці 100 г помножити на кількість машин хоча б в одному місті, цифри вийдуть значні.

Але як бути тим, хто і ПДР порушувати не хоче, і про збереження ламп і світових ресурсів нафти печеться? Рішенням проблеми можуть стати додаткові денні ходові вогні. Як правило, всі вони виконані на світлодіодах, в зв'язку з чим споживання електроенергії у них мінімальне, а значить, і витрата палива практично не змінюється. До того ж, якщо мова йде про сертифікованих комплектах, то вони при правильному підключенні до електричної схемою автомобіля і включаються самі з пуском двигуна, і вимикаються автоматично, як тільки включаються головні фари, тобто відповідно до Держстандарту. Однак ГОСТ Р 41.48-2004 «Єдині технічні приписи щодо сертифікації дорожніх транспортних засобів стосовно встановлення пристроїв освітлення та світлової сигналізації» обумовлює не тільки їх підключення, але і місця установки.

ЗГІДНО ПДР РФ:
П. 19. Користування зовнішніми світловими приладами і звуковими сигналами.
19.4. Протитуманні фари можуть використовуватися:
в умовах недостатньої видимості з ближнім або дальнім світлом фар;
в темний час доби на неосвітлених ділянках доріг спільно з ближнім або дальнім світлом фар;
замість ближнього світла фар у відповідності з пунктом 19.5 Правил.
19.5. У світлий час доби на всіх рухомих транспортних засобах з метою їх позначення повинні включатися фари ближнього світла або денні ходові вогні.

І, як з'ясувалося, дотримати саме цей пункт виявилося складніше всього. Що, власне, і підтверджено спостереженнями. Більшість з тих додаткових ходових вогнів, які доводилося бачити, стоять зовсім не там і зовсім не так, як повинні бути встановлені, та ще й працюють разом з ближнім світлом фар. Останнє, до речі, зовсім незрозуміло, тому як сенс їх застосування в парі з ближнім світлом взагалі відсутнє. Адже не носите ви на одному зап'ясті дві пари годинників.

Звичайно, найпростіше поставити додаткові денні ходові вогні під бампер. В цьому випадку витримати установчі розміри досить легко, проте, враховуючи, що бампери у сучасних автомобілів досить низькі, вішати вогні в свідомо небезпечне, з точки зору збереження, місце неприпустимо. Навісити бампер при розвороті над бордюром або заметом стане вже неможливо - додаткові денні ходові вогні зріжуть на раз. Залишається шукати місця в бампері. Багато виробників пропонують врізні конструкції. Але попит на них невеликий через досить складною установки.

А ось тих, хто віддає перевагу навісним конструкцій, набагато більше. Симпатичні моноблоки вставляються в прорізи решіток в бампері, і, як то кажуть, справа в капелюсі. Але, виявляється, і тут не все так просто. Здебільшого додаткові ДГЗ мають досить великий розмір, що часто унеможливлює їх установку згідно ПДР. А ті, що підходять за розміром, як правило, не відповідають ГОСТу через слабку світлосили. До того ж багато хто з пропонованих сьогодні на ринку додаткових вогнів і зовсім не мають сертифікації, а значить, їх установка теж незаконна.

Вигідно відрізняються на цьому тлі денні ходові вогні від Philips. Сьогодні в їх виробничій лінійці присутні три різновиди цього пристрою - на 4,5 і 8 світлодіодів. Остання має на увазі не тільки різні розміри, але і режими роботи. Об'єднує їх лише одне - легкість монтажу. Виробник як і раніше заявляє, що встановити будь-який з цих комплектів можна за дві години. Що ж, секундомір нам в руки. Першим претендентом на установку стали найбільші за розмірами девайси, а саме на 5 світлодіодів. Дада, саме Philips LED daytime lights, а не LED Daylight 8 мають найбільші габарити. Втім, заздалегідь лякатися не варто, великі вони лише по відношенню до інших зразків. Проте, примірявши «п'ятірку» до всіх редакційним автомобілів, ми змогли знайти під неї місце лише на двох машинах, а саме на Renault Logan першої фази і на Ford С - Мах. Ні в один інший автомобіль їх прилаштувати і дотримати установчі розміри не вдалося. Точніше, один з розмірів - 60 см між внутрішніми краями ліхтарів. До речі, як правило, складніше всього витримати саме цей параметр. Установка з розміткою і зупинками для фотофіксації всього заходу зажадала близько 2,5 ч.

