Die Welt: курс рубля і Україна обходяться Газпрому в мільярди

У 2014 році прибуток "Газпрому" впала на цілих 86% / УНІАН

У статті Едуарда Штайнера під назвою «Курс рубля і Україна обходяться Газпрому в мільярди», опублікованій на сайті газети Die Welt пишеться про те, що якщо все ще потрібні докази того, як погано йдуть справи в російській економіці, енергетичний гігант «Газпром» їх надає. У минулому році прибуток найбільшої в світі газової компанії впала на цілих 86%. В результаті профіцит склав всього 159 млрд рублів (2,8 млрд євро).

На баланс 2014 року вплинув зовсім не конфлікт з найбільш прибутковим ринком збуту Газпрому - Європою. Хоча продажу Газпрому в Європі впали на 8,5% до 159, 4 млрд кубічних метрів - але причиною зниження стала тепла погода. Газпром залишається найбільшим постачальником континенту.

Продажі концерну через більш високі ціни навіть виросли на чотири відсотки до 1,7 трильйона рублів. Розрахунки прибутку Газпрому перекреслили два інших фактори: по-перше, різке зниження вартості рубля в минулому році, через що втрати склали 925,8 мільярда рублів. По-друге, конфлікт з Україною обійшовся в 34 млрд рублів.

Після приходу до влади прозахідного уряду в Києві на початку 2014 року, Газпром скасував надаються до сих пір знижки на поставки газу в сусідню країну. Оскільки Україна відмовилася виплачувати борг, що накопичився Газпрому, суперечка загострилася і призвела до зупинки поставок з боку росіян.

Гнів через реверсних поставок

Тільки за посередництва ЄС, який боявся теж постраждати через конфлікт, в кінці минулого року було вирішено тимчасово відновити поставки. Навіть якщо постійне врегулювання ще належить: з тих пір, Україна платить регулярно. І Росія знову надає певну знижку.

Допомогло цьому, звичайно, також те, що Україна з минулого року набагато істотніше забезпечена газом, за допомогою так званих реверсних поставок з Заходу. При цьому європейські енергетичні компанії в ЄС повертають природний газ назад на Схід, в Україні.

Газпром марно люто протестував через втрату прибутку в кілька мільярдів. Зрештою, Газпром сам змусив ринкову економіку вдатися до такого методу в Україні, сказав Саймон Пірані з Оксфордського інституту енергетичних досліджень, в розмові з «Die Welt».

REUTERS

Конфлікти з Європою і Україною часто втрачають той факт, що основною проблемою Газпрому є внутрішній ринок, де ціни на газ штучно утримуються на низькому рівні і становлять лише чверть європейської ціни. У минулому році Газпрому довелося вивести на ринок 232,4 млрд кубометрів газу за низькими цінами.

Загроза низьких цін в Європі

Проте, конфлікт з Україною і Заходом залишається висіти дамокловим мечем над концерном. Ослаблення напруженості немає і в помині. Ситуація, ймовірно, погіршиться з 2015 до 2016 року. У наступному році Міжнародний арбітражний суд в Стокгольмі прийме рішення за клопотанням України про відкриті боргах за постачання газу в країну і про газовий контракт 2009 року, який Україна вважає несправедливим.

Що стосується Європи, то Росія справді хоче збільшити експорт в 2015 році на 15 відсотків, як заявив Новак. Але через прив'язку цін на нафту до ціни російського газу, яка враховує ціни на нафту за шість-дев'ять місяців, в цьому році ціни будуть низькими.

Крім того, ЄС офіційно звинувачує Газпром у зловживанні домінуючим становищем в восьми країнах Східної Європи і загрожує мільярдними штрафами. Хоча звинувачення висловлені більш делікатно, ніж спочатку побоювалися росіяни. Але словесне і юридичне озброєння вказує на майбутню сутичку.

Це також пов'язано з тим, що Європа де-факто зірвала будівництво Газпромом газопроводу «Південний потік», який повинен був постачати російський природний газ в Європу по південним маршрутом. Газпром в даний час повернувся з новою пропозицією, він готується до будівництва трубопроводу-заміни на турецько-грецькому кордоні і хоче якомога швидше змусити ЄС побудувати сполучний трубопровід для подальших поставок в ЄС.

Нова модель диверсифікації

В кінці 2019 року Газпром хоче повністю зупинити транзит через Україну, що зовсім не подобається клієнтам в ЄС. Розкол у відносинах між Європою і Газпромом, звичайно, ще більш фундаментальний і має більш серйозні наслідки, ніж цей окремий аспект. Про що йде мова, пояснив Євросоюзу генеральний директор Газпрому Олексій Міллер в середині квітня під час свого виступу в Берліні. Стара багаторічна модель взаємозалежності зжила себе, сказав він.

REUTERS

Але нова модель багаторівневої диверсифікації менш надійна, в тому, що стосується енергетичної безпеки. Це також означає, що Газпром побоюється, що ЄС буде укладати все менше і менше довгострокових контрактів. І, отже, необхідні виробничі можливості вже не так легко буде розрахувати.

Перехід на східно-азіатський і китайський ринок, яким загрожує Газпром, є слабкою втіхою. Китай веде переговори набагато складніше, ніж Європа, зізналися керівники Газпрому за закритими дверима. Костянтин Симонов, керівник Російського фонду національної енергетичної безпеки, відповів на питання про Китай, як бажаного партнера: «Ви в Європі штовхаєте нас в руки китайців».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости