Держдума прийняла в першому читанні законопроект про tax free

  1. Яка вигода?
  2. Як користуватися?
  3. стимулювати турпотік
  4. Економічна вигода сумнівна
  5. Що пропонувати?

Перші магазини безмитної торгівлі можуть відкритися в Росії вже восени. Держдума в першому читанні прийняла відповідний законопроект, внесений Урядом в червні. Документом передбачається можливість компенсації фізособам, котрі є громадянами не входять в Євразійський економічний союз іноземних держав, сум ПДВ, сплаченого ними при придбанні товарів в організаціях роздрібної торгівлі, в разі вивезення зазначених товарів за межі митної території Євразійського економічного союзу.

Керівник Ростуризму Олег Сафонов раніше заявив, що система tax free сприятиме збільшенню витрат іноземців на території країни і залученню додаткового в'їзного турпотоку. Голова Уряду РФ Дмитро Медведєв зазначив, що спочатку її впровадження зажадає попередніх витрат на суму 260 мільйонів рублів. Однак в майбутньому ці витрати будуть компенсовані зростанням роздрібного товарообігу.

Яка вигода?

Tax free використовується в багатьох країнах. З 130 держав, які стягують ПДВ, близько 50 відшкодовують цей податок нерезидентам країни в разі, якщо покупки зроблені в спеціальних магазинах. Звільнення іноземців від сплати ПДВ стимулює їх здійснювати покупки, завдяки чому зростання виробництва відбувається без ризику перенасичення внутрішнього ринку. Таким чином, країна збільшує експорт, а іноземці отримують знижку з покупки в розмірі податку на додану вартість або його частини. Для повернення ПДВ потрібно довести, що ви не є громадянином або резидентом країни, в якій зробили покупку, не користувалися товаром в країні його придбання, і відвезли товар додому в період від одного до трьох місяців після покупки.

Сума повернення безпосередньо залежить від ставки ПДВ. Мінімальна ставка в Ліхтенштейні - 7,6 відсотка, максимальна в Угорщині - 27 відсотків. У більшості країн ПДВ становить від 15 до 20 відсотків.

У більшості країн ПДВ становить від 15 до 20 відсотків

У Росії діє ставка 18 відсотків для всіх об'єктів, які не належать до оподатковуваним за зниженою або нульовою ставками. Зниженим податком в 10 відсотків оподатковуються деякі продукти харчування, ряд товарів для дітей, окремі вироби медичного призначення і ліки, періодичні видання, якщо вони не належать до рекламних або еротичним. 10 відсотків ПДВ стягують при перевезенні громадян і багажу залізничним і повітряним видами транспорту по території Росії. Нульова ставка ПДВ діє для експортних товарів і послуг з транспортування вантажів за межами Росії, послуг і робіт з перевезення та постачання нафти. Перевезення пасажирів за межі Росії, надання послуг, виконання робіт і продаж послуг в космічній сфері також не обкладаються ПДВ. Чи не платять податок при продажу товарів і наданні послуг для іноземних дипломатів і міжнародних організацій і при реалізації видобутих дорогоцінних металів.

Як користуватися?

Системою можна скористатися не у всіх магазинах, а тільки там, де значиться - «Tax Free». Знижка не діє при покупці продуктів харчування, алкоголю і тютюну, книг, медикаментів, сувенірів. Існує мінімальна сума, на яку потрібно зробити покупку. Зазвичай це більше 100 євро. Наприклад, у Франції - 175 євро. У Фінляндії мінімальний поріг нижче - там відшкодують ПДВ, якщо ви купили товарів на суму від 40 євро. Можна придбати одну або кілька речей на цю суму, головне, щоб вони були оплачені одним чеком. У багатьох популярних для шопінгу країнах в торгових центрах є спеціальні відділи, де можна придбати речі в різних магазинах, але оплатити на одній касі.

Щоб оформити tax free, потрібно пред'явити закордонний паспорт або його копію, а продавець видасть вам звичайний чек і чек tax free. В останньому будуть вказані паспортні дані, адреса проживання, вартість кожної покупки і сума повернення. Самі продавці повертають ПДВ, якщо тільки мова йде про дуже велику покупку на суму в десятки тисяч євро. В інших випадках податок повертають через посередника, у якого є контракт з магазином. Ці посередники (Global Blue, Tax Refund, Premier Tax Free) візьмуть з суми повернення плату за свої послуги. Наприклад, якщо ПДВ 20 відсотків, вам повернуть 10 відсотків. Але чим більше сума покупок, тим більший відсоток вам повернуть. Лідером повернення ПДВ є компанія Global Blue, з якою співпрацюють 300 тисяч підприємств торгівлі в 51 країні. Щодня послугами цієї компанії користуються 45 тисяч покупців.

