Договори вантажоперевезень і транспортних послуг з ІП: зразок, навіщо потрібен, що містить, як скласти, порядок розірвання та зміни

  1. Перевезення і транспортні послуги
  2. Структура і зміст договорів перевезення і транспортного експедирування
  3. договір перевезення
  4. Договір транспортного експедирування
  5. Типовий договір на вантажоперевезення ІП та зразок акта виконаних робіт
  6. Розірвання та зміна договору
  7. Звітність та оподаткування
  8. Податки з договорів вантажоперевезень і транспортних послуг
  9. Відео: документальне оформлення транспортних послуг

Чим відрізняються послуги з перевезення від інших транспортних послуг, коли договір експедиції є чисто посередницьким договором і як виплачуються податки при наданні послуг з експедиції вантажу - актуальні в перевізному бізнесі питання. Щоб відповісти на них правильно, індивідуальному підприємцю слід ознайомитися з нормативно-правовими актами, що регламентують особливості ведення справ в компаніях цього профілю.

Перевезення і транспортні послуги

У зв'язку з переміщенням товару від продавця до покупця з'являється потреба в посереднику, який є організатором перевезень і здійснить її. Нерідко цю роль беруть на себе індивідуальні підприємці, що спеціалізуються на наданні транспортних послуг. В такому випадку до договору купівлі-продажу додаються договори:

  1. Перевезення. З перевізником підписується договір на звичайну операцію з транспортування вантажу. Питаннями організації перевізного процесу, підготовкою вантажу до відправки, а також оформленням необхідних документів на вантаж займається відправник.
  2. Транспортного експедирування. Договір експедиції передбачає надання додаткових послуг, пов'язаних з транспортуванням вантажу - організація перевезення, пошук перевізника, підготовка вантажу до відвантаження. В рамках такої угоди вантажовідправник (або вантажовласник) оформляє заявку з точними інструкціями для експедитора, але сам безпосереднім оформленням та підготовкою вантажу не займається.
  3. Агентування. Агентський договір укладається між індивідуальним підприємцем - посередником, організуючим перевізний процес, і транспортною компанією, яка виконає доставку вантажу. В рамках договору агентування експедитор є посередником, якому необхідно знайти транспортну компанію для здійснення перевезення вантажу.
Чим відрізняються послуги з перевезення від інших транспортних послуг, коли договір експедиції є чисто посередницьким договором і як виплачуються податки при наданні послуг з експедиції вантажу - актуальні в перевізному бізнесі питання

Перш ніж надавати кому-небудь транспортні послуги, підприємцю необхідно укласти договір відповідного виду

До транспортних нерідко додаються додаткові послуги:

  1. Консалтингові: визначення маршруту перевезення, вибір виду транспорту і способу доставки, розрахунок вартості та термінів доставки і т. Д.
  2. Організаційні: підготовка і оформлення перевезення, укладення договорів з учасниками транспортного процесу, створення необхідних документів, планування операції доставки тощо.
  3. Підготовка вантажу: укладання, маркування, затарювання.
  4. Митне оформлення.
  5. Прийом та видача вантажу.
  6. Вантажно-розвантажувальні роботи (стівідорскіе, якщо мова йде про морському судні), послуги сюрвеєрські компаній, які проводять оцінку майна для цілей страхування.
  7. Супровід вантажів.
  8. Робота з претензіями і несправностями при перевезенні.

Склад робіт визначає вид договору, що укладається. Розглянемо основні два договори транспортних послуг.

Структура і зміст договорів перевезення і транспортного експедирування

Для надання послуг укладається договір перевезення між перевізником і вантажовідправником (вантажовласником).

договір перевезення

Предметом угоди є організація транспортної операції, тому в відповідному розділі договору індивідуальному підприємцю корисно дати вказівку на законодавчі норми, що регулюють взаємодію сторін в перевізному процесі ( ГК РФ глава 40 «Перевезення» ).

За договором перевезення перевізник зобов'язаний подати під навантаження транспорт в вказане місце і час. Крім того:

  1. Транспортний засіб має бути справним і придатним для перевезення заявлених вантажів.
  2. Перевізник зобов'язаний здійснювати перевезення вантажу за узгодженим маршрутом.
  3. Вантаж повинен бути доставлений в терміни, які були обумовлені при обговоренні замовлення і зафіксовані в письмовій угоді.
  4. Якщо відбувається вимушена затримка транспортного засобу в дорозі, перевізник своєчасно інформує замовника про всі обставини, що перешкоджають доставці вантажів.

