До чого може привести людство створення супермозку, штучного інтелекту

Відзначимо, що в 1943 році глава компанії IBM Томас Уотсон сказав: "Думаю, що на світовому ринку ми зможемо знайти попит на п'ять комп'ютерів". Сьогодні в це важко повірити, але тоді думали саме так. Через 70 років мова йде вже про створення такого комп'ютера, який за своєю складністю буде цілком можна порівняти з людським мозком або навіть перевершувати його. Відзначимо, що в 1943 році глава компанії IBM Томас Уотсон сказав: Думаю, що на світовому ринку ми зможемо знайти попит на п'ять комп'ютерів

Треба сказати, що спочатку прогрес комп'ютерів йшов дуже повільно. Так що той же Томас Уотсон був не так вже й неправий. Наприклад, відомий американський журнал "Популярна механіка" в 1949 році зробив прогноз, що в майбутньому комп'ютери будуть важити не більше 1,5 тонн! І чому так, зрозуміло: в той час комп'ютери займали кілька кімнат і важили десятки тонн, ну, а включали їх тільки по ночах, коли люди спали, а заводи не працювали, бо вдень їм просто не вистачало електрики.

Найбільшою ж їх проблемою була проблема охолодження: численні реле настільки сильно нагрівалися, що були потрібні дуже потужні вентилятори, які створювали часом сильні протяги, щоб в комп'ютері від одного або декількох перемикань не виник пожежа. Перший персональний комп'ютер "Еппл II" з'явився в продажу лише в 1977 році і коштував 1 195 доларів без приладдя, ну, а потім і пішло і поїхало!

І ось вчені зі Стенфордського університету заявили, що змогли сформувати електронну систему, засновану на принципах роботи людського мозку, здатну імітувати в режимі реального часу роботу одного мільйона нейронів з мільярдами синаптичних зв'язків, використовуючи для цього таку ж кількість енергії, що і для роботи планшетного комп'ютера .

Зрозуміло, що створення моделі, яка може імітувати діяльність мозку, є справою виключно складним. Так, комп'ютерне моделювання роботи кори головного мозку миші здійснюється приблизно в 9000 разів повільніше, ніж його робота в реальності, і при цьому вимагає приблизно в 40 000 разів більше енергії.

Читайте також: Майбутнє Землі: диктатура роботів і нова чума

Людський мозок можна також імітувати, ось тільки за прогнозами для роботи його моделі буде потрібно стільки ж енергії, скільки для функціонування 250 тисяч домогосподарств! Тому вчені постаралися створити таку систему, яку вони викликали Neurogrid і яка складається з 16 електронних "фішок" NeuroCore, з'єднаних один з одним на одній друкованій платі. Кожен NeuroCore адекватний 65536 нейронам. Тобто, більше мільйона нейронів можуть бути змодельовані разом з їх мільярдами перехресних зв'язків, і все це буде працювати в режимі реального часу.

Правда, працювати все це знову-таки буде багато повільніше, ніж працює живий мозок, але ж ця конструкція і втомлюватися не буде! А найголовніше - нова система може відкрити нові шляхи в робототехніці і моделюванні мозку, і вчені сподіваються, що з часом зможуть перейти до ще більш складним і багатофункціональним системам і в підсумку повністю створити аналог людського мозку.

Головним недоліком їх розробки на сьогоднішній момент є висока вартість. Адже кожен Neurogrid коштує близько 40 000 американських доларів. Проте, ціна це відносна, оскільки в ній використовувалися технології 15-річної давності. Якщо ж використовувати більш сучасні процеси виготовлення, то витрати можна буде істотно скоротити. Ну, скажімо, 400 доларів.

