Ділова комунікація з керівником

  1. Ділові комунікації: основи та принципи
  2. Ділове спілкування з керівником: все геніальне просто
  3. Правило 1:
  4. Правило 2:
  5. Комунікація в діловому спілкуванні: у разі помилки зв'язку
  6. Ділове спілкування підлеглий - керівник: труднощі комунікації
  7. «Деспот»
  8. «Патріарх»
  9. «Демократ»
  10. «Одинак»
  11. Корисні статті та матеріали:

Неправильно побудовані принципи комунікації в колективі можуть призвести до низької ефективності роботи організації в цілому. Недотримання ділової етики, внутрішні конфлікти неодмінно вплинуть на зовнішні процеси і негативно позначаться на діяльності компанії. Якщо немає чіткого регламенту в комунікативній взаємодії, досягти рівноваги дуже важко. Розглянемо, які правила ділової комунікації слід дотримуватися при спілкуванні з керівництвом.

У компаніях часто можна зустріти ситуацію, коли підлеглий і керівник спілкуються на «різних мовах», не чують і не слухають один одного. Звідси - нерозуміння, неувага, образи підлеглого і хаотичний обмін інформацією, що не несе ніякої цінності. Кожен бачить світ по-різному, тому в будь-якій компанії повинна дотримуватися етика ділового спілкування, негласно регламентована або офіційно прописана в документах організації.

Перший проект по створенню колосального літального апарату Боїнг-777 був провалений через відсутність комунікації між розробниками, конструкторами і фахівцями, які брали участь в будівництві. Величезні фінансові збитки і невдалий початковий досвід привели до того, що керівництво переглянуло систему комунікації і сформувало сотні міжфункціональних груп, в числі яких перебували представники різних спеціальностей і рангів. Групи взаємодіяли між собою і опрацьовували кожен виробничий процес, тим самим підвищуючи ефективність проекту. В результаті команда змогла представити наймасштабнішу роботу року в області авіації, отримати чимало престижних премій, а Боїнг-777 очолив список найбільших пасажирських літаків світу з абсолютним рекордом дальності перельоту.

Ділові комунікації: основи та принципи

Виділяють три види ділового спілкування, кожен з яких має певну ієрархію і існує всередині кожної компанії:

  • зверху вниз (управлінець - підлеглий);
  • від низу до верху (підлеглий - керівник);
  • горизонтальний вид спілкування (комунікації між колегами).

Комунікації в будь-якому з цих видів засновані на базових принципах ділової етики, таких як коректність, дотримання субординації, поваги до працівників. Повинні бути регламентовані ділові переговори в телефонному режимі, суворо дотримуватися норми ділового листування. Неетично говорити з співробітниками на теми особистого характеру або здавати дискримінують питання.
До основних принципів ділового спілкування, які відповідають за нормальний перебіг його процесів, відносять:

  • Цілеспрямованість. Ділове спілкування має нести інформаційне навантаження і переслідувати конкретні цілі.
  • Міжособистісні. Незважаючи на строго ділову форму комунікацій в колективі, спілкування всередині компанії має мати певний міжособистісний радикал. Під час обговорення ділових питань важливі взаємини колег, позитивне розташування один до одного і взаємоповага.
  • Безперервність. У процесі ділового спілкування ми встановлюємо з опонентом безперервний контакт, обмінюючись один з одним поведінковими повідомленнями у вербальній і невербальної формах.
  • Багатовимірність. Ділове спілкування спрямоване не тільки на обмін інформацією, а й на регулювання взаємовідносин між опонентами.

Сьогодні багатьма експертами відзначені істотні зміни в сучасному діловому спілкуванні, що стосуються його якості та змісту. Значно посилено значення ролі спілкування між діловими співрозмовниками, особливо в сфері послуг. До того ж, активне застосування електронних засобів комунікації призвело до зниження пріоритету реального спілкування. Сучасній людині, якщо це дозволяють обставини, немає необхідності перетинати океан для особистої зустрічі з партнером. Її можна запланувати в режимі онлайн і провести із застосуванням сучасних технологій і гаджетів.

Ділове спілкування з керівником: все геніальне просто

У своїй книзі «Соціальна технологія в питаннях і відповідях» Володимир Тарасов виділяє правила, яких потрібно дотримуватися підлеглому при взаємодії з керівництвом:

Правило 1:

Керівник ставить підлеглому завдання. Співробітникові потрібно вирішувати не те завдання, яке поставив управлінець, а то, що він хотів би бачити вирішеною. Підлеглому важливо зрозуміти, що хоче керівник насправді. Якщо він зуміє це зробити, не доведеться потім виправдовуватися: «А ви мені так сказали ...» Такого підлеглого можна назвати розумним, він розуміє керівника, їм легко управляти. Співробітник повинен засвоїти важливу аксіому: час управлінця цінніше, ніж час підлеглого. І чим менший період часу глава компанії витрачає на управління співробітником, тим вище він оцінить його роботу.

