Державна підтримка малого та середнього бізнесу, програми, як отримати гос.поддержку

  1. Держава може підтримати будь-який бізнес?
  2. Як дізнатися, які програми діють в моєму регіоні?
  3. Яку саме допомогу можна отримати?
  4. Гранти на відкриття бізнесу
  5. Гарантійна підтримка по кредитах
  6. субсидії
  7. Знижки на лізинг
  8. Позики за зниженими ставками
  9. Кредити за спеціальними ставками
  10. Пільги на оренду
  11. навчання
  12. консультування

Тим, хто робить перші кроки в малому або середньому бізнесі, держава готова допомогти: надати податкові пільги або гарантії по кредитах, навчити основам бізнесу, проконсультувати. Словом, зробити так, щоб підприємство могло розвиватися. Для цього існують спеціальні програми державної підтримки підприємництва.

Для цього існують спеціальні програми державної підтримки підприємництва

Держава може підтримати будь-який бізнес?

Програми державної підтримки малого та середнього бізнесу спрямовані в першу чергу на галузі, пріоритетні для держави. Вам допоможуть з фінансуванням справи, яке буде корисним для вашого регіону, області або навіть конкретного міста: наприклад відкриття аптеки, розвиток рослинництва або туризму. А ось гральний, алкогольний або сигаретний бізнес підтримувати не стануть.

Є у програм і вимоги до самих підприємців: ви можете отримати підтримку, тільки якщо не порушували умов програм до цього. Наприклад, якщо вам вже видавали субсидії, але ви витратили їх на інші цілі, то можете потрапити в «чорний список» і більше на держпідтримку розраховувати не зможете.

Ще одна очевидна вимога - відповідати визначенню малого і середнього бізнесу.

Закон про розвиток малого та середнього підприємництва виділяє три категорії підприємств:

  • мікробізнес (максимум 15 співробітників в компанії і річний оборот до 120 млн рублів);

  • малий бізнес (не більш 100 чоловік в компанії і оборот до 800 млн рублів);

  • середній бізнес (не більш 250 чоловік в компанії і річний оборот до 2 млрд рублів).

При цьому деякі заходи державної підтримки підприємців можуть бути розраховані як одночасно на всі три категорії, так і тільки на одну з них, наприклад на середній бізнес.

У деяких програмах є додаткові вимоги. Для участі в них ви повинні бути, наприклад:

  • підприємцем, тобто відкривати свою першу справу.

  • молодим підприємцем. Під цей критерій підходять індивідуальні підприємці віком до 30 років включно і компанії, в яких хоча б половина статутного капіталу належить підприємцям у віці до 30 років включно.

У держпідтримки є кілька рівнів. За федеральною програмою Міністерства економічного розвитку Російської Федерації гроші видають регіонах на конкурсній основі або з урахуванням певних критеріїв. Місцева влада розподіляють ці гроші і кошти з власного бюджету за напрямками, пріоритетним саме для свого регіону. Є і спеціальні програми держпідтримки малого та середнього бізнесу, наприклад від Корпорації МСП або від Міністерства сільського господарства.

Як дізнатися, які програми діють в моєму регіоні?

Знайти список діючих програм та конкурсів на отримання грантів можна на спеціальних порталах для малого і середнього підприємництва - такий є у кожного регіону. Знайти потрібний вам можна за допомогою (розділ «Підтримка в регіонах»). На самому Федеральному порталі ви можете подивитися інформацію за діючими конкурсам.

Інформацію про програми підтримки малого та середнього бізнесу можна подивитися і на сайті міністерства економічного розвитку вашого регіону або в розділі для підприємців на сайті адміністрації міста або області. Там можуть бути не тільки документи і контакти, а й посилання на бізнес-портали та об'єднання підприємців вашого регіону.

Масу корисної інформації для підприємців, в тому числі і про програми держпідтримки, можна знайти на сайті. Тут же зібрані контакти державних та муніципальних організацій, які підтримують бізнес в цікавить вас регіоні.

Для тих, хто працює в сфері сільського господарства, буде корисний, а підприємствам науково-технічної сфери варто стежити за оновленнями на сайті.

Яку саме допомогу можна отримати?

