Дивіденди продовжують рости за рахунок металургії і гірничодобувної промисловості

  1. Дивіденди продовжують рости завдяки металургії і гірничодобувної промисловості
  2. Малюнок 1. Темпи приросту дивідендів нефінансових компаній сповільнюються
  3. Державі вдається збирати більше дивідендів
  4. Малюнок 2. Частка «Газпрому» і «Роснефти» в структурі дивідендів держкомпаній знизилася в 2017 році
  5. Джерела подальшого зростання дивідендів металургійних і гірничодобувних компаній практично вичерпані
  6. Малюнок 3. Ресурс зростання дивідендів металургійних і гірничодобувних компаній вичерпується
  7. Обсяг дивідендів телекомунікаційних компаній за 2016 рік не змінився
  8. Малюнок 4. Знижується рентабельність телекомунікаційних компаній здатна привести до скорочення дивідендів...
  9. Малюнок 5. Великий бізнес вдається зберігати рівні боргового навантаження і програми капітальних витрат,...
  10. Методика розрахунків
  • Обсяг дивідендів нефінансових компаній за 2016 рік збільшився на 9%, до 1465 млн рублів. Основний приріст забезпечили металургійні та гірничо-видобувні підприємства (+ 37%), в той час як нафтогазовий сектор - традиційний генератор дивідендів - скоротив виплати на 15%. Частка чистого прибутку, спрямованої на виплату дивідендів, як і в минулому році, склала 31%.
  • Дивіденди держкомпаній ростуть. За минулий рік держкомпанії розподілили 640 млрд рублів дивідендів (+ 25% до 2015 року). Середня частка дивідендів від чистого прибутку за вказаний період підвищилася з 23 до 26% (без урахування «Газпрому» і «Роснефти» - з 17 до 32%).
  • Істотне зростання дивідендів металургійних і гірничодобувних підприємств за підсумками 2016 року багато в чому обумовлений збільшенням виплат компанії «АЛРОСА». Зниження боргового навантаження і пройдений пік капітальних витрат дозволили компаніям сектора збільшити дивіденди на 37%, до 453 млрд руб. Проте це джерело зростання вичерпує себе: подальше зниження боргового навантаження малоймовірно, а відношення оголошених дивідендів до вільного грошового потоку (FCF, free cash flow) до виплати дивідендів, що перевищило по сектору 70%, обмежує їх подальше зростання.
  • Дивіденди телекомунікаційних компаній за рік збереглися на колишньому рівні і склали близько 150 млрд рублів. Надалі динаміка дивідендів буде визначатися тими вимогами до зберігання даних, які держава встановить для операторів зв'язку: виконання вимог зажадає значних капітальних витрат.

  • За підсумками 2016 роки рентабельність великого бізнесу по FCF наблизилася до нуля, у великих держкомпаній даний показник впав до -2%. У період з 2014 до 2016 року провідним корпораціям вдавалося утримувати поточний рівень боргового навантаження і капітальних витрат, але подальше зростання дивідендів здатний привести до погіршення якості крупного бізнесу.
  • Дивіденди продовжують рости завдяки металургії і гірничодобувної промисловості

    Для розрахунку сукупного обсягу дивідендів використовувалися дані 227 найбільших компаній Росії, загальний розмір виручки яких за підсумками 2016 року склав 47 трлн рублів (35% від сукупної виручки російських компаній). Вибірка збільшилася на 43 компанії в порівнянні з оглядом дивідендних виплат нефінансових компаній за підсумками 2015 року (див. Дослідження АКРА «Дивіденди зростають швидше прибутку і інвестицій» від 25 липня 2016 року).

    За підсумками 2016 року російські нефінансові компанії розподілили 1465 рублів. дивідендів, на 9% більше в порівнянні з 2015-м. Темпи приросту залишилися приблизно на тому ж рівні, що і в минулому році (за підсумками 2015 року приріст дивідендних виплат склав 8%, тоді як за 2014-й дивіденди збільшилися на 25%).

    Структура дивідендних виплат по галузях поступово змінюється. Якщо за підсумками 2015 року на виплати нафтогазового сектора припадало 50% від загального обсягу, то за підсумками минулого року частка знизилася до 40%. Нафтогазові компанії скоротили виплати на 15%, до 574 млрд руб. На тлі цього зросла частка виплат акціонерам з боку металургійних і гірничодобувних компаній (з 24 до 31%), а загальний обсяг їх дивідендних виплат підвищився на 39%, склавши 453 млн рублів.

    На третьому місці як і раніше телекомунікаційні компанії (10% в структурі всіх дивідендних виплат). Виплати сегмента збереглися на рівні минулого року (151 млрд рублів). Частки компаній, що працюють в галузях транспорту та електроенергетики, залишаючись невисокими, продемонстрували проте істотне зростання: з 2 до 7% і з 4 до 6% відповідно.

    Частка чистого прибутку, що спрямовується на виплати акціонерам, за минулий рік не змінилася і склала 31%. При цьому з 2013 року даний показник підвищився на 3 п. П.

