Дмитро Марунич: «Наступного року рахунки за електроенергію можуть зрости втричі»

  1. У пошуках схем і цінових орієнтирів
  2. Субсидії повинні бути ліквідовані
  3. Енергоміст з Європою: в очікуванні синхронізації

Cопредседатель Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич

В Україні змінюються правила гри на ринку електроенергії. Схвалений парламентом в минулому році закон «Про ринок електроенергії» в повній мірі запрацює 1 липня 2019 го. Суть цього закону в тому, що він перетворює електрику в товар, який будуть продавати і купувати на вільному ринку, без втручання державних структур. Компанії діляться на виробників і транспортерів електроенергії, вони можуть укладати між собою прямі договори купівлі-продажу.

Ініціатори закону запевняють, що енергореформи - благо для країни. Вона дозволить провести лібералізацію ринку і пом'якшити ряд жорстких нормативів, що позитивно позначиться на виробниках електрики і великих споживачів. Однак експерти попереджають, що пересічним українцям пора в черговий раз затягувати паски і готуватися до підвищення цін на електроенергію. Причому зростання цін очікується колосальний - рахунки за електрику можуть зрости втричі.

Про прийдешні нововведення і їх наслідки для простих українців ми говоримо з співголовою Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

- Дмитро, які зміни нас чекають після вступу в силу закону про вільний ринок електроенергії?

- Кардинально зміниться поточна модель ринку, яка функціонує вже понад 20 років. Заявлена ​​мета реформи - ввести вільний ринок купівлі-продажу електроенергії, ціни на якому буде встановлювати не держава, а самі гравці. Простими словами - якщо буде надлишок електроенергії, вона подешевшає, дефіцит - подорожчає. Ще один аспект: в рамках закону обленерго повинні бути розділені на два підрозділи - збутовий і транспортує.

В результаті реформи ринок буде складатися з декількох сегментів. Перший сегмент - продаж електроенергії за прямими договорами між виробником і споживачем. Ціна буде регулюватися договором. Другий елемент - це біржа, де торги будуть проходити на добу вперед і в межах доби. І рамках біржових торгів будуть формуватися цінові орієнтири для споживачів електроенергії. Третій елемент ринку - послуги з балансування енергосистеми виробниками і ринок допоміжних послуг. З'явиться новий створений на базі «Укренерго» оператор, який буде керувати продажем електроенергії, необхідної для балансування системи.

Закон повинен набути чинності з 1 липня 2019 р Зараз триває перехідний період. В рамках цього періоду регулятор - Національна комісія з регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг - готує законодавчу базу і приймає ряд підзаконних актів. На поточний момент Нацкомісія підготувала і схвалила майже 90% необхідних підзаконних актів.

У пошуках схем і цінових орієнтирів

- Чи бачите ви слабкі місця енергореформи?

- Протягом перехідного періоду, який триває до вступу закону в повну силу, оптовий ринок продовжить існування, проте в усіченому вигляді. АЕС будуть продавати за регульованим тарифом практично всю свою електроенергію, а великі ГЕС - 40% середньорічного виробітку. Купувати її буде виділений з «Енергоринку» Гарантований покупець (ДП). Він також буде зобов'язаний викуповувати електроенергію, вироблену відновлюваними джерелами енергії, ціна на яку регулюється законодавчо. Придбану електроенергію, левову частку якої становитиме порівняно «дешева», він буде продавати побутовим споживачам і дрібним непобутових. НАЕК «Енергоатом» вже висловила невдоволення прийнятою схемою.

- Як ця схема відіб'ється на вартості електроенергії?

- На сьогоднішній день основним фіксованим фінансовим орієнтиром є оптово-ринкова ціна (ОРЦ). Прогнозну ОРЦ розраховують в кінці року на наступний рік, потім коригують. НКРЕКУ встановлює тариф для всіх видів генерації за затвердженою методологією. По суті ОРЦ дає можливість прогнозувати тариф - перш за все для кінцевого споживача. У поточній моделі ринку це один з найбільш важливих показників, однак після реформи ОРЦ зникне. Учасникам ринку знадобиться інший прогнозний ціновий орієнтир. Ним стане ціна на електроенергію, яка визначається на основі біржових торгів на добу вперед.

- Основним виробником електроенергії в Україні є оператор атомних електростанцій НАЕК «Енергоатом». Компанія генерує понад половини електроенергії (взимку цей показник досягає 70%) і при цьому вказує, що держава штучно занижує тариф на електроенергію, вироблену на АЕС. Чи зміниться становище «Енергоатому» після проведення реформи?

- На сьогодні для НАЕК «Енергоатом» тариф встановлюється директивно, і це дійсно найнижчий тариф на ринку. Компанія постійно вимагає його підвищення. Після зміни ринку ніякого директивного тарифу не буде. А отже, зросте і роль НАЕК «Енергоатом» як самостійного і великого виробника.