За та проти

Законодавчим вимогу обов'язкового використання денних ходових вогнів в більшості європейських країн передували численні наукові дослідження. Їх результати зведені, зокрема, на закінчення, дане голландським Інститутом безпеки дорожнього руху Міністерству транспорту королівства Нідерланди. Документ має великий обсяг, тому обмежимося лише окремими витягами і цитатами.

У чому ефект ДГЗ?

Глибокий аналіз ДТП, що сталися в денний час, показав, що причиною 50% з них було те, що водій не бачив інших, що їдуть поруч учасників руху. На перехрестях цей показник зростає до 80%. Включені фари роблять машину краще помітною на загальному тлі і, отже, більш помітною. До того ж транспортні засоби з палаючими ДГЗ сприймаються як знаходяться ближче, ніж вони є насправді. В результаті, водії частіше відмовляються від ризикованих обгонів і виїздів на перехрестя. Дослідження показують, що в денний час додаткові денні ходові вогні значно знижують вірогідність аварії за участю двох і більше учасників руху. Аналіз 57 наукових робіт підтвердив, що при цьому травматизм серед їдуть в автомобілях знижується на 3-12%, а серед мотоциклістів - на 5-10%.

Світло вдень-недоліки

Включені задні габаритні вогні «маскують» стоп-сигнали. Гострота проблеми знижується при наявності третього додаткового стоп-сигналу, виключається - при відключенні габаритних вогнів в режимі ДГЗ. Вивчався і вплив ДГЗ на сприйняття «неподсвеченних» учасників руху. Виявилося, що хоча машини зі світлом розрізнялися швидше, упізнання їдуть без ДГЗ, як мінімум, не погіршився. Правда, були відзначені і поодинокі випадки, коли світло утруднював сприйняття окремих двоколісних транспортних засобів і пішоходів. Також з'ясувалося, що ефект ДГЗ при гарній погоді мінімальний, але істотно зростає при підході до сутінків і доходить до максимуму в складних метеоумовах.

Експерименти показали, що на тлі палаючих фар мотоциклісти і велосипедисти розрізняються, незалежно від того, включені чи ні їх додаткові денні ходові вогні. Але з включеним світлом - швидше. Своєю фарою вони відокремлюють себе від нерухомого оточення навіть у присутності інших рухомих фар. Лампи штатних фар споживають досить багато енергії, що позначається на паливній економічності і викидах в атмосферу. В абсолютних величинах зростання витрати палива приблизно однаковий, вражають відносні показники: для вантажівки зі звичайним витратою 33 л на 100 км - плюс 1%, для звичайного легкового автомобіля середнього класу - плюс 2%, а у сучасного «топлівноеффектівного» перевитрата становитиме цілих 3% . Викиди С02, з якими старанно борються моторобудівники усього світу, зростають на 0,6-1,4%.

Істотно скорочується термін служби ламп розжарювання. Зростає навантаження на акумуляторну батарею , Особливо при відсутності автоматичного вимкнення ДГЗ. Рішенням цих проблем стала поява спеціальних денних фар на світлодіодах. Для ряду моделей автомобілів вони вже стали входити в базову комплектацію, для інших випускаються набори для самостійної установки. Додаткові денні ходові вогні можуть зліпити зустрічних водіїв. Діапазон впливу - від легкого незручності до повного засліплення. Особливо небезпечний ближнє світло штатних фар. Їх світловий потік треба регулювати в порядку, визначеному заводською інструкцією, і регулярно перевіряти. Рятують від напасті автоматичне регулювання, відповідні керівництву лампи і чесний техогляд. Спеціальні світлодіодні фари ДГЗ засліплення викликати не повинні. Але це на совісті виробників.

Окупають чи себе ДГЗ?

Для одного автомобіля - не завжди. Коштує він досить дорого, а аварійна ситуація може і не скластися. Що, втім, малоймовірно. До того ж ціна найдорожчого комплекту менше, ніж вартість самого малого кузовного ремонту. Зате в масштабах держави ефект реальний і легко вираховується. Накопичений в Європі досвід свідчить, що при використанні ДГЗ число жертв ДТП знижується на 15%, тяжких і легких тілесних ушкоджень - на 10% і 5% відповідно. А ось число аварій з відсутністю шкоди для життя і здоров'я людей не змінилося.

