Дитячий стиль і гардероб

  1. Дитина - маленький дорослий
  2. Світ дитинства - особливий світ
  3. А що сьогодні?
  4. Формула дитячого стилю
  5. Яким повинен бути дитячий гардероб?

Г ОВОР про стилі стосовно до дитячого гардеробу, ми з необхідністю торкаємося теми дитячості в дитячому одязі. Здавалося б, ніякої проблеми: дитячий одяг - це те, що носять діти, і, отже, вона за визначенням має цієї самої «дитячістю». Насправді не все так просто.

При виробництві одягу людина (дорослий, звичайно) вкладає в неї цілий ряд ідей, уявлень, емоцій, вирішує конкретні завдання. Це може бути прагнення захистити тіло від холоду, спеки та ін. (Так званий функціональний підхід). Виробник може керуватися економічними міркуваннями: збути продукцію і отримати прибуток. Або на перший план можуть виступати міркування краси, статусності, епатажності. Процес виробництва може бути продуманий тільки з технічної і економічної сторони. Тоді і тканину береться дешевше, і на послуги дизайнера економлять, і орієнтуються на ходові зразки. Є й інший підхід, коли модель продумується ретельно: лінії, форми, фактури, колір і малюнок - все вивірено розкривають ідею, вдохновлявшую дизайнера-художника. Тоді на виході виходить одяг зовсім іншого рівня.

Але найцікавіше криється набагато глибше. Якими б не були мотиви виробника, він, свідомо чи ні, транслює через одяг деяке уявлення про людину (якусь систему життєвих пріоритетів, ієрархію цінностей). Тому, не залежно від того, який одяг вибирає споживач (тобто, ми з Вами) - він вибирає певне уявлення про людину. Споживач приміряє на себе якийсь образ людини. Найбільш яскраво це проявляється в тому, як ми одягаємо своїх дітей.

Дитина - маленький дорослий

Якщо відволіктися від різних нюансів, то можна сміливо стверджувати, що історія моди знає два погляди, два діаметрально протилежних ставлення до дитячим платьішко-штанців. Перший підхід рекомендує одягати дітей в точності як дорослих. Такий одяг навіть не враховувала різницю в пропорціях тіла дорослого і дитини, так само як не прагнула створити дітям комфорт в рухах.

«Дитя батькам робить вдячність покірністю і повагою»

Катерина II

Катерина II

Прагнення зробити з дитини дорослого в мініатюрі характерно не тільки для вищих верств, про що свідчить портретна і жанровий живопис.

Певним винятком тут виступає селянський одяг, тому що в ній легко рухатися, бігати, стрибати і ін. Проте, і в селянському середовищі діти одягалися точнісінько як дорослі.

Навіть хустки на головах дівчаток зав'язані як у їхніх матерів чи бабусь. Хоча, можу сказати з досвіду, на голівках маленьких дівчаток хустки не триматися більш хвилин 3-5 - потім сповзають, розтріпується волосся. Тобто, тут теж нікого не турбує наскільки одяг підходить саме фізіології дитини. Єдиною відмінністю дитячої простонародної одягу можна назвати відсутність нижньої частини комплекту у дітлахів найніжнішого віку. Однак ця відмінність виникає виключно з міркувань комфорту дорослих - менше прати.

Світ дитинства - особливий світ

Прихильники другого підходу прагнуть зробити дитячий одяг «дитячої», тобто відповідає особливостям способу життя дитини.

Прихильники другого підходу прагнуть зробити дитячий одяг «дитячої», тобто відповідає особливостям способу життя дитини

«Предмети, яким навчають дітей, повинні відповідати їхньому віку, інакше є небезпека, що в них розвинеться розумування, моднічаніе, марнославство»

І. Кант

Таке розуміння виникає в епоху Просвітництва (точніше у другій половині XVIII ст.) І відповідає заклику «назад - до природи!». Зміни приживаються повільно: і XIX, і початок XX століття ще знають дитячі корсети, задушливі комірці, тісні сурдутику та ін. Проте, дитячий одяг все впевненіше стає дитячої.

А що сьогодні?

Може скластися враження, що до початку XXI ст. виробники дитячого одягу надихаються виключно ідеями, проголошеними в епоху Просвітництва. Однак це не так. Сьогодні зустрічається чимало батьків, які хочуть бачити в своїх діток мініатюрних дорослих.


Сьогодні зустрічається чимало батьків, які хочуть бачити в своїх діток мініатюрних дорослих

І навіть так:

І навіть так:

Особливо яскраво це бажання проявляється в практиці дитячого макіяжу.


