Держ. борг США або довго чекати доведеться!

Величина державного боргу США дивно радує російських конспірологів, членів секти свідки вставання з колін, які мріють в своїх мокрих снах про розвал найбільшої економіки світу, ось уже скоро 100 років


Величина державного боргу США дивно радує російських конспірологів, членів секти "свідки вставання з колін", які мріють в своїх мокрих снах про розвал найбільшої економіки світу, ось уже скоро 100 років. При цьому не розуміючи, яким катастрофічним чином позначиться на російському бюджеті і як наслідок, на самих росіян. А адже це яскраво підтвердили події останньої кризи 2008 року. Наслідки цього мали б переконати хоч трохи розуміють людей, що фінансові ринки США є центральною нервовою системою глобалізованої економіки.
Але можу трохи заспокоїти росіян, якщо їх і чекає фінансова катастрофа, то тільки від самих себе!
Для початку хочу довести одну просту думку, яка зрозуміла кожному, хто хоч трохи розуміється на економіці:

Важко навіть уявити катастрофічний сценарій з борговою кризою у країни, борг якої у власній валюті!
Так як які б не були потрясіння, як би не падав курс валюти, "друкарський верстат" знаходиться в руках держави. І тому валюта ніколи не скінчиться і відповідно, дефолт таким країнам перед зарубіжними кредиторами, не загрожує.
У той час як у таких країн, як Росія, зовнішній борг в іноземній валюті. І рублями його НЕ покроешь.


На жаль, у величезній кількості не професійних статей і брехні в російських ЗМІ, не знайдеш розгорнутої статті з поясненнями ... з чого складається цей борг, і хто в ньому кому повинен ?!
Для того, щоб дізнатися його обсяг, заглянемо на сайт Міністерства Фінансів США , Де опубліковано Debt Held by the Pablic на 2014 рік. ($ 17,810 млрд.)! Величезна сума? Але все в світі відносно.
Особливо якщо розуміти, що на виплату боргу йде менше 3% від ВВП. А це ті така вже й велика навантаження.
Та й взагалі, чи так це страшно?
Щоб дізнатися це, давайте порівняємо борги США з боргами інших країн, а також з боргами США в Історії цієї найбільшої економіки світу. Тобто пройдемося по голобусу і за часом.
Спочатку давайте визначимося з чого цей борг складається?
Він ділиться на 3 частини:
1. Pablic debt- загальна сума цінних паперів, випущених Міністерством Фінансів США.
2. Intra-governmental debt- сума цінних паперів Міністерством Фінансів США, придбаних іншими державними організаціями США .... Тобто борг внутрішній, і в цій частині боргу, США повинні самі собі і нікому іншому віддавати нічого не треба!
3 Debt Held by the Pablic - це різниця Pablic debt Intra-governmental debt. Ось це і є той самий борг, якої Держава повинна іноземним інвесторам, приватним особам, корпораціям, і іншим юридичним особам, які не являющеміся державними органами США!
Треба також враховувати структуру боргу. наприклад, станом на 26/11/14 року при загальному боргу $ 17.963 млрд., $ 5.073 млрд (Intragovernmental Holdings), це суми, які держава повинна сама себе..То є вона переходить з одного державного балансу на інший .. А справжній борг іноземним кредиторам ( MAJOR FOREIGN HOLDERS OF TREASURY SECURITIES ) На сайті Мін Фіна США, на 06. 14 дорівнює $ 5841,3 млрд. Або іншими словами решту боргу внутрішній!


Тобто не так вже й багато по відношенню до ВВП (16768 млрд)! Хоча ВВП не дає повної інформації мощі економіки США. Тобто іноземним інвесторам нема про що турбуватися!

Задайте собі питання, Ви краще дасте в борг $ 100 сім'ї, яка заробляє $ 100 в місяць і вже має $ 500, або тієї, яка заробляє $ 3,000 і повинна $ 1,000? Не думаю, що Ви наважилися позичити першої! Ви дасте другий. І не важливо, хто всередині цієї сім'ї, кому повинен ... дружина-чоловіка або син-дочки!
Так і з державами. З тією різницею, що у держави зарплата-це навіть не ВВП, а ВНД ( докладніше тут ), Але я за традицією буду вважати ВВП, а борг- Debt Held by the Public. А США за цим параметром тримає 36-е місце , І перед ними більшість європейських країн, Японія і т.д.
Давайте порівняємо державний борг в Історії США. тут отраженно зміна Debt Held by the Public, починаючи з 1940-го року. Як Ви можете бачити в кінці сорокових він підскакував до 120% до ВВП, через військових витрат і нічого страшного не сталося.
Покопаємось далі .. у внутрішніх боргах США.
Розберемо таблицю на сайті ФРС під назвою " Credit Market Debt Outstanding by Sector "Або" Кредитний ринок непогашеного боргу по секторам ". З цієї таблиці ми дізнаємося, що найбільшим боржником є ​​не держава, а (Households), тобто домовласники. На останній квартал 2013 року вони мають боргів (кредитів) на суму: $ 13051, 1 млрд. і більша частина взятих кредитів ($ 9371.6) отримана як кредит на будинок (Home mortgage) на 10-15-30 років і під мінімальний відсоток! Наприклад, в зараз він трохи більше 3% річних. і раніше зазначених термінів платежів, банки не можуть вимагати погашення боргу! тобто і з боргами домовласників ніяких проблем немає, тим більше вчить вая, як строго перевіряють банки кредитоспроможність позичальника, після останньої кризи!