Витрати на лікування, ремонти і, на жаль, похорони і соціальну допомогу в Євросоюзі відомі, прозорі і не обтяжені корупційними «податками». У різних країнах використовують різні методики розрахунків, але результат всюди позитивний. Для прикладу наведемо лише кілька цифр, отриманих при підготовці 12 європейських країн до впровадження денного світла. Зниження витрат, викликаних смертю і травмами людей, оцінили в 49 млрд євро, шкоди навколишньому середовищу при використанні ламп традиційної конструкції - 10 млрд євро, загальні витрати на додаткове паливо, комплекти фар і достроково згорілі лампи - 23 млрд євро. Самим економічно вигідним виявився перехід на використання ДГЗ, при якому водіям старих автомобілів дозволялось використовувати штатний ближнє світло, а автовиробників зобов'язували включати ліхтарі зі світлодіодами в стандартну комплектацію нових автомобілів.

Наступним на черзі був комплект, габарити якого значно менше. Йдеться про ДГЗ Philips LED DayLight 4, тобто на 4 світлодіода. Незначні розміри цього пристрою дозволили прилаштувати їх на набагато більшу кількість автомобілів, а ось скористатися їхнім досвідом ми вирішили на Hyundai Getz. Однак при установці комплекту зіткнулися з однією трудністю. Ще до моменту установки, щоб краще виміряти місце, вирішено було приміряти ці ліхтарі разом з настановної скобою. Один клік, і ... 15 хвилин проблем з роз'єднання самих ліхтарів і настановної скоби були нам забезпечені. Вже як ми ні изгалялся, але так само легко роз'єднати їх нам не вдалося. Кріплення скоби до самого ліхтаря зроблено дуже якісно і абсолютно виключає мимовільне роз'єднання. У зв'язку з цим порада: не робіть цього до останнього моменту, тобто до остаточної установки. В іншому проблем не виникало. Провід «плюс» від блоку включення на «плюс» акумулятора, «мінус» на «мінус», провід управління включенням / виключенням - в паралель з «плюсом» габаритних вогнів біля фари - і все. Загалом, інсталяція, не рахуючи проблем з роз'єднанням, зайняла не більше двох годин.

Philips DayLight 8, хоч і складався з восьми світлодіодів, все ж не сильно перевершував «четвірку» за габаритами, до того ж ще й вигідно відрізнявся від попередніх двох за такими параметрами. По-перше, кут, на який видимість цих ДГЗ максимальна, був збільшений на 20 градусів по горизонталі, що робить помітним автомобіль, навіть якщо дивитися на нього не в лоб, а в три чверті. По-друге, «вісімка» може працювати і в режимі габаритних вогнів. Тобто в повному обсязі вимикатися, а притухають. До речі, саме в зв'язку з цим в комплект поставки включені дві обманки, які вставляються замість габаритних ламп. Багато сучасних автомобілів мають блок контролю поламаних ламп, і щоб ця система не хвилювалася, і застосовуються ці обманки. Ось тільки, здається нам, використовувати їх у нас ніхто не буде. І тим не менше європейський підхід відчувається навіть в цьому. Установка «вісімки» нічим не відрізняється від установки інших комплектів, в зв'язку з чим і вона не зайняла часу більше, ніж передбачалося виробником. До речі, прилаштувати їх через незначних габаритів можна на дуже велику кількість машин. На велике, але не на всі.

Так, на сьогоднішній день фірмові комплекти недешеві. Так, наприклад, Philips LED DayLight 4 коштує близько 3500 рублів. A Philips LED DayLight 8 і зовсім в районі 7000. Китайські аналогічні ДГЗ незрівнянно дешевше, але скільки вони проходять? Як показує практика, термін їх служби невеликий, та й інтенсивність випромінювання на порядок менше. Philips же стверджує, що термін служби їх продукції дорівнює терміну служби автомобіля. І в це віриться. Перший комплект, який ми встановили ще в березні 2010 року працює до цих пір. Тільки скла злегка помутніли.

Що таке ДГЗ?
У чому ефект ДГЗ?
Але чи все так просто, як здається?
Але як бути тим, хто і ПДР порушувати не хоче, і про збереження ламп і світових ресурсів нафти печеться?
У чому ефект ДГЗ?
Окупають чи себе ДГЗ?
7000. Китайські аналогічні ДГЗ незрівнянно дешевше, але скільки вони проходять?

Новости