Замовник зобов'язаний повідомити повну інформацію про перевезений вантаж - найменування, тип, загальна кількість. І також потрібен графік із зазначенням пунктів подачі транспортних засобів під навантаження. Замовник готує всю товаросопроводительную і транспортну документацію на вантаж, що перевозиться і оплачує фрахт транспортного засобу.

Транспортні послуги індивідуального підприємця оплачуються після подання ним відповідних рахунків і накладних. Оплата може стягуватися у вигляді фіксованої суми або за одиницю транспортної роботи.

Угода з перевезення вантажів буде взаємовигідною тільки в тому випадку, якщо в договорі чітко прописані права та обов'язки сторін

Перевізник відповідає за подачу транспортних засобів під навантаження вчасно і за зрив термінів постачання. У розділі договору «Штрафні санкції» вказується величина виплат за порушення термінів перевезення.

Крім цього, перевізник несе відповідальність перед замовником за повну або часткову втрату вантажу, його пошкодження, погіршення якості і втрату товарного виду, що відбулися з причини неналежного виконання договору перевезення. Підписуючи договір, індивідуальному підприємцю потрібно визначити, за чий рахунок буде проведена оцінка розміру шкоди.

Замовник відповідає за:

  • неналежне виконання своїх зобов'язань за договором;
  • заподіяну шкоду перевізнику;
  • необгрунтовану відмову в оплаті послуг перевізника;
  • несвоєчасну оплату виставлених за договором рахунків;
  • несвоєчасне звільнення транспортного засобу.

Договір транспортного експедирування

Договір транспортної експедиції укладається між замовником і транспортним експедитором.

Експедиційні послуги сьогодні є виконання не тільки транспортної операції, але і надання послуг з консолідування, зберігання, складування, обробки вантажів відповідно до інструкцій замовника. Сучасні експедитори надають консультації з вибору способу і маршруту доставки вантажу, вирішують податкові питання, займаються страхуванням, координують перевізні процеси. Всю сукупність експедиційних послуг ділять на чотири групи:

  • доставочние,
  • стівідорскіе,
  • тальманської,
  • складські.

Що являють собою доставочние і складські послуги, ще можна здогадатися, а ось стівідорскім і тальманської послуг дамо визначення.

Стівідорскіе послуги - вантажно-розвантажувальні і перевантажувальні операції в проміжному пункті. Тальманської послуги представляють собою підрахунок кількості одиниць вантажу при навантаження і вивантаження вантажу з транспортного засобу. Послуги з огляду вантажу і транспорту називаються сюрвейерськими. Зазвичай сюрвеєрські й тальманської послуги надаються комплексно.

Авторитетна міжнародна організація ЮНКТАД ділить всіх експедиторів на експедиторів наступних спеціалізацій:

  • повірені;
  • комісіонери;
  • власники складу, зберігачі вантажів;
  • орендодавці контейнерно-трейлерного парку;
  • перевізники.

Кожен з перерахованих експедиторів пропонує певний спектр послуг, пов'язаний з транспортуванням - консолідація-расконсолідірованіе вантажів, формування відправлень, резервування тоннажу, розміщення на складі й відповідальне зберігання, оренда засобів пакетування вантажів. Специфіка роботи індивідуального підприємця - експедитора визначає зміст договору експедиції, а також дає відповідь на питання, ким же є експедитор для замовника - повіреним, комісіонером, власником складу, агентом або перевізником.

У розділі «Предмет договору» вказується сфера регулювання відносин експедитора і замовника. Зрозуміло, що діяльність індивідуального підприємця і його послуги транспортного експедирування повністю визначають зміст тексту цієї статті.

Замовник видає експедитору доручення на перевезення вантажу. Для документального оформлення цієї операції існує спеціальна форма ФІАТА.

Для документального оформлення цієї операції існує спеціальна форма ФІАТА

Оформлення проформи ФІАТА, видачею якої оформляється доручення експедитору, є обов'язковим при міжнародних перевезеннях

Потім експедитор акцептує (підтверджує) факт прийняття доручення. Доказом цього служить розписка експедитора ФІАТА.

Зворотний бік проформи ФІАТА, яка підтверджує, що експедитор прийняв до виконання доручення замовника

Експедитор готує транспортні та всі необхідні документи на вантаж. За бажанням замовника експедитор може брати участь в опрацюванні транспортних умов договору купівлі-продажу.

Зобов'язання і відповідальність експедитора і замовника визначаються «Спільними умовами діяльності Російських міжнародних експедиторів» і Цивільним кодексом РФ: главою 40 «Перевезення», главою 41 «Транспортна експедиція», главою 47 «Зберігання», главою 49 «Доручення», главою 51 «Комісія» , главою 52 «Агентування», главою 37 «Підряд».

