Договір Укрзалізниці з General Electric - всі плюси і мінуси

  1. "Укрзалізниця" заплатить 1 млрд доларів General Electric за нові вантажні локомотиви
  2. Почім локомотиви?
  3. Чому Україна не будує свої тепловози?
  4. Угода з General Electrics покращує інвестиційну привабливість України
  5. АВТОР:
  6. Орфографічна помилка в тексті:

28 лютого 2018, 7:56 Переглядів:

"Укрзалізниця" заплатить 1 млрд доларів General Electric за нові вантажні локомотиви

28 лютого 2018, 7:56 Переглядів:   Укрзалізниця заплатить 1 млрд доларів General Electric за нові вантажні локомотиви   Фото: commons

Фото: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25553545.

Українські вантажні тепловози зношені на 99%.

Ще трохи і "Укрзалізниця" залишиться без вантажних перевезень. Тому держкомпанія підписала контракт з General Electric на поставку 30 локомотивів до осені цього року. Протягом 15 років американська компанія зробить для України 225 локомотивів і модернізує 75.

Загалом країна заплатить GE 1 млрд доларів. У виробництві і модернізації локомотивів братимуть участь українські заводи. Але спочатку їх частка становитиме лише 10%, пізніше - 40%.

За що "Укрзалізниця" заплатить 1 млрд доларів, і чому українські заводи залишилися без великого замовлення, дізнавався сайт "Сегодня".

Почім локомотиви?

Днями "Укрзалізниця" і General Electric підписали рамкову угоду на 1 млрд доларів. За 15 років компанія модернізує до 75 локомотивів і поставить в Україну до 225 тепловозів Evolution .

На першому етапі корпорація поставить 30 вантажних дизельних локомотивів ТЕ33А за 140 млн доларів.

Виходить, один локомотив обійдеться в 4,66 млн "зелених". Це не дорожче за ціну, по якій GE поставляла аналогічні локомотиви в інші країни, запевняє. і. о. голови "Укрзалізниці" Євген Кравцов. Рівень локалізації складе 10%. Тобто, в одному тепловозі будуть якісь деталі українського виробництва на суму в 466 тис. Дол.

На другому етапі рівень локалізації хочуть збільшити до 40%.

Платити за локомотиви буде Укрексімбанк на умовах фінансового лізингу з гарантіями американського City Bank. За умовами контракту, Укрексімбанк перерахує 100% передоплати за локомотиви General Electrics. При цьому "Укрзалізниця" заплатить 30% авансового платежу від вартості тепловозів, а потім буде розплачуватися тільки з українським банком.

Тендер "Укрзалізниця" не проводила. За словами Кравцова, за процедурою лізингу він не потрібен. Але був конкурсний відбір між Siemens, Bombardier, Skoda. Всім вимогам відповідала тільки General Electric.

Спочатку планувалося, що GE поставить в Україну тепловози зі свого казахстанського заводу - "Локомотив құрастиру зауити". Але 50% акцій ЛКЗ належать російському Трансмашхолдингу, який знаходиться під українськими санкціями. Тому локомотиви для України будуть робити на американському заводі в Ері, штат Пенсільванія.

Фото: aolkz.kz

Йдеться про тепловозах ТЕ33А. Вони адаптовані до кліматичних умов України, економніше в обслуговуванні і комфортніше для локомотивних бригад. У порівнянні з існуючими тепловозами шкідливих викидів від ТЕ33А на 40% менше. Це вантажні локомотиви нового покоління з асинхронними тяговими приводами потужністю 3356 кВт. Конструкційна швидкість - 120 км / ч. Тепловози мають більший міжремонтний пробіг.

Перші локомотиви прибудуть в Україну до осені.

Чому Україна не будує свої тепловози?

За останні роки Україна втратила Івано-Франківський локомотиворемонтний завод, Полтавський, Гайворонський і Ізюмський тепловозоремонтний завод. Раніше тепловози виробляв Луганськтепловоз. Після окупації Луганська Росією завод розграбували і вивезли.