    Малюнок 1. Темпи приросту дивідендів нефінансових компаній сповільнюються

    Джерело: розрахунки АКРА

    Державі вдається збирати більше дивідендів

    Протягом двох років державі вдається збільшувати дивідендні виплати держкомпаній. Якщо за підсумками 2015 року дивіденди зросли на 21% в порівнянні з 2014-м, то за підсумками минулого року держкомпанії розподілили серед своїх акціонерів ще на 25% більше, заплативши в цілому 640 млрд рублів дивідендів. Однак закладеного в бюджет рівня надходжень дивідендів державі досягти не вдалося. Так, на 2017 рік Мінфіном в бюджет були закладені дивідендні надходження від підприємств, що перебувають у прямій державної власності, в розмірі 483 мільярдів рублів. Якщо не враховувати в даній сумі виплати «Роснефтегаза» (для цілей нашого дослідження ми не розглядаємо «Роснефтегаз» як окрему корпорацію), а також виплати фінансових компаній і банків, то в цьому році в бюджет мало надійти близько 300 млрд рублів. Фактично ж компанії цієї вибірки розподілили дивідендів майже на 30% менше (218 млрд рублів). Зокрема, значно нижче очікуваних виявилися дивіденди «Газпрому» і «Транснефти».

    У 2017 році в структурі дивідендів держкомпаній істотно знизилася частка «Газпрому» і «Роснефти». Якщо в період 2013-2015 років частка цих компаній коливалася на рівні 60% від загального обсягу виплачених дивідендів, то за підсумками 2016- го вона зменшилася до 40%. Пояснюється це тим, що у «Газпрому» і «Роснефти» більше можливостей відстоювати свої інвестпрограми, ніж у інших держкомпаній. Проте АКРА очікує, що в найближчі роки показники зможуть повернутися до колишніх значень в зв'язку з переходом «Роснефти» на нову дивідендну політику.

    Державі поступово вдається збільшувати частку чистого прибутку держкомпаній, що розподіляється серед акціонерів. Якщо за підсумками 2015 року прибуткові держкомпанії, за оцінками АКРА, розподілили у вигляді дивідендів 23% чистого прибутку (без урахування «Газпрому» і «Роснефти» - 17%), то за минулий рік цей показник склав 26% (без урахування «Газпрому» і «Роснефти» - 32%).

    Малюнок 2. Частка «Газпрому» і «Роснефти» в структурі дивідендів держкомпаній знизилася в 2017 році

    Джерело: розрахунки АКРА

    Джерела подальшого зростання дивідендів металургійних і гірничодобувних компаній практично вичерпані

    Металургійні і гірничодобувні компанії продовжують залишатися драйверами зростання дивідендів в нефінансовому секторі. З 2013 року виплати акціонерам зросли в 3,2 рази, а за підсумками минулого року підвищилися на 39%, до 453 млрд руб.

    Істотний внесок в зростання дивідендних виплат сектора за підсумками 2016 року внесла «АЛРОСА», розподілені серед акціонерів 65,8 мільярда рублів, що більш ніж в чотири рази перевищує показник 2015 року. При цьому абсолютним лідером залишається «Норільський нікель». За підсумками минулого року компанія розподілила 141 млрд рублів дивідендів (+ 4% до 2015 року), 32% від загального розміру дивідендів російських металургійних і гірничодобувних підприємств.

    FFO (funds from operations) до виплат відсотків і податків - операційний грошовий потік до зміни оборотного капіталу, виплат відсотків і податків.

    Нарощувати дивідендні виплати металургійним компаніям дозволяють пройдений пік капітальних витрат і скорочується боргове навантаження. За підсумками 2016 года Освіта: середня по галузі відношення загального боргу до FFO до відсотків і податків склало 2,4х, знизившись з 4,0х в 2013 році. Подальше зниження боргового навантаження, за оцінками АКРА, малоймовірно.

    FCF (free cash flow) - операційний грошовий потік, скоригований на виплачені дивіденди і вироблені капітальні витрати.

    Дивіденди росли швидше FCF до виплат акціонерам (даний показник збільшився за минулий рік всього лише на 5%). Ставлення оголошених за підсумками 2016 року дивідендів до FCF до виплати дивідендів по сектору за минулий рік зросла з 54 до 71%. Частина, що залишилася FCF після виплати дивідендів повинна йти на погашення боргу, в зв'язку з цим джерела зростання дивідендів в секторі поступово вичерпуються. Збільшення FCF (і, відповідно, дивідендів) можливо тільки на тлі істотного підвищення цін на продукцію чорної і кольорової металургії. Однак АКРА оцінює ймовірність реалізації такого сценарію як невисоку і очікує, що дивідендні виплати металургійних і гірничодобувних компаній стабілізуються на рівні, близькому до поточного.

    Детальніше читайте в прогнозі АКРА «Відновлення цін на ринках сировини підтримає російську металургію» від 7 листопада 2016 року.

