Додаткові тарифи страхових внесків і дострокова пенсія

  1. Що є об'єктом оподаткування додатковими страховими внесками?
  2. За які саме періоди трудової діяльності нараховуються додаткові тарифи?

Пенсійним законодавством з 1 січня 2013 р передбачені додаткові страхові внески до Пенсійного фонду РФ на фінансування страхової частини трудової пенсії. У даній статті ми розглянемо складні питання нарахування та сплати цих внесків роботодавцями з урахуванням змін, що сталися у зв'язку з прийняттям законодавчих актів в частині запровадження спеціальної оцінки умов праці.

Відповідно до ст. 58.3 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування» (далі - Закон № 212-ФЗ) на виплати і інші винагороди, нараховані в користь окремих застрахованих осіб, зайнятих на роботах, зазначених у подп. 1, 2-18 п. 1 ст. 27 Федерального закону від 17.12.2001 № 173-ФЗ «Про трудові пенсії в Російській Федерації» (далі - Закон про трудові пенсії), організації-страхувальники з 1 січня 2013 р сплачують додаткові тарифи страхових внесків до Пенсійного фонду РФ на фінансування страхової частини трудової пенсії.

Ці внески є додатковими до основного тарифу страхового внеску на обов'язкове пенсійне страхування і мають певні відмінності від нього. Відзначимо, що такі ж додаткові тарифи передбачені ст. 33.2 Федерального закону від 15.12.2001 № 167-ФЗ «Про обов'язкове пенсійне страхування в Російській Федерації» (далі - Закон № 167-ФЗ).

Читайте також:

На відміну від основного, додаткові тарифи страхових внесків до Пенсійного фонду РФ на виплату страхової частини трудової пенсії не є персоніфікованими, так як кошти, що утворюються за рахунок цих внесків, спрямовуються на виплату страхової частини трудової пенсії всіх пенсіонерів, включаючи тих, хто був зайнятий на роботах, передбачених в подп. 1, 2-18 п. 1 ст. 27 Закону про трудові пенсії.

Що є об'єктом оподаткування додатковими страховими внесками?

Згідно ч. 1 ст. 7 Закону № 212-ФЗ це виплати та інші винагороди, нараховані організаціями - платниками страхових внесків на користь фізичних осіб в рамках трудових відносин і цивільно-правових договорів, предметом яких є виконання робіт, надання послуг.

Читайте також:

За які саме періоди трудової діяльності нараховуються додаткові тарифи?

Для внесків по доптаріфам на виплати і інші винагороди, що відповідають вимогам ч. 1 ст. 7 Закону № 212-ФЗ, мають значення також і періоди трудової діяльності, на які вони припадають, оскільки внески сплачуються роботодавцями з сум, нарахованих на користь застрахованих осіб, які виконують роботи, що дають право на дострокову трудову пенсію по старості за результатами спеціальної оцінки умов праці .

Відзначимо, що відповідно до ст. 13 Федерального закону від 28.12.2013 № 426-ФЗ «Про спеціальну оцінці умов праці» (далі - Закон № 426-ФЗ) і Федеральним законом від 28.12.2013 № 421-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації у зв'язку з прийняттям Федерального закону "Про спеціальну оцінці умов праці" »для платників страхових внесків, зазначених у ч. 1 і 2 ст. 58.3 Закону № 212-ФЗ, натомість сплачуваних ними з 1 січня 2013 р додаткових тарифів з 1 січня 2014 р застосовуються доптаріфи в залежності від встановленого за результатами спеціальної оцінки умов праці, що проводиться в порядку, затвердженому законодавством РФ, класу умов праці в наступних розмірах (див. табл.).

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону № 212-ФЗ база для нарахування страхових внесків визначається як сума виплат та інших винагород, передбачених ч. 1 ст. 7 Закону № 212-ФЗ, нарахованих організаціями - платниками страхових внесків за розрахунковий період на користь фізичних осіб, за винятком сум, зазначених у ст. 9 цього Закону.

Читайте також:

До таких нарахуваннях відносяться, наприклад, компенсаційні виплати, пов'язані з відшкодуванням витрат на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників, або з відшкодуванням шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я (в межах норм, встановлених законодавством РФ).

Розміри додаткових тарифів страхових внесків

Розміри додаткових тарифів страхових внесків

Ці виплати не є винагородою в рамках трудових відносин - вони носять компенсаційний характер і не підлягають обкладенню ні страховими внесками за основним тарифом, ні за додатковими, навіть якщо припадають на періоди, коли застрахована особа постійно протягом повного дня виконувало роботи, що дають право на дострокове призначення трудової пенсії по старості.

Читайте також:

Практичне питання на тему страхових внесків

Згідно пенсійного законодавства в стаж роботи, що дає право на дострокове пенсійне забезпечення, зараховуються періоди, коли працівник був зайнятий на такій роботі постійно і протягом повного дня. У зв'язку з цим постає питання про нарахування та сплату страхових внесків за додатковими тарифами за періоди, коли працівник був зайнятий на подібних роботах постійно або неповний робочий день (наприклад, у зв'язку з суміщенням або перекладом). Як при цьому обчислювати виплати - за весь період трудової діяльності за конкретною професією або за час фактичної зайнятості на роботах, що дають право на дострокову трудову пенсію по старості?

Питання і справді важливий. Аналогічна ситуація, до речі, може виникнути з нарахуванням страхових внесків за додатковими тарифами, наприклад, щодо водолазів, членів льотних екіпажів, геологів, сезонних працівників, співробітників, які працюють вахтовим методом, які в силу специфіки роботи не можуть бути зайняті протягом усього розрахункового періоду (тижні, місяці, роки); з нарахуванням внесків по доптаріфам з виплат і інших винагород на користь працюючих пенсіонерів, а також за періоди виконання робіт за сумісництвом.

