До питання про нормативному регулюванні бухгалтерського обліку для підприємств малого бізнесу (Терехова Є.С.)

Дата розміщення статті: 12.04.2016

Стаття присвячена проблемам розвитку малого і середнього бізнесу в Російській Федерації, головна з яких, на думку автора, - відсутність самостійного комплекту документів, що регламентують діяльність таких організацій, ведення бухгалтерського обліку та підготовку бухгалтерської (фінансової) звітності, а також можливих шляхів вирішення зазначених в статті проблем.

В умовах функціонування ринкової економіки і ускладнилася міжнародної політичної обстановки зростає актуальність розвитку малого і середнього бізнесу. Саме цей сектор економіки має найбільший потенціал щодо підвищення економічної незалежності і конкурентоспроможності нашої країни, оскільки більшість російських підприємців залучені в міжрегіональну інфраструктуру, що не виходить за межі національних кордонів. Однак сьогодні малі і середні підприємства як і раніше стикаються з цілою низкою чинників, які негативно відбиваються на відповідній динаміці: адміністративні бар'єри, недосконалість системи фінансування, наявність корупційної складової, але головне - відсутність окремого комплекту документів, що регламентують діяльність організації, ведення бухгалтерського обліку та підготовку бухгалтерської (фінансової) звітності для підприємств малого бізнесу. Дані обставини ілюструє наступна статистика.

Незважаючи на зростання абсолютної чисельності індивідуальних підприємців, 517 816 чоловік припинили свою діяльність протягом 2014 р Статистика не формує інформаційні кластери щодо кількості індивідуальних підприємців, зареєстрованих і припинили діяльність протягом одного звітного періоду. Але якщо припустити, що їх частка мізерно мала і їй можна знехтувати в подальших розрахунках, то з 745 510 провідних діяльність індивідуальних підприємців на початок 2014 р продовжили роботу на кінець року 227 694 людини, що складає 30,5%.

Аналогічна тенденція спостерігалася в 2014 р і по відношенню до селянських (фермерських) господарств. З 33 087 існуючих на початок року організацій до кінця року залишилося тільки 15 387 господарств (46,5%).

У 2015 р тільки за його перший квартал, 40 131 індивідуальний підприємець самоліквідувалася, що становить майже 8% від числа підприємців, що закрилися в протягом 2014 г. Все ці дані свідчать про досить низькому рівні "виживання" вітчизняного малого бізнесу.

Вищенаведене свідчить про необхідність вжиття термінових кардинальних заходів і рішень на державному рівні з метою виправлення становища справ. Зі свого боку вважаємо, що першочергові кроки в даному напрямку повинні бути зроблені саме щодо реформування нормативної регламентації бухгалтерського обліку як єдиної системи, що дозволяє формувати дані і відомості, що лежать в основі управлінських рішень на різних рівнях менеджменту.

Сьогодні російська система бухгалтерського обліку має чотирьохрівневий порядок регулювання, позначений в Федеральному законі від 06.12.2011 N 402-ФЗ "Про бухгалтерський облік" (далі - Закон N 402-ФЗ), який регламентує загальні принципи ведення обліку в Російській Федерації та встановлює єдині вимоги до бухгалтерського обліку. Закон відображає також правовий механізм регулювання бухгалтерського обліку, що є обов'язковим для всіх суб'єктів господарювання.

Відносно малого і середнього бізнесу вказане екстраполюється наступним чином.

Перший (вищий з точки зору ієрархії) рівень нормативного регулювання - закони, укази Президента РФ, постанови Уряду РФ.

Тут одним з ключових документів є Федеральний закон від 24.07.2007 N 209-ФЗ "Про розвиток малого і середнього підприємництва в Російській Федерації" (далі - Закон N 209-ФЗ), в якому наводяться поняття малого і середнього бізнесу, критерії віднесення того чи іншого підприємства до даного сектору економіки тощо (Див. Табл. 1).

Таблиця 1

Критерії віднесення організацій до підприємств малого і середнього бізнесу

країни

чисельність зайнятих

Річний оборот

вартість активів

Частка участі РФ, суб'єктів РФ та інших фондів в статутному капіталі

Управління незалежними власниками

Положення на ринку

Частка участі іншої організації (ступінь незалежності)

Росія:

Не більше 25%

-

-

-

мікропідприємства

1 - 14

60 млн руб.

