Дизайнер Анна Кіпер: як тероризм впливає на моду

Що диктує нам мода в нинішньому весняно-літньому сезоні і чим визначаються модні тенденції в цілому, "Правде.Ру" розповіла визнаний фешн- експерт , Відомий дизайнер і професор Нью-Йоркського університету моди Анна Кіпер. Що диктує нам мода в нинішньому весняно-літньому сезоні і чим визначаються модні тенденції в цілому, Правде

Анна Кіпер приїхала з Москви в Нью-Йорк в 1988 році, за 30 років роботи в модній індустрії вона стала одним з провідних фахівців в світі.

- Для кого ви створювали образи?

- Всіх перерахувати дуже складно, але основні імена, які знають ваші читачі, назву. Я придумувала образи для багатьох відомих актрис - Джейн Фонди, Ніколь Кідман, Бейонсе, Хеллі Беррі, Шерон Стоун, Дайани Кітон, Бетт Мідлер, Аліши Кіз, Наомі Уотс та Кіри Чаплін, внучки легендарного Чарлі Чапліна.

Я створювала концертні вбрання для дружини Роберта Де Ніро - Грейс. В знак подяки вона неодноразово запрошувала мене на свої виступи. А голлівудські актриси носять мої ідеї в звичайному житті і демонструють публіці під час вручення "Оскара".

- Створення одягу - це прибутковий бізнес? Мода приносить нечувані доходи?

- Щоб отримати, як ви говорите, надзвичайний дохід, по-перше, потрібно знайти свою нішу і сказати своє слово в індустрії моди. Не тільки створити неповторне "обличчя", але і спробувати дотриматися балансу між комерцією та творчістю. А це важко, тому що в світі існують монополії, такі як Кельвін Кляйн і Ральф Лорен, з якими неможливо змагатися, так як вони не перестають себе нескінченно рекламувати. Щоб ваші колекції продавалися на ринку, потрібно, щоб хтось про ваш бізнес писав, потрібно бути постійно на слуху і нагадувати публіці про себе.

У моді, як ніде в іншій області, добре використовувати елемент епатажу, тому багато дизайнерів намагаються одягати зірок шоу-бізнесу, актрис, відомих спортсменів. На мій погляд, мода сьогодні як ніколи зав'язана на популярних образах, і багато початківці дизайнери пробилися наверх тільки після того, як змогли створити одяг для медійних особистостей. Варто продемонструвати ваш наряд на церемонії вручення "Оскара" - і про вас почнуть говорити. Але зробити це дуже непросто.

Один мій знайомий дизайнер намагався розкрутитися через Мадонну, він багато років посилав співачці свої ілюстрації та наряди, і одного разу вона все-таки вийшла в світ в туалеті, зробленому по його ескізу, але ім'я молодого таланту так і залишилося невідомим.

Іноді трапляється й по-іншому: наприклад, нікому не відомий молодий модельєр Нарцисо Родрігез (Narciso Rodriguez) моментально став знаменитий, отшів весільну сукню Керолін Бессетт (Carolyn Bessette) - нареченій Джона Кеннеді-молодшого.

Але тим не менш основні прибутки дизайнери отримують не на своїх спеціалізованих лініях і колекціях (вони їм потрібні для того, щоб робити саморекламу), а на комерційному товар - духів, одеколону, ременях, взуття, сумочки, білизна, купальниках, окулярах. Кельвін Кляйн навіть випускає посуд та постільну білизну. Це називається брендингом: тобто не сама компанія Calvin Klein розробляє всі ці комерційні товари, а інші менш відомі компанії отримують право (licence) на виробництво під творчим контролем знаменитого дизайнера.

Завдяки цій моделі бізнесу з невеликих дизайнерських будинків моди перетворилися в прекрасно фінансуються гігантів індустрії і Armani, і Gucci, і Louis Vuitton. Найцікавіше, що в кінці 1990-х, коли я працювала дизайнером та ілюстратором для Calvin Klein, мені часто доводилося перетинатися на ділових зустрічах з геніальною італійкою Габріелла Форте (Gabriella Forte). Саме вона допомогла Армані і Кляйна запустити машину брендингу. Зараз вона керує схожим процесом в David Yurman.

