Дивитися електромагнітне реле на схемі.

  1. З чого складається сучасне електромагнітне реле.
  2. Які електромагнітні реле бувають.
  3. Як позначаються електромагнітні реле на схемі.

З якою легкістю нині обходиться написання і відправлення листів друзям і родичам, та й кому завгодно, якщо скористатися наявними можливостями мережі інтернету. Раніше поштові кур'єри тільки мріяли про такий спосіб доставки важливих доручень і не могли уявити, як швидко передається повідомлення зараз.

Піших гінців з терміновим дорученням (франц Піших гінців з терміновим дорученням (франц. Estafette) замінили верховими, спеціально надісланими кур'єрами, які змінювали (relay - англ. Зміна) коней на поштових станціях і продовжували свій шлях, передаючи термінове повідомлення до зазначеного адресата.

Зараз не багато залишилося пам'ятників архітектури, які об'єднують релейні поштові станції.

У вересні 1837 року Семюел Фінлі Бриз Морзе продемонстрував роботу винайденого апарату, який зміг передати електричний сигнал по дроту довжиною близько 1000 футів (305 м). Це була гранична довжина, яку можна було використовувати для передачі, так як в ланцюзі апарату використовувалася лише одна малопотужна електрична батарея, напруга якої значно падало і електромагніту, що знаходиться на зворотному кінці лінії, не вистачало електричного струму через перешкоджає електричного опору лінії передачі .

Джозеф Генрі надав величезну допомогу Самуелю Морзе, запропонувавши використовувати винайдене Генрі в 1831 році електромагнітне пристрій - "предок" нинішнього електромагнітного реле.

За пропозицією Генрі, електричний ланцюг передавача не повинна з'єднуватися безпосередньо з приймачем, а з пристроєм з подковообразного сердечника, зробленого з м'якого заліза, з обмотаним проводом, і між полюсами магніту що б містився металевий якір.

Коли електричний ланцюг замикалася або розмикалася, через обмотку подковообразного електромагніту проходив електричний струм, створюючи навколо сердечника електромагнітне поле. Якір, який знаходився між полюсами підкови-сердечника, притягався до магніту або відходив від нього, а своїм зворотним кінцем розмикав або замикав розташовані поруч електричні контакти. Контакти, в свою чергу, управляли наступної, такої ж, схожою на попередню електричним колом. Друга ланцюг управляла третьої і так далі.

Таким чином, виходила єдиний ланцюг, що здійснює передачу електричного сигналу, що нагадує естафету (передати сигнал) і зміну ділянок (окремих ланцюгів), як зміну поштових коней (relay, англ). Одним словом буде сказано, була зібрана перша релейний дротяний зв'язок. Подібним чином, але використовуючи бездротову - радіо зв'язок, працюють мобільні телефонні мережі, телебачення, телеграф.

Ось коротка історія появи сучасного електромагнітного вимикача - реле, назва якого пов'язана з кур'єрською поштовою службою.

З чого складається сучасне електромагнітне реле.

Сучасне електромагнітне реле має основні три частини: електромагніт, якір, притягує до сердечника, і контактний перемикач, керований рухом якоря Сучасне електромагнітне реле має основні три частини: електромагніт, якір, притягує до сердечника, і контактний перемикач, керований рухом якоря.
Електромагніт є сердечник, в багатьох моделях - стрижень, з магнітного - зазвичай сталевого матеріалу з намотаним поверх котушкою з електричного дроту. Пластина, притягує до електромагніту, називається якорем, який управляє через ізольований штовхач контактами, тобто розмикає або змикає їх.

Котушка реле може харчуватися струмами малої величини, а спрацьовує якір - управляти контактами з великими в тисячі разів струмами.

Які електромагнітні реле бувають.

Електромагнітні реле діляться на дві основні групи: з нормально замкнутими контактами і з нормально роз'єднаними. Залежно від струму сигналу, що управляє, вони діляться на реле постійного і змінного струму. Далі поділяються за типом виконання, за часом спрацьовування, по навантаженню на контакти, за контрольованою величиною, а також на спеціальні види.

Як позначаються електромагнітні реле на схемі.

Основу будь-якого електромагнітного реле виконує його обмотка - котушка електричного дроту. Вона зображується прямокутником, з відведенням від довгих сторін ліній, що вказують на підключення до ланцюга, з позначенням: А1 і А2.

Символьне позначення відповідає букві (К) Символьне позначення відповідає букві (К).

  • KA - струмове реле;
  • KH - вказівний реле;
  • KK - електротеплове реле;
  • KM - контактор або магнітний пускач;
  • KT - реле часу;
  • KV - реле напруги;
  • KCC - реле команди включення;
  • KCT - реле команди відключення;
  • KL - проміжне реле.

Зображення контактів нагадує малюнок вимикачів Зображення контактів нагадує малюнок вимикачів. На кінцях контактів вказуються геометричні символи, що характеризують їх тип і функціональність. Символьне позначення відповідає порядковому позначенню електромагнітного реле в схемі, а через точку номер групи контакту цього реле. Наприклад: К1.2.

Область застосування реле досить велика: холодильники, комп'ютери, телевізори, автомобілі, праски - перераховувати можна довго і Ви в цьому самі переконаєтеся, як тільки зможете знаходити їх на схемах.

Новости