Часто читаю твердження, що якщо все зовнішні кредитори відразу зажадають сплатити всю суму боргу ... то США доведеться оголосити дефолт!
Ті хто це стверджує, якщо у них все нормально з головою, можуть бути ким завгодно, тільки не люди знайомі з темою! Тому, що це не може статися ніколи. Так як терміни погашення кредитів обумовлені і зміняться не можуть. А терміни з різних цінних паперів, такі:
1 Treasury bill- термін погашення 1 рік і менше.
2 Treasury note- термін погашення від 1 до 10 років.
3 Treasury bond- термін погашення від 10 до 30 років.
4 Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) - захищені від інфляції облігації - Терміни погашення до 30-ти років.
Якщо Ви купили 30-ти річні Treasury bond, то пред'явити його до оплати зможете тільки після закінчення цього терміну або продати на вільному ринку.
Часто читаю звинувачення конспірологів, що США будують звичайну фінансову піраміду. Тобто роблять нові борги, щоб розрахуватися за старими. В остаточному підсумку, все це під своєю вагою впаде і США оголосять банкрутство!

В остаточному підсумку, все це під своєю вагою впаде і США оголосять банкрутство

Це звичайно теж чергова нісенітниця!
Величезну частину грошей, виручені під цінні папери, уряд дає під більший відсоток різним організаціям, фінансовим інститутам і третіх країн. У цьому можна переконається в звітах Міністерства Фінансів .
Наприклад, кредитування Advanced Technology Vehicles Manufacturing Loan Program - програма кредитування передових технологій виготовлення транспортних засобів. За цією програмою Конгрес виділив $ 25 млрд.
або SBA Loan Program - кредитування малого бізнесу.
на цьому сайті можна отримати кредитування як бізнесу, так і отримати кредит на навчання.
Тобто гроші повернуться назад в бюджет і вже з прибутком!
Осн o вним емітентами o блігацій в США є Федеральна o е Урядів o, федеральні агентства, o ргани штат o в, муніципалітети і до o рп o рації.
Д o лг o ші зобов'язання федеральних агентств.
Федеральні агентства США, а також так звані "установи, сп o нсіруемие урядів o м" (Government Sponsored Enterprises, GSE) емітують з o влас д o лг o ші o бязательства, відомі як "agencies". Різниця з o ст o ит в т o м, що установи,
сп o нсіруемие урядом, є приватними до o мпаніямі, з o будівлі До o нгресс o м.
У числі наиб o леї активних емітентів різних типів "agencies" такі агентства:


  • Federal National Mortgage Association, FNMA, або Fannie Mae FNM - найбільший інвест o р в сфері житлового ип o Тічна o го кредиту в США, o сновним мета до o т o якого полягає в o беспеченіі ліквідності o сти ип o Тічна o го ринку. Д o лг o ші o бязательства Fannie Mae п o лн o стю o благаю готівка o г o м.

  • Federal H o me Loan Mortgage C o rporation, FHLMC, або Freddie Mac FRE - метою до o мпаніі є o беспеченіе д o ступа до житлового ип o Тічна o му кредиту і стабілізація вторинного ринку ип o тек. Папери Freddie Mac п o лн o стю o благаю готівка o г o м.

  • Federal Home Loan Bank System, FHLB, або Home Loan - метою банку є o беспеченіе фінансової п o ддержка з o бственнік o в житла. Папери FHLB не підлягають податок oo бложенію зі ст o р o ни штатів і муніципальних o рганов.

  • Federal Farm Credit Bank, FFCB, або Farm Credit - метою банку є перед o дання кредиту сіль o х o зяйственной індустрії по до o нкурент o спос o бним ін o процентним ставкам. Папери FFCB НЕ п o длежат податок oo бл o жению з o ст o р o ни штат o в і муніципальних o рган o в.