Особливо яскраво це бажання проявляється в практиці дитячого макіяжу

Виробник, звичайно, реагує швидко і на прилавках легко знайти декоративну косметику, «спеціально розроблену для ніжної дитячої шкіри». Як то кажуть: «будь-який каприз за ваші гроші» ...

Формула дитячого стилю

Наведеними вище look-ами заповнений інтернет, вони позиціонуються як власне приклади стильно одягнених дітей. Природно виникає питання: чи можна по-іншому або по-іншому буде вже не стильно?

Щоб впевнено відповісти на це питання необхідно згадати, який зміст вкладається в поняття «стиль». Як одностайно трактують різні словники і енциклопедії, під стилем в одязі слід розуміти сукупність ознак і особливостей, властивих конкретної речі. Таким чином, головне в стилі - це його індивідуальність. Звичайно, існує типологія стилів (натуральний, драматичний, класичний та ін.), Однак будь-який грамотний стиліст скаже Вам, що цей поділ вельми умовно, а в житті спостерігається нескінченне число стильових варіацій.

Тобто, якщо говорити про дитячий стилі, то необхідно розуміти, що він повинен відповідати специфіці віку. А тому не побоюся сказати, що вище представлені look-і не цілком відповідають поняттю стилю. І, знову запитаємо: чи можна інакше?

Можна і потрібно! Наприклад, ось так.


У чому принципова відмінність цих образів від наведених раніше? У них зберігається дитяча безпосередність, наївність, відкритість світу.

Яким повинен бути дитячий гардероб?

Перш за все, крій повинен бути простим, в міру вільним, але не надмірно об'ємним, що теж ускладнює рух Перш за все, крій повинен бути простим, в міру вільним, але не надмірно об'ємним, що теж ускладнює рух. Для дівчаток - це сукні та сарафани на кокетці, А-силуету або прямі. Маленькі акуратні комірці сорочок і блуз (не важливо - з гострими або закругленими куточками). Якщо комір великий, то обов'язково з м'якою, ніжною тканини. Для хлопчиків найкращий варіант брюк - напівкомбінезон. Брюки та спідниці для дітей краще на гумці, а не на жорсткому поясі із застібкою.


Довжина максі не бажана, навіть в ошатному вбранні і одязі для особливих випадків (наприклад, на весілля старшої сестри або улюбленої тітки) краще вибирати довжину трохи нижче щиколотки Довжина максі не бажана, навіть в ошатному вбранні і одязі для особливих випадків (наприклад, на весілля старшої сестри або улюбленої тітки) краще вибирати довжину трохи нижче щиколотки. Така довжина дуже проблематична на дорослих жінках і дівчатах, але дуже мило виглядає на дівчатах. Міні теж має бути дитячим, тобто короткі спіднички не повинні бути обтягують або прямими, але в складку або розкльошені.

Тканини повинні бути приємними на дотик, гігроскопічними, що пропускають повітря, влітку - холодити, а взимку зігрівати Тканини повинні бути приємними на дотик, гігроскопічними, що пропускають повітря, влітку - холодити, а взимку зігрівати.

Кольори повинні бути чисті, світлі, яскраві Кольори повинні бути чисті, світлі, яскраві.

Малюнки повинні викликати симпатію у дитини, але не «перекрикувати» дитини Малюнки повинні викликати симпатію у дитини, але не «перекрикувати» дитини.

Взуття на фізіологічному «каблучку» (широкий, висота 1-1,5 см), тобто  нема на плоскій підошві і не на підборах, не повинна бути тісною Взуття на фізіологічному «каблучку» (широкий, висота 1-1,5 см), тобто нема на плоскій підошві і не на підборах, не повинна бути тісною.

Взуття на фізіологічному «каблучку» (широкий, висота 1-1,5 см), тобто  нема на плоскій підошві і не на підборах, не повинна бути тісною

«Дайте дитинству дозріти в дітях»

Ж.Ж. Руссо

Людина має право прожити своє дитинство, виразити себе по-дитячому, награтися, натішившись, наплакатися (але тільки по-поводу м'ячика в річці) і насміятися, в повній мірі насолодитися цією безтурботною порою. І, звичайно, одяг не повинен затьмарювати цього свята. Інакше, в зрілому (іноді у-уже зрілому) віці він спробує надолужити згаяне і виглядати це буде якось так ...

За сім залишаюся щиро Ваша,
Мар'яна Єршова






ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР І ОТРИМАЙТЕ КОРИСНИЙ ПОДАРУНОК,
Допомагає тримати СЕБЕ ЗАВЖДИ У ФОРМІ!


А що сьогодні?
Природно виникає питання: чи можна по-іншому або по-іншому буде вже не стильно?
І, знову запитаємо: чи можна інакше?
У чому принципова відмінність цих образів від наведених раніше?
Яким повинен бути дитячий гардероб?

Новости