Догляд за олов'яної посудом

  1. підтверджуємо побоювання
  2. Боротися з патиною чи ні?

Отже, ви власник набору олов'яного посуду, розкішного пивного келиха, кубка або декоративною тарілки? Або тільки вибираєте виріб з олова в якості подарунка? Резонне питання, яке виникає: «Як же доглядати за цією красою?» Простий чи догляд за олов'яної посудом або він принесе власникові стільки клопоту, що той не буде радий красі вироби і чистоті смаку напою або страви? Давайте розбиратися.

підтверджуємо побоювання

Приховувати не станемо - олов'яна посуд досить вимоглива в догляді. Якщо ви використовуєте її за призначенням, то постарайтеся відразу позбавити посуд від залишків їжі, промити теплою водою і протерти насухо. Жорсткі мочалки і абразивні засоби - це не для олова, так як цей матеріал досить м'який. Якщо не хочете, щоб на поверхні залишилися подряпини, використовуйте тільки м'які серветки для миття, а засобів побутової хімії - і зовсім по мінімуму. У посудомийну машину такому посуді шлях замовлений. Крім того, не зберігайте вироби з олова поруч з гострими предметами, глибокі подряпини зможе прибрати вже тільки ювелір. А ще олово дуже не любить холод. Ось така «неженка» цей, здавалося б, надійний матеріал. Зрозуміло, що такий посуд не для щоденного використання. Вона може довго лежати в буфеті, ретельно перед цим вимита, протерта і відполірована, але коли ви дістанете її через тривалий час бездіяльності, можете виявити легкий оксамитовий наліт - патину.

Боротися з патиною чи ні?

З точки зору колекціонерів патина - дуже цінне доповнення до виробів з олова. Більш того, якщо ви є власником речі дійсно старовинної, знявши з неї патину, можете назавжди погубити цінність предмета. Не виключено, що предмет з минулого містить в своєму складі свинець, про це може свідчити проступили темно-сірі плями. Такі вироби можна використовувати тільки для колекціонування або в декоративних цілях, але не подавати в них страви, навіть після полірування. Свинець дуже шкідливий для організму.

Але якщо мова йде про сучасну якісної посуді, такий як від Artina SKS , Яку ви використовуєте для урочистостей, звичайно ж, вона має бути блискучою і слідів патини на ній бути не повинно. Для того, щоб самостійно почистити і відполірувати вироби, можна скористатися полиролями для срібла, латуні, олова або використовувати народні засоби. Ось деякі з них:

  • «Оживити» зовнішній вигляд олов'яного вироби, можна протерши його м'якою ганчіркою, змоченою в теплому пиві;
  • Ще один варіант - половинка картоплини, зріз якої ви обмакнете в крейда або протерти верхніми листами капусти;
  • На літр води жменю польового хвоща з додаванням 1 ст. ложки оцтової есенції - і до ранку у вас готове засіб для чищення для олов'яного посуду;
  • Харчову соду використовуйте в крайніх випадках і обережно, щоб не залишити подряпини;
  • Якщо ви власник олов'яного підсвічники та на ньому залишилися сліди оплавилася воску зі свічки, можна підігріти його феном і зняти розм'якшений віск серветкою;
  • Можна так само приготувати пасту, яка складається з 1 ст. оцту, 1 ч. л. солі і 0,5 ст. борошна, протерти нею виріб, потім ретельно промити і протерти насухо;

Деякі клопоти по догляду з ториця вам віддадуть, адже олов'яний посуд виглядає дуже урочисто! Вона здатна підкреслити важливість події, послужити статусним подарунком. Справжні гурмани оцінять такі переваги олов'яного посуду, як здатність повною мірою розкрити смак страви і зберегти прохолоду напою.

Отже, ви власник набору олов'яного посуду, розкішного пивного келиха, кубка або декоративною тарілки?
Або тільки вибираєте виріб з олова в якості подарунка?
Резонне питання, яке виникає: «Як же доглядати за цією красою?
» Простий чи догляд за олов'яної посудом або він принесе власникові стільки клопоту, що той не буде радий красі вироби і чистоті смаку напою або страви?
Боротися з патиною чи ні?

Новости