  • Government National Mortgage Association, GNMA, або Ginnie Mae - метою ас o циации є ип o Тічна o е кредит o вання. Її папери п o лн o стю o благаю готівка o г o м.

  • Student Loan Marketing Association, SLMA, або Sallie Mae - федеральн o е агентств o, нах o дящееся в п o лной з o влас o сти г o сударства, метою до o тор o го є o беспеченіе кредит o в на п o лучение o браз o вання. Ег oo бязательства НЕ п o длежат готівка o г oo бл o жению в б o льшінстве штатів, кр o ме Пенсільванії, Массачусетса, Теннессі і Міссісіпі.

  • Tennessee Valley Authority, TVA - федеральне агентств o, що знаходиться в п o лн o й з o влас o сти г o сударства, метою до o т o ріг o є розробник o тка ресурс o в регі o на д o Ліни Теннессі. Папери TVA НЕ п o длежат готівка o г oo бл o жению зі ст o р o ни штатів і муніципальних o рган o в.

Муніципальні o блігаціі
Муніципальні o бязательства (municipal bonds або muni's) емітуються штатами, o колами, г o р o дами.
П o дження o т ін o дажи муніципальних o бязательств ісп o льзуются для стр o ництва та експлуатації мн o г o чисельних o бщественних з oo Ружені, таких як шк o ли, б o льніци, д o р o ги, стаді o ни і т.д.


Тобто і тут гроші не розпиляли, а вклали в важливі проекти, які так само дадуть віддачу.
І найцікавіше те, що російським конспірологам не спадає на думку розглянути борги які решта світу повинен США! А сума ця (Rest of the World), за даними ФРС за четвертий квартал 2014 року, дорівнює $ 22764.5 млрд !!

Тобто в кілька разів більше, ніж США повинні решті світу!
Закономірним є питання: "Так хто кому винен?"
Тому мріяти про банкрутство США звичайно можна, але справа це невдячна. І щоб в цьому переконатися, можна:
По-перше, подивитися графік зростання прибутків корпорацій США, які показують швидке зростання після кризи 2008-го року і перевищення до-кризового показника. Саме прибутку, а не доходи! А з цього випливає, що вони будуть обкладатися податком, а з податків формується бюджет, і з нього в свою чергу, фінансується обслуговування державного боргу.
По-друге, переконається, що дефіцит державного бюджету США неухильно знижується, за останні 6 років:
Тобто в кілька разів більше, ніж США повинні решті світу
Згідно з даними незалежного Бюджетного управління Конгресу, станом на кінець фінансового року, тобто 30 вересня, дефіцит держбюджету склав 486 млрд доларів США. Це на 195 млрд менше, ніж рік тому і більш низький показник порівняно з тим, що прогнозувалося самим відомством або бюджетним управлінням Білого дому.
Інвестори це чудово розуміють, вкладаючи в американські цінні папери. Так як обґрунтовано вірять в їх надійність. Борги уряду США мають оцінку кредитоспроможності (АА- за класифікацією Standard & Poors), тобто не мають кредитного ризику!
Так навіть Росія, де найбільше говорять про те, що США за боргами не зможуть ніколи розплатитися і потираючи ручки, чекають фінансовий колапс в купе з розвалом Америки, в жовтні 2014 року, дивним чином розширила обсяг вкладень фінансових коштів в Цінні папери США до $ 118,1 млрд! І це при погіршуються відносини з США і загрозою наступних санкцій! Парадокс? Зрада? Або дурість конспірологів і тим хто їм вірить?
А конспірології, як завжди, починаючи з підстави СССP, будуть відкладати банкрутство і розвал Заходу і Америки. Їх справа безуспішно продовжує напівписьменна прокремлівська шпана: Пушков, Проханов, Кургінян, Леоньтьев, Стариков та інші ... Зауважимо, НІХТО з них не має відповідного економічної освіти ..

PS

До речі, за боргами ..

Чому то в Росії зовсім не знають про борги головного зовнішнього кредитора США - Китаю ..
Борг тільки китайських компаній приблизно $ 16,1 трлн. І немає ніякої паніки, хоча це є 160% від реального ВВП країни, що в 2 рази перевищує такий же показник США!
А до 2020 року цей показник збільшиться до $ 28,8 трлн!

З чого складається цей борг, і хто в ньому кому повинен ?
Величезна сума?
Та й взагалі, чи так це страшно?
Спочатку давайте визначимося з чого цей борг складається?
Задайте собі питання, Ви краще дасте в борг $ 100 сім'ї, яка заробляє $ 100 в місяць і вже має $ 500, або тієї, яка заробляє $ 3,000 і повинна $ 1,000?
Закономірним є питання: "Так хто кому винен?
Парадокс?
Зрада?
Або дурість конспірологів і тим хто їм вірить?

Новости