До речі сказати, згідно зі Стратегією довгострокового розвитку пенсійної системи, затв. розпорядженням Уряду РФ від 25.12.2012 № 2524-р, а також відповідно до Закону № 426-ФЗ додаткові тарифи страхових внесків введені з метою забезпечення безпеки працівників у процесі їх трудової діяльності, стимулювання роботодавців, які мають робочі місця з важкими і шкідливими умовами праці , до поліпшення умов праці та оптимізації цих робочих місць, а також з метою створення збалансованої та справедливої ​​пенсійної системи.

Читайте також:

Простіше кажучи, роботодавець, який має такі робочі місця, змушений сплачувати страхові внески за додатковим тарифом за те, що застраховані особи, зайняті на цих місцях, піддаються впливу шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу. Мова в тому числі йде про тих, хто виробив необхідний стаж на відповідних видах робіт і кому в зв'язку з досягненням відповідного віку достроково призначається трудова пенсія по старості, так як в цьому випадку працівники як і раніше ризикують отримати профзахворювання, втрату працездатності або інвалідність. Роботодавець звільняється від сплати додаткових тарифів, тільки якщо за результатами спеціальної оцінки умов праці робочі місця визнані оптимальними або допустимими, т. Е. Відповідають вимогам охорони праці.

При розгляді цих питань слід враховувати наступне.

1. Застосовувані з 1 січня 2013 р додаткові тарифи страхових внесків на фінансування страхової частини трудової пенсії (далі - додаткові тарифи страхових внесків) встановлені для організацій-страхувальників щодо виплат та інших винагород, нарахованих на користь окремих застрахованих осіб, які зайняті на роботах , що дають право на дострокове призначення трудової пенсії по старості. При цьому законодавець не обумовлює оподаткування цими внесками зазначених виплат та винагород постійною зайнятістю протягом повного робочого дня.

Постійна зайнятість протягом повного дня на роботах, що дають право на дострокове призначення трудової пенсії по старості, передбачена Правилами обчислення періодів роботи, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії по старості відповідно до статей 27 і 28 Федерального закону «Про трудові пенсії в Російській Федерації »(далі - Правила), затв. постановою Уряду РФ від 11.07.2002 № 516. Це одна з обов'язкових умов формування стажу на відповідних видах робіт, необхідного для призначення зазначеної пенсії. Так, згідно з п. 4 Правил в стаж роботи, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії по старості, зараховуються періоди роботи, що виконується постійно протягом повного робочого дня, якщо інше не передбачено Правилами або іншими нормативно-правовими актами.

Читайте також:

Чинне законодавство не містить спеціального нормативного правового акта, який встановлює порядок нарахування і сплати страхових внесків за додатковими тарифами. Тому керуватися слід положеннями Закону № 212-ФЗ.

Виплати та інші винагороди можуть доводитися як на період, коли співробітник постійно протягом повного дня виконував роботу, що дає право на дострокове пенсійне забезпечення, так і на періоди роботи, що не дає такого права (наприклад, у разі переведення в тій же організації за виробничою необхідністю на термін не більше одного місяця протягом календарного року або при перекладі відповідно до медичного висновку вагітної жінки на роботу, не пов'язану з особливими умовами праці), але включаються у відповідності з Правилами в пер іоди роботи, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії по старості. У цьому випадку суми виплат і інших винагород можуть обкладатися додатковими тарифами страхових внесків в тому ж порядку, що і основним.

Читайте також:

2. Як ми вже відзначали, додаткові тарифи не є персоніфікованими, так як кошти, що утворюються за рахунок цих внесків, спрямовуються на виплату страхової частини трудової пенсії всіх пенсіонерів, включаючи тих, хто був зайнятий на роботах, передбачених в подп. 1, 2-18 п. 1 ст. 27 Закону про трудові пенсії. Нарахування та сплата цих внесків є не ув'язуються з характером трудової діяльності окремого застрахованої особи, на користь якого здійснюються виплати та інші винагороди, що підлягають обкладенню додатковими тарифами страхових внесків.

Читайте також:

3. Частина 1 ст. 8 Закону 212-ФЗ не пов'язує визначення бази для нарахування страхових внесків з будь-якими конкретними періодами трудової діяльності. Страхові внески сплачуються з усієї суми (бази) виплат та інших винагород, нарахованих на користь працівників за розрахунковий період.

Наприклад, водолаз річну норму (розрахунковий період дорівнює року) перебування під водою - 275 годин - виробив за 6 місяців. В цьому випадку до спеціального стажу, з урахуванням якого достроково призначається трудова пенсія по старості, йому буде зарахований повний рік, заробітна плата водолазу також виплачується за рік.

Читайте також:

Ці обставини можуть враховуватися при розгляді питання про сплату додаткових тарифів страхових внесків, нарахованих на користь водолаза. Така ж ситуація може скластися при сплаті додаткових тарифів страхових внесків, нарахованих, наприклад, на користь геологів, членів льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації, сезонних працівників, осіб, які працюють протягом повного навігаційного періоду на водному транспорті, вахтовиків.

Стаття опублікована в журналі "Довідник кадровика" №6, 2014 р.

Що є об'єктом оподаткування додатковими страховими внесками?
За які саме періоди трудової діяльності нараховуються додаткові тарифи?
Що є об'єктом оподаткування додатковими страховими внесками?
Як при цьому обчислювати виплати - за весь період трудової діяльності за конкретною професією або за час фактичної зайнятості на роботах, що дають право на дострокову трудову пенсію по старості?

Новости