Однак у складі "Укрзалізниці" залишилися три підприємства: Львівський локомотиворемонтний, Дніпровський електровозобудівний і Запорізький електровозоремонтний заводи. Їхні потужності дозволяють капітально ремонтувати щорічно 200 електровозів і 100 тепловозів, вважає менеджер проектів з відновлюваної енергетики GT Дмитро Франчук.

Зараз будувати локомотиви на що залишилися заводах не вийде без інвестицій, каже експерт з транспортних питань Євген Наумов. Держкомпанії коштувало вкласти гроші в існуючі заводи або наполягати на виробництві тепловозів на території України.

У 2015 році міністерство інфраструктури підрахувало, що "Укрзалізниці" щорічно потрібно заміщати новими 100 локомотивами протягом п'яти років, каже колишній заступник міністра інфраструктури, директор програми "Інфраструктура майбутнього" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Володимир Шульмейстер,

"Потреба в 500 локомотивів вже достатня, щоб поставити один завод. До нас приходили кілька великих постачальників, таких як Bombardier. З ними велися переговори, щоб тут заснувати виробництво. Більш того компанія Bombardier дивилася кілька заводів в Києві, Львові, які б підійшли для інвестування. Природно, їх потрібно було переобладнати і вкласти туди гроші. Для того, щоб зробити загальне підприємство з інвестором, потрібно надати майданчик. Україна пішла іншим шляхом ", - говорить експерт.

З точки зору макроекономіки, замість того, щоб направляти гроші на розвиток власного ВВП, ми інвестуємо в інші країни, відзначає Шульмейстер. Причому в кілька країн, тому що виробництво, швидше за все, буде в Казахстані. Тобто, казахська руда буде перетворюватися в казахський метал і казахський тепловоз буде поставлятися в Україну. І роботу отримають казахи.

"Замість того, щоб гроші залишилися тут і збільшували купівельну спроможність українців і ріс ВВП України, ми вкладаємо гроші в інші країни", - коментує Шульмейстер.

Угода з General Electrics покращує інвестиційну привабливість України

У співпраці "Укрзалізниці" і General Electric головне - налагодження довгострокового співробітництва з потужним світовим гравцем на умовах фінансового лізингу, каже Володимир Ломійчук, CEO SalesCapital AG Ukraine.

Фінансовий лізинг (оренда) є різновидом фінансового кредиту, який надається через Укрексімбанк під гарантії американського City Bank.

Фінансовий лізинг (оренда) є різновидом фінансового кредиту, який надається через Укрексімбанк під гарантії американського City Bank

Фото: aolkz.kz

"Що це значить для економіки? Такі угоди підсилюють інвестиційну привабливість будь-якої країни, адже якщо на її ринку працюють світові лідери, значить, це дозволяє її бізнес клімат, значить, в цій країні можна вести якесь планування довше, ніж на строк до майбутніх виборів ", - зазначає Ломійчук.

Фінансовий лізинг від General Electric - це обіцянка з боку "Укрзалізниці" вести чесний і прогресивний бізнес, і взаємна обіцянка з боку GE надавати тепловози і інвестувати у виробництво на території України.

"Звичайно, було б чудово, щоб українські виробники, так само, як і американські, мали б державні гарантії при виході на іноземні ринки (цю функцію має виконувати експортно-кредитне агентство), проте на цьому етапі ми можемо говорити про довгострокову економічний ефект від цієї угоди, який буде стосуватися не тільки інфраструктури ", - додає Володимир Ломійчук.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Угода на 1 млрд дол. З General Electric: чому Україна не побудує свої локомотиви". інші Новини транспорту дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Віталій Андроник

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чому Україна не будує свої тепловози?
Php?
Почім локомотиви?
Чому Україна не будує свої тепловози?

Новости