Після оформлення чеків речі не варто розпаковувати, так як їх треба буде пред'явити на митниці в магазинній упаковці, з цінниками і бирками. В аеропорту покупцеві доведеться знайти митний офіс або стійку з написом «Tax Free». Митнику треба пред'явити посадковий талон, куплені речі і чек tax free, на якому він поставить печатку. Гроші можуть повернути вже в аеропорту, або протягом трьох місяців після повернення додому піти в банк, який займається поверненням. Третій варіант - відзначити на чеку tax free галочкою пункт «повернути на карту», ​​вписати її номер, ім'я власника, розписатися і відправити в конверті за вказаною в чеку адресою. Гроші повинні прийти через один-два місяці.

Така складна процедура підходить тільки для великих покупок. Якщо ви купили на 100 євро, чи варто заради 10 євро ускладнювати собі життя? Tax free користуються люди, які часто літають за кордон. В основному це популярно серед любителів шопінгу. Якщо ви купили одяг або побутову техніку на 1000 євро і вам повертають від 100 до 200 євро, це вигідно.

стимулювати турпотік

Парламентарії підтримують введення tax free в Росії Парламентарії підтримують введення tax free в Росії. Член Комітету Ради Федерації по бюджету і фінансових ринків Ростислав Гольдштейн вважає, що система буде стимулювати розвиток туризму на Далекому Сході. «Перспективність введення tax free не викликає сумнівів, особливо в контексті розвитку туристичної галузі. Досвід країн, де система вже працює, це підтверджує », - зазначив він.

При цьому сенатор звернув увагу, що російський Далекий Схід межує з найбільш густонаселених і динамічним регіоном світу - Азіатсько-Тихоокеанським. Жителі Китаю, Кореї та Японії складають значну частину туристів на Далекому Сході і часто їздять в регіон за покупками, враховуючи вартість рубля щодо їх національних валют.

«Вважаю, що в Росії треба ввести tax free. Навіщо відставати від інших країн? »- заявила і член Комітету Держдуми з бюджету і податків Віра Ганзя . Сама вона користувалася поверненням ПДВ, коли подорожувала в інших країнах. Вона вважає, що російські виробники можуть отримати вигоду від tax free, роблячи ставку на продаж національних російських товарів - від одягу до сувенірів.

«У наступному році у нас чемпіонат світу з футболу, напевно приїде багато вболівальників. Зрозуміло, вони зроблять якісь покупки і чекатимуть, що повернуть частину витрачених грошей, так що система tax free буде дуже до речі », - упевнений глава Комітету Держдуми з економічної політики, промисловості, інноваційного розвитку і підприємництва Сергій Жигарев . Депутат вважає, що ця система підвищить товарообіг і дасть стимул для розвитку туризму. При цьому сам він не раз користувався tax free за кордоном. «Можна повернути гроші в аеропорту або прямо в магазині в місті і знову пустити їх в оборот. Ця система допомагає туристам », - поділився парламентарій.

Заступник голови Комітету Держдуми з фізичної культури, спорту, туризму і у справах молоді, єдинорос Сергій Кривоносов вважає, що tax free приживеться в нашій країні, так само, як і в інших країнах, де вона стала «невід'ємною частиною міжнародних стандартів гостинності». «З урахуванням нинішнього курсу рубля введення цієї системи буде сприяти підвищенню туристичної привабливості Росії, збільшення турпотоків і споживчих витрат іноземних туристів, а значить, і збільшення доходів від туризму до бюджетів», - упевнений депутат.