Наприклад, дорогі ексклюзивні пальто за $ 7000 можуть продаватися лише за кілька штук в сезон, але перераховані вище комерційні вироби розійдуться мільйонними партіями.

Є інший варіант вивести свій товар на більш високий рівень: компанії із засобами, але без великого імені в сфері моди починають співпрацювати з відомими особистостями - такими як Майкл Джордан, Періс Хілтон, Вікторія Бекхем, Джессіка Сімпсон, - допомагаючи їм створити власну лінію одягу. Це теж приносить пристойні гроші.

- Багато фахівців намагаються вгадати, що саме сьогодні впливає на моду і в який бік вона продовжить розвиватися. Яка ваша думка?

- Великі компанії, які створюють тренди, рідше і рідше наймають експертів з фешн-індустрії, тепер вони звертаються до відомих соціологам, психологам, інженерам і навіть антрополога, щоб зрозуміти, як розвивається людство. Вони опитують представників різних культур, щоб отримати відомості, що буде далі з нашим світом. Потрібно бути в курсі всіх більш-менш відомих соціальних, економічних і політичних подій, щоб зрозуміти, як буде розвиватися мода в подальшому.

Зараз сама нагальна проблема - тероризм, і мені здається, що саме це вплине на моду в найближчу пару років. Страх і бажання захиститися від терору, пов'язаного з конфліктами на Близькому Сході, ймовірно, поверне моду в бік більш практичного одягу, де буде простежуватися відхід від химерності. Можливе повернення до утилітарного стилю мілітарі. Дизайнери сфокусуються на зручних, нейтральних і функціональні речі, які будуть давати відчуття захищеності, можливість уникнути трагедії, сховатися, злитися з навколишнім оточенням. Люди не хочуть носити викликають вбрання і ставати живою мішенню - мені здається, що цей мотив буде простежуватися в моді, і одяг стане нести функцію тимчасового укриття і комфорту.

Але в моді зазвичай не одна і не дві тенденції. Напевно економічний спад в Росії, в Китаї, в Америці вплине в зворотну сторону . Існує думка експертів, що мода повернеться до світу ілюзій, в якому все захочуть забутися за допомогою одягу. Швидше за все, в наш побут увійде щось фантастичне, казкове, нереальне, яке допоможе не думати про те, що відбувається в світі. Як би там не було, мода не стоїть на місці і реагує на будь-які зміни в суспільстві.

Я припускаю, що ще більше будуть затребувані багатофункціональні речі, які трансформуються з одного вироби в інше. Наприклад, рюкзак, який в момент необхідності за допомогою невеликих маніпуляцій легко може стати курткою або плащем. Під впливом цієї тенденції зазнають змін матеріали, з яких створюється одяг. Тому завдяки інтенсивному розвитку технологій з'явилася можливість отримати тканини, властивості яких ще вчора здавалися фантастичними.

- А що такого фантастичного в цих матеріалах?

- Так як придумати новий образ з кожним десятиліттям стає все складніше і складніше, сучасна мода, як я вже сказала, почала розвиватися через нові текстильні технології. За останні десятиліття вченими різних країн розроблені так звані розумні тканини, що володіють штучним інтелектом.

Ці матеріали мають унікальні здібності перевтілюватися в залежності від самопочуття людини. Мікродатчик, вживлені в полотно, зчитують серцебиття, тиск, вміють розпізнавати нездужання і криза в людському організмі. Корисні технології дозволяють випускати матеріали з мікроінкапсуляції - це коли в тканини впроваджуються мікрокапсули з корисними речовинами, що володіють здібностями вбирати піт, зволожувати шкіру, заліковувати шкірні захворювання, наприклад, псоріаз. Є тканини, в яких містяться мікроскопічні капсули, що не дозволяють шкірі згоріти на сонці, що дуже важливо для країн з жарким кліматом. Тканини, витягувати зі шкіри токсини, які знешкоджують організм. Тканини, заломлюють світло для високих морозів - дуже корисна властивість, наприклад, для жителів Сибіру (вони ж, вбираючи сонячну енергію, перетворюють її в тепло, а потім виділяють). Є тканини, що захищають власників від вірусів, бактерій і шкідливих домішок, забезпечені антиалергенним або репеллентних захистом. Існують навіть спеціальні плазмові покриття, нанесені на поверхню одягу і виступаючі в ролі своєрідного екрану, на який можна по бездротовому зв'язку проектувати зображення з вашого смартфона. Так ваша одяг може нести в світ будь-яку контрольованих вами візуальну інформацію.