    Малюнок 3. Ресурс зростання дивідендів металургійних і гірничодобувних компаній вичерпується

    Джерело: розрахунки АКРА

    Обсяг дивідендів телекомунікаційних компаній за 2016 рік не змінився

    Див. Дослідження АКРА «Дивіденди зростають швидше прибутку і інвестицій» від 25 липня 2016 року.

    Сукупні обсяги виплат дивідендів телекомунікаційних компаній за 2016 рік залишилися практично на колишньому рівні (близько 150 млрд рублів). Динаміка відповідає прогнозу АКРА, викладеному в торішньому огляді дивідендних виплат нефінансових компаній.

    Необхідність постійно здійснювати капітальні витрати і знижується чиста рентабельність накладають обмеження на обсяг дивідендів телекомунікаційних компаній.

    Пакет поправок до Федерального закону «Про протидію тероризму» і до Кримінального кодексу РФ можна розглядати як додатковий фактор можливого збільшення капітальних витрат. Витрати телекомунікаційних компаній на інфраструктуру для зберігання даних можуть істотно підвищитися. Точні параметри і терміни зберігання даних до сих пір не визначені. Але навіть з урахуванням того, що частина цих витрат може бути перекладена на абонентів, а частина субсидувати державою, ми очікуємо, що капітальні витрати сектора будуть рости. В результаті боргове навантаження телекомунікаційних компаній може збільшитися.

    Можливе зростання процентних витрат, пов'язаний зі збільшенням боргового навантаження, на тлі зростання капітальних витрат здатний привести до подальшого зниження середніх по сектору чистої рентабельності і FCF. В результаті дивіденди сегмента будуть залежати від вимог до зберігання даних, які держава встановить для операторів зв'язку. Відповідно до цього ми припускаємо, що дивіденди телекомунікаційних компаній в найближчі роки знизяться.

    Малюнок 4. Знижується рентабельність телекомунікаційних компаній здатна привести до скорочення дивідендів

    Розмір кола відображає обсяг виплачених дивідендів за підсумками року.
    Джерело: розрахунки АКРА
    Подальше збільшення дивідендів можливо за рахунок скорочення інвестпрограм або зростання боргу

    Великому бізнесу, основним генератору дивідендів, все складніше збільшувати виплати акціонерам без збитку кредитною якістю. Основне обмеження пов'язане зі зниженням FCF, з яким в 2016 році зіткнулися всі великі компанії, не тільки металургійних і гірничодобувних. Рентабельність по FCF в секторі великого бізнесу в середньому знизилася за минулий рік з 5% майже до нуля. У великих держкомпаній даний показник впав з 7% до -2%.

    Незважаючи на зниження рентабельності по FCF, великим корпораціям вдається зберігати основні фінансові показники на стабільному рівні. Середнє відношення загального боргу до FFO до відсотків і податків коливається в діапазоні 2,3-2,5х. При цьому держкомпанії демонструють зростання показника: з 2,4х в 2014 році до 2,8х за підсумками 2016- го.

    І великому бізнесу в цілому, і держкомпаніям зокрема вдається зберігати витрати на інвестиційну програму на стабільному рівні. Протягом трьох останніх років ставлення капітальних витрат до виручки великих корпорацій знаходиться на рівні 15%. Аналогічний показник для держкомпаній за вказаний період коливався в межах 18-19%.

    На тлі близького до нуля FCF при відсутності будь-яких додаткових джерел зростання збільшення дивідендних виплат можливо тільки за рахунок скорочення інвестиційних програм або за рахунок нарощування боргу, що здатне привести до погіршення кредитного профілю компаній.

    Малюнок 5. Великий бізнес вдається зберігати рівні боргового навантаження і програми капітальних витрат, але рентабельність по FCF знижується

    Джерело: розрахунки АКРА

    Методика розрахунків

    Обсяг дивідендів нефінансових компанії для кожного року визначався як сума проміжних і оголошених за результатами цього року дивідендів, незважаючи на те що їх фактичні виплати відображалися в звітності наступного року. Для розрахунку загального розміру дивідендів були зібрані дані по 227 найбільшим нефінансовим компаніям різних галузей економіки, загальний розмір виручки яких за підсумками 2016 року склав 47 трлн рублів, або 35% від сукупної виручки російських компаній. За оцінками АКРА, компанії вибірки формують 95% сукупного обсягу дивідендів, розподілених усіма російськими нефінансовими компаніями, оскільки виплачувати високі дивіденди можуть дозволити собі тільки представники великого бізнесу.

    Для виключення можливості «подвійного обліку» дивідендів, виплачених материнськими і їх дочірніми компаніями, проводився повний облік дивідендів материнських структур, а виплати дочірніх компаній коректувалися до суми, що підлягає виплаті міноритарним акціонерам. Щоб коректно розрахувати агреговані фінансові показники в разі консолідації результатів однієї компанії з вибірки в фінансову звітність інший, враховувалися дані консолідованої звітності тільки компаній верхнього рівня.

Новости