60 млн руб.

малі

15 - 100

400 млн руб.

400 млн руб.

Середні

101 - 250

1000 млн руб.

1000 млн руб.

країни ЄС

1 - 249

До 50 млн EUR

До 43 млн EUR

-

-

-

Не більше 25%

США:

-

-

-

+

Відсутність домінуючого положення на ринку

-

мікропідприємства

1 - 9

малі

10 - 49

Середні

50 - 499

Китай:

Малі підприємства промисловості

1 - 299

До 30 млн RMB (юанів)

До 40 млн RMB

Малі підприємства будівництва

1 - 599

До 30 млн RMB

До 40 млн RMB

Малі підприємства роздрібної торгівлі

1 - 99

До 10 млн RMB

-

Порівняння зазначених критеріїв з аналогічними в країнах Європи, Азії та США призводить нас до наступних висновків.

Доцільність такого критерію, як чисельність працівників підприємства, обумовлена, в першу чергу, його традиційністю, а саме тим, що практично всі країни при визначенні суб'єктів малого та середнього бізнесу протягом багатьох років застосовують цей критерій. Більш того, визначаються критеріальні кордону часто не коригуються і залишаються постійними, що спрощує застосування даного критерію. Однак при аналізі виявлено, що в зарубіжній практиці чисельність працівників на підприємствах малого та середнього бізнесу вище. Пояснюється це як більш розвинутою економічною системою, так і бажанням держави надавати підтримку більшій кількості відповідних суб'єктів.

Логічно запропонувати, що подальше використання даного критерію повинно бути направлено на його періодичне послідовне збільшення, на коригування міжгрупових кордонів. Також необхідно "притриматися курсу" на приведення його кількісного рівня до прийнятого за кордоном, що дозволить підвищити рівень сумісності інформації при проведенні процедур аналізу інформації.

Наступний критерій - граничні значення виручки, що встановлюються Урядом РФ один раз в п'ять років з урахуванням даних суцільних статистичних спостережень, при цьому розрахунок виручки здійснюється за правилами, прописаним в Податковому кодексі Російської Федерації.

Діючі сьогодні значення визначені недавно прийнятим Постановою Уряду РФ від 13.07.2015 N 702 "Про граничні значеннях виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) для кожної категорії суб'єктів малого та середнього підприємництва" і складають:

- для мікропідприємства - 120 млн руб .;

- для малого підприємства - 800 млн руб .;

- для середнього підприємства - 2 млрд руб.

Втратило чинність, Постанову Уряду РФ від 09.02.2013 N 101 "Про граничні значеннях виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) для кожної категорії суб'єктів малого та середнього підприємництва" встановлювало кількісний критерій для кожної категорії суб'єктів нижче поточних в 2 рази, що обмежувало умови для розширення даного сектора економіки і знижувало можливість застосування пільгових умов здійснення підприємницької діяльності для досить широкого кола підприємців.

Проведений нами аналіз показав, що даний показник досить нестійкий, він схильний до постійних змін і, як наслідок, потребує періодичної коригування. З метою спрощення процесу ідентифікації вважаємо за доцільне скасувати цей критерій і ввести інший - величина чистих активів, який сьогодні не застосовується ні у вітчизняній, ні в зарубіжній практиці. Даний показник досить проста під час розрахунків і характеризує кількість коштів, якими підприємство може розпоряджатися без шкоди для інвесторів, кредиторів та інших контрагентів. Безпосередньо сам порядок розрахунку, який може бути взятий для визначення суми активів, прописаний в Наказі Мінфіну Росії від 28.08.2014 N 84н "Про затвердження Порядку визначення вартості чистих активів". На його підставі величина чистих активів визначається як різниця між величиною прийнятих до розрахунку активів організації і величиною прийнятих до розрахунку зобов'язань організації без урахування інформації на позабалансових рахунках. Безпосереднє визначення значення рекомендується проводити в кінці фінансового року після реформації балансу.