Правило 2:

Важлива скромність співробітника, особливо, якщо він на хорошому рахунку у керівництва або підтримує з ним дружні стосунки. Не можна підкреслювати розташування керівника або особливий зв'язок в присутності сторонніх, щоб не ставити людину в незручне становище. Важливо вміння переключатися з однієї ролі в іншу.

Комунікація в діловому спілкуванні: у разі помилки зв'язку

Будь-якому співробітникові важливо дотримуватися правила ділового спілкування з керівництвом. Виділяють наступні помилки взаємодії в ланцюжку підлеглий - керівник:

  • спроби підлеглого управляти рішеннями управлінця;
  • нав'язування керівнику своєї точки зору;
  • ведення діалогу категоричним тоном, постійне заперечення або навпаки, постійне угоду з думкою керівництва (дотримуйтеся «золотої середини»);
  • перекладання відповідальності; рішення робочих питань «через голову» управлінця, звернення відразу до вищестоящого керівництва (це допустимо тільки в екстрених випадках);
  • обман, надання невірних, перекручених фактів.

Розглянемо таку ситуацію. Співробітник в розмові з керівником пропонує виплатити премію відділу, де він працює, за відмінно зроблений проект. Працівник думає, що це питання відноситься до категорії «само собою зрозуміле». Але керівник не розуміє «геніальності» цієї ідеї і не бачить потреби виплачувати додаткові бонуси. Керівник компанії не схвалює пропозицію підлеглого: він не знаходить причин для виплати преміальних і не збирається йти на поводу у цього «нахабного співробітника».

Що зроблено не так? Щоб запропонувати якусь ідею, необхідно бачити її з позиції управлінця. Співробітникові необхідно було вказати керівнику на цінність виконаної роботи, згадати важливість виплати і її вплив на продуктивність організації в майбутньому. В цьому випадку премія була б виплачена, а завдання розцінена як результативне організаційне рішення глави компанії.

Ділове спілкування підлеглий - керівник: труднощі комунікації

Як кажуть, «вовків боятися - в ліс не ходити». Навіть якщо вам не пощастило з начальством, і спілкування керівника з підлеглими нагадує грім і блискавку в літній день, вихід є. До кожного типу керівника є підхід. Який саме? Давайте розберемо найважчі типажі.

«Деспот»

Заслужити прихильність такого управлінця дуже важко. У спілкуванні з «деспотом» потрібно використовувати ділову аргументацію і демонструвати спокій, не реагуючи на підвищений тон керівника. Здобути прихильність «деспота» дуже важко, але можна. Його вразить чудовий рівень вашої роботи і відмінні результати, зіставні з його завищеними критеріями роботи. У пріоритеті - дотримання субординації і мінімум ініціативи.

«Патріарх»

Зациклений на власній важливості і перевазі. Щоб досягти гармонії в діловому спілкуванні, підпорядкованому необхідно грати роль вдячного учня, який всьому навчився саме завдяки допомозі кращого і незамінного керівника - вчителя і наставника. Тому робочі ідеї варто підносити «патріарху» як логічне продовження його стратегій і консультуватися з ним з будь-якого приводу.

«Демократ»

Ненавидить інтриги, ухилення від робочих обов'язків. Щоб заслужити його увагу, необхідно проявляти активність, ініціативу, працювати з ним «рука в руку». У спілкуванні показуйте ділову хватку, висувайте нестандартні рішення і цікаві пропозиції, особливо на колективних нарадах і корпоративних зборах.

«Одинак»

Дотримується абсолютну дистанцію з підлеглими. Заслужити його прихильність можна стриманим спілкуванням, підтриманням суворої корпоративної етики і холоднокровністю в рішенні будь-яких питань. Ідеї ​​та пропозиції повинні бути детально продумані і спрямовані строго в письмовій формі.

Хороші відносини з керівником будь-якого типу залежать від того, наскільки професійно і точно ви виконуєте свої прямі робочі обов'язки і дотримуєтеся ділову етику в спілкуванні.
Історично склалося так, що в Росії до керівника ставилися, як до «пана». Він міг і покарати, і пожурити, і похвалити, і захистити. Але цей формат управління йде з сучасних компаній. Позиціонування керівника в такому образі позбавляє підлеглих відповідальності за прийняті рішення. Сьогодні динамічно розвивається необхідні співробітники, які не будуть сліпо підкорятися виконанню наказів «згори». Співробітник «нового покоління» повинен вносити максимум в розвиток компанії, вміти взаємодіяти як «по вертикалі», так і «по горизонталі» і демонструвати багатий внутрішній потенціал.

Корисні статті та матеріали:

Поділитися в соціальних мережах:

Що зроблено не так?
Який саме?

Новости