Типовий договір на вантажоперевезення ІП та зразок акта виконаних робіт

Видача транспортного документа (транспортної накладної, коносамента або іншого документа на вантаж) підтверджує укладення договору на вантажоперевезення. Іноді однієї транспортної накладної досить, щоб свідчити про укладення договору перевезення в простій письмовій формі, не вимагаючи при цьому підписання ще якогось договору .

Якщо перевізник прийняв замовлення вантажовідправника на перевезення вантажу або вантажовідправник прийняв заявку перевізника на перевезення вантажу, то договір перевезення вважається укладеним.

Типовий договір на перевезення може використовуватися при стандартних умовах транспортування вантажу

Факт виконання перевізних послуг підтверджується різними документами . Це можуть бути: транспортна накладна, шляхові листи, заявка на перевезення, акт звірки розрахунків і ін.

Акт виконаних робіт підтверджує факт надання індивідуальним підприємцем послуг з перевезення вантажу

Розірвання та зміна договору

Зміна умов договору передбачає, що договір буде виконаний, але зміст зобов'язань або розмір відповідальності був переглянутий шляхом зміни ряду статей документа. Розірвання договору передбачає анулювання досягнутих раніше домовленостей. Зміна і розірвання можливе за спільною згодою сторін, шляхом підписання угоди про зміну або розірвання договору або в односторонньому порядку через суд. Звертатися до суду індивідуальному підприємцю слід після отримання відмови контрагента по угоді змінювати зміст договору або розірвати договір ( ст. 452 ГК РФ ).

Договір вважається розірваним після того, як сторони підпишуть угоду, або після вступу в дію рішення суду. Наслідки очікуються для боку, істотно порушила умови договору або не виповнилося своїх зобов'язань у відповідь на виконання зобов'язань партнера по угоді ( ст. 453 ГК РФ ).

Звітність та оподаткування

Питання надання звітності з оподаткування визначаються вибраною системою оподаткування. Система ЕНВД, як найпопулярніша серед ІП, може застосовуватися до договорів перевезення з виконанням умов:

  1. Надання автотранспортних послуг з перевезення вантажів підприємцями, які мають транспорт на праві власності або іншому праві (договір оренди або лізингу підійде).
  2. Парк транспортних засобів не повинен перевищувати 20 автомобілів.
  3. До транспортних засобів не відносяться причепи, напівпричепи і причепи-розпуски.
  4. Укладення договору підтверджується видачею транспортної накладної.
  5. Не має значення спосіб розрахунку за надані послуги, розплачуватися можна готівкою і безготівковими платежами.

Інші транспортні послуги не входять до переліку видів діяльності, до яких можна застосовувати ЕНВД, зате індивідуальному підприємцю цілком можна вести діяльність на ССО.

Інші транспортні послуги не входять до переліку видів діяльності, до яких можна застосовувати ЕНВД, зате індивідуальному підприємцю цілком можна вести діяльність на ССО

Щоб правильно вибрати систему оподаткування, IP слід систематизувати перелік послуг, що надаються і вивчити нормативні трабованія до ведення бізнесу в сфері перевезень

Податки з договорів вантажоперевезень і транспортних послуг

Договір експедиції передбачає проведення посередницьких операцій, оподатковується прибуток з одержуваної плати за послуги експедитора. Гроші від замовника, передані для виконання зобов'язань за договором, не є прибутком, податки з них не виплачуються. Крім цього, витрати експедитора по виконанню умов договору відшкодовуються клієнтом і не враховуються при обчисленні податків. Про це говорять листи Мінфіну Росії від 24.05.2012 № 03-03-06 / 1/270, від 30.01.2012 № 03-11-06 / 2/13, від 14.06.2011 № 03-07-08 / 185, від 01.12.2009 № 03-11-06 / 2/252, від 30.03.2005 № 03-04-11 / 69.

А також експедитора сплачує податок на додану вартість з суми винагороди (листа Мінфіну Росії від 14.06.2011 № 03-07-08 / 185, від 30.03.2005 № 03-04-11 / 69, від 21.06.2004 № 03-03- 11/103). Після надання індивідуальним підприємцем інших транспортних послуг за контрактом обчислюється сума ПДВ і виставляється рахунок-фактура протягом п'яти днів.

Відео: документальне оформлення транспортних послуг

Індивідуальному підприємцю, який вирішив надавати транспортні послуги, слід розрізняти перевізні і експедиційні послуги, так як вид діяльності в сфері перевезень визначає придатність ЕНВД. Оформляти договір в чистому вигляді не завжди обов'язково, іноді досить мати транспортну накладну, шляховий лист і рахунок-фактуру.

Новости