Фантастичні характеристики тканин на цьому не закінчуються. Сьогодні багато виробників одягу мають цілі дослідницькі центри і лабораторії з вивчення властивостей тканин і впливу на людський організм. Найбільш відомі - Nike, Adidas, Reebok, Salewa, Columbia, McKinley, Arena. Одна з найбільших в світі американська хімічна компанія - Dupont.

- Одяг з цієї тканини буде продаватися в звичайних магазинах?

- Високотехнологічна тканина, яка спочатку створювалася для космонавтів і військових, сьогодні вже щосили застосовується спортсменами, альпіністами, рибалками, туристами, пожежними, рятувальниками, інженерами, хіміками. Але одна з основних тенденцій моди - це нанотехнології для масового застосування. Досить скоро модні наряди з наноматеріалів можна буде купити в будь-якому магазині.

- Яке майбутнє чекає дизайнерів, що створюють моделі на 3D-принтерах?

- Це також абсолютно новий напрямок в моді - створення одягу та аксесуарів за допомогою комп'ютерних технологій. Існують компанії IrisVanHerpen (Голландія) або Threeasfour (USA), де в основному всі прикраси, сумочки, корсети, сукні і навіть взуття створюються завдяки спеціальній програмі в комп'ютері. Ці модні предмети складаються з дрібних шматочків пластику, з'єднаних разом, - і коли дивишся, наприклад, на плаття воно немов рухається і здається живим.

Вироби вже продаються в деяких магазинах Америки і Європи, і з гордістю можу сказати, що у мене в університеті є учні, які займаються 3D-ПРІНТІНГ. Вони спеціалізуються на цікавих фасонах, які зайняли призи на спеціалізованих 3D-виставках. Ці неординарні речі користуються великим попитом у зірок - наприклад, для Діти Фон Тіз (Dita Von Teese) американський дизайнер Michael Schmidt розробив і надрукував на замовлення довга сукня з пластикової павутинки. Масове виробництво Принтинг-одягу поки залишається мрією майбутнього, так як немає ще великого попиту, але в Нью-Йорку іноді можна зустріти людей з аксесуарами, сумками та іншими речами, зробленими подібним чином.

- Одне з ваших напрямків діяльності - це створення нової колекції зі старих речей. Як це?

- Ми намагаємося йти в ногу з часом, схвалюючи і підтримуючи роботу всесвітньої організації з порятунку і захисту природи "Грінпіс". Спільно з відомим дизайнером Мaггі Норріс, яка свого часу працювала у Ральфа Лорена, ми придумали креативне дизайнерське шоу, засноване на перероблених старих речах. Мета цього показу - донести до суспільства думку про те, що в силах кожної людини зробити так, щоб на нашій планеті було якомога менше відходів.

За основу колекції взяли старі речі - старовинні китайські вручну розшиті скатертини, куплені на розпродажах в Парижі, що вийшли з ужитку дамські сумочки, які носили модниці минулого століття. Оновлена ​​і жвава одяг і взуття, тоннами накопичується у кожного покупця в шафах, стала основою для грандіозного шоу, яке ми провели в Нью-Йорку. У показі не було нічого нового, ми дали заново життя старим речам. Тенденція - звільнити планету від зайвих речей, вельми актуальна останнім часом.

Для кого ви створювали образи?
Створення одягу - це прибутковий бізнес?
Мода приносить нечувані доходи?
Яка ваша думка?
А що такого фантастичного в цих матеріалах?
Одяг з цієї тканини буде продаватися в звичайних магазинах?
Яке майбутнє чекає дизайнерів, що створюють моделі на 3D-принтерах?
Як це?

Новости