- Ви можете спрогнозувати, якою буде ціна на покупку електроенергії, виробленої на АЕС, після лібералізації ринку?

- За нашими прогнозами, вартість атомної і теплової генерації зрівняється. Ціна для «Енергоатому» виросте в порівнянні з сьогоднішнім днем, оскільки спрацює принцип маржинального тарифного освіти. За цим принципом ринок підтягується до найвищого пропозицією, а це середньозважений тариф для ТЕЦ і ТЕС.

Зараз НАЕК «Енергоатом» продає електроенергію по 54 коп., А буде продавати, припустимо, по 1,7 грн. Але поки електроенергія дійде до кінцевого споживача, ціна стане ще вище за рахунок посередників, її підвищують. До цих пір неясно, кому компанія буде продавати. Оскільки вона виробляє електроенергію рівним графіком, найімовірніше - промисловим споживачам - заводам, які працюють цілодобово. Також підніметься в ціні та частина електроенергії, яку «Енергоатом» буде продавати не за прямим договором (такі договори зможуть укласти тільки великі промислові споживачі).

Субсидії повинні бути ліквідовані

- Давайте все-таки від складних схем і посередників повернемося до наболілого - до тарифів, точніше - до цін. Якою буде ціна на електрику - завмре на сьогоднішньому рівні, підніметься або, може бути, чудесним чином знизиться?

- За нашими оцінками, є всі підстави для підвищення цін для основних споживачів усередині країни. В середньому ціна для першого класу промислових споживачів зросте на 33-35%. Для другого класу промспоживачів - на третину. Для населення вона буде прив'язана до найвищою ціною - для другого класу промислових споживачів. Від поточного тарифу вона збільшиться мінімум в три рази, а це значить, що в наступному році рахунку за електроенергію можуть зрости втричі.

- Але в такому разі нам слід очікувати і підвищення тарифів на опалення?

- Так, оскільки там теж є частка електрики. І виростуть вони перш за все тому, що будуть підвищуватися тарифи на газ - прем'єр вже назвав цей процес неминучим. Частка електрики там теж є, але вона не настільки значна, як частка газу. Частка газу в тарифах на гарячу воду, опалення вкрай висока і перевищує 80%. Електрика - досягає 7%.

- Чи існують важелі, за допомогою яких держава могла б якщо не зупинити, то хоча б пом'якшити зростання тарифів для населення? Вольовим рішенням, наприклад.

- Держава може прийняти ряд заходів. Припустимо, обмежити підвищення ціни рішенням Кабміну. Але тоді втрачається сам сенс задуманої реформи, і ринок не можна буде назвати вільним. Можливо, для споживачів пропрацюють програму компенсацій і будуть покривати збільшені витрати за допомогою субсидій. Правда, передбачається, що в рамках нової моделі ринку субсидування має бути ліквідовано.

Зараз тарифи для населення штучно занижуються за рахунок дотсертіфікатов, які входять в тариф для промисловості, - по суті працює система дотацій. Обсяг дотсертіфікатов досягає третини в тарифі для промислового споживача. Реформа скасовує будь-які види дотацій і встановлює вільний ринок, а різницю перекладуть на плечі населення. Це гігантський обсяг, близько 1/4 загальної вартості продаваної електроенергії.

- Розрахунок на могутні плечі населення - традиційна тактика реформаторів. Невже немає інших способів знизити ціну на електроенергію? Або всі вони вже використані?

- Основний компонент при розрахунку ціни - паливо, що закуповується електростанціями. Для теплових електростанцій це вугілля, що закуповується за світовими цінами. Ціна на вугілля обчислюється за формулою «Роттердам-плюс».

Для виробництва електроенергії на українських АЕС паливо закуповується у двох компаній - російської ТВЕЛ і американської Westinghouse. Щоб знизити собівартість електроенергії, потрібно закуповувати найсучасніші модифікації палива, які мають не тільки поліпшені технологічні характеристики, але і економіку. Завдяки чому можна скоротити терміни простою енергоблоків і наростити потужності. На ринку ядерних технологій існують новації, які поки що не використовуються в Україні. Відомо, що останні розробки компанії ТВЕЛ вже використовуються на атомних станціях як в Росії, так і Східній Європі і показують хороший результат.

Крім того, НАЕК «Енергоатом» може здешевити собівартість електроенергії за рахунок урану власного видобутку. Цей уран йде в ланцюжок виробництва палива, що закуповується у ТВЕЛ. Правда, урану, виробленого в Україні, вистачає менше ніж на 20% палива, яке споживають наші АЕС. Решта - імпортний уран, ціна на нього формується на світових біржах, і Україна ніяк не може на них вплинути.