Мало того, це також дозволить збільшити обсяг пам'яті кожного NeuroCore на два порядки. Правда, знову-таки навіть і в цьому випадку "мозок" стенфордський вчених програє в порівнянні з людським. Однак уже зараз неймовірні ефективність і швидкість Neurogrid можуть на певному етапі бути застосовані для управління протезами практично не відрізнятись від живих рук і ніг. До того ж, вони сподіваються, що їх "суперкомп'ютер", в кінцевому рахунку, може бути імплантований безпосередньо в мозок паралізованої людини для того, щоб виступати в якості "перекладача" і "комунікатора", дозволяючи людині управляти рухом протезів всього лише простим зусиллям волі .

Втім відомий англійський учений Стівен Хокінг, говорячи про досягнення в області штучного інтелекту, зокрема, про самоврядних машинах і голосовому помічнику Siri, як-то сказав, що "всі ці досягнення меркнуть на тлі того, що нас чекає в найближчі десятиліття". І хоча йому як нікому іншому від всіх цих досягнень може бути пряма вигода, він не втомлюється повторювати, що недооцінка загрози з боку штучного інтелекту може стати найбільшою помилкою в історії людства.

Читайте також: Робот теж може хитрувати і брехати

У своїй статті, написаній у співавторстві з професором комп'ютерних наук Стюартом Расселом з Каліфорнійського університету і професорами фізики Максом Тегмарк і Френком Вільчеком з Массачусетського технологічного інституту, Стівен Хокінг відзначає, що недооцінка загрози з боку штучного інтелекту може стати найбільшою помилкою в історії людства. Автори статті вважають, що людство в недалекому майбутньому цілком може зіткнутися з тим, що зупинити машини з нелюдським інтелектом від самовдосконалення буде вже неможливо.

В результаті процес так званої технологічної сингулярності, що має на увазі надзвичайно швидкий технологічний розвиток, виявиться неминучим. Машини своїм інтелектом перевершать людини і почнуть керувати фінансовими ринками, науковими дослідженнями, розробкою зброї, одним словом - абсолютно всім, а, отже, і самою людиною. При цьому не треба уявляти собі апокаліптичних картин з роботами на кшталт Термінатора, заганяє людей в резервації. Все буде трохи інакше, ось тільки очевидний драматизм того, що відбувається від більшості людей буде приховано.

Просто оперуючи величезними масивами інформації і прораховуючи всі мислимі і немислимі варіанти, комп'ютери підкажуть політикам, яким чином найкраще впливати на ... інших політиків. Знаючи все слабкості своїх супротивників, вони зможуть ефективно на них натиснути, вкажуть найбільш дієві важелі впливу на ринок і напрямки проривних досліджень, тобто зроблять за людей все те, що сьогодні вони теж роблять, але тільки часом на інтуїтивному рівні.

У цьому новому світі "суперінтелекту" люди будуть змушені передоручити йому абсолютно все, причому їм доведеться вірити комп'ютера на слово, бо перевірити правильність його рекомендацій вони будуть просто не в змозі. У підсумку це може призвести до повної залежності людей в розвинених державах від таких ось комп'ютерів, тоді як відставання тих країн, де їх немає, зробиться ще більш сильним, тобто шляху розвитку і тих і інших розійдуться на Землі назавжди! І це не буде розподілом за принципом "Захід - Схід" або "Північ - Південь" - все вирішить володіння таким "суперінтеллектом", до якого всіх інших постараються не підпускати ні в якому разі.

Читайте також: Чи реальний сьогодні "бунт машин"?

Значно зросте роль всіляких соціологічних досліджень, будуть враховуватися соціальні наслідки будь-якої дрібниці, наприклад, коливання індексу Dow Jones в залежності від результатів чергового чемпіонату світу з футболу. Ось тільки люди, які не володіють результатами обробки таких досліджень, виявляться в явному програші, як якщо б команді сліпих довелося грати проти команди зрячих, і навряд чи це зможе надалі зміцнити партнерські відносини між державами.

Хокінг відзначає, що наслідків штучного інтелекту сьогодні присвячено дуже мало серйозних досліджень і закликає замислитися над тим, що можна зробити, щоб уникнути гіршого сценарію розвитку людства в майбутньому.

Новости