Відповідно, сумарна частка участі в статутному (складеному) капіталі підприємства суб'єктів Російської Федерації, різних фондів як один з показників, що визначають суб'єкти малого та середнього бізнесу, стає неактуальною, оскільки побічно вона буде відображена в величині чистих активів і їх частці в загальній величині всіх активів підприємства.

Статистичні дослідження щодо величини чистих активів малого бізнесу відсутні, через що нами було проведено вибірковий аналіз ряду діючих підприємств малого бізнесу, що дозволив рекомендувати наступні кількісні показники:

- для мікропідприємства - 200 млн руб .;

- для малого підприємства - 2 млрд руб .;

- для середнього підприємства - 10 млрд руб.

Зроблене пропозиція не є незаперечним, так як для його більш точного встановлення знадобиться провести подібний аналіз в масштабах регіонів і держави в цілому, після чого можна буде внести зміни в Закон N 209-ФЗ.

Зауважимо, що в епоху розвитку міждержавної інтеграції особливого значення набуває розвиток міжнародної стандартизації бухгалтерського обліку. Саме міжнародні системи обліку сьогодні найчастіше беруться за основу при розробці національних систем. Одним із стимулів для подальшого розвитку російської системи бухгалтерського обліку з метою зближення з Міжнародними стандартами фінансової звітності стало членство з 22 липня 2012 р Російської Федерації у Світовій організації торгівлі, де застосовується система МСФЗ. В даний час згідно IFRS (International Financial Reporting Standards) на 3 березня 2015 року близько 70 країн вимагають або допускають застосування МСФЗ для малого та середнього бізнесу. До них відносяться не тільки європейські країни, а й країни Азії, Африки, Америки.

На цій підставі додатковим критерієм для віднесення підприємства до категорії малих і середніх може з'явитися вказане в МСФЗ умова публічності, яке виключить будь-яке підприємство, яке публікує звітність з числа малих.

Другий рівень нормативного регулювання бухгалтерського обліку підприємств малого і середнього бізнесу - галузеві стандарти, що складаються з комплексу Положень по бухгалтерському обліку (ПБО), які носять більш детальний, ніж вишерассмотренние документи, характер і розробляються на підставі вимог Федерального закону "Про бухгалтерський облік". В даних ПБО розглядаються питання прийняття до бухгалтерського обліку активів і зобов'язань, їх первісної і подальшої оцінки, амортизації активів і їх вибуття, розкриття інформації про поточний стан активів і зобов'язань в бухгалтерській звітності. ПБО обов'язкові для застосування всіма економічними суб'єктами, однак для підприємств малого та середнього бізнесу існує ряд особливостей.

Так, наприклад, відповідно до п. 15.1 ПБО 1/2008 "Облікова політика організації" (затв. Наказом Мінфіну Росії від 06.10.2008 N 106н) малі підприємства мають право відображати зміни облікової політики в бухгалтерській звітності перспективно, тобто змінений спосіб ведення бухобліку застосовується щодо відповідних фактів господарської діяльності, доконаних після внесення змін до облікової політики. Виняток становлять лише емітенти публічно розміщених цінних паперів.

На підставі п. 7 ПБО 15/2008 (затв. Наказом Мінфіну Росії від 06.10.2008 N 107н) суб'єктам малого та середнього бізнесу, які не є емітентами публічно розміщених цінних паперів, допускається визнавати всі витрати по позиках іншими витратами.

Дані припущення, безумовно, є позитивним аспектом в системі бухгалтерського обліку малого і середнього бізнесу і дозволяють частково скоротити витрати по веденню бухгалтерського обліку. Однак дані опитування, проведеного на порталі розвитку малого і середнього бізнесу Москви в 2014 р серед керівників, показали, що більше половини респондентів або зазнають труднощів в трактуваннях і "плутаються" в різних статтях відповідних нормативних актів, або взагалі не мають уявлення про існування тих чи інших норм, рекомендацій чи пільг. Викладене дозволяє зробити висновок про те, що передбачені цим рівнем заходи регулювання бухгалтерського обліку малого і середнього бізнесу на практиці не "працюють" і не застосовуються, що підсилює аргументацію на користь створення окремої, самостійної нормативно-правової документації для малих і середніх вітчизняних підприємств.