Економічна вигода сумнівна

260 млн рублів буде потрібно для впровадження системи tax free в нашій країні

Tax free діє в більшості економічно розвинених країн. Це головний аргумент прихильників введення цієї системи в Росії. Але експерти сумніваються в тому, наскільки економічно вигідний буде подібний крок. Віце-президент Національного інституту системних досліджень проблем підприємництва Володимир буїв нагадав, що раніше обговорювалося питання проведення експерименту tax free в трьох містах - Москві, Санкт-Петербурзі і Новгороді. Він підкреслив, що неможливо точно визначити ємність ринку товарів, які закуповують в Росії іноземні приватні особи. «Ніхто точно не знає, скільки вони купують товарів і скільки вивозять, - заявив експерт. - Прийшов чоловік в магазин, щось купив - хто знає, іноземець він чи ні. Мінфін оцінював річний повернення ПДВ на суму близько 150-200 мільйонів рублів. Виходить, обсяг покупок іноземцями досить серйозний ».

Приверне чи tax free нових покупців - спірне питання. Швидше, більшість туристів приваблюють сезонні знижки в магазинах.

Може статися й так, що обслуговування системи обійдеться дорожче можливої ​​вигоди. «Ми можемо витратити більше, ніж будемо отримувати», - сказав Володимир буїв. Він пояснив, що бюджетні гроші доведеться витрачати на впровадження tax free в митній сфері - це і навчання, і створення нових робочих місць, закупівля нового обладнання. Ще одне питання - які магазини будуть входити в систему. Раніше передбачалося, що список магазинів tax free становитиме Мінпромторг. «Але, швидше за все, Мінпромторг затвердить якісь великі організації, а малий бізнес залишиться не при справах», - вважає він.

Що пропонувати?

Щоб отримувати прибуток від використання tax free, Росія повинна стати однією з провідних країн для шопінгу. Голова Комітету Держдуми з регіональної політики та проблем Півночі і Далекого Сходу Микола Харитонов вважає, що результати експерименту будуть залежати від власних зусиль.

«Питання в тому, наскільки істотним буде внесок в економіку, - сказав він. - Що стосується продовольства, Росія вже може суперничати з іншими країнами ». Щодо легкої промисловості у депутата теж оптимістичний погляд. «Пам'ятаю час, коли нічого в Росію не завозили. У 70-ті роки все було своє, так що все залежить від нашого бажання, по крайней мере, в легкій промисловості », - згадав Микола Харитонов в розмові з кореспондентом видання.

А поки Росія сильно відстає від провідних країн світового шопінгу, таких як Італія або Франція, куди їдуть за покупками мільйони туристів. лідер ЛДПР Володимир Жириновський недавно відвідав російські фабрики легкої промисловості і прийшов до висновку, що російським виробникам є до чого прагнути. Російська взуття йому не сподобалася, а в магазині при швейній фабриці він купив два костюма і краватки. На взуттєвій фабриці Володимир Жириновський насамперед відправився в цеху, де ознайомився з процесом виробництва і спробував себе в ролі комплектувальника. Але в магазині його чекав неприємний сюрприз.

«Стовідсоткова шкіра є?» - запитав він і отримав негативну відповідь. Лідер ЛДПР вважає за краще взуття на шкіряній підошві, а російська фабрика виробляє тільки на гумовій. Ще одна заковика - у нього виявився 46-й розмір взуття. Йому сподобалися кілька моделей, але потрібного розміру не було. Після довгих пошуків в магазині знайшли бордові мокасини, осінні черевики на товстій підошві і бежеві черевики на шнурках. Але Володимира Вольфовича ці моделі не припали до душі. Він порівнював російські черевики зі своїми, італійськими, але так і не приміряв взуття, яку йому принесли.

«Невже ми не можемо робити як в Італії? - нарікав він. Головне питання, яке виникло у лідера ЛДПР після відвідин магазину: чому у фабрики іноземне назва і чому не вказана країна виробництва? - Я б купив черевики, якщо було б написано «Зроблено в Росії» ... У підсумку Володимир Жириновський прийшов до висновку, що міністра промисловості і торгівлі потрібно знімати, тому що з імпортозаміщенням він не справляється і російські виробники поки що не можуть запропонувати гідну альтернативу іноземним товарам.

Ось і виходить - без зборів ...

Яка вигода?
Як користуватися?
Яка вигода?
Як користуватися?
Якщо ви купили на 100 євро, чи варто заради 10 євро ускладнювати собі життя?
Навіщо відставати від інших країн?
Що пропонувати?
«Стовідсоткова шкіра є?
«Невже ми не можемо робити як в Італії?
Головне питання, яке виникло у лідера ЛДПР після відвідин магазину: чому у фабрики іноземне назва і чому не вказана країна виробництва?

Новости