Дерев'яні шнурівки - читати статтю в Ігромагазіне

Сьогодні на ринку сучасних дитячих іграшок можна дуже часто побачити різноманітні   дерев'яні шнурівки Сьогодні на ринку сучасних дитячих іграшок можна дуже часто побачити різноманітні дерев'яні шнурівки . Багато турботливі батьки вже знайомі з цими ігровими матеріалами, які можуть мати різні форми, розміри і тематичну спрямованість. Однак питання, пов'язані з цією розвиваючою іграшкою, так чи інакше виникають. Як правильно підібрати дерев'яну шнурівку для малюка? В якому віці можна вперше запропонувати йому цю іграшку? Як організувати ігровий процес для досягнення максимальної ефективності?
Перш ніж відповісти на ці питання, кілька слів необхідно сказати про ту роль, яку відіграє шнурівка в розвитку дрібної моторики і наскільки взагалі важлива ця сфера розвитку малюка.
Психологи з'ясували, що нервові закінчення на пальцях рук особливим чином пов'язані з активністю головного мозку, а саме - з тими зонами, що відповідають за мову і мислення. Залежність між дрібною моторикою пальців і розвитком психічних функцій пряма - надавши дитині можливість розвивати свою спритність, виконувати дрібні і точні рухи, придбавати різноманітний тактильний досвід, ви сприяєте розвитку його мовних навичок і розумових операцій.
Існує безліч іграшок та ігор для розвитку дрібної моторики, серед яких можна назвати пальчиковую гімнастику, ігри з різними фактурами, конструктори і пазли, мозаїки та дерев'яні дошки-вкладиші. Однак дерев'яні шнурівки в цьому ряду займають особливе місце, адже саме з їх допомогою дитина вчиться не просто точно схоплювати предмет, але і - координувати свої рухи з інформацією від зорового аналізатора. Шнурівки задіють не тільки пальці, а й - всю кисть руки, дозволяють малюкові співвідносити свої дії з просторовим розташуванням отворів. В цьому відношенні шнурівки є першим впевненим кроком до підготовки руки дитини до навичкам малювання і письма. В іграх з шнурівками дитина не тільки тренує моторику, але й - розвиває мислення і окомір, підвищує рівень концентрації уваги, формує еталони сприйняття простору.
Що ж таке шнурівка? Не дивлячись на досить великий діапазон форм, розмірів і тематики цієї іграшки, постараємося дати їй більш загальне визначення. Шнурівка - це іграшка, в якій дитині належить з'єднувати один з одним ті або інші деталі за допомогою товстого шнурка - власне, звідси і пішла назва цієї іграшки. Шнурівки можуть бути виготовлені з натурального забарвленого або незабарвленого дерева, щільної тканини або м'якої пластмаси. Однак саме дерев'яні шнурівки дозволяють дитині в найбільшою мірою розкрити потенціал розвитку психічних функцій, адже дерево має потужну природною енергетикою, сприяє, крім усього іншого, зняттю м'язової напруги в пальцях, розслабленню і отримання унікальних тактильних відчуттів.
Перші шнурівки з'явилися завдяки Марії Монтессорі - автора визнаної у всьому світі системи раннього розвитку дитини. Саме вона вперше почала використовувати збільшені копії різноманітних речей, маніпуляції з якими вимагали точних дрібних рухів. Згадайте, як важко 1-2 річному малюкові дається застібання гудзиків, і як складно 3-річній дитині навчитися шнурувати черевики або зав'язувати бантики! Саме для полегшення цих процесів і служили перші шнурівки, в чому і зараз укладена їх важлива роль.
Види дерев'яних шнурівок:

1. Шнуровки-предмети Цей тип шнурівки виглядає як об'ємна іграшка з отворами. Такий тип шнурівки можна запропонувати вже самим маленьким діткам у віці від півтора років, адже саме в цей період у них прокидається явний інтерес до шнурочкам- 1 гудзики!
Шнурівка-черевик. Ця іграшка не тільки розвине дрібну моторику, але й - дозволить дітям придбати цілком конкретні навички.
Шнурівка-гудзик. Щоб без проблем навчитися застібати справжні гудзики, спочатку потрібно потренуватися з ґудзиком-іграшкою, через отвори якої шнурочок можна протягнути ні одним, а кількома різними способами.
Шнурівки-предмети, що зображують яблучка, грибочки, сир і т. Д. Отвори в таких іграшках наскрізні, а на кінці шнурочки знаходиться не просто маленький вузлик, а симпатичний черв'ячок, якому належить захоплююча подорож! Такий сюжет зробить гру захоплюючою і дозволить надовго утримувати інтерес крихти на процесі.

2. Шнуровки-намиста До цієї категорії можна віднести ті іграшки, в яких дитині належить нанизувати на мотузочку або шнурок різноманітні деталі зі спеціальними отворами. Це можуть бути елементи різних геометричних форм і кольорів, фігурки тварин, овочі та фрукти. Граючи таким чином, діти можуть не тільки тренувати рухливість пальців, але і - дізнаватися нові відомості про навколишній світ. Шнурівки-намисто також навчать дітей складати послідовності з повторюваних деталей, що благотворно позначиться на розвитку логіки.

3. Шнуровки-картинки Даний тип шнурівок є плоскою дощечку з тематичним малюнком. У зображенні є дірочки, через які потрібно приєднати до малюнка потрібні деталі з наявних в наборі. Яку саме деталь потрібно прикріпити до того чи іншого місця на дощечці - дитина повинна здогадатися самостійно. Таким чином він зможе розвинути своє логічне мислення, навчитися аналізувати і вибирати правильне рішення з кількох варіантів. Такі незакінчені картинки бувають різної складності - найпростіші з них можна запропонувати вже 2 річному малюку, а з найскладнішими буде цікаво працювати і дітям старшого дошкільного віку.
Пропонуючи дитині іграшку-шнурівку, батьки повинні спочатку наочно пояснити йому, що саме потрібно з нею робити, як проштовхувати шнурочок, яку послідовність потрібно зібрати, за яким принципом скріплювати деталі. Згодом, коли малюк зрозуміє, що від нього вимагається, він вже зможе грати без вашої допомоги, самостійно.

На сайті igromagazin.ru представлений широкий вибір дерев'яних шнурівок кожного типу, виготовлених кращими світовими і російськими виробниками іграшок і розрахованих як на дітей раннього віку, так і - на дошкільнят.

Замовити і купити шнурівки >>

Як правильно підібрати дерев'яну шнурівку для малюка?
В якому віці можна вперше запропонувати йому цю іграшку?
Як організувати ігровий процес для досягнення максимальної ефективності?
Що ж таке шнурівка?

Новости