Третій рівень нормативного регулювання - рекомендації в області бухгалтерського обліку, а саме - Наказ Мінфіну Росії від 21.12.1998 N 64н "Про Типові рекомендації з організації бухгалтерського обліку для суб'єктів малого підприємництва" (Рекомендації). У них зазначено, що малими підприємствами бухгалтерський облік може вестися за простою формою або з використанням регістрів бухгалтерського обліку майна малого підприємства. Це є однією з пільг, які надаються малим і середнім підприємцям, згаданої в Законі N 209-ФЗ.

Незважаючи на те що цей документ випущений відповідно до таким, що втратив силу Закону про підтримку малого підприємництва, Мінфін Росії вважає за можливе застосування окремих положень цих Рекомендацій в даний час. Про це повідомляється в Інформації Мінфіну Росії N ПЗ-3/2012 "Про спрощену систему бухгалтерського обліку і бухгалтерської звітності для суб'єктів малого підприємництва".

Нормативним актом, що вказує на допустимість застосування простої форми обліку, є також Лист Мінфіну Росії від 27.12.2013 N 07-01-06 / 57795 "Про спрощених способах ведення бухгалтерського обліку, включаючи спрощену бухгалтерську (фінансову) звітність".

Розглянемо просту форму ведення бухгалтерського обліку більш докладно. Вона може застосовуватися підприємцями, які здійснюють незначну кількість господарських операцій (як правило, не більше тридцяти на місяць) і не здійснюють виробництво продукції і робіт, пов'язаних з великими витратами матеріальних ресурсів. Облік ведеться шляхом реєстрації всіх операцій тільки в книзі (журналі) обліку фактів господарської діяльності за формою N К-1. Даний регістр бухгалтерського обліку є комбінованим, містить усі застосовувані суб'єктом малого бізнесу в ході своєї діяльності бухгалтерські рахунки, що дозволяє вести облік господарських операцій на кожному з них. Регістр повинен бути досить детальним з метою обґрунтування змісту відповідних статей бухгалтерського балансу. Грунтуючись на даних книги, можна визначити наявність майна у малого підприємства на певну дату і джерел його формування для подальшого складання бухгалтерської (фінансової) звітності. Суб'єкт малого бізнесу може вести книгу у вигляді відомості, відкриваючи її на місяць, або у формі книги, в якій облік операцій ведеться весь звітний рік.

При виборі форми обліку з використанням регістрів для обліку господарської діяльності фахівці мають можливість застосовувати регістри бухгалтерського обліку, які є уніфікованими. Альтернативним варіантом є самостійна розробка та затвердження власних форм регістрів на основі електронних таблиць або застосування сертифікованого програмного забезпечення. Не виключається і можливість застосування форм в електронному вигляді.

Практика застосування Рекомендацій показує, що подібний документ затребуваний, актуальний, але потребує реформування як структури, так і його змісту.

Відносно звітності для суб'єктів малого та середнього бізнесу необхідно відзначити Наказ Мінфіну Росії від 02.07.2010 N 66н "Про форми бухгалтерської звітності організацій" (ред. Від 06.04.2015). На його підставі затверджені спеціалізовані форми звітності для суб'єктів малого та середнього бізнесу. Вони засновані на припущенні, що звітність може складатися в скороченому обсязі, а показники можуть включатися тільки по групах статей без їх подальшої деталізації.

Розглянуті раніше ПБО в окремих пунктах розкривають не тільки особливості ведення бухгалтерського обліку для суб'єктів малого і середнього бізнесу, а й спрощений порядок формування бухгалтерської звітності.

Зазначені припущення дозволяють суб'єктам малого та середнього бізнесу не розкривати інформацію по таким додатковим параметрам, як сегменти, що припиняється і пов'язані сторони, що, по суті, має знизити витрати підприємств на формування звітності. Однак в більшості випадків дані аспекти діяльності не зустрічаються у суб'єктів малого і середнього бізнесу, і, таким чином, ніякого скорочення витрат не відбувається.