Енергоміст з Європою: в очікуванні синхронізації

- Так може, нам варто закуповувати електроенергію у сусідів - в країнах Євросоюзу або, наприклад, в Білорусі, яка будує власну АЕС і очікується, що після запуску БелАЕС в країні з'являться надлишки дешевого електрики?

- Імпорт електроенергії був би відмінним способом зниження цін на оптовому ринку електричної енергії. Але справа в тому, що з 2021 року Україна збирається рассінхронізіроваться з енергосистемами Росії і Білорусі. У теорії, якщо цього не відбудеться, закупівля електрики в Білорусі можлива, але в незначних обсягах, які залежать від пропускної здатності повітряних ліній, що з'єднують наші країни.

У планах України - синхронізувати свою енергосистему з ENTSO-E, т. Е. З Євросоюзом. Але імпорт електроенергії з країн ЄС доцільний в тому випадку, якщо вони запропонують меншу ціну. Тут ситуація неоднозначна. Очевидних передумов до того, що до моменту синхронізації на суміжних з Україною ринках елекроенергіі буде дешевше, ніж в Україні, немає.

В даний час оптова ціна в Польщі та Словаччині порівнянна з української. Тим більше якщо ми виділимо з ОРЦ згадані вище дотсертіфікати. При цьому в країнах Східної Європи немає великих обсягів електрики на продаж, в даний час вони імпортують її з України. Польща і зовсім може стати дефіцитною країною - Європа примушує Варшаву закрити вугільні станції, які за обсягом виробленої енергії є основою польської енергосистеми.

- Але найцікавіше, що при всій цій ситуації наш уряд заявляє про намір розвивати експорт виробленої в країні електроенергії і продавати її в Євросоюз через проект «Енергоміст« Україна-ЄС ». Зокрема, переорієнтувати на експорт частина вироблення Хмельницької АЕС.

- Для початку потрібно добудувати третій та четвертий енергоблоки ХАЕС. А проект добудови станції все ще перебуває в підвішеному стані. Хоча зрушення є - Кабмін недавно затвердив техніко-економічне обґрунтування добудови ХАЕС, в якому зафіксовані основні параметри нових енергоблоків. Відомо, що це будуть блоки типу ВВЕР, які зможуть побудувати чехи. Крім того, перш ніж всерйоз говорити про експорт, потрібно реанімувати повітряну лінію від ХАЕС до Жешува (Польща).

- Давайте підсумуємо - чи можна, враховуючи все, про що ми з вами говорили, вважати підготовку до енергореформи успішною, і як її наслідки відіб'ються на українцях?

- Ключовий момент в реформі - це відмова від встановленого державою тарифу за один кіловат електроенергії. Тепер ринок буде диктувати свою ціну і постійно її регулювати без втручання будь-якого органу.

Наступний момент - ціни на ринку прямих договорів будуть не нижче сьогоднішніх тарифів. Немає підстав вважати, що з'явиться величезна пропозиція енергії з різних, незалежних один від одного джерел, і таким чином ціна раптом різко впаде. Хіба що в тому випадку, якщо буде забезпечений імпорт електроенергії з інших країн. Але для цього потрібні додаткові потужності в напрямку європейських країн. До 2019 р завершити цей процес нереально.

Якщо ж синхронізація все ж відбудеться і піде потік більш дешевої електроенергії (за умови, що вона там буде) з європейських країн, то для промислових споживачів тарифи можуть знизитися. Принаймні такий сценарій не виключає «Укренерго». Однак необхідно нагадати, що вартість заходів по синхронізації тільки в «господарстві» «Укренерго» складає 11 млрд. Грн. Поки у «Укренерго» фінансових джерел для покриття цієї суми немає. Компанія розраховує на кредити європейських фінансових інститутів, якими, знову ж таки, на сьогоднішній день вона не має.

Таким чином, основний висновок - ринок йде у вільне плавання, а споживачам слід готуватися до суттєвого подорожчання електрики.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Дмитро, які зміни нас чекають після вступу в силу закону про вільний ринок електроенергії?
Як ця схема відіб'ється на вартості електроенергії?
Чи зміниться становище «Енергоатому» після проведення реформи?
Ви можете спрогнозувати, якою буде ціна на покупку електроенергії, виробленої на АЕС, після лібералізації ринку?
Якою буде ціна на електрику - завмре на сьогоднішньому рівні, підніметься або, може бути, чудесним чином знизиться?
Але в такому разі нам слід очікувати і підвищення тарифів на опалення?
Чи існують важелі, за допомогою яких держава могла б якщо не зупинити, то хоча б пом'якшити зростання тарифів для населення?
Невже немає інших способів знизити ціну на електроенергію?
Або всі вони вже використані?
Давайте підсумуємо - чи можна, враховуючи все, про що ми з вами говорили, вважати підготовку до енергореформи успішною, і як її наслідки відіб'ються на українцях?

Новости