Дитяча мозаїка: особлива форма пізнання світу - читати статтю в Ігромагазіне

мозаїка   як мистецтво стало відомо людству ще в глибокій старовині мозаїка як мистецтво стало відомо людству ще в глибокій старовині. Зібрані з дрібних шматочків картини оповідали про найважливіші події в житті і являли собою яскравий зразок культури епохи. Мозаїка як вид художньої творчості розвивається і в наші дні, а картини з дрібних частин вражають уяву своєю неповторною естетикою.

Мабуть, складно знайти сучасної людини, який би не був знайомий з мозаїкою в дитинстві. І якщо раніше види дитячої мозаїки можна було перерахувати по пальцях, то зараз ми стикаємося з цим різноманіттям мозаїк для дітей, орієнтованих на самий різний вік. Популярність цієї іграшки цілком виправдана, адже за зовнішньою простотою ігрового процесу ховається цілий всесвіт: величезний і позитивний світ дитячої творчості та гармонійного розвитку.

Заняття з мозаїкою дуже добре стимулюють розвиток дрібної моторики рук, формують рухливість пальців і дають навички точних тонких рухів, що дуже важливо не тільки для підготовки руки до маніпуляції з такими предметами як ложка або вилка, ручка або олівець, а й - для розвитку мови. Відомо, що центр мовної активності безпосередньо пов'язане з ділянками, що перебувають на кінчиках пальців і долонях, так що чим швидше малюк розвине рухливість пальців, тим швидше і правильніше він зможе навчитися говорити.

Придумуючи картинку, діти спочатку формують її образ у свідомості і, тримаючи його в пам'яті, починають поступово втілювати його в реальність. Цим мозаїка відрізняється від малювання, де здебільшого дитина діє спонтанно, переносячи свої задумки на папір. Тут для того, щоб «намалювати» картинку зі шматочків, потрібно набагато більше часу, а це сприяє розвитку Придумуючи картинку, діти спочатку формують її образ у свідомості і, тримаючи його в пам'яті, починають поступово втілювати його в реальність пам'яті, образного і наочно-дієвого мислення, веде до формування цілепокладання.
Гра з мозаїкою сприяє виробленню таких важливих якостей, як терплячість і посидючість, сприяє поліпшенню концентрації і стійкості уваги.
Дитяча мозаїка стимулює розвиток уяви і творчих здібностей, закладає основи художнього смаку.
Різновиди дитячої мозаїки
Від розмаїття різних видів мозаїк у сучасних батьків, часто, розбігаються очі. Поряд зі звичними нам мозаїками на ніжці в вітринах магазинів можна побачити часом, самі екзотичні і несподівані рішення.

1. Плитка мозаїка. Вона відрізняється відносно великим розміром деталей (6-8 см) і відсутністю поля для збірки. Малюнки та орнаменти діти будуть створювати прямо на підлозі! Цей варіант можна запропонувати вже самим маленьким діткам: у віці від 1 до 2 років. Елементи такої дитячої мозаїки легко кріпляться один з одним за допомогою спеціальних виступів і поглиблень, а пофарбовані вони в насичені основні кольори: червоний, синій, жовтий і зелений. Граючи з напільного мозаїкою, дитина зможе сформувати еталони кольору, потренувати рухливість пальців. Особливий інтерес для малюків раннього віку зазвичай представляє спосіб з'єднання деталей і отримання цілого з частин, а також - вивчення кольору і форми фігурок.

2. Класична мозаїка на ніжці. Різнобарвні елементи її мають вже набагато менший розмір порівняно з напільного мозаїкою і кріпляться вони на спеціальному полі з безліччю отворів. Цей вид підійде для хлопців у віці 3-4 років. Граючи з такими наборами, діти будуть раз по раз придумувати нові сюжети, фантазувати і творити.

3. термомозаіка . Дуже цікава гра, яка з'явилася у нас відносно недавно. Принадність такої мозаїки в тому, що з неї можна зробити оригінальні дизайнерські прикраси і подарунки для друзів. Після складання малюнка його необхідно пропрасувати праскою через термобумагу, і стильний сувенір готовий! Звичайно, тут не обійтися без допомоги батьків, але включеність їх у процес творчості буде лише додатковим позитивним чинником, що сприяє гармонізації стосунків у сім'ї. Термомозаіка містить досить дрібні деталі -бусінкі, так що краще за все не пропонувати її малюкам, а от дітям 4-5 років гра принесе масу задоволення і подарує впевненість в своїх силах.

4 4. Мозаїка з м'яких полімерів . Це вже не мозаїка в традиційному розумінні, а скоріше - якийсь симбіоз мозаїки і конструктора. Принадність такої гри в тому, що збирати картинку можна у ванній, з легкістю приклеюючи змочені у воді деталі до кахельної плитки. Ця мозаїка абсолютно безпечна і її можна пропонувати малюкам, починаючи з 3 років.

5. Самоклеюча мозаїка. Тут ви не знайдете звичного поля з дірочками, а деталі являють собою дрібні частинки з самоклеющейся папером на звороті. Дитині належить відокремити їх від основи і прикріпити на поле з нанесеним на ньому контуром малюнка. Процес дуже захоплює дітей, а в його результаті виходять дуже красиві картинки.

6. магнітна мозаїка . Її елементи мають магнітну основу - їх легко кріпити на металевому поле, раз по раз створюючи різноманітні зображення. З причини того, що магнітної є вся задня поверхня частинок, грати з такою мозаїкою дуже зручно: магніти не будуть зміщуватися і вискакувати. Цей вид мозаїки найкраще підійде для хлопців 4-6 років.

7. Мозаїка-абетка. З її допомогою дитина зможе без зусиль вивчити алфавіт, отримавши при цьому багато позитивних емоцій. Фрагменти такої мозаїки - це букви, які потрібно складати між собою так, щоб вийшли слова або навіть цілі фрази. Мозаїка-абетка для дітей старшого дошкільного віку.
На сайті igromagazin.ru представлені найцікавіші та якісні мозаїки різних видів. При виборі цієї розвиваючої гри, звертайте увагу на рекомендований виробниками вік: мозаїки з дрібними деталями неприпустимо пропонувати малюкам 1-2 років. Для них найкраще вибрати підлогову мозаїку з великими частинами. Починати знайомство з мозаїками, що містять в собі дрібні деталі, можна вже з 3 років, але і в цьому випадку не забудьте провести дитині інструктаж з техніки безпеки.

Замовити і купити мозаїку >>

Новости