Можливість подавати звітність в скороченому варіанті і самостійно розробляти форми звітності, а також діючі уніфіковані форми звітності призвели до зайвої деталізації і не дозволяють без пояснювальної інформації провести аналіз діяльності підприємства.

Одним із способів підвищення інформативності форм звітності, на нашу думку, є відхід від зайвого акумулювання інформації в одному показнику. Прикладом може послужити введення в скорочену форму балансу рядка "Готова продукція", яка в поточній формі входить до статті "Запаси". Це дозволить оперативно проводити внутрішній і зовнішній порівняльні аналізи одного з основоположних показників роботи підприємства без додаткових трудовитрат.

До останнього, четвертого, рівню нормативного регулювання малого та середнього бізнесу відносяться документи, розроблені самим підприємством. Наприклад, робочий план рахунків підприємства. При цьому малі підприємства можуть застосовувати його спрощений варіант. Його розробка заснована на вимогах Наказу Мінфіну Росії від 31.10.2000 N 94н "Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності організацій та Інструкції щодо його застосування". Також кожним суб'єктом малого і середнього бізнесу розробляється облікова політика підприємства, яка затверджується наказом керівника і що складається окремо для цілей бухгалтерського обліку та податкового обліку. Узагальнюючи вищевикладене, ми приходимо до наступних висновків.

1. Вітчизняні критерії ідентифікації малого і середнього бізнесу значно відрізняються від зарубіжних і на тлі об'єктивних глобалізаційних процесів в економіці потребують коригування.

2. Нормативні акти, що регламентують облік малого і середнього бізнесу, застаріли і не відповідають сучасним економічним реаліям.

3. Форми бухгалтерської (фінансової) звітності надмірно агреговані, що в подальшому ускладнює проведення аналізу даних і прийняття управлінських рішень, змушуючи формувати додаткові форми з поясненнями.

4. Відсутня цілеспрямована політика державних органів щодо напрямку розвитку системи бухгалтерського обліку і бухгалтерської (фінансової) звітності російських малих і середніх підприємств.

Усі зазначені проблеми, як уже зазначалося, вимагають негайного вирішення. Наказом Мінфіну Росії від 28.02.2013 N 67 "Про створення Експертної групи з питань ведення бухгалтерського обліку та звітності суб'єктами малого підприємництва" вже сформована група фахівців з метою вдосконалення системи обліку для суб'єктів малого та середнього бізнесу. За досить нетривалий термін роботи експертної групою було запропоновано безліч способів реформування обліку, зокрема:

- надання суб'єктам малого підприємництва можливості визначати первісну вартість основних засобів, отриманих в обмін на негрошові активи, за величиною залишкової вартості переданих цінностей;

- нарахування амортизації один раз на рік;

- можливість оцінювати придбані об'єкти основних засобів за ціною постачальника (підрядника);

- нарахування амортизації за окремими видами основних засобів в розмірі 100% при прийомі до обліку;

- визнання "податкової" амортизації для цілей бухгалтерського обліку.

Про це ж свідчать відповідні інформаційні повідомлення про засідання Експертної групи. Однак до теперішнього часу зроблені пропозиції так і не отримали подальшого нормативного закріплення і не носять принципового характеру.

Єдиною зрушення в даному напрямку, знайшла свій відбиток на законодавчому рівні, є схвалені на одному з перших засідань Експертної групи спрощені форми річної бухгалтерської звітності суб'єктів малого підприємництва, де кількість показників скорочено на 80% в порівнянні з загальними формами звітності, суттєво скорочено перелік пояснень, що підлягають розкриттю в річній звітності. Саме дані форми відображені в Додатку до розглянутого раніше Наказу Мінфіну Росії N 66н "Про форми бухгалтерської звітності організацій".

Труднощі проведення реформування почасти можна пояснити тим, що кількісно Експертна група складається лише з кількох фахівців і в силу цієї обставини не може оперативно реагувати на виникаючі облікові і правові проблеми. Представляється розумним збільшити кількість фахівців, задіяних в нормотворчому процесі, а також диверсифікувати їх функції по відділах - методологічного, аналітичного. На перший необхідно покласти обов'язки щодо безпосередньої розробки нововведень і їх доведення до практикуючих фахівців, що займаються бухгалтерським обліком "на місцях", а також узгодження вводяться і діючих положень з експертами в сфері оподаткування та аудиту.