Яку саме допомогу можна отримати

Конкретні заходи підтримки малого і середнього підприємництва теж різняться від регіону до регіону, але загальний список того, чим держава може допомогти підприємцю, виглядає так:

Гранти на відкриття бізнесу

Гранти на відкриття бізнесу можна отримати, беручи участь в спеціальних конкурсних програмах від регіональних фондів сприяння бізнесу, - знайти список діючих конкурсів можна як на Федеральному порталі малого і середнього підприємництва, так і на регіональних порталах.

Відшкодувати витрати на відкриття бізнесу можна і за допомогою програми від регіонального центру зайнятості. Через нього можна повернути гроші, які ви витратите, наприклад, на реєстрацію юридичної особи або покупку онлайн-каси. Щоб отримати таку компенсацію, майбутній підприємець повинен стати на облік до місцевого центру зайнятості населення і подати заяву на підтримку до того, як зареєструє ІП або ТОВ.

Врахуйте, що гранти - це цільове фінансування. Тобто витратити видані гроші можна тільки на цілі, зазначені в умовах видачі. Якщо ви витратите грант на щось інше, вас змусять повернути гроші і можуть додати в «чорний список» - виключити з числа кандидатів на отримання держпідтримки в подальшому.

Гарантійна підтримка по кредитах

Якщо вам потрібен кредит на відкриття або розвиток бізнесу, ви можете піти в банк, де видають кредити за підтримки регіональних гарантійних організацій. Детальніше про це читайте в нашій статті « Як малому бізнесу отримати кредит під державну гарантію ».

субсидії

Субсидії - це гроші, які федеральні, регіональні або місцеві влади на конкурсній основі виділяють на покупку устаткування, сировини або навіть чогось нематеріального, наприклад патенту. Це теж цільове фінансування, яке не можна витратити не за призначенням. Розмір субсидій залежить від регіону і конкретної програми держпідтримки - знайти необхідну інформацію з цього виду підтримки ви можете на порталі для малого і середнього підприємництва вашого регіону.

Знижки на лізинг

Цей вид підтримки працює так: частина відсотків, які ви повинні лізингової компанії, вам допомагають відшкодувати регіональні влади. Дізнатися, чи є така можливість, ви можете на регіональному порталі або в спеціальних фондах сприяння підприємництву вашого регіону.

Детальніше про те, чим лізинг може бути корисний підприємцю, читайте в статті « Що таке лізинг ».

Позики за зниженими ставками

Отримати таку позику можна в МФО підприємницького фінансування, які працюють за програмами державної підтримки. Умови в них вигідніше, ніж в звичайних комерційних організаціях. Детальніше про те, чим МФО корисні для бізнесу, читайте в нашій статті .

Кредити за спеціальними ставками

Які критерії у цієї програми і як отримати такий кредит, читайте в нашій статті « Як отримати пільговий кредит для малого бізнесу ».

Пільги на оренду

Більшою мірою це стосується оренди землі для фермерів, але є програми, за якими можна зняти і приміщення для бізнесу на більш вигідних умовах, ніж у приватних компаній. Підібрати нерухомість для бізнесу ви можете за допомогою, а знайти інформацію про пільги можна на сайті Міністерства економічного розвитку вашого регіону.

навчання

Безкоштовні курси, тренінги, семінари та конференції, на яких експерти відповідають на питання підприємців і розповідають про бізнес-плануванні, податки, страхових відрахуваннях, маркетингу та багато іншого, є у Корпорації МСП - докладніше дізнатися про них можна на сайті корпорації в.

Банк Росії періодично проводить навчальні онлайн-марафони для малого бізнесу. На сайті «» можна подивитися записи вебінарів.

Навчанням займаються і регіональні фонди підтримки малого бізнесу.

консультування

Підприємці можуть безкоштовно проконсультуватися з професійними бухгалтерами, юристами, економістами та кадровими працівниками в центрах зайнятості населення або в фондах підтримки малого і середнього бізнесу.

Якщо ви вибрали один з видів держпідтримки, то це не означає, що ви не можете користуватися іншими. Можна, наприклад, отримати субсидії або виграти грант і разом з цим піти вчитися або проконсультуватися у регіональному фонді підтримки малого і середнього бізнесу.

Держава може підтримати будь-який бізнес?
Як дізнатися, які програми діють в моєму регіоні?
Яку саме допомогу можна отримати?
Держава може підтримати будь-який бізнес?
Як дізнатися, які програми діють в моєму регіоні?
Яку саме допомогу можна отримати?

Новости