Диспенсер для води або кулер? Який термін правильніше?

  1. Думка російської вікіпедії
  2. Пошук в англомовному інтернеті
  3. Підведення підсумків
  4. інші закономірності

З кінця 80-х років в нашому житті сталося багато змін, драматичних і не дуже, сумних і хороших.

Придбати машину стало набагато простіше, ніж раніше - але поїздка на особистому автомобілі по місту займає більше часу, ніж раніше на автобусі.

Полиці магазинів ломляться від товарів - але хороші і якісні речі не стали доступнішими.

На вулицях міст виникло багато різноманітної реклами, з'явилася і зникла вулична торгівля, за нею розчинилися ринки, кіоски і ларьки, ще раніше кудись зникли звичні радянські вуличні апарати з продажу газованої води (пам'ятаєте, куди витрачалися в дитинстві монетки по 1 і 3 копійки? ), зате тепер у магазинах продаються пляшки з водою, а разом з сервісом доставки води , 19-ти літровими бутлями і помпами, спочатку в численних офісах (ще одна новинка часу), а тепер все частіше і на кухнях, з'явилися спеціальні пристрої для нагріву, охолодження і розливу.

Одні їх називають кулерами, інші - диспенсерами для води , Багато сайтів в інтернеті надходять ще простіше і вживають "подвійне" ім'я.

А який з цих двох термінів, кулер або диспенсер, вживати більше "правильно"?

Ми не претендуємо на науковий, академічний підхід до вирішення даного питання, не будемо перегортати товсті паперові словники (ще одне віяння часу, словники та енциклопедії теж "випали"), а постараємося знайти відповідь за допомогою інтернету, і Ви зможете перевірити ці висновки самостійно.

Думка російської вікіпедії

Кулер для води - (англ. Water cooler) - апарат для охолодження і дозування води. Може мати додаткові функції - нагрівання, газування і знезараження. Призначений для забезпечення питного режиму в громадських місцях або будинку. посилання

Окремої сторінки диспенсер для води станом на початок 2015 року, в російській версії Вікіпедії немає, але є диспенсер - (англ. Dispenser - дозатор) - пристрій для видачі чогось в певній дозі, кількості, в значеннях - дозатор, кулер для води , ... посилання

Звичайно, критики обов'язково згадають, що Вікіпедія - не авторитет, тому що в ній можна писати статті кожному, Але: ретельний пошук в російськомовному інтернеті іншого словникового визначення або пояснення різниці в цих термінах успіхів не приніс.

Виходить, кулер - охолоджує, нагріває і роздає воду, а диспенсер - дозує?
І ці два терміни, хоча і з різних сторін, говорять про одне й те ж?

А що з цього приводу готовий розповісти англомовний сектор інтернету?

Пошук в англомовному інтернеті

water cooler - a device for cooling and dispensing drinking water (пристрій для охолодження та розливу питної води) (в словнику англійської мови: www.dictionary.com)

A water cooler or water dispenser - is a device that cools and dispenses water. https://en.wikipedia.org - в англомовній вікіпедії ці два терміни прямо вважаються синонімами

Але цікаво оцінити, нехай на "око", який з цих двох термінів вживається на батьківщині кольорів і диспенсеров частіше, який з них правильніше?

Сайт компанії Oasis, фактично родоначальника цього виду побутової техніки - Oasis Coolers , Тобто кулери.

А, наприклад, сайт компанії Primo - за диспенсери.

Ми не будемо наводити інші приклади, Ви легко зможете знайти їх самі - на жаль, схоже, що в англомовному інтернеті панує точно така ж плутанина з термінологією, як і у нас. Одні називають ці апарати кулерами, інші - диспенсерами, а треті - відразу water cooler dispenser, щоб нікого не забути.

Наприклад, популярна модель Primo Bottom Load Stainless Steel Black 900130 (до речі, підозріло схожа на Aqua Work 1245S ) На сайтах УоллМарта, Е-Bay і Alibaba:

Підведення підсумків

Виходить, що ці два терміни, хоча, говорячи строго, і мають на увазі дещо різні речі, на практиці означають одне і те ж.

Таких пар слів в російській мові дуже багато, ми звикли ними користуватися і прекрасно розуміємо співрозмовника, навіть якщо самі вживаємо інший термін, наприклад:

  • машина і автомобіль
  • або
  • мобільний і стільниковий телефон

А яким терміном все-таки користуються частіше? Звернемося до сервісу статистики Яндекса wordstat.yandex.ru

За даними на початок 2015 року пошукові запити, що включають слова «кулер для води» (т. Е. І "настільний кулер для води", і "кулер для води з холодильником" і т.д., зустрічаються в середньому в 19 разів частіше , ніж аналогічні терміни з групи «диспенсер для води».

Цікаво, що в 2013 році різниця було значно менше, всього в 8-9 разів, таким чином, кулери беруть впевнену "перемогу" над диспенсерами.

Тепер ми знаємо, як "правильніше" іменувати ці апарати і, не боячись помилитися, запрошуємо Вас переглянути наш

інші закономірності

Не варто забувати, що Росія - найбільша країна в світі, вона виникла переді «від Москви до самих до окраїн», перевіримо, чи є "географічна" закономірності у вживанні цих термінів.

Найчастіше "середнього по країні" терміном кулери, виявляється, користуються жителі Центрального, Північно-Західного, Південного і Північно-Кавказького федеральних округів.

Прихильність до слова "диспенсер" відчуває Далекосхідний ФО, а безумовний лідер - Владивосток, в ньому (єдине велике місто, який ми знайшли) про кулери згадують, на думку Яндекса, рідше, ніж про диспенсери.

Приволзький, Уральський і Сибірський округу тільки підтверджують плавне наростання частоти вживання терміна "диспенсер" при русі з Заходу на Схід країни.

Таким чином, можна відзначити цікаву закономірність: у російському лексиконі кулери - більш західний, можна так висловитися, "європейський" термін, а диспенсери - навпаки, "азіатський".

Пам'ятаєте, куди витрачалися в дитинстві монетки по 1 і 3 копійки?
А який з цих двох термінів, кулер або диспенсер, вживати більше "правильно"?
Виходить, кулер - охолоджує, нагріває і роздає воду, а диспенсер - дозує?
І ці два терміни, хоча і з різних сторін, говорять про одне й те ж?
А що з цього приводу готовий розповісти англомовний сектор інтернету?

Новости