Діонея або венерина мухоловка в домашніх умовах

Цінителі екзотики часто набувають дивовижні і оригінальні комахоїдні кімнатні рослини. Незвичайні листя має Діонея або венерина мухоловка, вони закінчуються зеленими капканами, схожими на роззявлену пащу з гострими зубами, якими буквально ловить комах. Кожен довгастий лист Діон, зростаючий від кореня, закінчується двома напівкруглими пластинами, з довгими гострими зубцями по краю, а всередині вони покриті щетинистий волосками і виливають ароматний нектар, що притягає комах. Пластини з'єднані рухомий жилкою, коли комаха, наприклад муха, сідає всередину пастки і стосується волосків, пластинки за частку секунди змикаються, замикаючи зубцями свою жертву. Після цього всередині пастки залози починають виробляти роз'їдає рідина і рослина вбирає необхідні речовини від розкладається комахи. Переваривши комаха, через деякий час пастка рослини відкривається, щоб зловити нову здобич.

Діонея або венерина мухоловка,

Комахоїдна рослина венерина мухоловка володіє дивовижною реакцією, пастки реагують на будь-який дотик діти і дорослі люблять гратися з листям, змушуючи пастки закриватися. Однак зелені капкани можуть спрацювати лише кілька разів. У природі комахоїдна рослина Діонея зростає в болотистих місцях Північної Америки, так як торф'яна грунт бідна живильними речовинами, ці рослини пристосувалися ловити комах і, переробляючи їх, отримувати харчування, в основному азот для зростання.

Dionaea muscipula є єдиним видом в роду і відноситься до сімейства росянкових. Це невелика рослина заввишки не перевищує 12 см і вміститься в невеликому горщику. Прикореневі листя з пастками на кінцях влітку піднімаються вгору, а взимку в стані спокою згинаються і розташовуються ближче до грунту. Цвіте Діонея навесні або влітку, викидаючи довгий цветонос з білими квітками на верхівці. Щоб рослина не витрачала сили, цветонос зазвичай видаляють.

Щоб рослина не витрачала сили, цветонос зазвичай видаляють

Венерина мухоловка ніжне рослина, зміст цього комахоїдного рослини в домашніх умовах має бути максимально схожим на природне місце існування. Багато хто вважає, що вирощувати Діон в квартирі не можливо, але це не так, дотримуючись правил догляду за цією рослиною, воно багато років буде ловити мух в вашому домі.

Венерина мухоловка НЕ примхливе кімнатна рослина, але вимогливе. Догляд за комахоїдним рослиною багато в чому відрізняється від догляду за звичайними кімнатними квітами, уважно вивчіть інформацію про вирощування Діон в домашніх умовах.

Освітлення для венериної мухоловки має бути розсіяним, без прямих сонячних променів. Можна поставити Діон в півтінь. Невелика кількість сонячних променів в ранкові та вечірні години рослині не зашкодять, але від жаркого полуденного сонця потрібен захист.

За ростом листя ви можете визначити, чи достатньо освітлення отримує венерина мухоловка. Якщо листя будуть рости вузькими і довгими, то світла їм вистачає. Якщо пластинки будуть короткими і рости вшир, намагаючись збільшити площу для потрапляння світла, а пастки будуть дрібними, то рослина краще переставити на більш світле місце.

Не бійтеся виносити венерину мухоловку на вулицю або балкон. Свіже повітря піде на користь здоров'ю цього комахоїдного рослини, а також воно буде мати можливість отримувати харчування, заманюючи в свої капкани мух, мошок і інших дрібних комах.

Багато хто вважає, що ці хижі рослини неженки, яким необхідні тепличні умови, розміщують їх у акваріумі, де підтримується висока вологість і температура. Однак ця рослина в таких умовах незабаром гине, так як їм потрібен приплив свіжого повітря. Ця рослина буде нормально рости при низькій вологості в кімнатних умовах.

Ця рослина буде нормально рости при низькій вологості в кімнатних умовах

Температура змісту влітку повинна бути в межах + 20 ... + 30 градусів, спеку ця рослина переносить добре. Взимку Діонея переходить в стан спокою, її листя схиляються до землі. В цей час рослини необхідно прохолодне зміст при температурі від 0 до +10 градусів. Тому на зимові місяці венерину мухоловку переставляю ближче до скла, відгородивши рослина від спекотної кімнати перегородкою. Можна помістити Діон в холодильник. Саме тепла зимівля в домашніх умовах губить це екзотичне комахоїдна рослина. У природі Діонея може переносити невеликі заморозки. За зиму венерина мухоловка може втратити більшість листя, це не страшно, головне щоб збереглася центральна частина рослини у вигляді цибулини в землі. Висохлі листя венериної мухоловки видаляйте, на початку весни рослина пересадите в новий субстрат і поверніть на тепле світле місце.

Поливати венерину мухоловку в період зростання навесні і влітку необхідно регулярно, щоб субстрат був завжди вологий. Поливають рослину через піддон, надлишок води з нього видаляють. Восени і взимку полив скорочують і роблять рідше, щоб поверхня субстрату в горщику встигала висихати.

Для поливу венериної мухоловки потрібно використовувати тільки очищену дистильовану воду.

Підживлення цього комахоїдного рослині будь-якими добривами для кімнатних рослин заборонені. Рослина має самостійно отримувати харчування, ловлячи комах влітку, але ви можете йому допомогти, поміщаючи всередину пасток невеликих, ще живих комах.

Пересажіват ь венерину мухоловку потрібно щорічно навесні. Для посадки рослини використовуйте верхової чистий торф, змішавши його в перлитом в співвідношенні 2: 1. Горщик для вирощування венериної мухоловки горщик не повинен бути більшим, точно відповідати розміру кореневої системи. Дренаж не потрібен, але отвори в дні горщика зробити потрібно обов'язково.

Розмножується венерина мухоловка насінням, але вони втрачають схожість через кілька діб після дозрівання, тому їх не буває в продажу. Розмножити Діон можна дітками. Коли дочірнє рослина утворює власне коріння, його відокремлюють від материнської рослини і пересаджують в окремий горщик.

Венерина мухоловка часто гине в домашніх умовах при наступних помилках у догляді - теплою зимівлі, поливу неочищеної водою, що містить багато вапняних солей, внесення добрив, неякісного субстрату і частою стимуляцією пасток.

Новости