До 8 Березня квіти подорожчають на 40%

  1. квітковий бум
  2. Монополістів серед квіткарів немає
  3. ФАС нікого перевіряти не буде

Фото: ПГ / Володимир Афанасьєв

У цьому року 8 Березня не стане витратним лише для жителів Владивостока. Там в кінці лютого представники квіткового бізнесу підписали маніфест, який гарантує збереження «буденних» цін в святкові дні. За даними ЗМІ, тюльпани на Далекому Сході будуть продаватися не дорожче 80 рублів за штуку, а троянди коштувати по 80-250 рублів залежно від сорту.

квітковий бум

Іншим жителям Росії на такі подарунки квіткових торговців розраховувати не доводиться. «Я думаю, різниця в порівнянні з цінами в звичайні дні сягатиме близько 40-50 відсотків», - припускає перший заступник голови Комітету Ради Федерації з економічної політики Олексій Майоров .

Його слова підтверджують учасники ринку. Як повідомили «Парламентській газеті» в одному з московських сервісів доставки квітів, в святковий день ціни піднімуться мінімум на 40 відсотків. Представники компанії відзначили, що розцінки збільшилися у постачальників.

За словами експертів, кінцева вартість квіткової продукції залежить від виробників. «Зростання цін на квіти йде від тих, хто вирощує квіти. За ними, природно, піднімають ціну постачальники і так далі. І так ця накрутка росте як сніжний ком », - пояснила« Парламентській газеті »дизайнер-флорист Ольга Ларіонова.

Таким чином, в магазин квіти вже приходять за завищеною вартістю, тому і на продаж вони йдуть за вищими цінами.

Монополістів серед квіткарів немає

На думку голови Комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолія Аксакова , Причина зростання квіткового цінника - це перш за все шалений попит. «На Восьме березня попит на квіти зростає в тисячі разів, а може, і в мільйони. Мільйони чоловіків, які ніколи не дарують квітів, раптом вирішують вручити своїм жінкам букети. Природно, це впливає на ціну », - зазначив депутат.

Але цією ситуацією можуть скористатися великі учасники ринку, допустив він. Наприклад, вони в змозі встановити певну планку вартості, нижче якої квіти не можуть коштувати в святковий період. «Я думаю, що вони не дають демпінгувати. Найбільші гравці ринку домовляються про ціну, вони вже планують, який прибуток отримають », - припустив Анатолій Аксаков.

З іншого боку, на російському ринку квітів немає ознак монополій, зазначив Олексій Майоров. «Так як є великі оптовики, які постачають квіти з-за кордону, то я допускаю, що вони можуть домовитися між собою. Але в кінцевому рахунку це ні до чого не приведе, тому що у нас досить великий обсяг точок, які торгують квітами - організувати змову тут практично неможливо », - переконаний сенатор.

Таким чином, щорічне березневе підвищення цін на квіти - це звичайний закон ринку, підвів підсумок Олексій Майоров. Він спрогнозував, що пік подорожчання припаде на ранок Восьмого березня. «Це я можу припустити з досвіду минулих років, - зазначив сенатор. - А до кінця дня і тим більше дев'ятого березня ціни знову впадуть вниз ».

ФАС нікого перевіряти не буде

У Федеральній антимонопольній службі слова парламентаріїв підтвердили. Як зазначив в коментарі «Парламентській газеті» заступник керівника ФАС Росії Андрій Циганов, ринок квітів в Україні характеризується яскраво вираженою сезонністю: найбільший попит на зрізані квіти помітний в лютому, березні, травні, вересні та грудні, а літній період є мертвим сезоном. І ціни ростуть саме в зв'язку з очікуваним підвищенням попиту.

Але впливають і інші фактори. «Це і зростання курсу валют, зростання галузевих витрат, і загальні інфляційні процеси в економіці нашої країни», - додав Андрій Циганов.

При цьому ціни на квіти по всій Росії неоднорідні. Вони залежать не тільки від регіонів, а й форматів продажу - в квіткових магазинах, в супермаркетах, Інтернеті і оптово-роздрібних складах цінники відчутно різняться.

Заступник керівника ФАС також зазначив, що служба постійно відстежує обґрунтованість ціноутворення і контролює ринки з метою припинення узгоджених дій їх учасників. І результати моніторингу дозволяють зробити висновок, що монополістів на ринку свіжозрізаних квітів немає, так само як і цінової змови його учасників.

Новости