Функціями аналітичного відділу будуть аналіз системи обліку для малого бізнесу, розробка та впровадження різноманітних статистичних рішень з метою виявлення проблем в системі обліку малого і середнього бізнесу, а також аналіз ефективності запозичення і застосування відповідного міжнародного досвіду.

Перевіркою бухгалтерської звітності, а також розробкою пояснень з питань обліку в секторі малого та середнього підприємництва може займатися відповідна група аудиторів.

Вважаємо також обов'язковим і необхідною умовою реформування системи бухгалтерського обліку і бухгалтерської (фінансової) звітності малого і середнього бізнесу початкову розробку принципів реформування і концепцій подання інформації, до яких ми відносимо наступні:

- принцип однаковості. Бухгалтерський облік для підприємств малого та середнього бізнесу повинен вестися однаково, без поділу по галузевої специфіки;

- принцип агрегування джерел інформації. Необхідне створення спеціального комплекту нормативних документів виключно для регламентації правових та облікових питань малого та середнього бізнесу;

- принцип актуальності. Розробляються положення повинні відповідати поточним ринковим умовам функціонування економіки, мати перспективну спрямованість і не повинні суперечити вимогам Міжнародних стандартів фінансової звітності;

- принцип тотальності. З моменту початку ведення бухгалтерського обліку в його системі повинні бути відображені всі факти фінансово-господарського життя організації;

- принцип подвійного запису. У будь-яких ситуаціях будь-яка господарська операція в бухгалтерському обліку повинна відображатися відповідно до принципу подвійного запису;

- принцип значимості статей бухгалтерської звітності. Подані в бухгалтерській (фінансової) звітності показники повинні володіти економічним змістом, що дозволяє проводити загальний аналіз діяльності підприємства;

- принцип сталості. Застосовувані з початку діяльності підприємства форми бухгалтерської (фінансової) звітності та ведення бухгалтерського обліку не повинні змінюватися, якщо це не обумовлено зміною законодавства.

Запропоновані підходи представляються нам обгрунтованими і раціональними, а їх використання в практиці обліку і звітності малого і середнього бізнесу дозволить вибрати найбільш правильні шляхи реформування в цій сфері.

література

1. Федеральний закон від 24.07.2007 N 209-ФЗ "Про розвиток малого і середнього підприємництва в Російській Федерації".
2. Наказ Мінфіну Росії від 31.10.2000 N 94н "Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності організацій та Інструкції щодо його застосування" (ред. Від 08.11.2010).
3. Інформація Мінфіну Росії N ПЗ-3/2012 "Про спрощену систему бухгалтерського обліку і бухгалтерської звітності для суб'єктів малого підприємництва" [Електронний ресурс]. URL: http://base.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi?base=LAW&n=116670&req=doc.
4. Лист Мінфіну Росії від 27 грудня 2013 р N 07-01-06 / 57795 "Про спрощених способах ведення бухгалтерського обліку, включаючи спрощену бухгалтерську (фінансову) звітність" [Електронний ресурс]. URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_156480/.
5. Миславський Н.А., Полєнова С.М. Особливості формування національної системи бухгалтерського обліку: точка зору // Сучасні тенденції розвитку науки і технологій. 2015. N 2-6.
6. Миславський Н.А. Про національні системах бухгалтерського обліку // Економіка і соціум. 2014. N 4-3 (13).
7. Миславський Н.А., Дзбоева Д.П. Розвиток системи бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва: Точка зору // Міжнародний бухгалтерський облік. 2011. N 21.
8. Миславський Н.А., Полєнова С.М. Міжнародні стандарти фінансової звітності для суб'єктів малого підприємництва // Міжнародний бухгалтерський облік. 2010. N 4.

Если вині нашли на Цій странице потрібної вам информации, Спробуйте скористати Поиск по сайту:

Повернутися на попередню сторінку Повернутися на попередню сторінку

Cgi?

Новости